(inak čísla mám tabuľkovo dobré, takže sa neohradzujem kvôli tomu, ale hmotnosť ako samotná môže byť často dosť debilný ukazovateľ a narobiť ľuďom viac škody než osohu)
BMI samo o sebe nie je dobrý/presný ukazovateľ nadváhy, ale pri doplnení o WHR index je to vcelku presné a nedá sa vyhovoriť na množstvo svalstva a pod. ... prípadne tu je aj body shape index (absi)
BMI je kokotina a je mi to jedno. Je relevantne vtedy, ked ma clovek bmi vysoke a nema ziaden "nestandardny" tvar tela - vyraze vyssie mnozstvo svalovej hmoty napriklad. Vtedy moze byt ukazatelom toho, ze clovek ma vazne objektivne nadvahu...
Ja mám síce BMI tuším okolo 22,5 čo je síce v norme, avšak na pohlad vyzerám chudý, takže BMI nie je smerodajný údaj, pretože podla BMI mám normálnu postavu, ale na pohlad som vychudnutý. Najlepší posudzovatel hmotnosti je preto stále a aj vždy bude posudzovanie pohladom.
@mielikki@staphylococcus ja neviem s cim mate taky problem aj nepresna metoda, ak je interpretovana spravne v spravnom kontexte, s ohladom na jej nepresnost, tak je to uplne vporiadku.. aj v medicine, tie imunologicke elisa testy co sa robia, ved oni maju 50% nepresnost (zial niektori lekari sa krcovite drzia cisel a nevedia intepretovat spravne vysledky) ale z globalneho hladiska je to postacujuce vzhladom na naklady.. alebo aj kedysi ja ked som bol v chemickom priemysle, tiez sme pouzivali metody ktore maji 30 - 50% odchylku, ale ak boli lacne a rychle, preco nie? pre orientaciu uplne vpohode.. ja som len potreboval vediet ze nejaky parameter vyskocil, ze nieco nie je ok a bolo mi jedno ci je to hodnota 18 alebo 13.. nikto nepotrebuje vediet presnu hodnotu obezity ved naco?
No napríklad preto, že je potom množstvo ľudí, čo na základe tohto má sklony k rôznym nezdravým diétam a podobne
Lebo ženská sa potom pozrie na váhu q spanikári, ak má o kilo naviac, a trebárs neje, hoci je to len vodou zadržiavanou behom cyklu
Lebo potom ľudia, ktorí si upravia životný štýl a začnú sa hýbať panikária, že niečo robia zle, ak im nebodaj narastie číslo na váhe. Čo opäť vie viesť k nezdravým návykom.
Takže v skratke, lebo ľudia sa radi držia jednoduchých merítok a nemali by trpieť len kvôli svojej neinformovanosti
@mielikki BMI a WHR by sa malo robiť súčasne a ak ti vyjdu obe hodnoty zlé, tak by si so sebou mala niečo robiť ... samostatne to nemá zmysel ... skús pozrieť ABSI
@mielikki to je chyba tej zeny nie metody, pretoze kazda serioznejsia literatura, ktora popisuje BMI metodologiu uvadza aj edge cases, kde je presnost limitovana.. to uz ako bohuzial darwin v praxi
@patrixo ved ale toto nie je dobre ani pre orientaciu a inac elisa sa, pokial viem, potvrdzuje dalsimi testami a vseobecne, pri lab testoch tak nejak robis priemer toho, co je ako rychle, financne dostupne a aku to ma odchylku (ako presne to potrebujes), takze ak ti spriemerovanim tychto kriterii vyjde nieco s odchylkou 30+ percent tak tvoj problem I guess???
Problem je, ze pouzivanie BMI robi via bordelu nez dobreho, pretoze vysledky su casto v rozpore uz len s tym, co vidis volnym okom ak chces vediet preco a ako je napicu...mna bavilo rypat sa v tom asi 5 rokov dozadu, picu si pamatam, tu mas, co som vygooglila: » www.livescience.com/39097-bmi-not-a... » www.npr.org/templates/story... » www.medicalnewstoday.com/articles/265215... » www.nhs.uk/news/obesity/bm...
tldr, je to prijebana zastarala somarina vymyslena typkom, co picu vedel, co robi a ma to asi taku relevanciu a je to podobne helpful a prinosne ako mbti na pohovoroch do zamestnania.
