mám pár otázok na ľudí, ktorí študujú (prípadne študovali) v CZ.
V prvom rade, ako ste vyriešili zdravotné poistenie. Dá sa s Europskym zdravotnym preukazom nájsť v Cesku praktický lekár, gynekolog alebo je potrebne zrusit zdravo
S európskym preukazom zdravot. poistenia sa zaregirstruješ v českej Všeobecnej Zdravotnej Poisťovni. A máš tak nárok iba na nevyhnutné ošetrenie, Ale nie praktického lekára, zubára a pod... Zdravotné poistenie na Slovensku ti stále platí, a platí ho za teba štát.
V Česku nie, jedine aky by si bola zamestnaná v TPP alebo si ho platila sama. (asi 30 Kč/deň).
@bluepanter nicomu nerozumiem, ale asi idem na to dobre.. uz som bol skoro ruka v ruke s jednou prenajimatelkou bytu a nakoniec som sa dozvedel, ze je to v romskom ghette.. teraz sa snazim nejako vybavit privat v centre so skvelou cenou, ale je naval, a ten, co to s ludmi dohaduje je trosku kreten, ktory neuprednostnuje tych, co sa mu prihlasili ako prvi.. no je toho vela..este potom zariadit byt a ja neviem co.. ano je toho vela
Nwm či prechodný pobyt na uzemý čr není zrušený lebo frajerka si chcela vybavovať prechodný na SR a jej povedali že je už to zrušené Ak by si pracovla tak sa v krajine nahlasiš ako cudzinec na poistovni trvalý pobyt budeš mať v v CZ a pracovať v SR a v práci uvediet miesto pobytu na SR+ trvalý v CZ (prípad mojej frajerky) alebo ti dajú trvalý pobyt na SR s kartou cudzinca (namiesto občianskeho,CZ obciansky zoberú rep ho odovzdáš)
@ppfx musis sa opytat na konkretnej skole na konkretnej fakulte na studijnom oddeleni... alebo tam zavolaj ... ja napr na filozofickej na Masarykovej nemam narok ako Slovak na stipendium ... nepoberam pridavky na decka ( mama ) v cechach tak preto ...
@kolini jaj jasne... tam mas priamy spoj.. chapem ... ja mam Rakoluby mala dedinka za novym mestom tak som zvedava... az 8.8 budu vysledky ci mam alebo nemam intrak ze?
@alysia odkiaľ máš, že na FF nemáš nárok na štipko? normálne ubytovacie štipko každý semester a samozrejme ak si v ťaživej situácii, tak máš právo si podať žiadosť aj o sociálne štipko.
@amaranta nemusíš hlásiť prechodné bydlisko, ale je výhodné vo viacerých smeroch. ak si ho tu nahlásiš, tak po uplynutí nejakých 200 dní máš napr. možnosť si tu spraviť vodičák (čo sa zíde tým, ktorí ho ešte nemajú). okrem toho, keď sa nahlásiš na cudzineckej polícii plus neviem ešte kde, tak máš právo na nejakú každoročnú ednorázovú podporu. to už ale neviem presne ako to je. hovoril mi to spolužiak, viac som sa tým nezaoberala.
@grietusha odkia to mam? zo studjineho na FF ked som bola na zapise bola som sa na to opytat a povedal mi, ze na ich fakulte je len to jedno stipko a ze to dostavaju len studenti, co poberaju davky v cechach, je to 1650 korun tusim ( oproti slovensku mensie veru ) zevraj sa to nejakej mongolke podarilo vybavit na uradoch ....
a nenarazala som grietusha na ubytovacie, to viem, ze ma kazdy kto nebyva v brne a je to na semester asi 3000 korun
tu tvoju poslednu vetu nechapem ,, aj tak neviem, čo všetci stresujete,,
co je na tom, ked sa pytame na to co nevieme? sak nejako sa tie info musime dozvediet ...
@alysia pýtam sa preto, lebo som sa teraz pozerala na podmienky na IS a tam nebolo nič o tom, kto kde dostáva dávky. ale na študijnom to isto vedia lepšie (to nie je irónia, to je fakt).
mne to príde divné, pretože pred vami tam už niekoľko rokov je prijímaných niekoľko tisíc slovenských študentov a nemám pocit, že by sa to tu každoročne hýrilo diskusiami. je to otravné to sledovať. dá sa to nájsť na diskusiách na ISe, dá sa to vygúgliť a všetko iné.
@grietusha v pohode, na ISe som si toho aj ja vela precitala... len hej to je fakt, ze na studijnom to vedia lepsie... aj ked ktovie uradnici su to ,,len,, ( napadol ma priklad z uradu prace aki su tam jebnuti ludia, ktori nerozumeju ani tomu co robia )
v niecom mas pravdu, no ked je clovek zvyknut na BIRDZ tak si pomoze tu nie? na to tato stranka je ... ako hladat to na googli aj ISe je pekne, no nie kazdeho to bavi ... ( ja som si napr nasla ludi cez muni.cz cez moju fakultu apisala som im ohladne predmetov ... )
Minulý rok som sa hrabal v tom sociálnom štipku a je to naozaj tak, že na to má nárok iba ten, kto poberá sociálne dávky v ČR. Neviem, či v nejakom prípade na to má nárok aj ktosi, kto je v hmotnej núdzi v SR, ale predpokladám, vzhľadom na byrokraciu, že na to by trebalo nejaký súhlas proděkana.
