Lebo ked nerv tak zub sa este da zachranit ale ked das prec zub tak uz ho proste nemas Ja mam takto asi 5 zubov a som spoko lepsie akoby som tych 5 nemala Vytiahnutie zubu je az naozaj az uplne posledna moznost.
@milgamman aha, tak tak to je!
zamýšľala som sa tak nad tými nervami a prišla som na to že ich máme v tele na to, aby nás upozorňovali na bolesť. čiže vytiahnutie nervu z tela znamená prežitie tej najväčšej možnej bolesti, to neznie dobre, takže sa trochu bojím. ale už mi bolo vysvetlené že keď sa tým budem zaoberať dlho dopredu, celé si to iba zhorším.
No kvôli strojčeku mi museli vytrhnúť už 4 zuby, z čoho 3 boli stoličky (šestky)...a poviem vám to takto --> osobne si radšej nechám vytrhať polovicu čeľuste,než trpieť bolesť nervov ma-sa-ker! osobne nemám žiaden problém so zubármi, ale neznesiem vŕtanie a bavkanie sa s nervami
ako to funguje z tymi nervami je to lacnejsie ked si dam vytiahnut len nerv ?? ako sa to robí ? ved ten zub sa aj tak rozpadne kedže je akoby mrtvy nie ?
Keď ti vytrhnú zub, roztrhnú ti spolu s nervom aj ligamentá okolo zubu vychádzajúce z ďasna a budeš tam mať dieru a ďalšie 2 hodiny ti to bude kŕvácať. Pri "ťahaní nervu" ako to vy voláte sa otvorí zub, vyberie dreň, vyčistia sa kanáliky, vyplnia, zub sa zavrie. A bolieť nebolí ani jedno, v lokálnej anesteze necítiš nič...pri trhaní sa môžu vyskytnúť komplikácie, s horným zubom niekedy otvoríš prínosovú dutinu a tá sa potom musí zavrieť no. Neviem, čo ti to vôbec napadlo s tým trhaním.
ved trhanie zubu neboli, mne vytrhli prvu spodnu stolicku takto a medzera bola vacsia a skoro ani vidiet nebola a neskor sa este viac zmensila, ako ked ide o stolicku, urcite ti nebude chybat
ak tam máš zápal, tak si v žiadnom prípade nedaj trhať ani zub, ani ťahať nervy...najprv nech ti predpíše zubár antibiotiká (samozrejme, ak ti zistí zápal), mne už čistil kanáliky v zapálenom zube jeden doktor (jeho otec, tiež zubár, mi mal predpísať pred tým zákrokom lieky, aspoň 6 dní vopred - neučinil tak) potom som prišiel do ordinácie a zažil som si tam, no povedzme, že to dosť bolelo, ale nič, čo by sa nedalo vydržať...darmo, že ti tu niekto bude písať, aké hrozné to je...prah bolesti má každý niekde inde, no keď máš silný zápal, tak ti ani lokálka nepomôže...
@acvd43xa7w narkóza ťa môže v krajných prípadoch zabiť bola si už niekedy v narkóze? musíš ísť najprv na testy, je to dosť silný zásah pre organizmus...a trhanie zuba nebolí, lokálna anestézia väčšinou zaberie, no počul som o prípade, kedy sa nejaká prijebkaná zubárka ponáhľala a napríklad mojej mame pichla lokálku a 5 minút na to jej šla trhať zub, čo je úplne zlý postup...a mama na to nespomína moc v dobrom, lebo to bolelo...lenže také trubky by mali z ordinácie vykopať, toto by sa nemalo stávať...
@acvd43xa7w veď mne tiež bežne nedáva injekcie (pri vŕtaní, či takýchto smiešnych záležitostiach), ale keď mi trhal stoličku alebo rezal ďasno z kadiaľ mi musel vybrať cystu, odrezať kus z koreňa a prečistiť kanáliky, tak som musel, lebo by som mu odtadiaľ ušiel...som mal hodinu otvorené ústa, proste to už bola taká menšia operácia...vieš čo platí na slovenských lekárov? bankovky. a to musíš mať pekne jeblú zubárku, keď nepočúva tvoje požiadavky...hneď by som ju vymenil...
@amikadze tvoja uvaha je velmi spravna ja som tiez presne tak nad tym uz davnejsie rozmyslala a dospela som k rovnakemu vysledku
tak ti poviem, nie je to nic prijemne lebo ide vlastne o ten senzor bolesti ako si aj ty pisala ale za zachraneny zub to stoji ja som si toho zazila uz dost u zubarky takze viem to porovnat. tahali mi nervy tak, ze som myslela, ze to uz nevydrzim a vyskocim z toho kresla ale aj tak, ze som to skoro vobec necitila. jasne, vzdy to bolo s anestezou ale ta niekedy zabere viac niekedy skoro vobec. to zalezi aj od toho ci tam nemas zapal (ak mas nezabera a od stavu ,,pokazenosti" zuba. ak ho mas uz velmi pokazeny je dost mozne, ze aj ten nerv odumrel a mrtvy nerv (ani zub) uz neboli. takze paradoxne v tejto situacii je lepsie mat viac pokazene zuby
Potom ako ti vyberu nervy, vycistia korenove kanaliky, daju vypln a zablombuju. A zubok mas ako novy! Moje zuby, ktorych sa to tyka uz su prakticky mrtve a vyzeraju ako uplne zdrave!!!
