Ahojte, môj brat má 15 a tajne si nakúpil rôzne bielkoviny, proteíny a podobnú chémiu aby mu rástli svaly. Nikto mu nedokáže dohovoriť, pretože je presvedčený. že je to zdravé. Je navyše astmatikom. Prosím poraďte mi čo mu mám povedať, aby to kúsok chápal
teoreticky to ani neni velmi nezdrave, len v tom kazdom navode je pisane ze to treba jest vo velmi velkom mnozstve a to je nezdrave, ak si bude davat polovicke davky tak by nemal byt az taky problem.
ved proteiny nie su az tak skodlive, ak ich este aj spravne davkujes a netusim ci ma na to nejaky vplyv ta astma ale pochybujem, taze pokial nebere ziadne tabletky a nic si nepicha do svalov mozes byt relativne v klude
@mefistofel čo je nezdravé na tom jesť proteíny? To mi vysvetli. Vieš čo sú to bielkoviny a aj ich máš denne v strave tak nechápem čo je na nich škodlivé a nikde som nič také nečítal že by bielkoviny boli škodlivé.
@wind jj rodičia nech mu dohovoria, ešte sa od tých proteínov stane závislí a komplet mu to zničí pečeň
@semhamforas Byť tvojim dieťaťom musi byť radosť...predpokladám, že keby za tebou nejaké prišlo, že chce alkohol lebo je to zdravé, tak povieš jasnéééé, tu máš a na zdravie?!
prečo to potom detský lekári nepredpisujú namiesto vitamínov ak je to také strašne fajn? ...mal by si dať návrh na lekársku komoru o inováciu...
...neviem prečo sme mu my už dávno nekúpili aj anabolické steroidy ak je to také super...
@semhamforas píše sa niekde, že chlapec športuje? proste berie nejaké svinstvo, vidíš, že to sama ani nevedela pomenovať. určite je to preňho zdravé. len nech pokračuje, ešte by ho mali chváliť.
@wind vieš čo výraz "sypú" vôbec znamená? Tak sa nazýva užívanie anabolík alebo anabolickych prípravkov.
Toto je doplnok stravy. Preto dúfam že ťa ani vo sne nenapadne svoje dieťa dokrmovať sunarom (to je tiež doplnok stravy) a ani mu dávať žiadne vitamíny (tiež doplnky stravy) prípadne nie že na staré kolená začneš užívať kĺbovú výživu lebo z toho minimálne infark dostaneš.
A HLAVNE nikdy, nikdy, nikdy svojmu dieťaťu nedávaj jesť mäso lebo to obsahuje bielkoviny a tie sú poľa teba hrozne nebezpečné.
Ani nevieš čo to tie proteíny sú a ani ako sa vyrábajú (z potravín, najčastejšie z mlieka) ale píšeš tu o tom. Že ti hanba nie je takto tu mystifikovať a verejne klamať.
Ak by ten jej brat mal dostatočký prísun bielkovín v strave, tak by proteín nepotreboval. No ak dostatočný prísun bielkovín nemá, tak si ich musí dopĺňať doplnkom výživy.
@semhamforas jo.. a presne tak to podľa mňa bolo myslené.
chalan si určite sám vyzistil, že má nedostatočný prísun bielkovín v strave, tak si doobjednal nejaké výživové doplnky. určite, ak by mame povedal, aby mu dala duplu mäsitého obeda, tak by mu povedala nie, tak to chudáčik maličký rieši takto.
keby mu chýbalo železo, tiež si ho beží doobjednať.
@semhamforas vo velkom mnozstve su aj bielkoviny skodlive......., a v takom ako sa pise v tych navodoch je vacsinou prehnane mnozstvo, ked musis este zobrat aj do uvahy ze s jedlo zjes este mozno aj dvojnasobok ako v tom napoji mas....
vieš čo? moji známi spravili svojmu známemu takú vec on mal tiež tak nejak 15 rokov a meter a pol a chcel ohromne brať všeliake prášky atď. ..a si to nakúpil, a hentí mu to všetko vysypalil a nasypali mu tam múku
ale ja osobne keby mi hento začne robiť decko, tak by som mu zrušila vreckové (aby si to nemal za čo kupovať) a hodila na plochu pár článkov o strave a cvičení na nabranie svaloovej hmoty
predpokladám, že aj to, že berie 3 druhy rôznych práškov, nápojov je tiež v poriadku...určite mu to neškodí...ani kreatín, glutaman...prečo to vlastne neberieme všetci??? ...nemám slov
vačšina rodičov ani nevie, ako má spravná životosprava vyzerať...a to, čo je na tom obrázku, tak to sú normálne proťáky, žiadne steroidy, tak si prosím naštuduj, aký je v tom rozdiel...vaši rodičia by mali byť praveže radi, že sa tvoj brat zaujíma o správne fungovanie tela a nie ako to funguje pomaly v každej rodine " aaaa veď sa poriadne napapkaj, aby si nebol hladný" a potom v 40 bachor a v 60 K.O. na infarkt...btw, to že teraz cvičí nemusí vôbec znamenať, že sa z neho stane profi kulturista na steroidoch...pokiaľ je to len proťak,gainer,kreatin abo nejaké BCAA,tak v pohode, žiadne obavy...svaly rastú z bielkovín, čiže je jedno, či dostane na tanier 3x denne po 2 rezne a na noc dá tvaroh abo si dopomôže "kyblíkmi"...nebyť kyblíkov, tak kebyže chce mať dostatok bielkovín, tak to vyjde drahšie
o moju posilku sa neboj ...ja len nerozumiem, viete čo vôbec poniektorí píšete? je astmatik, berie lieky, inhalátor, do toho najnovšie kadejaké prášky lebo jeho sused to berie tiež a podľa väčšiny je to v poriadku??? to vážne?!
