Ahojte ľudia. Mám taký problém. Moja 14r. sestra trpí depresiami... Nemá kamošov,v šk jej robia zle,uzatvára sa do seba,nič nechce. Už chodí aj k psychológovi, ale nepomáha to. Snažím sa ju rozveseliť, ale ona vždy povie,že ma nechce otravovať. Čo robiť??
Svojej sestre sa snažím byť opora (mama s otcom sú stále v práci a keď prídu domov,sú vyčerpaní)... Chodím s ňou na nákupy a snažím sa s ňou baviť ako 14 ročná. Na svoj vek je veľmi vyspelá... Ja som v jej veku bola riaaaadne šidlo
Neviem čo robiť. Mamu to hrozne trápi, ale okrem psychoša jej nič iné nezariadila... Ako, potrebuje kamošov. Ale ako ich jej mám nájsť?
A nehovorte mi tú otrepanú vetu, že i ich má nájsť sama alebo na nich počkať. Je na tom fakt zle... Potrebovala by si aspoň s niekym pokecať čo je v jej veku... Tak ďakujem za každú radu.
a psychológ čo hovorí? neodporúčal jej psychiatra? lebo podľa mňa v ťažkých stavoch fakt jedine antidepresíva môžu pomôcť (v sprievode terapí)
A ak jej psychológ nepomáha, má pocit že jej nerozumie a nemá záujem, podľa mňa vymeniť. väčšina z nich sú strašní ignoranti ktorí by vôbec nemali takúto prácu robiť, treba hľadať až kým nenájdete správneho.
@aventine Keďže mama nemala ja, zašla som za ním osobne. Vraví, že je na svoj vek príliš vyspelá a to preto nemá kamarátov... A chýba jej aspoň kúsok sebavedomia. Ale ten psychológ mi vážne lezie krkom. Mám sto chutí ho vymeniť. Nikdy mi nepovedal, ako jej pomôcť,vždy len: "Slečna, ona je v úplnom poriadku,je vyspelá a to je problém. Nebojte sa. Vyrastie z toho...". Ale podľa mňa ju treba rozbehnúť teraz aby do dospelosti neostala ako nejaká chudera.... Uvažovala som aj o psychiatrovi,ale ona z neho má strach... Myslí si, že ju hneď pošle bohvie kam. No, musím ju teda nejako spracovať aby sa otvorila alebo pôjde k nemu... Mám však o ňu starosti.
@pankac15 chodila do pár krúžkov, ale tie baby (majú 14 a už rieša sex,polohy aké pri tom robili a pod.) majú nechutné zážitky a ona to nemohla počúvať... Ja som tam prišla s frajerom po ňu a ony hneď točili o tom, že akého sexoša (tak to povedali) mám... No comment. Toto sú dnešné 14r dievčatá? Akože koniec inteligentnej generácie a celkovo záhuba na planéte... Možno existuje pár inteligentných ľudí, ale veľa ich nie je....
@wistingher To snáď... Lenže ona bývala veselá,proste taká normálna puberta ňou trieskala, ale keď jej začali robiť zle, smiať sa jej atď, začala sa uzatvárať... Ja neviem, ona so mnou nikam nechce ísť len preto, aby ma neobťažovala, po 50.prehováraní nakoniec ide a nechce, aby som na nej míňala ,€... no je mi jej ľúto a zasa, povedzme si na rovinu. Obaja dobre vieme, ako svine bývaju na sš... Hoci sa tam nájdu aj bezva ľudia...
@loveme1 viem aké , viem aké aj na zš ... no to neovplyvníš... musí si nájsť pár ľudí s ktorými sa bude kamarátiť a keď niečo tak jeden druhému pomôže alebo sa zastane... , inak je to dosť na psychiku
@loveme1 podľa mňa kľudne nech ide k psychiatrovi, psychiater by ju namal nechať hospitalizovať, s obyčajnými depresiami sa väčšinou nehospitalizuje.. ja som síce bola v liečebni, ale hlavne kvoli drogám a tak - ale mala som predtým depresie už od nejakých 14tich, a tiež som sa hanbila povedať rodičom že by som potrebovala odbornú pomoc.. a dopadlo to tak že som ostala úplná troska na heroíne, keďže mi už bolo tak zle že som hľadala čokoľvek čo by mi prinieslo úľavu.. a takto to dopadlo.. tak nech tak neskončí aj ona..
