jeden kamarát na TUKE predtým (ale myslím, že v česku) študoval za filmového kritika alebo niečo také, ale všetci skončili do roka, lebo si uvedomili, že tá škola nemá zmysel + kamarátka chodila na UPJŠ na gender studies
hlavne sa nenechaj nalákať na letáky a veci ako "profil absolventa" na stránkach škôl, lebo tam ti nakecajú aj, že po vyštudovaní aplikovanej etiky sa 90% absolventov zamestnajú ako top manageri nadnárodných koncernov
@mefistofel ona chcela herectvo ale mai vtedy uz vsetko obsadene tak jej ponukli bud lesny roh alebo triangel alebo nieco take a tusim na lesnom len traja boli
tak 75% odborov nema "slusne" uplatnenie (tym myslim pracu v odbore a slusne financne ohodnotenu), ale s Bc. vo filozofii sa v pohode zamestnas v Mekaci.....najhorsie uplatnenie maju masove humanitne odbory - soc. praca, masmedialna komunikacia, politologia, gender studies, filmove a divadelne studia a pod...ako je tam sanca najst uplatnenie, ale je velky pretlak uchadzacov, takze bud studujes dalej (nezriedka na PhD.) alebo ides robit nieco uplne ine alebo si fakt najlepsia v tom, a najdes si v tom pracu (ale vysoky plat necakaj).....
@echoechoecho náhodou ja mám kopu známych na masmediálke v bratislave a veľa z nich si našli brigádu (copywriter a pod.) v odbore ešte počas bc. štúdia a celkovo do budúcnosti to nie je vôbec zlý odbor... ale to je tiež úplne individuálne, lebo škola samotná z teba kreatívneho človeka nespraví
@strejdabob ok, beriem spat, ak mas takychto znamych, tak je to mozne, ale pisal som o tom, ze je tam velky pretlak, takze by ma zaujimalo kolko % z nich naslo pracu v odbore....skor to najdu len ti cielavedomejsi a pocitaj, ze je to v BA, kde je 5% nezamestnanost, takze praca sa tam hlada najlahsie...
No, napríklad do takej, ktorej sa hovorí filozofia.
Ale samozrejme aj inde.
Ja mám napríklad momentálne predmet filozofia mysle. Logika za tým je, že na odbore, kde by sme mali do hĺbky rozumieť mysli, inteligencii a spoznávaniu, sa nám celkom hodí úvod do filozofického chápania mysle v priebehu histórie.
Ale filozofia je podľa mňa vo všeobecnosti prospešná, rozvíja myslenie.
Ak teda padne na úrodnú pôdu.
Samozrejme s tým, aby z toho mali na Slovensku každoročne titul stovky absolventov, nesúhlasím.
@tunidlo podla mna prospesnejsia by bola psychologia ....
ja som mal na mysli filozofiu kde som sa ucil ze sip nikdy nedojde k tercu lebo ked je vzdialenost 3 metre a rozdelis to na polku tak 1.5 , a donekonecna mozes rozdelovat na polovicu na uplne male cisla , ci tak nejak to bolo , poznas?
V pohode vecicka toto. To ze to rozvija mysel je OK ale to aj sudoku.
@echoechoecho väčšina tých ľudí, čo si našli prácu v marketingu, by si ju našli asi aj bez tej výšky, lebo sú kreatívni a pod... ale ak niekto je kreatívny a má k tomu vzťah, tak je to určite najlepšia cesta, ísť na tú výšku... ale zas dostane sa tam hocikto a skoro každý ten odbor aj dokončí, takže % neviem a pravda... v BA je veľa marketingových agentúr a vkuse hľadajú ľudí
@catmartina tak ja si zas myslím, že pri väčšine pozícií, kde je potrebný titul, je dôležité, že čo si študovala... ale to je môj názor... vlastne si ani neviem predstaviť teraz nejakú firmu, ktorá ti povie... viete, nám je jedno, čo ste študovali a čo viete, hlavne, že máte diplom
Hej, to je Zenónova apória o letiacom šípe. Podľa mňa veľmi zaujímavá vec.
