Neviete podla čoho prijímajú študentov na vysoké školy v Anglicku? Niekto mi hovoril, že na väčšinu Anglických vysokých škôl netreba robiť žiadne testy. Tak podla čoho berú študentov? Podla muturity alebo podla vysvedčení, alebo...?
na Cambridge a Oxford sa robia prijímacie pohovory, na ostatné univerzity sa píšu eseje na štýl ako spomína @kaylee. plus odporúčania školy a maturitné výsledky
musíš mať medzinárodný certifikát z AJ (viem lebo som si ho robila aj keď nejdem tam) a ďalej neviem čo treba ale pokial nemáš dosť peňazí tak si možeš pískať
a myslím že úroveň angličtiny s tým nemá až tak veľa. univerzita si nenechá ujsť geniálneho študenta len kvôli jazyku. už len pre to, že je tam dobrou tradíciou to, že každý úspešný (bohatý) absolvent s radosťou sponzoruje svoju alma mater
@matii tym by som si taka ista nebola. vysoke skoly zvycajne pozadaju minimalne uroven C1, najlepsie sa beru IELTS academic na minimalne 6.5 niekde viac niekde beru aj 6.0 je pravda ze niektore univerzity ti velmi rady ponuknu moznost navstevovat ich kurz anglictiny pre cudzincov ale ak nevies po anglicky mozes si akurat tak kreslit stromceky na papier
@kaylee brat mi minule vykladal o svojich byvalych spoluziakoch z Ciny, ktori ani po par rokoch tam nevedeli poriadne anglicky. Samozrejme ze sa dorozumeju ale moc tomu nedavaju. Vytvorili si na skole komunitu, v ktorej sa rozpravaju po svojom.
Brat ide teraz na výšku. Napriek tomu, že je v Anglicku už 7 rokov, je malý matematicko-fyzicko-chemicko-softwérový génius, má samé Ačka, mal celkom problém dostať sa na univerzitu, na ktorú chcel...chcelo to veľa úsilia, skvelých výsledkov, čakania na rozhodnutie, a hlavne, bude to chcieť veľa peňazí...má šťastie, jeho ročník ako posledný ešte nezasiahne zdražovanie - ročné štúdium stojí 3250 libier... za intrák bude platiť okolo 350 - 400 libier mesačne...takže ročne len na školu a ubytko dá absolútne nehorázne prachy...a musí si zobrať pôžičku...takže Anglicko nie je pre smrteľníkov zo strednej Európy...len pre tú najvyššiu kastu...
vysledky z maturity, odporucania od profesorov, motivacne listy, zivotopis a certifikat z angliny. Ak nevies dost dobre jazyk, vela univerzit ponuka foundation year, pocas ktoreho by si sa mala dostat na uroven anglictiny ktoru potrebujes (aj ked je to viac menej strateny rok, ucit sa rok v britanii len anglictinu, treba len spravit certifikat, anglina sa potom este zlepsi sama. Osobne si myslim, ze najlahsi test je IELTS, British Council v BA robi v lete kurzy, ktore nan dost dobre pripravia- na co sa treba zamerat, kde robis chyby...). Co sa tyka prachov, na skolne je studentska pozicka (splacas ju az ked zacnes pracovat v pripade, ze zarabas viac ako je dana hranica, ak zarabas viac, odvadzas nejake percento z platu, ak menej nemusis platit. ak nesplatis do 25 rokov rusi sa). Co sa tyka ostatnych vydavkov na zivot je to samozrejme drahsie, najma ubytovanie, no vacsina studentov -dokonca britov- pocas studiu zaraba na part time, co je pod 15 hodin tyzdenne, problizne dve hodiny denne, co sa da v poho zvladnut a priemerny plat je okolo 5- 6 libier na hodinu, takze sa to da dost dobre vykryt. Plus vela univerzit ponuka stipka- ci uz socialne- odvodene od platu rodicov, co takmer vsetci slovaci dostanu, alebo za sport, resp. ked hras na hudobnom nastroji v skolskom zbore..., alebo ked prides na nejake testy pred nastupom na univerzitu a spravis ich dobre (na mojej uni. len za stipka mozes dostat 4000 libier)... Rozhodne si nemyslim, ze anglicko je len pre bohatych, vyzijes viac menej sama, ale treba dost velky pociatocny vklad, kym este zacnes pracovat...
interstudy.sk = agentura, ktora ti so vsetkym pomoze bez toho, ze by chcela nieco za sprostredkovanie.. platis max 30 eur za prihlasku.. ale to aj tu.. ja som isla cez nu..
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
18 komentov