Ughhh ano, v 14 je prilis vyspela, v 17 to bude pubertou a v 20 nezvladnutym prechodom do dospelosti... Sorry to su sracky, to, ze niekto ma viac v hlave, nie je chyba ani 'dovod' na depresie.
Cez obvodneho lekara vybavit psychiatra? Nemusi mat hned lieky, ale nech zhodnoti, ako vazne to je, lebo taketo dristy od psychologa asi nepomahaju. Plus depresivne epizody sa mozu pocas zivota vracat, cize treba ich zachytit hned. Ja som isla k psychiatrovi az pri tretej a to uz bolo extremne zle vtedy.
Ty jej nemozes tak uplne pomoct, ani to nie je tvojou ulohou. Ale to, co robis, znie super, zaujimaj sa o nu (aj ked ta odmieta!! ale respektuj jej sukromie), pytaj sa jej, trav s nou cas.
Hlavně nerieš každého. Ona ak je vyspelá, nech rieši vyspelé záležitosti a to nech premýšľa ako sa o seba postará. Mala by sa učiť zodpovednosti, samostatnosti a vedieť sa rozhodovať podľa vlastného uváženia. Vodiť ju za ruku ako staršia sestra nemusíš, teda nerozhoduj za ňu toľko. Chránis ju, ale pred debilmi. Pokiaľ sa len na nej smejú a nebiju ju... Vieš, asi len nemá zmysel života ako mnohí a nejde sa preto svet zrútit. Zaželaj jej pokoj a rozvahu. Zanedlho bude rozhodovat o strednej, tak jej skor porad s tým, nech si nejak zamestná myšlienky. Pokiaľ zrovna netrpíte chudobou alebo podobnou rodinnou mrchou, nechal by som jej voľnú ruku. Možno ťa uráža aká je mládež, ale čo už... Hádať sa s nimi, priatelit, ignorovať? Na niektoré rozhodnutia treba čas a nezatvarat si všetky možnosti tým, že všetkých odsudis sa ich hlúposť. Otvorenost a poznávanie by možno podnietilo v nej akúsi nevôľu voči ľuďom, ale to bude len dobre, ak pozná, že nie každý ta musí mať rád. Ja som zažil dobrých aj zlých spolužiakov, dobrých aj zlých kolegov, dobre aj zlé chvíle s rodinou. Asi si len potrebuje zvyknúť aj na tie nepríjemné pocity a budovať si prirodzene sebavedomie z toho, čo sama dosiahne a nie to, čo na nej druhý pochvaľujú, len za to, že jestvuje. Možno ten pocit radosti z dosiahnutia niečoho, priateľstva sa nedajú nijak hrotit. A inak v tom veku aj moji spolužiaci riešili sex, alkohol a drogy, takže nic nové pod slnkom. To bolo pred 10 rokmi.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
14 komentov
Neviem čo robiť. Mamu to hrozne trápi, ale okrem psychoša jej nič iné nezariadila... Ako, potrebuje kamošov. Ale ako ich jej mám nájsť?
A nehovorte mi tú otrepanú vetu, že i ich má nájsť sama alebo na nich počkať. Je na tom fakt zle... Potrebovala by si aspoň s niekym pokecať čo je v jej veku... Tak ďakujem za každú radu.
A ak jej psychológ nepomáha, má pocit že jej nerozumie a nemá záujem, podľa mňa vymeniť. väčšina z nich sú strašní ignoranti ktorí by vôbec nemali takúto prácu robiť, treba hľadať až kým nenájdete správneho.
Cez obvodneho lekara vybavit psychiatra? Nemusi mat hned lieky, ale nech zhodnoti, ako vazne to je, lebo taketo dristy od psychologa asi nepomahaju. Plus depresivne epizody sa mozu pocas zivota vracat, cize treba ich zachytit hned. Ja som isla k psychiatrovi az pri tretej a to uz bolo extremne zle vtedy.
Ty jej nemozes tak uplne pomoct, ani to nie je tvojou ulohou. Ale to, co robis, znie super, zaujimaj sa o nu (aj ked ta odmieta!! ale respektuj jej sukromie), pytaj sa jej, trav s nou cas.