A samozrejme, že aj sudoku do nejakej miery a nejakým spôsobom rozvíja myslenie. Ale filozofa s veľkou dávkou kritického myslenia pomocou sudoku nevypestuješ
Samozrejme, že mnohých ľudí to zaujímať nemusí. A keďže ich to nezaujíma, tak sa to na ich myslení významne pozitívnym spôsobom neprejaví. To ale nepopiera všeobecný zmysel filozofie. To, o čom tu hovoríš je skôr tvoj osobný vzťah na základe predstavy vhodného vzdelania pre teba.
@catmartina stále nemám šajnu, o akých pracovných pozíciách hovoríš... akože nejaká štátna správa? ja študujem informatiku a neviem si predstaviť, že prídem na pohovor na programátora a bude im úplne jedno, či som vyštudovaný psychológ alebo programátor daj nejaký príklad...
@strejdabob zovšeobecňujem! už to druhýkrát píšem...väčšina humanitných odborov s tit. Mgr. alebo aj Ing. sú na tom v podstate tak isto..samozrejme sú špecifiká, ale hlavné je, aby si mal ukončené vysokoškolské vzdelanie prvého a druhého stupňa-to je najčastejšia a najhlavnejšia požiadavka, nič viac neriešim...
nejdem rozpisovať (ani keď povieš aby som vysvetlil, nechce sa mi), ale maximálne nesúhlasím. s tým že zbytočne príliš rozšírená súhlasím, ale s tým že pre spoločnosť nepotrebná vôbec.
"ja som mal na mysli filozofiu kde som sa ucil ze sip nikdy nedojde k tercu lebo ked je vzdialenost 3 metre a rozdelis to na polku tak 1.5 , a donekonecna mozes rozdelovat na polovicu na uplne male cisla , ci tak nejak to bolo , poznas?
V pohode vecicka toto. To ze to rozvija mysel je OK ale to aj sudoku."
to je úplne iný druh rozvíjania mysle. sudoku je matika a logika, daný "paradox" je schopnosť rozmýšľať o veciach z uhla pohľadu ktorý je absolútne cudzí tomu bežnému, schopnosť pochopiť relativitu a nejednoznačnosť všetkého, dôležitosť kontextu, schopnosť rozlíšiť pseudologiku (už spomínaný paradox) od logiky, atď atď...
príklad z praxe. Avízo s.r.o. Pozícia: programátor.
Budúci šéf: je mi úplne jedno čo si študoval a že nemáš výšku a diplom, aj tak ide hlavne o to čo naozaj vieš v praxi, a to že si programátor samouk dáva tušiť že ťa to asi veľmi zaujíma, takže si na svojich schopnostiach v tomto dávaš záležať.
na školu sa ani nepýtali, posadili ma za NetBeans a že vytiahni si zadanie (spravte kalkulačku a kalendár s možnosťami pridávania termínov v PHP), odhadni koľko času na to potrebuješ a potom to za ten čas sprav.
