čo by ste robili keby zistíte ,že ste tehotná v 4 týždni,doma máte zdrav.kartu s kt. nemôžete manipulovať a dieťa si nechať nemôžete? Išli by ste na potrat abo by ste si ho nechali? ..vnímajte fakt,že by ste boli odkázaná na iných (mamu diktátorku) Ak si
šla by som na potrat. pretože hoci viem že rodina by mi pomohla s dieťaťom, no ja sa na dieťa necítim a navyše chcem ďalej študovať a cestovať trochu kým sa usadím.
v prípade čo tam uvádzaš by som tiež šla na potrat....
treba si uvážiť, či by človek vedel dieťaťu zabezpečiť dobrý život. ak nie, bude to len dvojnásobné trápenie a vyčítať si to bude tak či tak, takto aspoň nezničí život aj tomu dieťaťu.
presne ako @nicolka... ešte existujú aj hniezda záchrany, lenže to by ti bolo ľúto ešte viacej, ale dá sa aj požiadať aby si ho vôbec nevidela pri pôrode a tak...
@dandybrendy pochybujem ,že nejáka žena je schopná dať preč dieťa kt.cítila ako kope a ako rastie...Podla mna je adopcia psychické tyranie ženy .fakt neviem .
strašne veľa mladých párov nemôže mať deti a chcú ich od maličkých, deti v detskom domove sú už staršie preto o nich nikto nemá záujem (a keď mám pravdu povedať, občas vidím skupinky z detského domova na vychádzkach a medzi nimi má väčšina detí rómsky pôvod, takže aj preto sú tam), no podľa mňa by sa za 9 mesiacov našiel pár, ktorý by tomu dieťaťu vedel poskytnúť plnohodnotný domov
áno, v budúcnosti by som mozno mala nutkanie pátrať po svojom dieťati a nejaké výčitky... ale myslím, že väčšie výčitky by som mala z potratu (aj ked tam sa pátrať nedá)
možno sa budem vymykať z normálu, ale ja by som si to dieťa nechala... neviem, nedokázala by som samovoľne zobrať niekomu život ak vo mne rastie... nedokázala by som to.
Nechal si ho. Ono to v takýchto chvíľach vždy vyzerá najhoršie, pretože každý z možností je konečná a nedá sa vziať späť. Človek je prirodzene z takýchto situácií v piči. Ale keď sa narodí dosť sa toho podľa mňa zmení. Aspoň z toho čo som už videl to tak pôsobilo, že aj z mamy diktátorky sa môže stať potom starostlivá babička.
a k otazke... nechala by som si ho, lebo ked sa s niekym milujem je to s lasky a tej osobe plne verim a viem ze nech sa stane cokolvek tak ma podrzi a bude pri mne. cize by som nemala dôvod premyslat nad takou metodou... a este nieco ked si chces uzivat zivot a nemat deti tak existuje vela moznosti ochrany co tak si nezaku zaobstarat ved mas 22 ( aspon podla profilu)
na potrat by som urcite nesla z toho dovodu, ze sa mi mat dieta teraz proste nehodi...aj ked mam len 19, babo by som si nenechala vziat...no musis sama uvazit situaciu v ktorej sa nachadzas...v tvojej situacii by som skor volila adopciu, keby som si si to fakt nemohla nechat..tomu dietatu das sancu na mozno krasny zivot a pomozes aj nejakemu paru co deti mat nemoze ...no v konecnom dosledku je to len na tebe
@bruszka viac veci mi nie je jasnych... preco nemozem manipulovat so svojou zdrav. kartou?preco si nemozem nechat dieta? ak si ho nemozem nechat, preco na to nemyslim skor ako rozkrocim nohy (ochrana je aj ina nez hormonalna)? ak mam sex, ratam s kazdou moznostou, teda aj s otehotnenim...cize milujem sa s tym, skym si viem predstavit dieta......takze predstavit si to neviem....a ps.: na potrat by som aj tak nesla....