Co sa mi stalo? Nic Asi kombinacia genetiky a toho, ze mi nerobili predtym rengeny, takze kazy pod blombami sa nezistili, kym bol este cas ich normalne zablombovat.
@rheia tak to si ma teraz fest potesila uz asi 2 roky mi zubarka chce vytrhnut horne osmicky a uz asi rok a pol sa tomu uspesne vyhybam
ze pojdu prec aj ligamenta a budem tam mat krvavy krater ako na mesiaci nechcem preco? a to co znamena, ze sa otvori prinosova dutina? ze sa mi preburaju az do nosa a nakoniec budem muset ist na plastiku a skoncim s nosom ako majkl jackson?
@amikadze Hej hej Vieš koľko ľudí kričí pri dverách že chcú lokálku aj na malý kazík? Mrte vela @milgamman Toto sa otvorí. Nie, tak sa potom dáva malinká platnička, aby sa to zavrelo. Nemôže ti niekto nechať dieru medzu ústnou a nosovou dutinou..Sa potom robí Valsalvov manéver, pacient tak fúka so zapchatým nosom A neplač, mne išli nafigu osmičky, dolné vodorovne a museli ísť von aj horné, lebo by nemali protivníka (tie išli normálne) a poviem ti, že vytrhnutý zub ma bolel asi deň max, to bolo ako keby mi mliečny zub vypadol. Horšie to bolo so spodnými, kde boli dva štychy Rozrezané ďasno bolí viac ako zub. Aspoň u mňa to tak bolo...
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
26 komentov
zamýšľala som sa tak nad tými nervami a prišla som na to že ich máme v tele na to, aby nás upozorňovali na bolesť. čiže vytiahnutie nervu z tela znamená prežitie tej najväčšej možnej bolesti, to neznie dobre, takže sa trochu bojím. ale už mi bolo vysvetlené že keď sa tým budem zaoberať dlho dopredu, celé si to iba zhorším.
a čo sa ti stalo že ti toľko nervov ťahali?
ja som strašne nevzdelaná ale aj také vŕtanie ma už dosť neúnosne bolelo. často sa mi stáva, že mi sestrička drží hlavu
jo, bola som v narkoze asi ci co to bolo, a dobre som si pospala
ja som v zivote u svojej pani zubarky nezazila nejake prostriedky proti bolesti, ma to celkom v pici nech jej hovorim cokolvek
tak ti poviem, nie je to nic prijemne lebo ide vlastne o ten senzor bolesti ako si aj ty pisala ale za zachraneny zub to stoji ja som si toho zazila uz dost u zubarky takze viem to porovnat. tahali mi nervy tak, ze som myslela, ze to uz nevydrzim a vyskocim z toho kresla ale aj tak, ze som to skoro vobec necitila. jasne, vzdy to bolo s anestezou ale ta niekedy zabere viac niekedy skoro vobec. to zalezi aj od toho ci tam nemas zapal (ak mas nezabera a od stavu ,,pokazenosti" zuba. ak ho mas uz velmi pokazeny je dost mozne, ze aj ten nerv odumrel a mrtvy nerv (ani zub) uz neboli. takze paradoxne v tejto situacii je lepsie mat viac pokazene zuby
Potom ako ti vyberu nervy, vycistia korenove kanaliky, daju vypln a zablombuju. A zubok mas ako novy! Moje zuby, ktorych sa to tyka uz su prakticky mrtve a vyzeraju ako uplne zdrave!!!
Co sa mi stalo? Nic Asi kombinacia genetiky a toho, ze mi nerobili predtym rengeny, takze kazy pod blombami sa nezistili, kym bol este cas ich normalne zablombovat.
ze pojdu prec aj ligamenta a budem tam mat krvavy krater ako na mesiaci nechcem preco? a to co znamena, ze sa otvori prinosova dutina? ze sa mi preburaju az do nosa a nakoniec budem muset ist na plastiku a skoncim s nosom ako majkl jackson?
ale pri tvojej prihode ma striaslo, brr
@milgamman
Toto sa otvorí. Nie, tak sa potom dáva malinká platnička, aby sa to zavrelo. Nemôže ti niekto nechať dieru medzu ústnou a nosovou dutinou..Sa potom robí Valsalvov manéver, pacient tak fúka so zapchatým nosom A neplač, mne išli nafigu osmičky, dolné vodorovne a museli ísť von aj horné, lebo by nemali protivníka (tie išli normálne) a poviem ti, že vytrhnutý zub ma bolel asi deň max, to bolo ako keby mi mliečny zub vypadol. Horšie to bolo so spodnými, kde boli dva štychy Rozrezané ďasno bolí viac ako zub. Aspoň u mňa to tak bolo...