Založ si účet v českej banke (odporúčam kombináciu ČSOB SR a ČSOB ČR, veľmi výhodné) a zožeň si nejakého známeho, čo Ti vysvetlí kedy a ako vykonávať dôležité úkony v IS (registrácia, zápis, seminárky, atď)
Vybav si šalinkartu hneď prvý deň v Brne (bolo to asi 630Kč na 3 mesiace), budeš mať neobmedzené cestovanie všetkými prostriedkami po celom Brne.
Intrák dostaneš, iba ak máš dojazd viac ako cca 220 bodov. Ale aj keď nedostaneš, z vlastnej skúsenosti viem, že do 2 týždňov po začatí školy Ti ho nakoniec dajú na dodatočné ubytovanie. Len sa musíš na tie 2 týždne niekam zašiť...
Ak ešte niečo konkrétne, na čo som si nespomenul, tak sa kľudne spýtaj.
@ink ja som sa v tom hrabala len trocha v tych info a aj tak som sa isla radsej opytat na studijne... on sam mi povedal, ze ak dokazem ze poberam davky v cechach tak mozem dostavat stipko ... ja osobne si to ale neivem predstavit, to vybavovanie a tak a tie nervy... a ci mi to stoji za tie prachy ( nejakych 1650 KC) nehovorim ze je to malo... ale nemusi sa mi to ani podarit vybavit a tak no ...
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
22 komentov
V Česku nie, jedine aky by si bola zamestnaná v TPP alebo si ho platila sama. (asi 30 Kč/deň).
čo sa ti možno bude hodiť je účet v českej banke. Karta českého mobilného operátora. A nainštalovať si českú klávesnicu na notebook.
@amaranta nemusíš hlásiť prechodné bydlisko, ale je výhodné vo viacerých smeroch. ak si ho tu nahlásiš, tak po uplynutí nejakých 200 dní máš napr. možnosť si tu spraviť vodičák (čo sa zíde tým, ktorí ho ešte nemajú). okrem toho, keď sa nahlásiš na cudzineckej polícii plus neviem ešte kde, tak máš právo na nejakú každoročnú ednorázovú podporu. to už ale neviem presne ako to je. hovoril mi to spolužiak, viac som sa tým nezaoberala.
aj tak neviem, čo všetci stresujete.
a nenarazala som grietusha na ubytovacie, to viem, ze ma kazdy kto nebyva v brne a je to na semester asi 3000 korun
tu tvoju poslednu vetu nechapem ,, aj tak neviem, čo všetci stresujete,,
co je na tom, ked sa pytame na to co nevieme? sak nejako sa tie info musime dozvediet ...
mne to príde divné, pretože pred vami tam už niekoľko rokov je prijímaných niekoľko tisíc slovenských študentov a nemám pocit, že by sa to tu každoročne hýrilo diskusiami. je to otravné to sledovať. dá sa to nájsť na diskusiách na ISe, dá sa to vygúgliť a všetko iné.
v niecom mas pravdu, no ked je clovek zvyknut na BIRDZ tak si pomoze tu nie? na to tato stranka je ... ako hladat to na googli aj ISe je pekne, no nie kazdeho to bavi ... ( ja som si napr nasla ludi cez muni.cz cez moju fakultu apisala som im ohladne predmetov ... )
Minulý rok som sa hrabal v tom sociálnom štipku a je to naozaj tak, že na to má nárok iba ten, kto poberá sociálne dávky v ČR. Neviem, či v nejakom prípade na to má nárok aj ktosi, kto je v hmotnej núdzi v SR, ale predpokladám, vzhľadom na byrokraciu, že na to by trebalo nejaký súhlas proděkana.
@amaranta
Založ si účet v českej banke (odporúčam kombináciu ČSOB SR a ČSOB ČR, veľmi výhodné) a zožeň si nejakého známeho, čo Ti vysvetlí kedy a ako vykonávať dôležité úkony v IS (registrácia, zápis, seminárky, atď)
Vybav si šalinkartu hneď prvý deň v Brne (bolo to asi 630Kč na 3 mesiace), budeš mať neobmedzené cestovanie všetkými prostriedkami po celom Brne.
Intrák dostaneš, iba ak máš dojazd viac ako cca 220 bodov. Ale aj keď nedostaneš, z vlastnej skúsenosti viem, že do 2 týždňov po začatí školy Ti ho nakoniec dajú na dodatočné ubytovanie. Len sa musíš na tie 2 týždne niekam zašiť...
Ak ešte niečo konkrétne, na čo som si nespomenul, tak sa kľudne spýtaj.