@marisoul dobre, tak v čom je užívanie bielkovín nebezpečné? Napíš mi to a ideálne to podlož nejakým článkom. Ak mi sem taký článok dáš, budem ti veriť.
Alkohol nezdraví je, hlavne vo väčšom množstve. O tom je toho popísaného dosť. No o proteínoch som nikde nič také nečítal. A je to jednoducho blbosť. Bielkoviny sa vyrábajú tak že sa (najčastejšie z mlieka, no aj z mäsa, sóje) odstreďujú proteíny. To je calý zázrak. Je to tak prírodné ako to len môže byť. Absolútne žiadna chémia.
Ale čakám na tvoje dôkazy o škodlivosti aby som vedel prečo mám prestať jesť mäso a ideálne aj prestať piť mlieko.
Ešte som sa nestretol s tým že by mi lekár predpísal vitamíny tebe snáď predpísal?
A propó, to že ty si sa s takmto niečím nestretla, neznamená to že sa nič také nedeje. Napríklad v Afrike dávajú rodičia deťom na raňajky, obed aj večeru len kukuričnú kašu (lebo je zadara) a tak tie deti trpia nedostatkom proteínov a zomierajú tam na to. Preto im tam humanitárne organizácie posielajú pre malé deti aj sunar, prípadne proteín.
Pre bežného človeka však proteín potrebný nie je, preto že v pestrej strave má dostatočný prísun bielkovín na to aby mal zdravý vývoj (samozrejme sú aj výnimky a tam lekár zasiahne a stravu upraví).
To však prestáva latiť pre človeka čo cvičí, jeho svalom nestačí bežný prísun bielkovín keďže má vyššiu fyzickú aktivitu. Taký človek ak chce aby mu rástli svaly musí mať vyšší prísun bielkovín. Inak ostane chudý na vždy a svaly mu rásť nebudú (lebo mu nebudú mať z čoho rásť. Ono ani dom bez betónu nepostavíš). Dostatočný prísun bielkovín do tela dostane buď normálnou stravou (mäso, tvaroh,syr.....) alebo si musí kúpiť doplnok stravy (ktorý obsahuje len a len bielkoviny a sacharidy).
Dal som ti teda menšiu prednášku a prosím ťa, ak o niečom hovno vieš, tak do toho aspoň nepchaj nos len s tým cielom aby si z brata urobila kokota
@wind napísala že si kúpil proteíny. Tak mi povedz čo je na tom nezdravé. Ona je rovnako chorá ako ty čo proteíny nazveš sypaním
A tie prteíny asi neberie len tak zo srandy ale preto že cvičí. A aj keby necvičil, tak mu tie bielkoviny nič nespravia. A ani z nich nepriberie ako prasa keby si miesto toho kupoval sladkosti ktoré obsahujú len tuky a sacharidy
@marisoul ale vacsina ludi tu ma pravdu. Proteiny ako take skodlive nie su, prave naopak. Neviem, ci ich tvoj bracho nema dostatok, ale pokial cvici a berie len proteiny, ktore by inak dostal napr z masa alebo mliecnych vyrobkov tak nie je dovod robit paniku.
Ak cvici, a chce mat mohutnejsie svaly tak je vsetko v poho.
Ja zerem chondroitin sulfat kvoli klbom ktore nemam uplne zdrave, tiez som sypac ktory do seba cpe svinstvo?
inak teraz som si cital o astme a posilnovani a dokonca sa spomina, ze je to vhodny sport pre astmatikov, pretoze ochabnute a netrenovane svaly spotrebuju viac kyslika, zatial co pri posilnovanych svaloch je to ekonomickejsie z tohto hladiska a potrebuju ho ovela menej, cim sa zmiernuju astmaticke tazkosti
@marisoul mam spolubyvajuceho co ma asi 22,23 rokov a tiez to berie lebo si mysli ze .... asi daco podobne jak tvoj brat ... no vysvetli 15 rocnemu decku ze robi blbost
@wind ak si to spočítaš, tak ten doplnok výživy ťa vyjde lacnejšie a hlavne je to pohodlnejšie a hlavne praktickejšie. Si dlho mimo domova tak máš pri sebe proteín a doplníš si bielkoviny nech ti nechýbajú.
A hlavne, už vidím jeho rodičov ako mu v tomto vyhovia keď hen to robia kvôli proteínu (schválne čakám na to aké máš škodlivé účinky a prečo by ho brať nemal . Skôr by ho tam doma dotlačili ryžou/zemiakmi. Taký 100g plátok mäsa veľa bielkovín neobsahuje čiže toto beriem ako lepšie riešenie.
@mefistofel blbosť. Nie sú. Odporučené množstvo je tam napísané preto, že nad určitú hodnotu (veľmi veľmi vysokú) tvoje telo bielkoviny už nespracováva ale vylučuje cez obličky. Čiže by si ich jedol zbytočne. A tiež tá hodnota koľko tvoje telo dokáže bielkovín spracovať je individuálna a spdá na hodinu a nie na celý deň (nemám čas ti to vysvetlovať.).