(po hodine som sa zdvihol že sa ospravedlňujem a viem že to nie je najvhodnejšia chvíľa, ale že mi práve došlo že mi už PHP lezie na nervy, takže ďakujem za ich čas a dovi. takže ako by som dopadol neviem slight_smile:
pozícia: T-Com, tester koncových zariadení (čiže debugging set top boxov, dátových streamov, streamovacích serverov, zisťovanie prečo vznikajú v obraze chyby, a podobne, za použitia typov techniky ktorých na slovensku existujú asi dva kusy a každý stojí okolo 20000 eur, proste vysokoprofi vysokošpecializované zariadenia): v skratke "je nám jedno že nemáte výšku a že ani strednú školu ste nemali elektrotechnicky zameranú, aj tak si vás budeme musieť vyškoliť od nuly, hlavné je že ste programátor samouk, čiže technické zázemie máte, schopné myslenie keďže ste sa to naučil sám tiež, takže super"
najcudnejsie odbory o akych som pocula su muzeologia a kulturologia, ale nehovorim, ze neexistuje uplatnenie, len si ho neviem predstavit a nikde som nehladala, o com to vlastne je..... ale pride mi to take, vesele, no
@catmartina no práve a ja som sa snažil aby si konkretizovala lebo si trikrát napísala niečo odveci a stále žiadnu konkrétnu pracovnú pozíciu... ale oukej, beriem... v humanitných vedách to tak je... ale to je tak isto aj s niektorými technickými vedami, ktoré sú si príbuzné
@midnight viem, že v programovaní to tak je, bol to zlý príklad... ale tuna slečna hovorí, že je jedno skadiaľ máš titul - hlavné, že ho máš ... a tá ponuka práce je úplne iný prípad, lebo tam je jedno, či titul máš, ale je hlavné to, čo vieš a potom v tomto prípade nemá zmysel ani tráviť 5 rokov na výške, ak máš schopnosti bez nej robiť to, čo robiť budeš a chceš a netreba ti tam ani titul... čo zas vylučuje to, čo povedala ona, že treba iba titul a na ostatnom nezáleží
a riešiť som to začal hlavne preto, že strašne veľa mladých v mojom okolí hovorí presne to isté "mne je to jedno, čo pôjdem študovať, len hlavne aby som mal titul a aby rodičia nepičovali a potom sa už dakde zamestnám a dneska aj tak už netreba k práci nič iné ako titul" a mne to jednoducho príde ako blbosť...
@midnight tak to ti gratulujem potom ináč tá story s php má rozsekala a práveže čo sa týka programovania webu, tak php je jediná vec, čo mi nelezie na nervy (ak počítam, že sql patrí úplne inde, lebo selecty by som tiež poslal niekde do...)
otcov kamarát má diplom z... ako sa to volalo? no proste vyštudovaná poľnohospodárska vysoká, chov úžitkových zvierat, a podobné haluze.
odjakživa robí PC servisáka ale "tuna slečna" má podľa mňa v zásade pravdu, pri väčšine vecí to fakt nikoho nezaujíma (výnimky typu lekári, veterinári a podobne nemyslím), a tam ti bude titul proste len na to aby sa zbytočne nepozastavili nad tým že "čo? nemá výšku?".
hej, ako... tá story bola vtipná aj mne, už tam, ťažko sa mi udržiavala vážna tvár keď som videl ich šokované pohľady.
a mne už na tvorbe webov lezie na nervy vlastne všetko, neviem koľko si ich spravil, ale po takom treťom-štvrtom to podľa mňa pocítiš, proste to je dokola furt to isté, a zasa to isté, a žiadny nový zaujímavý problém, ani to nie je náročné (len otravné keď bojuješ s inkompatibilitami v prehliadačoch), a proste furt len píšeš to isté, bez ohľadu na to o aký web ide, a strašne to otupuje... a potom máš zákazníkov čo si myslia akí sú géniovia keď sa vedia rozhodnúť akej farby bude menu a či bude hore alebo dole, a že aký je ich nápad prevratný a nevídaný a high-tech, pretože ich podmenu sa rozbaľujú s fadein animáciou z priesvitnosti (narozdiel od konkurencie kde sa len zrazu objavia úplne bez animácie), a na teba len prskajú a pindajú lebo ty si len ten hlúpy roboš čo to len nacvakáva do počítača, a nevyznáš sa v tom a nevidíš ich víziu čo zmení svet, a je pod ich úroveň sa s tebou baviť, nie to ešte počúvať nejaké tvoje vyjadrenia alebo návrhy...
Nemalo to povodne byt o tom ked ma niekto predmet filozofiu popri niecom inom ale ked ma niekto primarne fil.
