Poznáte vo svojom okolí človeka, ktorý je duševne chorý?
A ako rokmi prebieha jeho nemoc? Skôr sa to zlepšuje alebo zhoršuje? (nemusíte, písať kto presne z vašej rodiny je chorý, o to mi nejde) Ja chcem len vedieť že či to je aj u ních tak, že im choroba zničila život, tak ako mne?
poznám takých veľa ale oficiálne maju na to papier dvaja a či sa zhoršila no čo ja viem jeden má schizofréniu a ten strieľa do pouličných lámp zo vzduchovky a už skoro tretí rok nevyšiel z bytu a ten druhý najskôr len tak chodil po ulici od rána do večera so sklonenou hlavou a teraz naposledy keď som ho videla tak už sa aj rozprával sám so sebou 0_0
A poznam velmi vela ludi s depresiou, uzkostou a tymito castejsimi vecami, a dvoch schizofrenikov, z toho jedna bohuzial uz nezije teda.
Casom.. Co ja viem, asi to ma taky priebeh, ze to dlho ide nenormalne do sraciek, a potom sa clovek ustali na hladine, ktora je horsia ako u zdraveho, ale lepsia nez pocas jeho osobneho dna.
Liecba - medikantmi, napriek brutal vedlajsim ucinkom, je z mojich pozorovani dost ucinna, zatial co psychotherapia cloveka hlavne dojebe, aspon taka klasicka, k akej sa da dostat na Slovensku. Sama som bola u dvoch psychiatriciek, ktore obidve boli omnoho jebnutejsie nez ja
Môj otec bol mániodepresik a schizofrenik - už je po smrti, zabil sa.
Psychická choroba je to, čoho sa najviac bojím aj u seba. Preto sa snažím čo najviac socializovať nejakým spôsobom..
Môj foter, nemá to na papieri ale to je absolútna schizofrénia... Ráno si umývam zuby a on príde do kúpeľne "ty si taký model, nevieš nič robiť len by si sa čačkal, si úplne zbytočný". Cez deň (keď rúbem drevo a pálime hromady ostnatých konárov) je úplne happy a rozpráva o počítačových hrách a hudbe, stále sa smeje a živý je. Akonáhle dokončíme robotu, zasa je hnusný a mamu buzeruje. Áno zhoršuje sa to, a nepomáha ani to že mama je takmer úplne fanatická kresťanka a stále ho rozmaznáva a slepá je voči nemu.
poznám, mnoho...u klasických klinických depresií sa to má tendenciu po začatí psychoterapie - u psychológa, nie psychiatra, zlepšiť a je možné postupne vysadiť aj lieky vo väčšine prípadov alebo aspoň znížiť, u niektorých ľudí napríklad antidepresíva vôbec nie sú nutné ani potrebné na to, aby sa ich životy mohli skvalitniť....mám veľmi blízkych priateľov s bipolárnou poruchou osobnosti (mánio-depresivita)- u jedného sa zhoršil emočný život, už takmer nič k nikomu necíti, nežije citovo, je prudko racionálny, u druhej sa to stabilizovalo a v živote sa jej darí, je aj zamestnaná a vyrovnaná a citovo je na tom stále veľmi dobre ...kamoš s OCD a schizotypovou poruchou- mám pocit, že je na tom lepšie v niektorých oblastiach fungovania v sociálnom živote, no OCD prejavy stále nie sú pod kontrolou lebo sám popiera,že by mal nejaký takýto "problém" v sebe...
mám i známych so schizofréniou- jedna sa nedávno vydala,druhý je veľmi schopný na trhu práce a aj s ľudskými zdrojmi, obaja sú hlavne dobráčiska od kostí a tým, že majú zrejme dobre nastavenú liečbu,tak sú schopní žiť kvalitný život vo viacerých aspektoch . Vnímala som ich v akútnych fázach ochorenia a už sú na tom naozaj lepšie, no nepoznám ich až tak osobne, že by som ti vedela povedať niečo o ich recidívach...a príkladov by ešte bolo mnoho
je to rôzne, no dosť má na to vplyv asi tvoje osobnostné nastavenie a schopnosť reziliencie, odolnosti, bojovnosť...zdroje, ktoré v sebe máš a ktoré vieš využiť v bežnom živote na to, aby si s ním sama bola spokojnejšia, pozerať na pozitíva a nie len na "obmedzenia", ktoré mi diagnóza dáva...čo myslíš ty? čo ti dáva zmysel v liečbe a čo nie a v čom vnímaš subjektívne zmeny v tvojom živote od začiatku liečby?
Tak momentálne ja som psychicky narušený. Niekedy mi preskakujú aj slov gusvjrc jfejccteivtejdcv fgdsjf......
Ale nie Práve tento týždeň nám dala pani učiteľka za domácu úlohu zrobiť úradný list že uvoľnenie zo školy, zápis na úrade a pod. zo slovenčiny na slohe. A spolužiačka dala žiadosť o zobratie (mňa) na psychiatricku liečebňu kvôli zneužívaniu jej a mojej exmanželky. No ja nemôžem
No a teraz vážne- nikoho nepoznám kto je psychicky narušený
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
21 komentov
A poznam velmi vela ludi s depresiou, uzkostou a tymito castejsimi vecami, a dvoch schizofrenikov, z toho jedna bohuzial uz nezije teda.
Casom.. Co ja viem, asi to ma taky priebeh, ze to dlho ide nenormalne do sraciek, a potom sa clovek ustali na hladine, ktora je horsia ako u zdraveho, ale lepsia nez pocas jeho osobneho dna.
Liecba - medikantmi, napriek brutal vedlajsim ucinkom, je z mojich pozorovani dost ucinna, zatial co psychotherapia cloveka hlavne dojebe, aspon taka klasicka, k akej sa da dostat na Slovensku. Sama som bola u dvoch psychiatriciek, ktore obidve boli omnoho jebnutejsie nez ja
Psychická choroba je to, čoho sa najviac bojím aj u seba. Preto sa snažím čo najviac socializovať nejakým spôsobom..
mám i známych so schizofréniou- jedna sa nedávno vydala,druhý je veľmi schopný na trhu práce a aj s ľudskými zdrojmi, obaja sú hlavne dobráčiska od kostí a tým, že majú zrejme dobre nastavenú liečbu,tak sú schopní žiť kvalitný život vo viacerých aspektoch . Vnímala som ich v akútnych fázach ochorenia a už sú na tom naozaj lepšie, no nepoznám ich až tak osobne, že by som ti vedela povedať niečo o ich recidívach...a príkladov by ešte bolo mnoho
je to rôzne, no dosť má na to vplyv asi tvoje osobnostné nastavenie a schopnosť reziliencie, odolnosti, bojovnosť...zdroje, ktoré v sebe máš a ktoré vieš využiť v bežnom živote na to, aby si s ním sama bola spokojnejšia, pozerať na pozitíva a nie len na "obmedzenia", ktoré mi diagnóza dáva...čo myslíš ty? čo ti dáva zmysel v liečbe a čo nie a v čom vnímaš subjektívne zmeny v tvojom živote od začiatku liečby?
Ale nie Práve tento týždeň nám dala pani učiteľka za domácu úlohu zrobiť úradný list že uvoľnenie zo školy, zápis na úrade a pod. zo slovenčiny na slohe. A spolužiačka dala žiadosť o zobratie (mňa) na psychiatricku liečebňu kvôli zneužívaniu jej a mojej exmanželky. No ja nemôžem
No a teraz vážne- nikoho nepoznám kto je psychicky narušený