Čiže suma sumárum ak by jedol veľa veľa veľa bielkovín, tak by mu to teoreticky mohlo trochu zaťaovať obličky ale ak dodrživa pitný režim tak je to blbosť. No je zbytočné o tomto písať keďže toto jeho prípad nie je.
@piter09 ale hej pomôže. Pri cvičení máš správne a zhlboka dýchať čiže sa ti rozširuje objem pľúc. Každá alergologička/imunologička mu to že cvičí len a len pochváli
Nikto ho nepresveci o tom ze to nema brat pretoze nik nema argument na to aby ho presvecil. Samozrejme ze ked ti niekto kto o danej veci nema sajnu bude nieco vykladat tak ho pocuvat nebudes. A ty tiez. Ked uz niekoho odhovaras tak aspon ho odhovaraj od toho co poznas. Proste ty a tvoji rodicia nemate absolutnu sajnu o com rozpravate. To je ten problem. Mate len predsudky a strach z neznamej latky. Ale mate v prdeli si o tom nieco precitat pretoze by ste mohli zistit ze nemate pravdu. Pravda je ze to nie je ziadna umelina. Protein je servatkovy protein. vyrobeny zo servatky. servatka je vedlajsi produkt ktory sa odstranuje pri vyrobe syra. Co je na tom umele? Je to asi take umele ako syr. Zo servatka sa este odoberu sacharidy aby sa zvysila koncentracia bielkovin.
vedľajšie účinky proteínov? 15 DETI sú ešte vo vývoji, ich telo dospieva, prášky, ktoré sú v "ponuke" majú rôzne etikety (skús mi vysvetliť, prečo ten istý výrobok v ČR má odporúčanie napr. od 12 rokov a u nás od 18, alebo naopak?) ...telo potrebuje tieto proteíny spracovať a rozložiť, ale ak telo nie je dostatočne vyvinuté, nie je schopné tieto látky dostatočne a vhodne rozložiť, prečo vznikajú rôzne komplikácie. Aké? Zaťažovanie obličiek a ich nedostatočnej funkcii, predpokladám, že to ti už nemusím rozpisovať či?
ja proti práško osobne nemám nič, nech si berie kto chce a koľko chce, ale s rozumom a ak mám nato vek...a nie že na obale mám napísané od 18 rokov, ale čo tam potom, veď "už" mám len 15.
@semhamforas chyba, telo nevylucuje bielkoviny ako napriklad vitamin C dokaze vylucit.... bielkoviny sa v tele menia na tuky a podobne...
z toho dovodu sa pise casto ze 2-3g bielkovin na 1kg hmotnosti cloveka ale este tam casto byva niekedy dodatok ze pri velmi vystresovanim clovekovy to je len 1g-1,5g na 1kg.
Tak neviem co berie ale proteiny a sacharidy moze kludne v akomkolvek veku. Ale v proteinoch zvyknu byt primiesane dalsie veci. Pokial nema 18 nemali by tam byt pridane latky ktore zvysuju tvorbu testosteronu. A tiez s kreatinom by som neodporucal. Ale vacsina tieto veci v sebe nema.
@marisoul čítala si si niekedy zloženie akejkoľvek, potraviny, skús to, akúkoľvek hotovú potravinu, aj sprosté žuvačky, konzervy solené mäso, slanina. A teraz taká haluz, mala si tú ČESŤ niekedy sa dozvedieť aké chemikálie a emulgátory/stabilizátory sa dávajú do rožkov a chlebu
A teraz rozbor tvojho príspevku:
Zloženie: kalcium kazeinátu-bielkovina (predstav si, existuje ich viac druhov )
glutaman- dochucovadlo aby to olo sladké (máš ho vo väčšine sladených nápojov, prípadne ich bratov aspartám acesulfám)
glycín L-bielkovina
MAX hydrolyzát-bielkovina
Pisum Sativum izolát-bielkovina
maltodextrín-komplexný sacharid (viem že hlavička ťa nepustí a nevieš čo to je tak si pod tým predstav napríklad cukor )
laktóza- verím že sama vieš čo je to laktóza
stearan horečnatý (E470/b), protihrudkujúca látka: oxid kremičitý (E551)-rôzne stabilizátory, vyskytujúce sa v xy potravinách
talkum- magnézium, horčík, jednoducho minerl
taurín- (neviem o tom že by sa to do proteínov normálne dávalo) je to látka čulosť človeka. Bežne sa dáva do energydrinkov.
@marisoul povedz bratovi, ze bude vyzerat ako srvatka a ze sa dievcatam bude pacit este menej ako bez svalov, lebo co tak pozorujem, aj tu dokonca, tak zenam sa nejak svalanti chlapi ani nepacia, to by ho malo odradit, ale mozno to robi pre seba takze s tym nic nespravis
@mefistofel (ach) ale áno vylučujú a má to dokonca svoj odborný názov. Nazýva sa to proteinúria. Trošku viac si o tom prečítaj.
Znova ťa teda idem poučiť. Telo bielkovinu ďalej rozkladá na aminokyseliny a nie ukladá v TUKOCH (HAHAHAHAHA) a ak ich je prebitok tak telo aminokyseliny uložiť nevie, preto ich vylučuje v moči
@marisoul ale uznaj, fajnovo som ťa zotrel tým rozborom "nebezpečných" látok ktoré proteín obsahuje Ani si nepriznáš ako si sprostá. Lebo ešte aj v tom ti tvoja sprostosť báni, uznať si chybu.