Clovek co nevie nic ine ako rozne teorie , je na tom dnes zle uz len kvoli sebe.
Na birdz mam isty nazor , takze v podstate ci tu bude 800 soc. pracovnikov alebo 5000 ludi co kukaju do plafona a rozmyslaju preco je zem gulata mi je jedno.
Rovnako by som sa pravdepodobne necítil menejcenne, ak by som sa miesto celého štúdia rozhodol pracovať, ale v obore "kognitívna veda", by som asi bol menej schopný
OK, môžeme teda od filozofie ako predmetu prejsť k filozofii ako odboru. Tam s tebou tiež nesúhlasím.
Mám spolužiaka, ktorý študoval filozofiu a obdivujem jeho schopnosti chápania a jeho schopnosť rozmýšľať v širokých súvislostiach.
To sú veci, ktoré mu pomohlo rozvinúť jeho štúdium, ktoré malo zmysel.
Opakujem, čo som vravel už na začiatku, že si tiež myslím, že je na Slovensku nadbytok ľudí študujúcich filozofiu.
@tunidlo Ja mam spoluziaka , teda bol starsi ale chodil na moju strednu co nema VS a zaraba 1500e priblizne. Lebo bol super v jednom grafickom programe , tym som chcel povedat co iste vies , ze on bol jeden a dalsich 1000 odtial co to vedeli normalne mozno skoncia v McDonalde.
Co vlastne robi teraz?
Ked to berieme takto tak na Slovensku je nadbytok filozozofov ,pravnikov , soc. pracovnikov (tych len s titulom) , politikov.
@tunidlo ale štúdium filozofie na výške z teba filozofa ani veľkého mysliteľa nespraví... takisto ani štúdium politológie politika (lebo to si veľa ľudí myslí s tou politológiou ... a ani štúdium žurnalistiky z teba nespraví dobrého redaktora.... a štúdium marketingu atď... proste sú to veci, čo musíš mať v sebe... a sám musíš uznať, že na našich školách na humanitných vedách je veľmi veľa ľudí, ktorí k tomu vzťah nemajú a sú tam len preto, že to je najľahšia cesta ako dostať diplom...
on tým myslel asi, že nie filozofia ako taká a filozofovia sú zbytoční, ale že 5-ročné štúdium filozofie je zbytočné a hlavne v takom množstve, v akom sa študuje...
FFMU - Sdružená uměnovědná studia.. doslova že nemá, proste neexistuje nič, čo by ste mohli robiť s touto výškou tak, že by ste boli aspoň o kúsok zvýhodnení než bez nej.. jednoducho cesta, ako nebyť na pracáku
@catmartina prvy nazor si mala super.. ohladom druheho hovorim, ze moja skola zohrala velku ulohu v tom, ze som bol prijaty do zamestatnia. Nedavno som sa dozvedel, ze hoci potrebujeme ludi, ale som bol posledny, koho sef prijal.. Ostatnych s pohovorov len vyhodil.
@mm47 malo premyslas a premyslas prilis jednostrasne a priamociaro. Kym to tak bude, tak napriklad vyznam filozofie nepochopis. Filozofia byva casto na zaciatku niecoho velkeho
mimochodom, ak sme boli na horach, alebo robili niekde nejaku pracu, projekt.. tak najpracovitejsi z nas bol clovek, ktory ma vystudovanu cistu filozofiu
@stredabob si vystudovany programator? Takeho som este vazne nevidel. Ani netusil, ze existuje...
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
72 komentov
me trollsta
hlavne sa nenechaj nalákať na letáky a veci ako "profil absolventa" na stránkach škôl, lebo tam ti nakecajú aj, že po vyštudovaní aplikovanej etiky sa 90% absolventov zamestnajú ako top manageri nadnárodných koncernov
Je skôr zbytočne a prehnane rozšírená, ako zbytočná.
Do akej roboty sa to zide ?