Ísť na potrat kvôli tomu že sa ti proste nehodí mať teraz dieťa? A ešte lepšie keď niekto povie že ide na potrat lebo chce cestovať a budovať kariéru... Ľudia spamätajte sa je to ľudský život a vy ho chcete ukončiť len pre vlastnú pohodlnosť... Keď si už nemôžeš dieťa nechať kvôli finančnému stavu rodiny tak ho daj aspoň na adopciu.
@drejka tak prepáč, že mi to príde nezodpovedné a proste ako výhovorka a neznášam zbabelých ľudí. je to sebectvo, nech hovoríš čo chceš. pre ňu by bolo psychické týranie dať dieťa na adopciu, ale informuje sa tu o potrate. keď už bereme možnosti buď ísť na potrat alebo dať na adopciu a čo je väčšie utrpenie pre "matku", tak nech mi nehovorí, že adopcia. preboha.
v prvom rade bolo treba trochu väčšej zodpovednosti. ak viem, že dieťa v žiadnom prípade mať nechcem, musím si to zariadiť tak, aby takáto situácia nenastala a ja som nemusela riešiť čo teraz. samozrejme nechcem ani poučovať ani nič vyčítať. potrat je pre ženu nesmierna psychická záťaž a všetky ženy ktoré poznám a potrat podstúpili, si to ani do dnešného dňa nevedia odpustiť. na druhej strane, si dospelá osoba, ktorá sa musí rozhodnúť sama, uvážiť čo je pre teba a koniec koncov aj pre to dieťa najlepšie, a teda, či si ho schopná uživiť a dať mu všetko čo potrebuje. no o to dieťa sa pričinil aj partner a nesie za to rovnakú zodpovednosť, preto by to malo byť vaše spoločné rozhodnutie. je dôležité si ujasniť aj fakt, či je to partner stály, s ktorým by si chcela prežiť spoločnú budúcnosť, alebo nie. čo sa týka mám, tie vedia veľa vecí nafúknuť a špeciálne v takýchto prípadoch, kedy takúto situáciu považujú za "koniec sveta", ktorým si jednoznačne mladý človek zničí život. no stretla som sa s x prípadmi, kedy keď sa dieťatko narodilo, mama zmäkla a na to dieťa nedala dopustiť. aby som to uzavrela (ak teraz vypustím partnera) ty budeš matka, ty to dieťa budeš musieť porodiť, v opačnom prípade si ho ty dáš vziať, ty budeš prežívať všetky tie emócie oveľa intenzívnejšie ako všetci ostatní, a preto sa nedaj ovplyvniť. rozhodni sa čo najlepšie
Z tvojej nerozvážnosti z priateľom vznikol plod, ktorému vdýchol život samotný Boh Otec - Stvoriteľ, to že si ho necháš zobrať bude najťažší hriech v jeho očiach, On ho stvoril na svoj obraz, dal ti dar, aký ti nedá nikto.....
Buď si istá ak ho zatratíš, že si odsúdená do večného zatratenia, Zlo ťa bude prenasledovať na veky .........
Tvoja matka bude mať určite iny názor, buď teraz pokorná a nechaj si poradiť od ľudí, ktorým je život najdrahší.....
Uvedom si len jedno, dieťa, ktoré vychováš a pretrpíš všetkí príkoria ti budu neskvôr na potešenie a večnu slávu...
