eseje sme k tomu pisali tak som vzdy precitala len tolko a na preskacku aby som to vedela napisat ked ma to nebavilo
hento neviem uz ako sa to volalo ale to s tym pohrebom dakeho komunistu co tam novinar ci kto stal pri tej truhle a cely cas nanho spominal v celej knihe to som radila do kategorie prudko necitatelne
triedna nás donútila si prečítať len Kolísku od bednára lebo dala z toho taký test štýlu :
-kolko krokov urobil vojak od jedneho domu k druhemu
-z akého dreva bola podlaha
-čo pripomínalo vyrezané srdco v kolíske "tomu zlému vojakovi"-enviem meno
v ktorom mesiaci to bolo (december-januar-februar)
-ako v mysli prezýval kerýsi vojak hitlera?
a taketo kktiny a inak som si prečítala len Kto chytá v žite, na západe nič nové, Kufor na sny, Kraskove nox et solitudo a verše a čosi od Baudelaireho z vlasntého rozhodnutia
a chcem si ešte prečítať čosi od Alberta Moraviu, som aj jednu jeho knihu objavila že máme a ešte od slovenský autorov Mináča, Válka, Mitanu
a jasné! Dekameron si chcem prečítať!!! 8) vždy naň v knižnici zabudnem
jediné, čo sa dalo čítať bola ruská literatúra, Hemingway, Remarque, Salinger,
a tie skvosty naše , Vajanský a jeho Suchá ratolesť je bezpochyby najväčší fail literatúry a furt o tom budú vykladať, akoby sme nemali dnes dobrých autorov
prečítala som len diela,ktoré ma naozaj zaujali,a ostatné mi stačilo vedieť stručný obsah a charakt. postáv a vedela som to niekedy lepšie ako tí čo tú knihu čítali
u nás na škole sme každý rok mali prečítať xy kníh... ale boli sme rozdelení na skupiny a každá skupina prečítala len -2 knihy.. takže sme nemuseli všetci precítať všetko..
ale nie nebavilo ma to. ja sa celkovo neviem sústrediť na knihu alebo film.. ale ak má film hodinu tak to ešte zvládnem pozerať.. ale ak mám pri knihe stráviť pol dňa tak to radšej dostanem 5 za neprečítanie knihy.. proste nemám na to trpezlivosť
ale pár kníh som prečítal, teda aspoň časť.. ale väčšinou som prečítal len referát a modlil sa aby ma učitelka nodhalila
museli sme toho čítať celkom dosť. čítal som len niečo. väčšinou som vždy začal a na základe toho ako ma to oslovilo, som buď pokračoval alebo si dočítal obsah na nete. dom v stráni som napr. čítal až o rok-dva neskôr ako sme mali, pretože som zistil, že to je samostatná maturitná otázka a nakoniec sa mi táto kniha neskôr aj páčila, pričom prvýkrát som ju po pár stranách odložil.
a podobne ako @2 sme dostávli také otázky, na ktoré sa z obsahov nedalo odpovedať, napr.: akých chrobákov mal xy v matraci, keď spal v tábore yz.
a teraz sa na odporúčanie kolegu chystám prečítať hečkovo červené víno.
mali sme nejake tie povinne citania, ale nic narocne ani na cas...no je pravdou, ze niektore diela ma zaujali, vacsinou boli niecim zabavne, pamatam ze raz som aj ja cital a prave vtedy som sa zacal tak rehotat ze som uz nevedel docitat z autorov ma zaujal hlavne Kafka jeho Procesom a Premenou...taktiez Baudelairova Mrcina
Mali sme povinnych aspon 5 spolocnych knih rocne, okrem toho kazdy musel mat 1-2 referaty z diela, ktore sme si vybrali sami. Pisali sme z toho priebezne testy, ale dali sa slusne napisat aj po precitani obsahu na internete, takze za prve 3 roky som neprecitala vobec nic a cez prazdniny pred stvrtakom som postupne precitala vsetko, este aj vela knih naviac z "doplnkoveho citania" a vypracovala som si citatelsky dennik (ten sme v skole nikdy nemuseli odovzdavat, urobila som si ho pre seba). Teraz posobim asi ako najväcsia bifloska, ale bola som len paranoidna, ze bez toho nemam sancu zmaturovat.
Pacili sa mi: Sladkovic - Marina, Dobroslav Chrobak - Navrat Ondreja Balaza, Remarque - Na zapade nic nove, Karel Capek - Bila nemoc, Balzac, Moliere, Shakespeare, Oscar Wilde, Poe, Orwell, Franz Kafka...
Do top 3 (na moj vkus) najhorsich by som urcite zaradila Jan Kalinciak - Put lasky, Stendhal - Cerveny a cierny, Dreiser - Americka tragedia. Okrem toho ma nezaujala tema zemianstva v slovenskej literature Alebo Dominik Tatarka - Prutene kresla, Panna Zazracnica...
