alkohol sa v organizme rozkladá na ďalšie chemické látky. nikdy nemôžeš vedieť ako tie budú reagovať s inými chemickými látkami, napr. liekmi. niekedy to len znásobí nežiadúce účinky, inokedy to môže končiť smrťou
@flagrantine ja netvrdím že to tak končí vždy. tisíc krát som bol nadrbaný na liekoch ale neodporúčam to. mne sa stáva že mi lieky potom nezaberajú. ale reakcie rôznych liekov v rôznych organizmoch môžu byť rôzne. nemožno vylúčiť že môžu byť fatálne
.... možno ten čo tie letáky píše rátal s tým že keby sa dáš riadne dolu z toho alkoholu, povraciaš sa a alkohol by vyšiel von aj s liekmi (čiže by to nemalo žiadny účinok)
Lieky sú istým spôsobom dopingom pre telo, čiže sú to poväčšine cudzorodé látky, ktoré dostávame do tela. Pečeň ich dokáže za pomoci iných orgánov filtrovať a následne sa vylučujú von z tela močom alebo stolicou. Moč môže zapáchať napr. pri užívaní antibiotík, väčšinou pri rôznych 1000kach ako Ospamox, ktorý sa často kombinuje s Azitroxom pri liečbe žaludočných baktérii a podobne.
Alkohol sa nesmie miešať s liekmi, pretože výrazne mení aktivitu enzýmov v samotnej pečeni a je jedno koľko ho vypiješ.
Aktivita enzýmov je nízka = liek pôsobí dlho a účinok sa pri pravidelnom používaní znásobuje = zvýšena pravdepodobnosť vedlajších účinkov.
Aktivita enzýmov je vysoká = liečivo nemá efekt a jeho účinok je krátky
Inak činnosť pečeňových enzýmov môžu meniť aj iné potraviny čo ja viem napr. syr aj víno, preto aj ľudia, ktorí majú čiastočne chorú pečeň napr. psoriatici a podobne by nemali moc jesť mliečne výrobky, syry atď.
pri antibiotikach to moze potlacit ich ucinok,pri antipsychotikach a antidepresivach to moze zosilnit ucinok alkoholu,pri liekoch obsahujucich paraceatamol napr.coldrex,panadol moze nastat poskodenie pecene na tie naozaj neodporucam pit
spoluziak ma s tym dost fajne skusenosti napr. na chate hral nhl-ko o poldecaky s dalsim spoluziakom... prehral 1:10 vtedy bral este akesi antibiotika....vysledok? nevedel vymenovat ani mesiace ako idu v poradi
@flagrantine som vyučený farmaceut takže ti môžem odpovedať: alkohol reaguje s liečivami a mení ich chmické zloženie takže nikdy nevieš predpovedať čo v tebe vlastne vznikne.vačšinou nejaký silný toxín. inak s tým diazepamom som to skúšal
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
26 komentov
Potom by to malo byť vykompenzované, nie ?
.... možno ten čo tie letáky píše rátal s tým že keby sa dáš riadne dolu z toho alkoholu, povraciaš sa a alkohol by vyšiel von aj s liekmi (čiže by to nemalo žiadny účinok)
Alkohol sa nesmie miešať s liekmi, pretože výrazne mení aktivitu enzýmov v samotnej pečeni a je jedno koľko ho vypiješ.
Aktivita enzýmov je nízka = liek pôsobí dlho a účinok sa pri pravidelnom používaní znásobuje = zvýšena pravdepodobnosť vedlajších účinkov.
Aktivita enzýmov je vysoká = liečivo nemá efekt a jeho účinok je krátky
Inak činnosť pečeňových enzýmov môžu meniť aj iné potraviny čo ja viem napr. syr aj víno, preto aj ľudia, ktorí majú čiastočne chorú pečeň napr. psoriatici a podobne by nemali moc jesť mliečne výrobky, syry atď.
Keď tu už rozberáte takého veci, ešte som neskúšal ibalgin a vodku. Úloha na zajtra