A nakoniec, choď do nemocnice a pozri koľko mladých žien nemôže mať dieťatko, trápia sa celý život kvôli tomu, koľko deti zomiera denne vo svete od hladu, vojny, choroby.....ty máš všetko, buď rozumná!!!....
niekedy mám dojem, že ľudia majú príliš veľa možností. príliš veľa riešia a analyzujú, zabíjajú čas, aby nakoniec dospeli k rozhodnutiu, ktoré aj potom budú nekonečne dlho riešiť a analyzovať, a zvažovať, aké by veci boli, keby sa rozhodli inak.
keby som si mala vybrať v takejto situácii potrat, tak jedine s doplnkovou službou vymazania pamäte, lebo by som si po pár mesiacoch strelila do hlavy.
novorodeniatka idú ako "teplé rožky" .... ona to už povedala... kopu párov deti mať nemôže... a neviem prečo ale pripadá mi to tak že nevieš všetko o potrate... tak najprv to vyzisti a potom sa rozhodni medzi potratom a adpociou (pri nej je aj možné že si to nakoniec rozmyslíš... tých 9 mesiacov a samotný pôrod urobí svoje)
@drejka samozrejme je to jej vec, ja len vravím svoj názor tak ako každý iný tu. a nemám rada tento jemný prístup, keď si za to predovšetkým môže sama. ja som povedala hneď na začiatku, že ak si uváži, že tomu dieťaťu nevie zabezpečiť šťastný život, tak potrat je "najlepšia" voľba, pretože ak by si to dieťa nechala a vie, že sa oň nebude vedieť postarať, bude sa trápiť aj ona AJ to dieťa, ak však pôjde na potrat, bude sa trápiť jeden človek. ja som nikde nenapísala, že adopcia je ideálna možnosť, ani tento nápad nepodporovala a ani nikde nehovorím o tom, aby presvedčila partnera aby si ho nechali a tvárili sa ako šťastná rodina a trápili sa všetci. ja už som nad týmto veľmi veľakrát premýšľala, "čo keby sa to stalo mne" a viem, že by som nenašla dostatočnú výhovorku prečo si to dieťa nenechať a proste by som na seba vzala zodpovednosť a podporil by ma aj priateľ. jediné, čo som chcela povedať - že výhovorky, zbabelosť a sebectvo tu nie sú na mieste.
vycitky z potratu ta budu prenasledovat cely zivot, mozno uz nebudes moct mat deti. Co budes robit potom ak neskor zatuzis po dietati? Skoro kazda mamicka, ktora pomyslala na potrat a predsa si nechala dietatko, tak sa tesia zo svojich deti...
hlavne by som rozmýšľala nad podmienkami kde a s kým bude žiť,či to budem zvládať,či mám partnera ktorý mi vždy s dieťaťom pomôže...a ja by som išla skôr na potrat ako porodiť a potom to dieťa dať do decáku alebo do hniezda záchrany a pod...mno je to ťažké rozhodnutie ale na to trebalo myslieť skôr...
@Sorciera financie!!!preto..asi nevieš čo to je žiť v rodine v kt,neni peňazí....pretože ona od nej odišla,bola som s nou nespokojná a teraz ma dovolenku,nemôže tam ísť tým pádom a predlžujú sa jej týždne na rozhodnutie. K druhej ísť nemôže, lebo je ešte napísaná do konca mesiac u pôvodnej
zdravim Bruszka ....mno určite nechoď na potrat!!!!! ...trz sa ti to zdá ako bezvýchodisková situácia ale ono to tak nie je. Nahováraš si, že pôjdeš na potrat a budeš študovať cestovať usadíš sa atď..ale fakt je, že postabortný syndróm nie je vymslený bullshit, je to fakt. Ak teda pôjdeš na potrat do konca svojho života si to budeš vyčítať. Kopu holiek ti tu napísalo, aby si na ten potrat šla ale prd o tom vedia. Mám sesternicu, ktorá na ňom bola ako 19 ročná, rozhodla sa sama. prešli 2 roky a je z toho mimo...nedokáže si odpustiť, nevrátila sa do pôvodných koľají....je to na tebe...ale vravím ti, že je to ľudský život a nie len zhluk buniek doparoma...ber na to ohľad
@Zajkousko ja nie som tou osobou,to po prvé a po druhé,ako vieš či má ten človek všetko,aby sa to budúce dieťa malo dobre? to sú len tvoje odhady a dohady
Ist na potrat? No ja by som vobec nesla. Radsej najdem niekoho kto ho adoptuje alebo ho dam do detskeho domova. Urcite nesla na potrat. A ked uz cakas dieta ako rozumny clovek sa tomu treba postavit a nie hned mysliet na taketo veci. Ale zase nechapem zijeme v 21 storoci. Mame tolko moznosti ako neothotniet. Brat antikoncepciu,partner si moze zobrat kondom alebo si dat tabletku po alebo inych milion moznosti. A ziadne dieta by nebolo. A nie mat sex a potm zistit ze cakas dieta a rozmyslat co s nim. To snad nikdy nepochopim.