My sme mávali povinné čítania takým štýlom, že nás do toho nenútili, a vlastne nikto to ani od nás nečakal, že by sme to mali prečítané..
Preto si nepamätám asi ani na jednu knihu z povinného, ktorú by som prečítala..
Ale na nete som si nachádzala veeľmi podrobné obsahy a čítala to.. Ale pravdaže naša učiteľka nám tiež dávala podrobné otázky, síce nie vyššie spomenutú chrobáky ale napr. napísala vetu a že kto ju v diele povedal atd..
Z väčšiny písomiek som mala fajn známky, lebo keď som si ozaj našla aj 5-7 rôznych opisov na nete, tak sa to tak podopĺňalo..
A obzvlášť si pamätám na Na západe nič nového, to som našla taký brutálne podrobný opis diela, tam bola každá kapitola zvlášť rozpísaná, to bolo super
Ak medzi povinným čítaním bola nejaká kniha čo sa mi páčila tak to bolo Kto chytá v žite of Salingera. 1989, Zvieracia Farma, Zločin a Trest, Otec Goriot a Na západe nič nové boli celkom zaujímavé, aj keď by som ich druhý krát už nečítal. A absolútne blbosti boli Drak sa vracia (wtf? nikdy som nepochopil pointu tej knihy), tak isto Kolíska, Dobrodružstvo pri obžinkoch, Jozef Mak, Ťapákovci, Dom v stráni, Lakomec, Miláčik a ešte kopec ďalších..
No, prečítala som toho veľa. Skôr to bolo z vlasnej iniciatívy, učiteľka nám nedávala veľmi často povinné čítanie. Vlastne, v prvom a druhom ročníku sme mali čitateľský denník, kde sme mali možno 10 diel za rok spracovať- všetky som spracovala a prečítala ja (no, neprečítala som všetky, možno 70%) a celá trieda si to opísala. Učiteľka to, samozrejme, vedela a nejako jej to neprekážalo. Super, no... Ale bola rada, že som tie knihy čítala a preto mi dávala zákernejšie otázky ako ostatným- dali sa však zvládnuť. V treťom sme dostali novú učiteľku a pri nej sme počas tých dvoch rokov mali prečítať akurát Drak sa vracia, Tri gaštanové kone, Peter a Lucia a Kto chytá v žite. Z tých diel dala fakt zákerný test a to bolo všetko.
Ja som sa teraz vo štvrtom začala venovať tým dielam, ktoré ma aspoň trocha zaujali a videla som aj mnoho filmov- čiže som na budúco týždňovú maturitu clkom dobre pripravená- prečítala som Rómeo a Júlia, Hamlet, Skrotenie zlej ženy, Malomestské rozprávky, Zločin a trest, Anna Karenina, Námestie svätej Alžbety, Červené víno....
povinné čítanie = oxymoron nestihol som dočítať asi nič z toho ale pokusy boli
inak pre všetkých povinné boli len podaktoré z tu uvedených, ostatné si každý musel prečítať jednu a zrobiť referát, ja som mal myslím dobrodružstvo pri obžinkoch, RUR od čapka a ďalej si nepamätám
Ja som čítala takmer všetko a vrátilo sa mi to tak, že som si na mature vytiahla práve to, čo som nečítala
A potom som čítala aj pár z takého odporúčaného čítania, čo sme posledné roky mali tak, že si každý zvolil zo zoznamu nejakú knihu a o tom spravil referát. No a niektoré ma an základe toho zaujali
Čo si pamätám tak Na západe nič nové bolo super, ale strašne dávno som to čítala, ešte na základke a už si to moc nepamätám tak sa to chystám prečítať znova, a Kto chytá v žite bolo tiež fajn ... zopár povinných nemám prečítaných tak dúfam že si ich na mature nevytiahnem ..
necitala som nic, nikto ma nenutil, nutila nas ucit sa poucky z oranzovej knihy zmaturuj z literatury, tam bola 1 veta o tom diele, uplne ze vytrhnuta z kontextu, ale ucitelka bola vtom, ze skvele uci... potom som sa rozhodla, ze to musim napravit, ten jej styl a sla som na ucitelstvo SJL, tam som zacala citat vsetko
akurát som natrafil na túto stránky pri hľadaní povinnej literatúry. Mienim si prečítať všetko. Dodatočne. Až teraz som pochopil, že to asi má nejaký zmysel.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
35 komentov
niektory boli akoze fakt skvosty!
ale z niektorych x milino stranovych dedinskych onych mi bolo blbo.
