Poznáte niekoho s nejakou psychickou chorobou alebo poruchou? Akú?
Alebo trpíte niečím takým vy?
Ako sa s tým vy/oni vyrovnávajú? Čo robia pre svoje zdravie? Majú ochotu sa uzdraviť? A ako to robia?
80% birdzu má príznaky OCD - resp. oni si ich pripisujú...
No v skutočnosti tomu tak nebude...
Za OCD už skoro považujú aj to, keď si dvakrát skontrolujú kľúče vo vrecku...nonsens...- nechápu pravú podstatu tejto psychickej anomálie...
jj, poznám pár schizofrenikov.. a moja babka mávala kedysi klinické depresie a teraz má alzheimra, čož sú obe dedičné choroby, takže si neprosím dožiť sa vysokého veku asi.
Mám. Nebudem tu písať akú.Vyrovnávam sa tým hmm...čo ja viem? Neliečim to. Aj ked by som mala lebo to vážne poškodzuje moje fyzické zdravie. Zatial som neobjavila ochotu (no tá by aj bola) ale skor odhodlanie sa pustiť do liečby...lebo som sa nerozhodla či naozaj chcem..lebo to bude..hmmm..náročné. Znie to divne..ale pri tom to nie je u takých nic neobvyklé. A ...momentálne mám p*či...
poznám osobu ktorá kedysi trpela depresiou, tri mesiace nevyšla z domu, ležala iba v posteli, s nikým nechcela komunikovať, odmietala brať antidepresíva..potom ju to prešlo
tato porucha sa vyskytuje pri uzivani drog
prejavuje sa uskostnymi stavmi a neusalim pocitom strachu, paranoje, namyslas si veci, prudke zmeny nalad raz som mala neopisatelne az euforicku naladu a potom sebevrazedne myslienky.
Mala som uplne popletene myslenky, nevedela som odlisit uz skutocnost od reality a podla toho som sa aj dost chorobne spravala. Myslela som si ze ma setci ohovaraju a smeju sa na mne.
Od primitivnych situaci az po banality npr.
sobotu vecer som sa zobrala na posledny autobus a isla do skoly v tom dojme ze riaditel zorganizoval "noc v skole" a pridem a zatvorene. Tak som sa s placom zobrala domov ze vsetci si zo mna spravili srandu a spikli sa proti mne. Potom som doma plakala a mala depresie. Za tyzden mi povedali ze noc v skole sa kona az tuto sobotu a ja som si myslela ze si zomna zas chcu vystrelit tak som tam ani nesla.
A vsetkych spoluziakov som si vymazala z facebooku a odmiezala sa s nimi bavit. A takeho postoje som mala ku vacsine ludi.
Asi pol roka som zila v tom ze ake som ja chudatko , ze preco sa kumne vsetci takto spravaju.
Taky priklad, ze ako taketo primitivnosti si clovek moze namyslat ma paranoje a pritom skutocnost je ina.
nebol som u psychologičky ani to nemám podložené nejakým papierom ale podľa definície, a podľa stavov, o ktorých som si prečítal inde usudzujem že som mal depresiu, alebo nejak inak ten rok neviem vysvetliť, ale snáď to bol minulý stav ... momentálne tu okrem neužitočnosti a miernym výkyvom nálad nevidím nič, snáď to tiež nie je len nejaká odchylka a nevráti sa to..
a po vyhorení a po dlhej prestávke rezignácie, som si začal určovať priority, vypisujem si čo chcem dosiahnuť, jednak v budúcnosti, jednak cez deń, v týždni od prostých po zložitejšie veci
@unwritten napr. presne sedemkrát zatiahnuť za kľučku na dverách aby sa ujistila že sú zatvorené. Ak sa pomýli, spraví to 6 alebo 8 krát, tak začne odznova...len v tom prípade má pocit, že ju nikto nevykradne.