No, napríklad do takej, ktorej sa hovorí filozofia.
Ale samozrejme aj inde.
Ja mám napríklad momentálne predmet filozofia mysle. Logika za tým je, že na odbore, kde by sme mali do hĺbky rozumieť mysli, inteligencii a spoznávaniu, sa nám celkom hodí úvod do filozofického chápania mysle v priebehu histórie.
Ale filozofia je podľa mňa vo všeobecnosti prospešná, rozvíja myslenie.
Ak teda padne na úrodnú pôdu.
Samozrejme s tým, aby z toho mali na Slovensku každoročne titul stovky absolventov, nesúhlasím.
ja som mal na mysli filozofiu kde som sa ucil ze sip nikdy nedojde k tercu lebo ked je vzdialenost 3 metre a rozdelis to na polku tak 1.5 , a donekonecna mozes rozdelovat na polovicu na uplne male cisla , ci tak nejak to bolo , poznas?
V pohode vecicka toto. To ze to rozvija mysel je OK ale to aj sudoku.
a inak @ nikoll92
@catmartina tak ja si zas myslím, že pri väčšine pozícií, kde je potrebný titul, je dôležité, že čo si študovala... ale to je môj názor... vlastne si ani neviem predstaviť teraz nejakú firmu, ktorá ti povie... viete, nám je jedno, čo ste študovali a čo viete, hlavne, že máte diplom
@mm47 názor ti neberiem..aj tak si myslím svoje...
a inak @nikoll92
Psycholóigiu máme tiež.
Hej, to je Zenónova apória o letiacom šípe. Podľa mňa veľmi zaujímavá vec.
A samozrejme, že aj sudoku do nejakej miery a nejakým spôsobom rozvíja myslenie. Ale filozofa s veľkou dávkou kritického myslenia pomocou sudoku nevypestuješ
Samozrejme, že mnohých ľudí to zaujímať nemusí. A keďže ich to nezaujíma, tak sa to na ich myslení významne pozitívnym spôsobom neprejaví. To ale nepopiera všeobecný zmysel filozofie. To, o čom tu hovoríš je skôr tvoj osobný vzťah na základe predstavy vhodného vzdelania pre teba.
Co studujes vlastne?
@lochnessko to je mi jasne , ale ja narodiel od ludi tuto netvrdim ze moj odbor je dokonaly a kazdy kto ho nema rad je kokot
filozofia, "pre spolocnost nepotrebna"?
nejdem rozpisovať (ani keď povieš aby som vysvetlil, nechce sa mi), ale maximálne nesúhlasím. s tým že zbytočne príliš rozšírená súhlasím, ale s tým že pre spoločnosť nepotrebná vôbec.
"ja som mal na mysli filozofiu kde som sa ucil ze sip nikdy nedojde k tercu lebo ked je vzdialenost 3 metre a rozdelis to na polku tak 1.5 , a donekonecna mozes rozdelovat na polovicu na uplne male cisla , ci tak nejak to bolo , poznas?
V pohode vecicka toto. To ze to rozvija mysel je OK ale to aj sudoku."
to je úplne iný druh rozvíjania mysle. sudoku je matika a logika, daný "paradox" je schopnosť rozmýšľať o veciach z uhla pohľadu ktorý je absolútne cudzí tomu bežnému, schopnosť pochopiť relativitu a nejednoznačnosť všetkého, dôležitosť kontextu, schopnosť rozlíšiť pseudologiku (už spomínaný paradox) od logiky, atď atď...
@strejdabob @29 @34
príklad z praxe. Avízo s.r.o. Pozícia: programátor.
Budúci šéf: je mi úplne jedno čo si študoval a že nemáš výšku a diplom, aj tak ide hlavne o to čo naozaj vieš v praxi, a to že si programátor samouk dáva tušiť že ťa to asi veľmi zaujíma, takže si na svojich schopnostiach v tomto dávaš záležať.
Prijatý.
