no dajte aky je rozdiel medzi svedskom a finskom. Vzdy som si tieto dve krajiny mylil a keby sa vas opytam kde je IKEA tak polovica z vas povie Finsko, druha pove ze NOKIA pochadza zo Svedska
@xxar3s čítať viem celkom obstojne, neviem čo na tom komentári nechápeš, ale ešte viac po lopate môžem povedať, nepoznám nikoho kto by si mýlil odkiaľ je Nokia a odkiaľ je Ikea O.o
Švédsky jazyk je nám zrozumiteľný, taká slovansko-germánska zmes, kým po fínsky nerozumieme nič. To je kruciálny rozdiel Fínska a ostatných štyroch severských štátov: Švédsko, Nórsko, Dánsko, Island.
@kakofonicka tak historické dôvody
Ale ako fínčinár a duolingový nórčinár som pochytila pochopenie voči tým vtipom, ale vyslovene len v rámci vtipu, Ikea je môj druhý domov a ak by som stretla Švéda, mala by som potrebu naňho nadšene hovoriť nejakou divnou zmeskou švédčiny a nórčiny
Jazyky sa mi nepáčia ani jeden, ale švédčinu ľahšie znášam. V oboch krajinách keď som bol, tak zatiaľ čo vo Švédsku sme natrafili vždy len na dobrých ľudí, vo Fínsku tak pol na pol a dosť ma tam prekvapilo ako si tam ľudia pili kade-tade po uliciach, to v Švédsku vôbec nebolo. A to, že vo Fínsku mali všade (Lidl, benzínka, hocijaká chodba na trajekte...) hracie automaty, to mi bolo tiež veľmi nesympatické. No Fíni aspoň mali lepšiu ponuku piva v potravinách
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
26 komentov
Ale ako fínčinár a duolingový nórčinár som pochytila pochopenie voči tým vtipom, ale vyslovene len v rámci vtipu, Ikea je môj druhý domov a ak by som stretla Švéda, mala by som potrebu naňho nadšene hovoriť nejakou divnou zmeskou švédčiny a nórčiny
A poznam jednu finku , hulma ukolen sa vola
dúfam, že aj švédčina má také super vety ako nórčina na duolingu
Ale inak ťa v tom podporujem, samozrejme