@boloabude tak podľa toho kde kupuješ. Ale pšenica ani soja sa do kvalitných prípravkov nepridáva. Napríklad na stillmass.eu čo je slovenská firma robia dobré proteíny kde nie sú ani umelá sladidlá. Je to tak prírodné ako len môže byť. Ale to je tak všade že záleží od toho od koho vec kupuješ.
@semhamforas teraz idem prec, ale ked si o tom tak skalopevne presvedceny, tak teda vecer ti o tom najdem volake informacie a vyvediem ta z toho velkeho omylu :/ ked neveris tomu co pisem ja tak mozno volakym vyskumom len zas to hladat :/
boze velkost demencie v tomto fore ma prekvapuje aj na Birdz.
Miesto toho aby ste mu robili na priek ho podporujte v sporte a radsej sa sami pozrite ake doplnky si nakupil a nebuduce nech si vyberie lepsie ( napr. protein bez sladidiel, co vam ked mu date nejaku colu light vobec nevadi, ze je tam popici Aspartamu)
Hovno o tom viete a budete do toho jebat jak keby ste boli najchytejsi na svete. Ale to, ze vy jete hromadu "chemie" a inych hovien vas vobec netrapi ale zato, ze to ma pre vas asi nejaky hanobny obal, tak uz je to zle a boh vie co vsetko.
Nato aby sa poskodili oblicky treba mat denny prijem bilekovin ozaj obrovsky a dlhodoby ( 500g na den napr. ). To, ze pre neho tie odporucane davky su asi velke je pravda, lebo zbytocne sa to len bude metabolizovat na odpadove produkty a trochu to zatazi organizmus ( ale nie nejak vyrazne).
A tym, ze ja astmatik akurat sport je pre neho este vacsi prinos.
Miesto toho aby si o tom nabrala nejaky rozhlad, tak budes do toho pindat a hlasat svoje a starat sa do zivota druhych na zaklade nejakych vlastnych dojmov
@semhamforas stilmass je kvalita ? Si robis srandu nie ?
Psenica a soja je skoro v kazdom gainery. A momentalne (mutant mass gayner a aj protak white) je najpredavanejsia znacka v Europe a pritom je to produkt z geneticky modifikovanych fariem.
@mefistofel Aby som bol presný, v moči nevylučuješ bielkoviny ale tie rozložené aminokyseliny (že by bol niekto už fakt hlúpy-nie ty, a potreboval by to po kúskoch pomalučky vysvetliť)
"Aminokyseliny vedia vytvárať len rastliny, živočíchy ich prijímajú formou potravy najmä to forme bielkovín. V tráviacom trakte si ich telo rozloží na aminokyseliny potrebné pre telo. "
Ale ako som už raz písal, toto je ABSOLÚTNE zbytočné riešiť lebo to by sa niekto bielkovinami musel fakt prežietať aby ich mal prebytok a to vôbec nie je témou tohto fóra. Čiže si svoju pravdu môžeš dokazovať komu chceš, mne netreba.
@boloabude myslím z toho hľadiska že tam nie je toľko chémie. Celkovo je celkom ťažké nájsť proteín bez umelých sladidiel a stillmass je jeden z mála čo také proteíny vyrába.
Btw. áno gainery soju a penicu obsahujú. Ja som hovoril o proteínoch
Doplnky vyzivy su momentalny boom vo svete ale casom ludia pochopia ze je to to iste ako Farmaceuticke spolocnosti ktore sa snazia ludom nahovorit ze bez nich je to nemozne. Tak ako vitaminy v tabletke nemozu nahradit ovocie a zelenicu tak nemoze doplnok nahradit stravu.
Ale ludia radi veria a placebo efekt je stroj na peniaze.
Tym nevravim ze doplnky neuznavam ale nepripisujem im taku velku dolezitost.
@64 presne toto Preto sa to nazyva len doplnok. Kreatin zabera, protein je fajn + amino v diete. Ale rozdiel s nimi a bez nich pri dobrej strave je mozno 5%
@semhamforas bielkoviny sa za urcitych podmienok mozu premenit na cukry a tie na tuky, takze nie vsetko sa ihned musi nevyhnutne vylucit
len tak pre zaujimavost, vy zerete jogurty z tesca (co hnusna chemia fakt je) a brat papa proteiny z obycajnej sirovatky, co su obycajne bielkoviny a sacharidy tzn, absolutne ziadna chemia a vy mu picujete ze zere chemiu ?
@bress viem že za určitých podmienok sa bielkoviny premieňajú v pečeni na glukózu a tá sa môže premeniť na tuky. Ale on to písal štýlom že nič ako vylučovanie bielkovín močom neexistuje V každom prípade to množsvo bielkovín premenené na glukózu (nie to ešte tuk) je fakt smiešne a zanedbateľné. A to by sa musel bielkovinami prežierať. Čiže podľa mňa je zbytočné sa o tomto baviť v tomto fóre
@semhamforas no hej, len aby mefisto... nebol podceneny, ze to mozne neni Vacsina bielkovinoveho odpadu sa meni na mocovinu. A este napr. pri strese sa mozu menit.
@semhamforas no ano, to s tým maltodextrinom je úplne bežný postup, akurát treba tam aj nejaké aminokyseliny(bielkoviny) aby v tom telo nemalo mižmaž - ale to je varianta pre najväčších ekonómov :d
lepšia varianta je dať si profesionálne robený gainer.