@mefistofel
prakticky v každom orchestri je sekcia lesných rohov majúca päť až pätnásť členov
+
pozícia: programátor, Azet.sk
na školu sa ani nepýtali, posadili ma za NetBeans a že vytiahni si zadanie (spravte kalkulačku a kalendár s možnosťami pridávania termínov v PHP), odhadni koľko času na to potrebuješ a potom to za ten čas sprav.
(po hodine som sa zdvihol že sa ospravedlňujem a viem že to nie je najvhodnejšia chvíľa, ale že mi práve došlo že mi už PHP lezie na nervy, takže ďakujem za ich čas a dovi. takže ako by som dopadol neviem slight_smile:
pozícia: T-Com, tester koncových zariadení (čiže debugging set top boxov, dátových streamov, streamovacích serverov, zisťovanie prečo vznikajú v obraze chyby, a podobne, za použitia typov techniky ktorých na slovensku existujú asi dva kusy a každý stojí okolo 20000 eur, proste vysokoprofi vysokošpecializované zariadenia): v skratke "je nám jedno že nemáte výšku a že ani strednú školu ste nemali elektrotechnicky zameranú, aj tak si vás budeme musieť vyškoliť od nuly, hlavné je že ste programátor samouk, čiže technické zázemie máte, schopné myslenie keďže ste sa to naučil sám tiež, takže super"
prijatý.
@midnight viem, že v programovaní to tak je, bol to zlý príklad... ale tuna slečna hovorí, že je jedno skadiaľ máš titul - hlavné, že ho máš ... a tá ponuka práce je úplne iný prípad, lebo tam je jedno, či titul máš, ale je hlavné to, čo vieš a potom v tomto prípade nemá zmysel ani tráviť 5 rokov na výške, ak máš schopnosti bez nej robiť to, čo robiť budeš a chceš a netreba ti tam ani titul... čo zas vylučuje to, čo povedala ona, že treba iba titul a na ostatnom nezáleží
a riešiť som to začal hlavne preto, že strašne veľa mladých v mojom okolí hovorí presne to isté "mne je to jedno, čo pôjdem študovať, len hlavne aby som mal titul a aby rodičia nepičovali a potom sa už dakde zamestnám a dneska aj tak už netreba k práci nič iné ako titul" a mne to jednoducho príde ako blbosť...
Hej, hej snom kazdeho zamestnavatela je budizknicemu s papierom o 5 rocnej dochadzke
otcov kamarát má diplom z... ako sa to volalo? no proste vyštudovaná poľnohospodárska vysoká, chov úžitkových zvierat, a podobné haluze.
odjakživa robí PC servisáka ale "tuna slečna" má podľa mňa v zásade pravdu, pri väčšine vecí to fakt nikoho nezaujíma (výnimky typu lekári, veterinári a podobne nemyslím), a tam ti bude titul proste len na to aby sa zbytočne nepozastavili nad tým že "čo? nemá výšku?".
hej, ako... tá story bola vtipná aj mne, už tam, ťažko sa mi udržiavala vážna tvár keď som videl ich šokované pohľady.
a mne už na tvorbe webov lezie na nervy vlastne všetko, neviem koľko si ich spravil, ale po takom treťom-štvrtom to podľa mňa pocítiš, proste to je dokola furt to isté, a zasa to isté, a žiadny nový zaujímavý problém, ani to nie je náročné (len otravné keď bojuješ s inkompatibilitami v prehliadačoch), a proste furt len píšeš to isté, bez ohľadu na to o aký web ide, a strašne to otupuje... a potom máš zákazníkov čo si myslia akí sú géniovia keď sa vedia rozhodnúť akej farby bude menu a či bude hore alebo dole, a že aký je ich nápad prevratný a nevídaný a high-tech, pretože ich podmenu sa rozbaľujú s fadein animáciou z priesvitnosti (narozdiel od konkurencie kde sa len zrazu objavia úplne bez animácie), a na teba len prskajú a pindajú lebo ty si len ten hlúpy roboš čo to len nacvakáva do počítača, a nevyznáš sa v tom a nevidíš ich víziu čo zmení svet, a je pod ich úroveň sa s tebou baviť, nie to ešte počúvať nejaké tvoje vyjadrenia alebo návrhy...