@bruszka praveze viem, co to je zit v takej rodine...preto som si dieta naplanovala! ....ale vyhovorky sa vzdy najdu.....partner co?....nebol pritomny pri splodeni, ci co?....inak v 4tyzdni tehotenstva este nevies, ze si tehotna....(mozes to tak tusit akurat....)..a nazor mam stale rovnaky....na potrat by som nesla...
je to aj pre teba škola života, plakať nad rozliatým miekom je už neskoro, treba si zachovať duševnú čistotu, žiť ako sa patrí na dámu, potom by takéto problémy nenastali........
dať život dieťaťu je veľká zodpovednosť.....
tvoja priateľka zrejme na tieto veci nemyslela a je jej ľahostajný osud .....
myslim že mať vyčitky z nechceneho dietata su isto menšie ako z vraždy ....a je uplne šokujuce že ta to vobec napadlo a že tolko ludi sa priklana k potratu (ani zver nezabije svoj plod vy ,,ludske´´ bitosti) ....a ked ho primes do tohto sveta tak po case budes rada na 100% a komenty k mojej gramatike a to ze nepouzivam gramatiku mam v prdeli
Potrat ani náhodou! Dieťa je obrovský dar od Boha... Už od počatia je to živý tvor. Ono za, ak to mám tak nazvať, "akúsi nerozvážnosť v mladosti" nemôže. To kde sme??? Veľa ľudí má o tom skreslenú predstavu. Veď potrat je vražda
Potrat v živote nie!! Je toľko iných možností.. Dieťa je dar.. Za nič nemôže.. A keď niekto nechce to dieťa mať kvôli mame sú predsa hniezda záchrany!! Aspoň mu doprajte žiť!
nie nesla by som - mas matku diktatorku, a urcite pre nu bude sok- urcite sa na Teba bude aj hnevat.. ale verim ak je spravna zena a ma v sebe kusok charakteru a materinskej lasky ze koniec koncov Ti pomoze a bude pri Tebe stát .. zivot nie je vzdy lahky a niekdy nam prinasa situacie na kt nie sme priprveny ... urcite to nebude lahke, ale nie vzdy je ta najlahsia cesta ta najspravnejsia a niekedy clovek zisti ze ziskal tou tazsou cestou ovela viac. a ak Tvoja situacia bude naozaj taka ze Ti nebude mat kto pomoct (su ale aj mnohe organizácie na pomoc takýmto zenám) prípadne budes uplne silne presvecená ze to nie je pre Teba, je tu adopcia, kedy budes vediet ze si svojmu diatatu nechala zivot a ze sa dostane do dobrých rúk (adopívni rodicia prechádzaju velkou previerkou), a to rodicom kt sami nemozu mat dieta velmi po nom tuzia- a Tvoje dieta bude pre nich velky dar a budu ho milovat. aj ked pre Teba to bude bolestné, ale urcite menej ako keby si sla na potrat , budes mat vo vedomi to ze si sa pre dieta obetovala - okrem toho aj zo sebeckých dovodov pre svoje zdravie ak uz dieta naozaj nechces a nemozes vyber si adopciu (dokoncene tehotenstvo do 25 rokov je ochranný faktor pred rakovinou prsnika, potrat naopak rizikovým). zelám Ti vela síl v tejto tazkej situáci
wau. ty sa tu tvaris akoby ti niekto len tak dal do ruky dieta a ty nevies co s nim. bola si pri jeho vzniku a uz si pri jeho raste. a je tam uz nova ludska bytost so vzinkajucimi ruckami, nozickami, hlavickou aj niecim ako mozog. a ci chces ci nie, ty nemas pravo vziat ziadnemu cloveku zivot.