poznám...tá osoba trpí chorobnými záchvatmi agresivity, má komplexy sama zo seba a vyvršuje sa na druhých, nie je schopná prijať ani tú najmenšiu kritiku, ked niekomu niečo spôsobí, nevie sa ospravedlniť a je nechopná empatie...a aj seba - občas mám nejakú tú neurózu
@unwritten
mám takú, že mám prehnanú čistotu, musím si stále umyť ruky
potom sa aj prehnane ubezpečujem, či je vypnutý plyn, či je dobre zavretý kohútik na vode, či je dobre zamknuté,
ale nie raz, aj 5krát sa ubezpečujem
well, niečo ako depresie, alebo náznak druhej osobnosti? ... well kadečo sa stalo už... tie depresie prechádzajú hlavne pri kamarátoch, dosť to pomáha. A inak chodím k psychologičke aby som bol viac fajn.
To druhé sa až tak neprejavuje, ale keď tak, tak rýchlo psychologička.
hej, poznam, vela. a snazim sa ich liecit. nie je to vzdy jednoduche, lebo dusevna porucha je casto multifaktorialna zalezitost a psychofarmaka su skor barlicka, podstatu problemu neriesia.
Kamarat mal vyssie spominanu toxicku psychozu. Ale u neho sa to vyhrotilo do takeho stavu, ze porozbijal svoju klubovnu, vsetko rozsekal sekerou, porozbijal pohare, dokonca sestru nahanal so sekerou. Az na neho musel jeho otec zavolat policajtov.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
42 komentov
No v skutočnosti tomu tak nebude...
Za OCD už skoro považujú aj to, keď si dvakrát skontrolujú kľúče vo vrecku...nonsens...- nechápu pravú podstatu tejto psychickej anomálie...
kamo neni to dobre, 100krat horsie jak fyzicka choroba, z ktorej sa dostanes po tyzdni
tato porucha sa vyskytuje pri uzivani drog
prejavuje sa uskostnymi stavmi a neusalim pocitom strachu, paranoje, namyslas si veci, prudke zmeny nalad raz som mala neopisatelne az euforicku naladu a potom sebevrazedne myslienky.
Mala som uplne popletene myslenky, nevedela som odlisit uz skutocnost od reality a podla toho som sa aj dost chorobne spravala. Myslela som si ze ma setci ohovaraju a smeju sa na mne.
Od primitivnych situaci az po banality npr.
sobotu vecer som sa zobrala na posledny autobus a isla do skoly v tom dojme ze riaditel zorganizoval "noc v skole" a pridem a zatvorene. Tak som sa s placom zobrala domov ze vsetci si zo mna spravili srandu a spikli sa proti mne. Potom som doma plakala a mala depresie. Za tyzden mi povedali ze noc v skole sa kona az tuto sobotu a ja som si myslela ze si zomna zas chcu vystrelit tak som tam ani nesla.
A vsetkych spoluziakov som si vymazala z facebooku a odmiezala sa s nimi bavit. A takeho postoje som mala ku vacsine ludi.
Asi pol roka som zila v tom ze ake som ja chudatko , ze preco sa kumne vsetci takto spravaju.
Taky priklad, ze ako taketo primitivnosti si clovek moze namyslat ma paranoje a pritom skutocnost je ina.
a po vyhorení a po dlhej prestávke rezignácie, som si začal určovať priority, vypisujem si čo chcem dosiahnuť, jednak v budúcnosti, jednak cez deń, v týždni od prostých po zložitejšie veci
asi tak..
seriózne jedno
hej to fakt býva problém
a kadejaké iné, toto len taký príklad
mám takú, že mám prehnanú čistotu, musím si stále umyť ruky
potom sa aj prehnane ubezpečujem, či je vypnutý plyn, či je dobre zavretý kohútik na vode, či je dobre zamknuté,
ale nie raz, aj 5krát sa ubezpečujem
To druhé sa až tak neprejavuje, ale keď tak, tak rýchlo psychologička.