a ano, museli, pravidelne nam z toho davali pisomky a take otazky ze z obsahu na nete by si to teda nevytiahla
hento neviem uz ako sa to volalo ale to s tym pohrebom dakeho komunistu co tam novinar ci kto stal pri tej truhle a cely cas nanho spominal v celej knihe to som radila do kategorie prudko necitatelne
ale meno ruze bolo strasne dobre
-kolko krokov urobil vojak od jedneho domu k druhemu
-z akého dreva bola podlaha
-čo pripomínalo vyrezané srdco v kolíske "tomu zlému vojakovi"-enviem meno
v ktorom mesiaci to bolo (december-januar-februar)
-ako v mysli prezýval kerýsi vojak hitlera?
a taketo kktiny a inak som si prečítala len Kto chytá v žite, na západe nič nové, Kufor na sny, Kraskove nox et solitudo a verše a čosi od Baudelaireho z vlasntého rozhodnutia
a chcem si ešte prečítať čosi od Alberta Moraviu, som aj jednu jeho knihu objavila že máme a ešte od slovenský autorov Mináča, Válka, Mitanu
a jasné! Dekameron si chcem prečítať!!! 8) vždy naň v knižnici zabudnem
aaaaale...
malý princ
kto chytá v žite
hlava XXII
drak sa vracia
ťapákovci
peter a lucia
poézia od válka a pár poviedok od sartra
boli pre mňa prudko čitateľné a zábavné (v zmysle, že ma to bavilo. nie, že to nutne muselo byť smiešne) veci.
ešte aj postmoderna ma bavila, ale teraz neviem, či som niečo konkrétne čítala
a tie skvosty naše , Vajanský a jeho Suchá ratolesť je bezpochyby najväčší fail literatúry a furt o tom budú vykladať, akoby sme nemali dnes dobrých autorov
ale nie nebavilo ma to. ja sa celkovo neviem sústrediť na knihu alebo film.. ale ak má film hodinu tak to ešte zvládnem pozerať.. ale ak mám pri knihe stráviť pol dňa tak to radšej dostanem 5 za neprečítanie knihy.. proste nemám na to trpezlivosť
ale pár kníh som prečítal, teda aspoň časť.. ale väčšinou som prečítal len referát a modlil sa aby ma učitelka nodhalila
a podobne ako @2 sme dostávli také otázky, na ktoré sa z obsahov nedalo odpovedať, napr.: akých chrobákov mal xy v matraci, keď spal v tábore yz.
a teraz sa na odporúčanie kolegu chystám prečítať hečkovo červené víno.
proste geniálny opis
ta uz spomenuta koliska bola celkom fajn a jar adely ostroluckej bola super
Pacili sa mi: Sladkovic - Marina, Dobroslav Chrobak - Navrat Ondreja Balaza, Remarque - Na zapade nic nove, Karel Capek - Bila nemoc, Balzac, Moliere, Shakespeare, Oscar Wilde, Poe, Orwell, Franz Kafka...
Do top 3 (na moj vkus) najhorsich by som urcite zaradila Jan Kalinciak - Put lasky, Stendhal - Cerveny a cierny, Dreiser - Americka tragedia. Okrem toho ma nezaujala tema zemianstva v slovenskej literature Alebo Dominik Tatarka - Prutene kresla, Panna Zazracnica...
Mrcinu som citala a Hamleta akurat tak
a ostatne ma nejake neoslovilo ani Antigona ani Lakomec alebo Kapitanova dcera
Preto si nepamätám asi ani na jednu knihu z povinného, ktorú by som prečítala..
Ale na nete som si nachádzala veeľmi podrobné obsahy a čítala to.. Ale pravdaže naša učiteľka nám tiež dávala podrobné otázky, síce nie vyššie spomenutú chrobáky ale napr. napísala vetu a že kto ju v diele povedal atd..
Z väčšiny písomiek som mala fajn známky, lebo keď som si ozaj našla aj 5-7 rôznych opisov na nete, tak sa to tak podopĺňalo..
A obzvlášť si pamätám na Na západe nič nového, to som našla taký brutálne podrobný opis diela, tam bola každá kapitola zvlášť rozpísaná, to bolo super
A príliš ma tie diela ani nelákajú..
Ja som sa teraz vo štvrtom začala venovať tým dielam, ktoré ma aspoň trocha zaujali a videla som aj mnoho filmov- čiže som na budúco týždňovú maturitu clkom dobre pripravená- prečítala som Rómeo a Júlia, Hamlet, Skrotenie zlej ženy, Malomestské rozprávky, Zločin a trest, Anna Karenina, Námestie svätej Alžbety, Červené víno....
inak pre všetkých povinné boli len podaktoré z tu uvedených, ostatné si každý musel prečítať jednu a zrobiť referát, ja som mal myslím dobrodružstvo pri obžinkoch, RUR od čapka a ďalej si nepamätám
A potom som čítala aj pár z takého odporúčaného čítania, čo sme posledné roky mali tak, že si každý zvolil zo zoznamu nejakú knihu a o tom spravil referát. No a niektoré ma an základe toho zaujali
Dom v strani je najvacsia sracka