to s tymi kartami je riadny BS (a nwm, kto ti to nahovoril) a taktiez si nemyslim, ze partner pri splodeni nebol (ako sa dost tvaris akoby nie).
cize nejdem ta hodnotit, ale mam pocit akoby tvoj zivot bol tvoreny len samymi vyhovorkami (typu "ja zato nemozem") a sposobmi ako sa NEda.
skoda je toho babatka (ale nato si mala mysliet skor)
urcite ziadna matka nelutovala, ze na potrat nesla (alebo minimalne menej ako ta, co na neho sla)
@42 tento Tvoj koment mi pripada ako keby si hladala preco sa to neda namiesto toho ako sa to da ... nejde sice o Teba , ale taku kamaratku ako si Ty by som nechcela mat ... mimoineho zena pocas porodu ma jest len o cosi viac ako bezne- takze hadam tych par eur na jedlo najde , a po porode jej dieta hned väzmu, ak to tak bude chciet
a čo sa týka tých financíí, hned ako som dovrsila 18 som si našla robotu a sucasne som chodila do školy.... odvtedy neverím že robota a peniaze nie sú.... keď sa chce všetko sa dá a ak by šlo o život môjho dieťaťa, pokojne by som zbierala aj hovná len aby malo pekný život...
@bruszka ty kokos, ze 4krat!!!!nema sa cim chvalit...potrat nie je antikoncepcia....a jasne, uz viem kde je chyba...dievca si mysli teda, ze je to normalne...ked tam jej amtka chodi ako na beziacom pase....by ma inak zaujimalo, kde zobrala tolko penazi na 4 potraty (ked nemaju z coho zit?)
@sorciera..tak to neviem !ale viem ,že to bolo pekne dávno,ešte ked bol potrat lacnejšíí..teraz o dosť naročnejšia doba ako kedysi ,čo sa financií týka....a antikoncepcia sa moc pred 25rokmi neriešila
@bruszka potrat nebol nikdy lacny!.....no, neriesila ako neriesila.....moja mama, ci starka maju len po 2 planovane deti (bez potratov....)...vzdy existovala ochrana.....takze zas su to len vyhovorky.....a ci je narocnejsia doba?...tazko povedat...javi sa ze hej, ale deti sa rodili aj za vojny...a myslim, ze vtedy to bolo len narocne...!
@bruszka no áno, lenže niekedy je to jediné riešenie pre niekoho, ja osobne by som to tiež nespravila, no nemôžem povedať, že nikdy, pretože to nie je zatiaľ chvalabohu môj prípad a dúfam, že ani nikdy nebude. lenže zakázané to nie je, práve naopak. Ženy, ktoré to robia, nechcem posudzovať, pretože niektoré na to majú vážne dôvody, keď sa jedná o rizikové tehotenstvo, že by sa niečo mohlo stať žene alebo dieťatu, prípadne by bolo postihnuté... ale tak, väčšinou poznám len ženy, ktoré to robia z povrchnosti, no, to je fakt... najmä je strašne smutné, keď vidíš, že žena, ktorá má na zabezpečenie toho dieťaťa, aj z finančnej alebo inej stránky, dá si ho zobrať, aby si neničila postavu alebo podobne a nejaká mladá chudinka, ktorej sa to náhodou stalo, nemá to srdce a v chudobe to dieťa vychová...
