Pravd je vela da sa povedat. Kazdy clovek veri niecomu inemu a ma subjektivny pohlad na vec a tym si vytvara vlastnu pravdu. Pravda by sa dala povedat je postoj cloveka k danej situacii a sposob akym nad nou uvazuje a mieni ju riesit.
V ramci formalneho logickeho systemu zalozeneho na nejakych axiomach su pravda tieto axiomy (co nemozno dokazat) a vyroky ktore sa daju s pouzitim logickych operacii definovanych v tmto systeme z danych axiom dokazat. Z toho vsak vyplyva len to, ze zakladnu pravdu - axiomy si volis. Pravda je to co si zvolis. Teda ak chces vediet, co je pravda, zvol si nejake jednoduche veci, o ktorych povies, ze su pravda a basta, o tom sa nebude diskutovat. O pravdivosti komplikovanejsich veci budes rozhodovat usudzovnim a dovodenim az kym nedojdes k zakladnym rigidne definovanym pravdam. Ak si si tieto zakladne pravdy - axiomy - dogmy - zvolila dobre, mozes dostat vcelku uspokojivy pohlad na svet okolo a pravdu v nom. Vzdy sa vsak najdu otazky, ktore podnietia diskusiu o tom, ci su axiomy najvhodnejsie zvolene. Taketo uvahy potom vedu k otazkam ako napriklad tu si polozila.
xeno: urcite si pocul ten citat od neviemakeho vedca: pravda je v zrnku piesku, ja sa snazim hladat pravu v kazdom objekte, ci je to uz clovek, izmus, ci strom, alebo pohľad na Mesiac.. a idem sa z toho zblaznit, tazky recept, ako spracovat vsetky tie pravdy a zachovat si pri tom v sebe jednoduchost, ta je nutna, lebo potom sa deju s clovekom hrozne veci!
Piper,pravda je taká,že ty si idiot a ak ťa táto diskusia nebaví,tak sa do nej nezápaj s tvojou geniálnou slovnou zásobou. A upozornenie pre všetkých,ktorí chcú uraziť Zipporah: Nerobte to,lebo budete mať čo dočinenia so mnou!
pravda je rieka nezabúdania (Aléthé), z ktorej duše odcudzených (zaživa mřtvych) pijú rozpamätanie sa, strácajú zabudnutie na to, čo sa v skutočnosti deje
Donnie... hmmm len tak pre informaciu...hot neznamena teply... ale HORUCI...
A inak... len tak cisto teoreticky keby som urazila Zipporah... co by si mi urobil??? Pravdepodobne nic... takze nebud smiesny a prestan s frajerskymi recami!!!!!
to lillah: no vidíííís, to je potom este viac tommycold prihriaty ...mimo toho, donnie vie, co robi, je jasne, ze na tomto fore sa vedu prihriate diskusie len v tom pripade, ked sa tu zacnu páliť útoky, a donnie si z vas striela, ale nemozem wi pomoct, izdo mi vravi zo srdca , izdo pozdravujem
Nie je to hnusna otazka je uplne pragmaticky logicka. Iba odpoved bude trochu tazsia na pochopenie
pravda je to o com ani namusime mat hmatatelny dokaz je to slovo ktore si vymysleli ludia, slovo ktore charakterizuje subor myslienok viet a koncepcii o danej ci uz skutocnej alebo virtualnej veci
pravda je zavisla na tom kto ju tvori a kolko tych ludi je
pravdou samoze stat aj loz ak za nou stoja ty spravny ludia
pravda je prelud ktory v skutocnosti ani pravdou byt nemusi
pravda je komplexna loz subjektivny pohlad jedneho alebo viacerych jedincov
pravda je skutocnost akceptovana vacsim ci mensim poctom jedincov
pravda je vzdy uprostred
pravda sa neda chytit a polapit lebo kazdy vyrok/skutočnost pokial nie je 100% dokazatalne iba dokazuje ze pravda nemusi byt pravdou
kazda myslienka v urcitej faze svojho bytia moze byt sa definovanych podmienok pravdou
pravda a dalo by sa pokracovat asi do nekonecna...
Pravda je podla mna v zivote veľmi dôlezitá. Urcite vie niekedy ublíziť, ale zas načo klamať? Aby sme vyzerali v kohosi ociach lepsie? Alebo aby sme chceli kohosi ochránit? Aj tak víde väčšinou vzdy všetko na povrch. Tak lepsie je to povedat hned, ako ked uz bude neskoro.