A najlepšia je Amino muscle growth ale to je drahšie ako steroidy ale veľmi účinné.
No v podstate z tohoto hladiska sa nedá potom nič o ľudskom tele napísať bez toho aby niekto neoponoval že to nie je pravda. Lebo už rovno keby som napísal že človek sa narodí s 2 rukami tak by mi tu mohol niekto oponovať že pravdu nemám
obsahuje to taurin a on ma ešte len 15 rokov ?..a čo je taurin? alkohol alebo ina droga ? ..taurin je pre vyvoj deti veľmi dôležita aminokyselina lenže každy ho vidi len v energy drinkoch tak si hned mysli že je to zdraviu škodlive
@semhamforas tak teraz pises ze ta to absolutne nezaujima a ze si mam dokazovat co len chcem.... ALE ja som v prvom komentare napisal len to ze pre jeho vek len polovicne davky co su v navode by mal uzivat a ty cele romany tu potom pises ze co som najprv ani ja nenapisal..... teraz len takto to ukoncis? ako mne je jedno....
"Čiže si svoju pravdu môžeš dokazovať komu chceš, mne netreba."
@semhamforas ano, ta diskuzia vyplynula z toho jedneho obycajneho komentara ze len ma uzivat polovicne davky v jeho veku..... a ty si uplne ine zacal vypisovat tak len som ti odpisal co som cital vyskum...
inac okrem toho davnejsie som aj cital jeden vyskum aj vedci tam boli pisany vsetko kto to testoval a kolko rokou a tam urcili ze velke mnozstvo dlhodobeho uzivania proteinou poskodzuje okrem obliciek aj mozog.... len volako uz to neviem najst :/ a tie nezmysli co sa doteraz pisali(presne co ty obhajujes) tak na tom bolo len velmi malo pravdy teda bola to aj z malej casti pravda ale tie najdolezitejsie veci tam chybaju....
@mefistofel nema uzivat polovicni davky. Dospleli uzivaj 3 - 4x vyssi davky nez je na uvedeno na obalu. Jinak to nema ucinek.
Vyrobci z pravidla tu doporucenou davku hodne poddimenzuji, aby se vyhli pripadnim sporum, kdyz to zacne jist nejakej debil co neumi cist a ma alergii ku prikladu na laktozu, nebo vejce.
Kdyz je tak mladej, klidne muze snist doporucenou davku na obalu a kdyz malinko povyroste muze to zdvoj az ztrojnasobit.
Cela tahle diskuse je hrozne primitivni a vtipna.
Devce misto toho aby si sadla k internetu, kdyz uz si ho plati a zjistila o danych vyrobcich co nejvice informaci, si nezjisti absolutne nic.
Zije v nejakem mytu, ktery slysela nekde ve vsi vod nejaky baby, ktera si spletla protein se stanozolem, nebo s methandienonem a takhle zbytecne zahlcuje vlakno.
@rudazostravy nehovorim ze sa z toho umiera, ale ze to je to trosku skodlive vo velkom mnozstve... aj alkohol mozes pit 10rokou kazdy druhy den vo velkom mnozstve a nemusi tam byt ani naznak ze cloveku nieco je...
ako som napisal treba si aj uvedomit ze casto ked clovk je aj taketo veci tak jedava velmi vela proteinou aj stravou, takze zbytocne za to vyhadzovat uz len peniaze ked uz nic ine....
@rudazostravy a este doplnim ze este som nevidel cloveka co by uzival 3-4nasobnu davku takychto veci... jeden kamrat co asi tak dvojnasobnu a aj to chodil kazdych par hodin na zachod a prdel skoro bez prestavky.... a on nemal alergiu na nic z toho.
a ako mat takyto stav kvoli niecomu co jes to je velmi ale velmi zdrave ale uplne...
@marisoul čítam že to tu je tuším samí debil. V 15 rokoch by žiadny profík nedoporučil tvojmu bratovi brať doplnky. Telo je vo vývoji a základné živiny by mal prímať z jedla. Ale tak podla mna si po čase sám uvedomí že to neni tá správna cesta čo aj viem, skús mu napr. pporadiť nech si viacejnaštuduje na nete o tom » www.fitmagazin.sk/clanky/vytriezv... napríklad...
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
91 komentov
keď to nevie pochopiť po dobrom. nemôžte ho nechať to brať, je to dieťa.
Mimochodom bielkoviny a proteiny je to iste
To je doplnok stravy? Zakazujete mu jesť aj C vitamín?
Ak je proteín tak je to to isté ako keby jedol napríklad viac kuracieho mäsa alebo tvarohu. Byť dieťaťom vo vašej rodine musí byť radosť.
@wind jj rodičia nech mu dohovoria, ešte sa od tých proteínov stane závislí a komplet mu to zničí pečeň
A ako astmatika by ho mali jeho rodičia v športe práve že podporovať a ďakovať mu že športuje.
Fakt ma dnes už neprekvapí na sprostosti ľudí nič. Spájať užívanie bielkovín a astmu je na hlavu. Byť v hen takej rodine tak sa asi zastrelím.
prečo to potom detský lekári nepredpisujú namiesto vitamínov ak je to také strašne fajn? ...mal by si dať návrh na lekársku komoru o inováciu...