Sú aj iné možnosti ako potrat...napríklad dať dieťa k adopcii...neverím,že to je len jednostranná chyba,že je dotyčná tehotná...na to,aby si niekto spravil dieťa treba ľudí pokiaľ viem
vo fakultných nemocniciach stojí potrat okolo 250 eur ale ja ti odporucam si to dieta nechat pretoze budes mat do konca zivota vycitky svedomia ze si si ho dala zobrat
Na tomto dnešnom svete ma serie to že väčšina ľudí hľadí na seba, nedokáže priniesť obeť a celý život sa len vyhovára na všetko možné. Otázka čo zmysluplné prinesieš pre tento svet ak to urobíš? Pravdepodobne nič. Žiaden vyšší princíp v tom nie je len úbohá zbabelosť a sebectvo. Tak prečo to tomu dieťaťu robiť?
Poznám osobu, čo v 18. rokoch ostala tehotná so 16.ročným "chalanom"..je to moja kamoška..bola na potrate..Nielenže si to teraz vyčíta ale počas potratu nastali nejaké komplikácie..vraj jej ten plod nevybrali celý a niečo jej ostalo vo vnútri a zapálilo sa to. Možno už nikdy nebude mať deti. Trpí depresiami a výčitkami svedomia. Určite by som nikdy nevolila potrat. Vždy je predsa iná možnosť. Určite by som to dieťa nezabila..
Ale v rodine máme aj taký prípad, kde 19-ročné dievča s neskončenou školou otehotnelo, jej rodičia sú šťastný a dokonca chystajú svadbu.
Myslím, že narodením bábätka sa situácia v rodine zmení a obmäkčí to srdce aj "diktátorke" .
Pozri sa, do sračiek sa môže žena dostať aj keď má dieťa niekoľko rokov.
Potrat ide jednoznačne proti základným inštinktom otca a matky,sú z toho depresie a podobné veci. To, či je to vražda, alebo nie, je uhol pohľadu a preto nemá význam o tomto debatovať, ale môžeš si naštudovať následky takého činu.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
73 komentov
šla by som na potrat. pretože hoci viem že rodina by mi pomohla s dieťaťom, no ja sa na dieťa necítim a navyše chcem ďalej študovať a cestovať trochu kým sa usadím.
v prípade čo tam uvádzaš by som tiež šla na potrat....
strašne veľa mladých párov nemôže mať deti a chcú ich od maličkých, deti v detskom domove sú už staršie preto o nich nikto nemá záujem (a keď mám pravdu povedať, občas vidím skupinky z detského domova na vychádzkach a medzi nimi má väčšina detí rómsky pôvod, takže aj preto sú tam), no podľa mňa by sa za 9 mesiacov našiel pár, ktorý by tomu dieťaťu vedel poskytnúť plnohodnotný domov
áno, v budúcnosti by som mozno mala nutkanie pátrať po svojom dieťati a nejaké výčitky... ale myslím, že väčšie výčitky by som mala z potratu (aj ked tam sa pátrať nedá)
ak si si nie istá a pochybuješ, alebo nechceš si to nechať , rozhodne si "to" daj vziať.
Akékoľvek sa rozhodneš - rozhodneš sa správne ... no musí to byť TVOJE rozhodnutie
a k otazke... nechala by som si ho, lebo ked sa s niekym milujem je to s lasky a tej osobe plne verim a viem ze nech sa stane cokolvek tak ma podrzi a bude pri mne. cize by som nemala dôvod premyslat nad takou metodou... a este nieco ked si chces uzivat zivot a nemat deti tak existuje vela moznosti ochrany co tak si nezaku zaobstarat ved mas 22 ( aspon podla profilu)
Z tvojej nerozvážnosti z priateľom vznikol plod, ktorému vdýchol život samotný Boh Otec - Stvoriteľ, to že si ho necháš zobrať bude najťažší hriech v jeho očiach, On ho stvoril na svoj obraz, dal ti dar, aký ti nedá nikto.....