V konecnom dosledku je pravda len subor stavov castic v tvojom mozgu. Tie predstavuju nejaku tvoju myslienku, pojem. Mas ho zafixovany a veci podla neho triedis na pravdu/nepravdu. Toto triedenie zavisi od minulych vplyvov na tvoj mozog (vychova...) a vlastne, ja verim ze slobodne, myslenie, umoznene kvantovomechanickymi zakonmi na malych mierkach nasho mozgu. Asi sa zda, ze tu prezentujem komlikovany nazor, ale pre mna je ovela jasnejsi jednoduchsi a lepsi ako basnicke a filozoficke otazky ktore nikam nevedu, su len malo uzitocne. Uz len ak zoberiete (ne)pravdu vo formalnej matematickej logike, je pre cloveka ovela uzitocnejsia, lebo vystihuje realny svet velmi dobre, samo prostredie nas k nej vychovalo, tato logika nam umoznuje normalne tu zit.
Pravdu si volis ty sama!! nepytaj sa nas, pytaj sa seba. Stanov si vlastne pravdy tak, aby ti boli co najuzitocnejsie a najlepsie vystihovali pointu veci okolo.
Ja som jednoducho clovek, pre ktoreho basnicke reci o pravde v zrnku piesku nemaju zmysel. Jednoducho za tym nic nevidim. Ked si tym chcela povedat nieco ine, vyjadrujme sa bez pouzitia metafor
xeno: to zrnko piesku som citala v knihe o vesmire, teda ze vedci mozu vela najst podstaty aj v zlozeni toho zrnku, to tym chceli povedat, len tolik, no je pravda, ze velaraz nas filozofia zavadza do nezmyselnych chodbiciek...takze ty neuznavas filozofiu? alebo uznavas ale len do istej mieri?
tommycold, tvoja huba je ako piskatá riť, ktora sa nevie zrána zastavit a serie hovna vsetkych farieb sveta, ale najme zelenej, ta je najkrutejsia, tvoj mozog je tak zatemneny ako darth sithious povarený v kočovine, a tvoj styl pisania asi tak originalny ako tí chudaci-predchodcovia, co nam dali priestor pre existenciu v evolucii, ale ty si zazrakom prezil a si tu a otupuješ nás svojimi príspevkami, ktore nas tak naplnuju ako spazmy pri gastroskopii, kto ju nezazil, tak spazmaticke zelá a smradlave grgy pred skuskami...tot vše...zipporah
xenomorph : nuz da sa to brat aj matematicky logicky a ja neviem ako ale myslim si ze filozofia ako system poznania (zamerne nepis veda) je rovnako dolezita ako ostatne vedne discipliny.
vela filozofickych otazok na zaciatku svojho zrodu nikam nevedu ale ak sa myslienke necha dostaok casu a priestoru moze nadobudnut diametralne rozmery hlabku i podstatu - chapem ze k filozofii ma len malo ludi daky vtah lebo sa tu nepracuje s niecim exaktnym, vysledky prace sa nedaju spocitat chytit ci nahmatat no i tak ma urcity vyznam tak ako matematika ci fyzika...
Izdo ty si obycajny kokot, pozri zas si si tu zacal na mna otvarat tu smradlavu papulu ako prvy (prispevok 14), volaco ti clovek na to povie a este sa aj budes hrat na neviniatko, uz si fakt trapny. Do pice ked mas volaky problem chod si ho vyhonit a ked sa ukludnis tak sa vrat spat..
Zipporah vidim ze si s Izdom mozte podat ruku. Tje vase traposiny su fakt originalne
Zipporah: vidis, to bolo lepsie Ja by som tu myslienku vyjadril takto:
Keby sa dostalo do ruk zrnko piesku obyvatelovi inej planety/galaxie/vesmiru alebo tvorovi z ineho casu, mohol by z neho usudzovat na povahu fyzikalnych zakonov, podmienok a vlastnosti prostredia a casu, z ktoreho zrnko pochadza. Teda vo fyzikalnom stave zrnka je zakodovanych mnoho a mnoho bitov informacie.
Dlhsie, ale presnejsie a nie je priestor na dvojzmysly, lebo nasa slovencinarka napriklad by hned z toho vyvodila 5 basnickych vyznamov a myslienkovych pochodov a este to zaradila ako typicky prejav nadrealistickej poezie
Neda sa povedat, ze neuznavam filozofiu. Ved kedysi boli filozofi=vedci, len neskor si nejak usli. Druhy dovod, urcite som zastanca nejakych moralnych pravidiel, nieco toho stylu by sa tiez malo zrejme tykat aj filozofie. Tretia vec co uznavam, je aj zdravy sedliacky rozum aj trocha nevedeckeho filozofovania v rozumnej miere, v nahladoch na bezne veci okolo. Urcite netreba rozmyslat nad vecami len v rovniciach. A urcite su aj nejake dalsie veci, teraz ma nenapadaju.