...neviem prečo sme mu my už dávno nekúpili aj anabolické steroidy ak je to také super...
každý "správny" rodič v tomto podporuje svoje dieťa? ty si normálny? alebo si bral tie prášky a dostavil sa vedľajší účinok - nedostatok rozumu?
Toto je doplnok stravy. Preto dúfam že ťa ani vo sne nenapadne svoje dieťa dokrmovať sunarom (to je tiež doplnok stravy) a ani mu dávať žiadne vitamíny (tiež doplnky stravy) prípadne nie že na staré kolená začneš užívať kĺbovú výživu lebo z toho minimálne infark dostaneš.
A HLAVNE nikdy, nikdy, nikdy svojmu dieťaťu nedávaj jesť mäso lebo to obsahuje bielkoviny a tie sú poľa teba hrozne nebezpečné.
Ani nevieš čo to tie proteíny sú a ani ako sa vyrábajú (z potravín, najčastejšie z mlieka) ale píšeš tu o tom. Že ti hanba nie je takto tu mystifikovať a verejne klamať.
Ak by ten jej brat mal dostatočký prísun bielkovín v strave, tak by proteín nepotreboval. No ak dostatočný prísun bielkovín nemá, tak si ich musí dopĺňať doplnkom výživy.
chalan si určite sám vyzistil, že má nedostatočný prísun bielkovín v strave, tak si doobjednal nejaké výživové doplnky. určite, ak by mame povedal, aby mu dala duplu mäsitého obeda, tak by mu povedala nie, tak to chudáčik maličký rieši takto.
keby mu chýbalo železo, tiež si ho beží doobjednať.
ale ja osobne keby mi hento začne robiť decko, tak by som mu zrušila vreckové (aby si to nemal za čo kupovať) a hodila na plochu pár článkov o strave a cvičení na nabranie svaloovej hmoty
Alkohol nezdraví je, hlavne vo väčšom množstve. O tom je toho popísaného dosť. No o proteínoch som nikde nič také nečítal. A je to jednoducho blbosť. Bielkoviny sa vyrábajú tak že sa (najčastejšie z mlieka, no aj z mäsa, sóje) odstreďujú proteíny. To je calý zázrak. Je to tak prírodné ako to len môže byť. Absolútne žiadna chémia.
Ale čakám na tvoje dôkazy o škodlivosti aby som vedel prečo mám prestať jesť mäso a ideálne aj prestať piť mlieko.
Ešte som sa nestretol s tým že by mi lekár predpísal vitamíny tebe snáď predpísal?
A propó, to že ty si sa s takmto niečím nestretla, neznamená to že sa nič také nedeje. Napríklad v Afrike dávajú rodičia deťom na raňajky, obed aj večeru len kukuričnú kašu (lebo je zadara) a tak tie deti trpia nedostatkom proteínov a zomierajú tam na to. Preto im tam humanitárne organizácie posielajú pre malé deti aj sunar, prípadne proteín.
Pre bežného človeka však proteín potrebný nie je, preto že v pestrej strave má dostatočný prísun bielkovín na to aby mal zdravý vývoj (samozrejme sú aj výnimky a tam lekár zasiahne a stravu upraví).
To však prestáva latiť pre človeka čo cvičí, jeho svalom nestačí bežný prísun bielkovín keďže má vyššiu fyzickú aktivitu. Taký človek ak chce aby mu rástli svaly musí mať vyšší prísun bielkovín. Inak ostane chudý na vždy a svaly mu rásť nebudú (lebo mu nebudú mať z čoho rásť. Ono ani dom bez betónu nepostavíš). Dostatočný prísun bielkovín do tela dostane buď normálnou stravou (mäso, tvaroh,syr.....) alebo si musí kúpiť doplnok stravy (ktorý obsahuje len a len bielkoviny a sacharidy).
Dal som ti teda menšiu prednášku a prosím ťa, ak o niečom hovno vieš, tak do toho aspoň nepchaj nos len s tým cielom aby si z brata urobila kokota
@wind napísala že si kúpil proteíny. Tak mi povedz čo je na tom nezdravé. Ona je rovnako chorá ako ty čo proteíny nazveš sypaním
A tie prteíny asi neberie len tak zo srandy ale preto že cvičí. A aj keby necvičil, tak mu tie bielkoviny nič nespravia. A ani z nich nepriberie ako prasa keby si miesto toho kupoval sladkosti ktoré obsahujú len tuky a sacharidy
Ak cvici, a chce mat mohutnejsie svaly tak je vsetko v poho.
Ja zerem chondroitin sulfat kvoli klbom ktore nemam uplne zdrave, tiez som sypac ktory do seba cpe svinstvo?
...neviem ako vy, ale ja som tam postrehla troška viac ako len bielkoviny
A hlavne, už vidím jeho rodičov ako mu v tomto vyhovia keď hen to robia kvôli proteínu (schválne čakám na to aké máš škodlivé účinky a prečo by ho brať nemal . Skôr by ho tam doma dotlačili ryžou/zemiakmi. Taký 100g plátok mäsa veľa bielkovín neobsahuje čiže toto beriem ako lepšie riešenie.
@mefistofel blbosť. Nie sú. Odporučené množstvo je tam napísané preto, že nad určitú hodnotu (veľmi veľmi vysokú) tvoje telo bielkoviny už nespracováva ale vylučuje cez obličky. Čiže by si ich jedol zbytočne. A tiež tá hodnota koľko tvoje telo dokáže bielkovín spracovať je individuálna a spdá na hodinu a nie na celý deň (nemám čas ti to vysvetlovať.).