Buď si istá ak ho zatratíš, že si odsúdená do večného zatratenia, Zlo ťa bude prenasledovať na veky .........
Tvoja matka bude mať určite iny názor, buď teraz pokorná a nechaj si poradiť od ľudí, ktorým je život najdrahší.....
Uvedom si len jedno, dieťa, ktoré vychováš a pretrpíš všetkí príkoria ti budu neskvôr na potešenie a večnu slávu...
A nakoniec, choď do nemocnice a pozri koľko mladých žien nemôže mať dieťatko, trápia sa celý život kvôli tomu, koľko deti zomiera denne vo svete od hladu, vojny, choroby.....ty máš všetko, buď rozumná!!!....
filip
keby som si mala vybrať v takejto situácii potrat, tak jedine s doplnkovou službou vymazania pamäte, lebo by som si po pár mesiacoch strelila do hlavy.
novorodeniatka idú ako "teplé rožky" .... ona to už povedala... kopu párov deti mať nemôže... a neviem prečo ale pripadá mi to tak že nevieš všetko o potrate... tak najprv to vyzisti a potom sa rozhodni medzi potratom a adpociou (pri nej je aj možné že si to nakoniec rozmyslíš... tých 9 mesiacov a samotný pôrod urobí svoje)
vidím, že budeš dobrým tatkom ........
tie komenty tých dievčat mi spôsobujú traumu na duši, zabíjaju v sebe život, nemaju úctu k životu k vlastnému zdraviu k večnosti ........
dobre vyberaj kým sa oženíš ..........
filip
je to aj pre teba škola života, plakať nad rozliatým miekom je už neskoro, treba si zachovať duševnú čistotu, žiť ako sa patrí na dámu, potom by takéto problémy nenastali........
dať život dieťaťu je veľká zodpovednosť.....
tvoja priateľka zrejme na tieto veci nemyslela a je jej ľahostajný osud .....
tak aj dopadne ...............
filip
to je dobre, len vyberaj a riadne buď kritický....zaslúžiš si slušné a poctivé dievča .........filip
klidne to povedz každej, ktorá ťa bude iritovať .......filip
wau. ty sa tu tvaris akoby ti niekto len tak dal do ruky dieta a ty nevies co s nim. bola si pri jeho vzniku a uz si pri jeho raste. a je tam uz nova ludska bytost so vzinkajucimi ruckami, nozickami, hlavickou aj niecim ako mozog. a ci chces ci nie, ty nemas pravo vziat ziadnemu cloveku zivot.
to s tymi kartami je riadny BS (a nwm, kto ti to nahovoril) a taktiez si nemyslim, ze partner pri splodeni nebol (ako sa dost tvaris akoby nie).
cize nejdem ta hodnotit, ale mam pocit akoby tvoj zivot bol tvoreny len samymi vyhovorkami (typu "ja zato nemozem") a sposobmi ako sa NEda.
skoda je toho babatka (ale nato si mala mysliet skor)
urcite ziadna matka nelutovala, ze na potrat nesla (alebo minimalne menej ako ta, co na neho sla)
Ale v rodine máme aj taký prípad, kde 19-ročné dievča s neskončenou školou otehotnelo, jej rodičia sú šťastný a dokonca chystajú svadbu.
Myslím, že narodením bábätka sa situácia v rodine zmení a obmäkčí to srdce aj "diktátorke" .
Potrat ide jednoznačne proti základným inštinktom otca a matky,sú z toho depresie a podobné veci. To, či je to vražda, alebo nie, je uhol pohľadu a preto nemá význam o tomto debatovať, ale môžeš si naštudovať následky takého činu.
Ako fakt pokrytectvo....
muži svoje spermie v kondóme
zeny svoje vajíčko antikoncepciou