Čo sa ti viac zíde na motorke?
Predné koleso, alebo zadné?
Inak, ja neštudujem filozofiu, študujem kognitívnu vedu, ktorá je vyučovaná ako v podstate technický odbor.
A že filozofiu nemáš rád, to vidím a vôbec mi to neprekáža.
Prekáža mi, že na základe toho, že ju nemáš rád, vyvodzuješ nejaké krátkozraké závery
Citil by si sa menejcenne keby si ju nemal?
Nemalo to povodne byt o tom ked ma niekto predmet filozofiu popri niecom inom ale ked ma niekto primarne fil.
Clovek co nevie nic ine ako rozne teorie , je na tom dnes zle uz len kvoli sebe.
Na birdz mam isty nazor , takze v podstate ci tu bude 800 soc. pracovnikov alebo 5000 ludi co kukaju do plafona a rozmyslaju preco je zem gulata mi je jedno.
Pravdepodobne by som sa menejcenne necítil.
Rovnako by som sa pravdepodobne necítil menejcenne, ak by som sa miesto celého štúdia rozhodol pracovať, ale v obore "kognitívna veda", by som asi bol menej schopný
OK, môžeme teda od filozofie ako predmetu prejsť k filozofii ako odboru. Tam s tebou tiež nesúhlasím.
Mám spolužiaka, ktorý študoval filozofiu a obdivujem jeho schopnosti chápania a jeho schopnosť rozmýšľať v širokých súvislostiach.
To sú veci, ktoré mu pomohlo rozvinúť jeho štúdium, ktoré malo zmysel.
Opakujem, čo som vravel už na začiatku, že si tiež myslím, že je na Slovensku nadbytok ľudí študujúcich filozofiu.
Co vlastne robi teraz?
Ked to berieme takto tak na Slovensku je nadbytok filozozofov ,pravnikov , soc. pracovnikov (tych len s titulom) , politikov.
Teraz študuje kognitívnu vedu ;-D
OK, je ich nadbytok, čo je samozrejme úplne iné tvrdenie, ako že filozofia, právo a politika sú zbytočné.
Zbytocny pre spolocnost je clovek co vie len filozofiu.
Ona samotna nemusi byt.
Ak myslíš človeka, ktorý vie len filozofiu a nevie jesť, piť a dýchať, tak sa zhodneme.
Ak tým myslíš človeka, ktorého primárnym zameraním je filozofia, tak si práve predurčil tisíce ľudí k hladovaniu.
Napríklad tohto tu -
» en.wikipedia.org/wiki/Peter_Sing...
Keď chceš zistiť, komu ďalšiemu by si mal dopomôcť k ďalšiemu vzdelaniu, aby sa mal čím uživiť, daj si do googlu "current philosophers"
on tým myslel asi, že nie filozofia ako taká a filozofovia sú zbytoční, ale že 5-ročné štúdium filozofie je zbytočné a hlavne v takom množstve, v akom sa študuje...
Samozrejme, ale veď to v podstate platí pre každé štúdium rovnako
A samozrejme to uznávam a nijako nepopieram.
No, ja z jeho príspevkov zatiaľ taký pocit nemám
Poznám jedného pána magistra, doštudovaného...spoznala som ho ako barmana v jednom podniku
@mm47 malo premyslas a premyslas prilis jednostrasne a priamociaro. Kym to tak bude, tak napriklad vyznam filozofie nepochopis. Filozofia byva casto na zaciatku niecoho velkeho
@stredabob si vystudovany programator? Takeho som este vazne nevidel. Ani netusil, ze existuje...
trosku logiky