Zdravím, chcel by som sa opýtať ako je to možné, že v parametroch majú Iphony tak málo kvalitné fotoaparáty? málo Mpx. Napr. zadny fotak 10 Mpx, predny 1,2 mpx, pričom odost horsie znacky maju dajme tomu 13 a 5. Za objasnujuce odpovede vopred dakujem
asi preto, ze neexistuje absolutne ziadna korelacia medzi rozlisenim a kvalitou fotiek. pri telefonoch dokonca plati nepriama umera medzi rozlisenim a kvalitou, fotky za predpokladu, ze su oba snimace rovnako kvalitne.
3. zapamataj si ze pocet mpix neudava kvalitu fotaku ale iba rozlisenie fotky. dokonca zbytocne vysoke rozlisenie moze byt niekedy na skodu lebo mat vysledne fotky napr moc sumu
na recenzie zavisi to od mnozstva faktorov a vyrobcovia telefonov sa vacsinou neunuvaju to zverejnit, lebo to nikoho nezaujima, kedze sa v tom nikto nevyzna. fotocip je taka siet svetlocitlivych bodov. velkost cipu byva konstantna, ale rozlisenie sa meni. teda logicky, cim viac pixelov tam mas, tym mensi je kazdy pixel. cim mensi je kazdy pixel, tym menej svetla zachyti. cim menej svetla zachyti, tym slabsi signal vyprodukuje. cim slabsi signal vyprodukuje, tym viac sa musi zosilovat. a tam dochadza k strate kvality, lebo generujes udaje aj napriek nedostatku informacii.
ale ked chces silou mocou nejaky ciselny udaj, ktoreho sa mozes drzat, tak sa mozes pozerat na velkost pixelu. cim viac, tym lepsie. bezne smartfony maju okolo 1,1µm zatial co iphone ma az 1,5µm. pre porovnanie, profi zrkadlovky maju okolo 7µm. stale je tu milion inych faktorov, ale toto je asi najrelevantnejsi udaj z tych, ktore sa bezne zverejnuju.
Pretože Mpx neudáva kvalitu, ale rozlíšenie fotografie. Ja som zarytý neajfónista, ale v tomto naozaj nerozumiem pičovaniu na ajfóny, foťák majú dobrý...
@3 ... A keď ti nestačí, jak to fotí, kúp optickú šošovku na iPhone... Ja som chcel kupovať zrkadlovku, no kúpil som iPhone 6 a bol som veľmi prekvapený, jak to fotí ... Dokúpil som optickú šošovku a zrkadlovka by mi už bola na piču.
lol, ale tie predosle iphony mali predne fotaky uplne ze najviac zle, mobil zciny za 100e robil ovela lepsie fotky, ale neva : ) a tie nove iphony uz maju ofc top fotaky
@kosmiklove ano, iPhone fici lepsie, ale len vdaka operacnemu systemu.
Faktom je ze vykonom je to sracka. A malu bateriu + slabsi fotak a vela dalsieho OS neovplyvni.
Nejde len o rozlisenie, ale preboha, 1,2Mpx predny je akoze.. tak pred 20 rokmi by som to bral. Ok, iba pred 10.
@hsjklaop malu baterku mozno ano ale slabsi fotak? uz som vyssie pisal ze aktualny model ma prednu kameru 5mpix takze neviem co sa chytas starych parametrov. navyse predna kamera telefonov bola dlho trendom 1,2 alebo 2mpix
a k tomu vykonu - ano papierovo to vyzera biedne ale v praxi to ma vykonu dost...ako som pisal. apple a9.."len" dvoj jadro sa bez problemov vyrovna 8 jadrovym procesorom..
@kosmiklove ok, to uz je pokrok 5Mpx.
Ano tie jadra sa vyrovnaju vdaka OS.
Kazdopadne JA si myslim ze foto su slabe. Sam som fotil s iPhonom (6-kou) od kamarata. A prislo mi to slabe, mozno mam zlý vkus, neviem, ak sa ti to páči tak si nim kludne fot.
