Zdravim, vedel by mi niekto povedat ci prijimacky na VS na pravo(UK, TRUNI) su z dejepisu zo vsetkych styroch rokov strednej skoly, alebo sa mam skor zamerat na 20. storocie?
@michaela60 Milá Michaela, považujem za potrebné ti oznámiť, že tvoje otázky indikujú výraznú nespôsobilosť na štúdium práva. Preto ti odporúčam zistiť si tie informácie svojpomocne, pretože s takýmto prístupom ťa odtiaľ aj tak po roku pravdepodobne vylúčia.
@emelen nemyslim si, ze je to nesposobilost. jedine v com som urobila chybu je to, ze som na to doteraz kaslala tak to musim za par mesiacov rychlo vsetko dobehnut, zacala som to riesit iba dnes tak v tom mam trochu chaos ale uz sa zacinam orientovat
@michaela60 Dobre, ide teda o slabosť spolu s tým, ako si to odkladala a teraz nemáš dostatok informácií. Neber to osobne, ale mám skúsenosti s rôznymi študentmi práva, absolventami a dokonca aj advokátmi, ktorí iba zaberajú miesto, pretože sa ani nevedia poriadne pripraviť. Tak snáď včas zmeníš postoj.
Pokiaľ ide o prijímacie skúšky, čítal som zbierku otázok PraF UK, kde ich bolo aspoň 2000, ale väčšina boli chobotiny na štvrtú. To je presne problém v slovenskom vyučovaní práva – zameranie na históriu – kvôli tomu sú potom absolventi často neschopní uspieť v praxi. A to už ani nehovorím o doterajšom systéme prijímania na základe známok na strednej škole – to bolo úplne neadekvátne.
@emelen ano, spravila som chybu v tom ze som to odkladala toho som si vedoma, preto teraz musim zabrat zo vsetkych sil a dobre sa pripravit. to je mozne, viem ze vela pravnikov neuspeje (mojej mame robi jedna mlada pravnicka asistentku...) chobotiny to mozu byt, ale co s tym spravis ked to od teba chcu na prijimackach?
na truni sa musíš zamerať na deják celkovo nie len 20 storočie + musíš mať základné poznatky zo psychológie, práva, sociológie, ekonómie. Taktiež sa vyžaduje aký-taký prehľad v spoločnosti. čože čo sa okolo teba deje a taktiež musíš ovládať ústavu no a ja som mala na prijímačkách aj veľa otázok ohľadom EÚ, takže odporúčam naštudovať!
@michaela60 Dávny dejepis by som ignoroval a natipoval podľa zdravého rozumu. Na žiadny test z náuky o spoločnosti som sa neučil, pretože všetko okrem dejín filozofie sa dalo vymyslieť aspoň na dvojku.
@emelen som rada, ze to konecne o noske niekto povedal verejne moji spoluziaci, maturanti z nosky, sa neustale stazuju ake je to tazke, ze to vobec nevedia a ze sa to stale ucia a ze ani nezmaturuju ...
michaela60 - Miska, ak mas co i len stipku zdraveho rozumu, nechaj si poradit a chod na inu skolu. 30% mojich byvalych spoluziakov si v oblasti prava nenaslo ziadnu pracu. Robia v realitkach, cestovkach, niektori v novinach...Tiez som si myslel, ake to bude terno a podobne nezmysly. Pravo sa uz studuje v Bratislave, Trnave, Kosiciach, Bystrici, Sladkovicove, Ziline a nezabudaj na externistov. Kazdy rok ukonci studium cca 2500 absolventov a toto sa deje uz asi x rokov. Trh je coraz viac presyteny. Ale ak mas znamosti, tak sa u niekoho potom mozno zamestnas.
@mirec201 ja velmi dobre viem ze to tak je....pravnikov je vela a nenachazdaju uplatnenie...ale co ine mam ist studovat ked toto je jedina oblast ktora by ma ako tak bavila?...na ekonomicku ist nemozem lebo matematika nieje velmi moja silna stranka, technika uz vobec nie, pedagogika by ma vobec nebavila, na medicinu a architekturu nemam vedomosti lebo som sa nezameriavala na tieto predmety. v skole mam seminare noska, dejepis, filozofia a to uz nezmenim...pravo mi vyslo ako jedina skola...este rozmyslam nad marketingovou komunikaciou
ze vystuduje slecna pravo neznamena ze z nej musi byt pravnicka/advokatka/notarka/whatever. ja to tiez v plane nemam. ak ta to bavi tak chod do toho. zase, ono to nie je taky problem zmenit skolu po roku ci viacerych ak zistis ze to nie je to prave orechove. k tomu dejepisu, vsetko treba komplet. ak z dejaku maturujes tak no problem. ja som na TU a na prijimacky som si tak maximalne otazky zo vseobecneho prehladu presla, tam boli aj zakernosti vselijake. keby ta este nieco zaujimalo tak kludne napis TS.
Ak to pravo studovat chces, tak rozhodne sa na to daj. Je sice zrejme, ze trh je nami presyteny, ale na SVK je kazdy odbor uz presyteny, alebo vystudujes nieco co nema v praxi absolutne uplatnenie. To, ze pocujes z kazdej strany, co vsetko pravnici robia, vsetko je len na tebe aky budes mat k tomu postoj ty a vobec to nemusi byt tvoj pripad. Len treba makat, aby si nebola taka ista ako tych 2500 pravnikov rocne
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
22 komentov
Spýtaj sa @midnightlady , to je dobrá duša.Určite ti poradí.
Pokiaľ ide o prijímacie skúšky, čítal som zbierku otázok PraF UK, kde ich bolo aspoň 2000, ale väčšina boli chobotiny na štvrtú. To je presne problém v slovenskom vyučovaní práva – zameranie na históriu – kvôli tomu sú potom absolventi často neschopní uspieť v praxi. A to už ani nehovorím o doterajšom systéme prijímania na základe známok na strednej škole – to bolo úplne neadekvátne.
@krampus