Black Angel: Ako som pisal vyssie v tomto prispevku, za dolezite pokladam iste moralne principy a to, aby sa vedecke myslenie nestalo prilis formalne a zvazujuce. Ak sa este trocha specifikujes, mozem ti dat za pravdu aj v inom. Chcem ti k tomu dopomoct:
Daj mi nejaku filozoficku ulohu. Aby som teda lepsie ponal, o co ide. Tym stylom, napriklad keby som daval ja tebe matematicky priklad, poviem toto a toto su Navier-Stokesove rovnice, z takych a takych dovodov vieme, ze prave rieseniami tychto rovnic sa riadi spravanie kvapalin a plynov. poznat spravanie sa kvapalin a plynov ma vyznam vo vela takych a takych situaciach, preto je uzitocne riesit tie rovnice.
ako si spominala filozoficke uvahy nemusia mat bezprostredny vyznam, tak mozes hodit aj nieco z minulosti coho vyznam sa ukazal aj neskor.
Je to ludmi skreslene slovo...objektivnost pri tomto slove nie je.Individualne vnimanie skutocnosti,co ja viem,pravda je boh,boh je pravda,co je boh?comu clovek veri a co uznava.Pravda je vnutro. . .
Xenomorph : nuz na jednej strane pises ze nechces aby sa vedecke myslenie nestalo prilis formalne a zvazujuce ale veda je jednoducho aj formalna aj zvazujuca inak to ani nejde. Rovnice maju svoje pevne znenia ktore sa en tazko daju obist a tak isto ta nepustia ani fyzikalne ci matematicke zakony - jednoducho to tak funguje a inak to fungovat nebude - to robi z takychto vied (matika, fyzika, chemia....)ze ich vnimame ako zvazujuce.
definuj prosim ta blizsie tie moralne principy
ked hovorime o filozofii nemozme hovorit o vede lebo prave vtedy straca svoj statut... filozofia kedze nieje majoritne prakticka (nie vsak pragmaticka) láska k mudrosti, dávo volnost kazdej rozumnej myslienke,
vie a uci narabat so slovom vie ho formovat, formulovat a rozvijat nema mantineli ohranicujuce mieru uskutocnitelnosti pretoze myslienka je formovatelna v tvojej hlave co sa vsak nie vzdy tyka myslienok a ich uvadzania do praxe... preto je ina ako matematika ci fyzika lebo je volnejsia - moze si to jednoducho dovolit
priklad sa nebude tykat priamo filozofickeho problemu :
napr. ludstvo odjakziva chcelo lietat ako vtak, a da vinci tiez formoval myslienky ako uskutocnit tento sen. kedze vsak zil v takej dobe akej zil - bolo jednoducho viac menej jasne ze tato myslienka uvedena do praxe nebude... nuz pretrvala urcity cas potrebny na to aby sa ludstvo zdokonalilo v poznani...
kedy si blahova myslienka vyletu na mesiac (verne) tiez potrebovala cas aby dozrela do uskutocnitelneho stadia... v tych dobach boli tieto myslienky ak ich niekto vyslovil smiesne a menej podstatne ale ukazalo sa ze iba potrebovali dostatok casu na svoje uvedenie do praxe aby dozrel ich vyznam a schopnost uskutocnit ich....
A na zaciatku toho bola len akasi myslienka ci tuzbe vzlietnut....
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
33 komentov
" Pravda je to, na čom sa dohodneme, že pravda je "....
sa radšej hrať a nadávať na svojich násťročných rovesníkov.
A inak... len tak cisto teoreticky keby som urazila Zipporah... co by si mi urobil??? Pravdepodobne nic... takze nebud smiesny a prestan s frajerskymi recami!!!!!
dame Tommykokota dolu??
Izdo ty by si si radsej mal davat slaninu z riti dole, to by sa ti fakt zislo..
pravda je to o com ani namusime mat hmatatelny dokaz je to slovo ktore si vymysleli ludia, slovo ktore charakterizuje subor myslienok viet a koncepcii o danej ci uz skutocnej alebo virtualnej veci
pravda je zavisla na tom kto ju tvori a kolko tych ludi je
pravdou samoze stat aj loz ak za nou stoja ty spravny ludia
pravda je prelud ktory v skutocnosti ani pravdou byt nemusi
pravda je komplexna loz subjektivny pohlad jedneho alebo viacerych jedincov
pravda je skutocnost akceptovana vacsim ci mensim poctom jedincov
pravda je vzdy uprostred
pravda sa neda chytit a polapit lebo kazdy vyrok/skutočnost pokial nie je 100% dokazatalne iba dokazuje ze pravda nemusi byt pravdou
kazda myslienka v urcitej faze svojho bytia moze byt sa definovanych podmienok pravdou
pravda a dalo by sa pokracovat asi do nekonecna...
hahaha
Pravdu si volis ty sama!! nepytaj sa nas, pytaj sa seba. Stanov si vlastne pravdy tak, aby ti boli co najuzitocnejsie a najlepsie vystihovali pointu veci okolo.