@hsjklaop 6ka je uz dost stary model. niesom zastanca ios ale snazim sa to porovnavat objektivne. iphony fotia dobre. nepovedal som ze najlepsie.
doteraz som fotil s lumiou 930 ktora robila bezkonkurencne fotky. teraz mam na skusku galaxy s6 edge plus a na to ze 930 by mala byt lepsia mi pride ze samsung cez den foti na automatiku lepsie. v noci uz je to porovnanie troska o niecom inom..
@kosmiklove mne sa najviac pacili fotky od Sony Xperii X.
Taktiez som v uzase z Huawei P9, ale tym som osobne este nefotil.
A ano, iPhone nefoti zle, to som nenapisal, iba je to podla mna horsie od vela inych modelov, akoze zeby to bola elita vo foteni sa povedat neda ani keby som mal klamat.
@kosmiklove
Tak Huawei P9 je minimalne vyninocny svojim dualnyn fotakom, a Xperia X, chyba jej sice stabilizacia, cize sem-tam sumive foto, ale ak s tym pouzivatel vie robit, tak v kombinacii s 23Mpx fotakom so svetelnostou f2.0 sa aspon mne podarili spravit top zabery
veľa megapixelov potrebuješ len vtedy, keď plánuješ robiť masívne orezy fotografií... sú tam omnoho dôležitejšie parametre...a keďže z toho určite nebudeš robiť zväčšeniny, tak ti to bohate postačí...
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
25 komentov
2. iphony patria medzi spicku vo foteni
3. zapamataj si ze pocet mpix neudava kvalitu fotaku ale iba rozlisenie fotky. dokonca zbytocne vysoke rozlisenie moze byt niekedy na skodu lebo mat vysledne fotky napr moc sumu
Btw ze vacsie rozlisenie = horsie foto? 0_0
Picovina na n-tu
ale ked chces silou mocou nejaky ciselny udaj, ktoreho sa mozes drzat, tak sa mozes pozerat na velkost pixelu. cim viac, tym lepsie. bezne smartfony maju okolo 1,1µm zatial co iphone ma az 1,5µm. pre porovnanie, profi zrkadlovky maju okolo 7µm. stale je tu milion inych faktorov, ale toto je asi najrelevantnejsi udaj z tych, ktore sa bezne zverejnuju.
ios je lepsie aptimalizovany a nepotrebuje xxx jadier a xxx gb ram ako android..
a snad mi nechces povedat ze cim vacsie rozlisenie tym lepsie fotky?
Faktom je ze vykonom je to sracka. A malu bateriu + slabsi fotak a vela dalsieho OS neovplyvni.
Nejde len o rozlisenie, ale preboha, 1,2Mpx predny je akoze.. tak pred 20 rokmi by som to bral. Ok, iba pred 10.
a k tomu vykonu - ano papierovo to vyzera biedne ale v praxi to ma vykonu dost...ako som pisal. apple a9.."len" dvoj jadro sa bez problemov vyrovna 8 jadrovym procesorom..
Ano tie jadra sa vyrovnaju vdaka OS.
Kazdopadne JA si myslim ze foto su slabe. Sam som fotil s iPhonom (6-kou) od kamarata. A prislo mi to slabe, mozno mam zlý vkus, neviem, ak sa ti to páči tak si nim kludne fot.
doteraz som fotil s lumiou 930 ktora robila bezkonkurencne fotky. teraz mam na skusku galaxy s6 edge plus a na to ze 930 by mala byt lepsia mi pride ze samsung cez den foti na automatiku lepsie. v noci uz je to porovnanie troska o niecom inom..
Taktiez som v uzase z Huawei P9, ale tym som osobne este nefotil.
A ano, iPhone nefoti zle, to som nenapisal, iba je to podla mna horsie od vela inych modelov, akoze zeby to bola elita vo foteni sa povedat neda ani keby som mal klamat.
osobne medzi top patria lumia 950, s7 edge, htc 10 a lg g5
osobne si chcem este miesto L930 kupit tu L950 a potom sa uvidi ci si necham tu alebo samsung
Tak Huawei P9 je minimalne vyninocny svojim dualnyn fotakom, a Xperia X, chyba jej sice stabilizacia, cize sem-tam sumive foto, ale ak s tym pouzivatel vie robit, tak v kombinacii s 23Mpx fotakom so svetelnostou f2.0 sa aspon mne podarili spravit top zabery
Či čím viac pixelov, tým viac Adidas?