Čiže suma sumárum ak by jedol veľa veľa veľa bielkovín, tak by mu to teoreticky mohlo trochu zaťaovať obličky ale ak dodrživa pitný režim tak je to blbosť. No je zbytočné o tomto písať keďže toto jeho prípad nie je.
@piter09 ale hej pomôže. Pri cvičení máš správne a zhlboka dýchať čiže sa ti rozširuje objem pľúc. Každá alergologička/imunologička mu to že cvičí len a len pochváli
Hlavne ked 90% doplnkov (USA, KANADA) je pridavana geneticky modifikovana soja, psenica. Skoda ze sa o tom moc nerozprava.
z toho dovodu sa pise casto ze 2-3g bielkovin na 1kg hmotnosti cloveka ale este tam casto byva niekedy dodatok ze pri velmi vystresovanim clovekovy to je len 1g-1,5g na 1kg.
neviem kde na to vsetci ludia chodia
A teraz rozbor tvojho príspevku:
Zloženie: kalcium kazeinátu-bielkovina (predstav si, existuje ich viac druhov )
glutaman- dochucovadlo aby to olo sladké (máš ho vo väčšine sladených nápojov, prípadne ich bratov aspartám acesulfám)
glycín L-bielkovina
MAX hydrolyzát-bielkovina
Pisum Sativum izolát-bielkovina
maltodextrín-komplexný sacharid (viem že hlavička ťa nepustí a nevieš čo to je tak si pod tým predstav napríklad cukor )
laktóza- verím že sama vieš čo je to laktóza
stearan horečnatý (E470/b), protihrudkujúca látka: oxid kremičitý (E551)-rôzne stabilizátory, vyskytujúce sa v xy potravinách
talkum- magnézium, horčík, jednoducho minerl
taurín- (neviem o tom že by sa to do proteínov normálne dávalo) je to látka čulosť človeka. Bežne sa dáva do energydrinkov.
mne ide len o to, nie sú tam len proteíny a sacharidy - to je aj v bežnej strave, ale obsahuje to aj taurín a neviem čo všetko ešte a má len 15!
Znova ťa teda idem poučiť. Telo bielkovinu ďalej rozkladá na aminokyseliny a nie ukladá v TUKOCH (HAHAHAHAHA) a ak ich je prebitok tak telo aminokyseliny uložiť nevie, preto ich vylučuje v moči
Nemáš za čo, zasa si múdrejší
@boloabude tak podľa toho kde kupuješ. Ale pšenica ani soja sa do kvalitných prípravkov nepridáva. Napríklad na stillmass.eu čo je slovenská firma robia dobré proteíny kde nie sú ani umelá sladidlá. Je to tak prírodné ako len môže byť. Ale to je tak všade že záleží od toho od koho vec kupuješ.
mala by si sa obavat ked najdes doma striekacky a ihly
Miesto toho aby ste mu robili na priek ho podporujte v sporte a radsej sa sami pozrite ake doplnky si nakupil a nebuduce nech si vyberie lepsie ( napr. protein bez sladidiel, co vam ked mu date nejaku colu light vobec nevadi, ze je tam popici Aspartamu)
Hovno o tom viete a budete do toho jebat jak keby ste boli najchytejsi na svete. Ale to, ze vy jete hromadu "chemie" a inych hovien vas vobec netrapi ale zato, ze to ma pre vas asi nejaky hanobny obal, tak uz je to zle a boh vie co vsetko.
Nato aby sa poskodili oblicky treba mat denny prijem bilekovin ozaj obrovsky a dlhodoby ( 500g na den napr. ). To, ze pre neho tie odporucane davky su asi velke je pravda, lebo zbytocne sa to len bude metabolizovat na odpadove produkty a trochu to zatazi organizmus ( ale nie nejak vyrazne).
A tym, ze ja astmatik akurat sport je pre neho este vacsi prinos.
Miesto toho aby si o tom nabrala nejaky rozhlad, tak budes do toho pindat a hlasat svoje a starat sa do zivota druhych na zaklade nejakych vlastnych dojmov
boze
takze sa bojis o brata, ze do seba "sype" "svinstvo"? (btw: sypanie = anabolika)
teraz otvor vasu ladnicku/spajzu/pitvor/hocico, pozri si kazdu potravinu a pozri sa na jej zlozenie...
Psenica a soja je skoro v kazdom gainery. A momentalne (mutant mass gayner a aj protak white) je najpredavanejsia znacka v Europe a pritom je to produkt z geneticky modifikovanych fariem.
» www.gzoznam.sk/casopis/bielkov...
"Aminokyseliny vedia vytvárať len rastliny, živočíchy ich prijímajú formou potravy najmä to forme bielkovín. V tráviacom trakte si ich telo rozloží na aminokyseliny potrebné pre telo. "
Ale ako som už raz písal, toto je ABSOLÚTNE zbytočné riešiť lebo to by sa niekto bielkovinami musel fakt prežietať aby ich mal prebytok a to vôbec nie je témou tohto fóra. Čiže si svoju pravdu môžeš dokazovať komu chceš, mne netreba.
Btw. áno gainery soju a penicu obsahujú. Ja som hovoril o proteínoch
Ale ludia radi veria a placebo efekt je stroj na peniaze.
Tym nevravim ze doplnky neuznavam ale nepripisujem im taku velku dolezitost.