Ja som jednoducho clovek, pre ktoreho basnicke reci o pravde v zrnku piesku nemaju zmysel. Jednoducho za tym nic nevidim. Ked si tym chcela povedat nieco ine, vyjadrujme sa bez pouzitia metafor
zdochni, kokot...
vela filozofickych otazok na zaciatku svojho zrodu nikam nevedu ale ak sa myslienke necha dostaok casu a priestoru moze nadobudnut diametralne rozmery hlabku i podstatu - chapem ze k filozofii ma len malo ludi daky vtah lebo sa tu nepracuje s niecim exaktnym, vysledky prace sa nedaju spocitat chytit ci nahmatat no i tak ma urcity vyznam tak ako matematika ci fyzika...
ved myslim teda som !
Zipporah vidim ze si s Izdom mozte podat ruku. Tje vase traposiny su fakt originalne
Keby sa dostalo do ruk zrnko piesku obyvatelovi inej planety/galaxie/vesmiru alebo tvorovi z ineho casu, mohol by z neho usudzovat na povahu fyzikalnych zakonov, podmienok a vlastnosti prostredia a casu, z ktoreho zrnko pochadza. Teda vo fyzikalnom stave zrnka je zakodovanych mnoho a mnoho bitov informacie.
Dlhsie, ale presnejsie a nie je priestor na dvojzmysly, lebo nasa slovencinarka napriklad by hned z toho vyvodila 5 basnickych vyznamov a myslienkovych pochodov a este to zaradila ako typicky prejav nadrealistickej poezie
Neda sa povedat, ze neuznavam filozofiu. Ved kedysi boli filozofi=vedci, len neskor si nejak usli. Druhy dovod, urcite som zastanca nejakych moralnych pravidiel, nieco toho stylu by sa tiez malo zrejme tykat aj filozofie. Tretia vec co uznavam, je aj zdravy sedliacky rozum aj trocha nevedeckeho filozofovania v rozumnej miere, v nahladoch na bezne veci okolo. Urcite netreba rozmyslat nad vecami len v rovniciach. A urcite su aj nejake dalsie veci, teraz ma nenapadaju.
Black Angel: Ako som pisal vyssie v tomto prispevku, za dolezite pokladam iste moralne principy a to, aby sa vedecke myslenie nestalo prilis formalne a zvazujuce. Ak sa este trocha specifikujes, mozem ti dat za pravdu aj v inom. Chcem ti k tomu dopomoct:
Daj mi nejaku filozoficku ulohu. Aby som teda lepsie ponal, o co ide. Tym stylom, napriklad keby som daval ja tebe matematicky priklad, poviem toto a toto su Navier-Stokesove rovnice, z takych a takych dovodov vieme, ze prave rieseniami tychto rovnic sa riadi spravanie kvapalin a plynov. poznat spravanie sa kvapalin a plynov ma vyznam vo vela takych a takych situaciach, preto je uzitocne riesit tie rovnice.
ako si spominala filozoficke uvahy nemusia mat bezprostredny vyznam, tak mozes hodit aj nieco z minulosti coho vyznam sa ukazal aj neskor.
definuj prosim ta blizsie tie moralne principy
ked hovorime o filozofii nemozme hovorit o vede lebo prave vtedy straca svoj statut... filozofia kedze nieje majoritne prakticka (nie vsak pragmaticka) láska k mudrosti, dávo volnost kazdej rozumnej myslienke,
vie a uci narabat so slovom vie ho formovat, formulovat a rozvijat nema mantineli ohranicujuce mieru uskutocnitelnosti pretoze myslienka je formovatelna v tvojej hlave co sa vsak nie vzdy tyka myslienok a ich uvadzania do praxe... preto je ina ako matematika ci fyzika lebo je volnejsia - moze si to jednoducho dovolit
priklad sa nebude tykat priamo filozofickeho problemu :
napr. ludstvo odjakziva chcelo lietat ako vtak, a da vinci tiez formoval myslienky ako uskutocnit tento sen. kedze vsak zil v takej dobe akej zil - bolo jednoducho viac menej jasne ze tato myslienka uvedena do praxe nebude... nuz pretrvala urcity cas potrebny na to aby sa ludstvo zdokonalilo v poznani...
kedy si blahova myslienka vyletu na mesiac (verne) tiez potrebovala cas aby dozrela do uskutocnitelneho stadia... v tych dobach boli tieto myslienky ak ich niekto vyslovil smiesne a menej podstatne ale ukazalo sa ze iba potrebovali dostatok casu na svoje uvedenie do praxe aby dozrel ich vyznam a schopnost uskutocnit ich....
A na zaciatku toho bola len akasi myslienka ci tuzbe vzlietnut....