@semhamforas bielkoviny sa za urcitych podmienok mozu premenit na cukry a tie na tuky, takze nie vsetko sa ihned musi nevyhnutne vylucit
A chemia?
len tak pre zaujimavost, vy zerete jogurty z tesca (co hnusna chemia fakt je) a brat papa proteiny z obycajnej sirovatky, co su obycajne bielkoviny a sacharidy tzn, absolutne ziadna chemia a vy mu picujete ze zere chemiu ?
ach jo, ľudia...
Ktory sa aj tak vyuzije na doplnenie glykogenu, takze ziadny poplach
to už je na zamyslenie o tých jogurtoch.
A po treningu/fyz. záťaži je bežná prax dať si hroznový cukor a prípadne k nemu trochu maltodextrínu kým sa dostaneš domov a nejaš sa
lepšia varianta je dať si profesionálne robený gainer.
A najlepšia je Amino muscle growth ale to je drahšie ako steroidy ale veľmi účinné.
No v podstate z tohoto hladiska sa nedá potom nič o ľudskom tele napísať bez toho aby niekto neoponoval že to nie je pravda. Lebo už rovno keby som napísal že človek sa narodí s 2 rukami tak by mi tu mohol niekto oponovať že pravdu nemám
Okrem všetkého vyššie uvedeného.
obsahuje to taurin a on ma ešte len 15 rokov ?..a čo je taurin? alkohol alebo ina droga ? ..taurin je pre vyvoj deti veľmi dôležita aminokyselina lenže každy ho vidi len v energy drinkoch tak si hned mysli že je to zdraviu škodlive
"Čiže si svoju pravdu môžeš dokazovať komu chceš, mne netreba."
V každom prípade to čo soom tu napísal tu potvrdili aj iní, čiže ja už skutočne nemám čo dodať
inac okrem toho davnejsie som aj cital jeden vyskum aj vedci tam boli pisany vsetko kto to testoval a kolko rokou a tam urcili ze velke mnozstvo dlhodobeho uzivania proteinou poskodzuje okrem obliciek aj mozog.... len volako uz to neviem najst :/ a tie nezmysli co sa doteraz pisali(presne co ty obhajujes) tak na tom bolo len velmi malo pravdy teda bola to aj z malej casti pravda ale tie najdolezitejsie veci tam chybaju....
Si pletes doplnek stravy so steroidama mam ten pocit...
Tvuj bracha ma 2 moznosti.
Bud bude jist za 7 lidi, jako mala cinska vesnice, nebo si zakoupi stravu v prascich, s vysokokapacitnim obsahem vsech techto dulezitejch zlozek.
Kreatin je obsazen v mase, tak jako bilkovina (protein).
Se bojis proteinu tak nezer maso, ani vejce
Synek si muze snist 40 vajec denne, nebo si dat 3 odmerky bilkovinoveho prasku. Je to uplne totozny.
Tu jde jen o effektivitu. Ten prasek v zaludku nezabira tolik mista jako jidlo s totoznym obsahem bilkovin.
Takze si nedosere zaludek, kdyz bude jist 16x denne porci obedu
Misto toho smicha s vodou mezi jidlem tyhle bilkovinove prasky a jede dal
Jen proto, ze je to baleny v super silenych krabicich s napisem brutal a monster, at nalakaj zakazniky nemusis vystupovat takhle agresivne.
V temnejch dobach stredoveku takhle z nevedomosti upalovali zeny jako carodejnice
Se zamysli nad tim dcerko
Vyrobci z pravidla tu doporucenou davku hodne poddimenzuji, aby se vyhli pripadnim sporum, kdyz to zacne jist nejakej debil co neumi cist a ma alergii ku prikladu na laktozu, nebo vejce.
Kdyz je tak mladej, klidne muze snist doporucenou davku na obalu a kdyz malinko povyroste muze to zdvoj az ztrojnasobit.
Cela tahle diskuse je hrozne primitivni a vtipna.
Devce misto toho aby si sadla k internetu, kdyz uz si ho plati a zjistila o danych vyrobcich co nejvice informaci, si nezjisti absolutne nic.
Zije v nejakem mytu, ktery slysela nekde ve vsi vod nejaky baby, ktera si spletla protein se stanozolem, nebo s methandienonem a takhle zbytecne zahlcuje vlakno.
A jde tejrat brachu...
Nebot von chudak sni protein a umre. O.O
Ach lidi bezne umiraj po snedeni vajec, nebo masa
Lidi vy ste tak hrozne blbi, az to boli.
Zdur!
ako som napisal treba si aj uvedomit ze casto ked clovk je aj taketo veci tak jedava velmi vela proteinou aj stravou, takze zbytocne za to vyhadzovat uz len peniaze ked uz nic ine....
a ako mat takyto stav kvoli niecomu co jes to je velmi ale velmi zdrave ale uplne...
Ty plyny to je asi jediny a nejvaznejsi spatnost na tom proteinu
Mozna jeste vice dusiku v krvi, ale vod toho budou aspon zili jako prase co kulturisti maj radi.
Hold je to dan za lepsi postavu, holky na kazdym prstu a vyssi ego.
Nemuzem to ale srovnavat s anabolickejma steroidama. To je nesmysl.
(teda co som pisal o alkohole to len priklad ale ziadne zrovnavanie) a okrem toho nie kazdej sa paci muz co ma velke svaly a podobne.