Akože hej, pokiaľ ide o veľkoplošné štatistiky, môže to mať nejakú výpovednú hodnotu, lebo sa dá predpokladať, že je omnoho viac obéznych ľudí ako ľudí s nadmerným množstvom svalovej hmoty.
Ale v rukách jednotlivcov je to skrátka nedobrá vec
@staphylococcus v praxi nie kazdy lekar je ochotny potvrdzovat alebo vyracat elisu.. a ano s velkou castou clanku suhlasim.. ale vo vacsine pripadov ak zoberieme cloveka ne-atleta, tak je tam korelacia medzi hodnotami a nadvahou resp. obezitou.. a je to urcity indikator.. ja som napriklad (ano jednotlivec, ja viem) zacal behavat ked som podla bmi dosiahol obezitu a pomohlo mi to.. za 3 mesiace som vybehal 12kg takze mne to prospelo .. keby nie je bmi mozno by som sa nezobudil a nenakoplo by ma to..
@staphylococcus a este aj k inym lekarskym metodam.. sportovci maju tiez iny krvny obraz a ine ekg nez bezni ludia takze tazko napasovat nejake metody na kazdeho.. ked som mal obdobie ked som vela sportoval (hlavne beh, bajk a cvicenie s vlastnou vahou), tak ked som bol na respirometrii, na ekg, na odberoch, vsade sa ma pytali ci vela sportujem
@patrixo ale chapes, aka bullshit argumentacia je "ale mne to pomohlo, takze to je dobre", nie? Pred nejakym casom tu bol tak, co tvrdil, ze jeho kamoska/mama/sestra/frajka si vyliecila rakovinu tym, ze mesiac pila len destilovanu vodu tiez s argumentaciou "ale jej to pomohlo, tak naco sa v tom vrtas". To, ze to tebe pomohhlo neznamena, ze to nie je donebavolajuci bullshit (co toto je) a forum by sa dalo parafrazovat "si spokojny so svojou postavou".
@staphylococcus ano ak by som chcel argumentovat tym ze mi to pomohlo tak jasne ze je to blbost... a ja chapem tvoje argumenty, ale nemyslim ze je to az tak zla metoda.. poznam aj horsie
@patrixo chjaj tak ale zase, nebudem sa bavit s niekym, kto je kokot iba kvoli argumentu, ze poznam aj vacsich proste, vies...chapes...bmi ma vypovednu hodnotu pohladu do zrkadla proste. A to by som mohla argumentovat, ze ten pohlad do zrkadla ma vacsiu ale dobre, nechajme to, toto som tu rozprudit nechcela
Ale hej... ukazuje ze som v strednej vahe teda normalnej vahe... ale mal som menej a to som bol chudy asi dost... ale keby priberiem este 5-10 kilo tak uz sa da hovorit o mensej obezite podla mna
Teraz som sa akurát odvážil a mám stále tak isto, takže som nepribral ...vypočítal som si rovno BMI index a ten mám presne v strede rozmedzia zdravej váhy (18,5 až 24,9) a je na úrovni 21,8, takže toto mám fajn
ked som mala 57 kg a najvymakanejsiu figuru tak som bola na hranici s nadvahou pre toto je BMI kktina, no teda nie, je to kokotina ak sa na to clovek diva ako na padny ukazovatel. Holt ak človek cvičí a má svaly tak bude v "nadvahe" pričom je omnoho viac fit ako keby bol v zelenom
Teraz som isto v "nadvahe" nejdem to ani ratat, ale tiež to nie je vobec pravda, na moj vek a proporcne rozlozenie uplne normalka (+ som po chorobe a po problemoch s nohou co ma odrovnalo na par mesiacov s treningami :/ )
ale tak ked mam od 10 rokov taku istu vysku, tak tie zmeny vo vahe su.. velmi povsimnutelne u mna, kedze pocas zivota divoko priberam a zhadzujem
no a momentalne som ovela tlstejsia, nez je mi komfortne, esteticky
na druhej strane to bolo +- vedome rozhodnutie, resp. lekarsky nariadene a
citelne mi prospelo pribratie
som afaik zdrava, mam priechodne cievy, normalnu fyzicku zdatnost, normalnu glykemiu, normalne hladiny pohlavnych hormonov a hormonov stitnej zlazy, je mi teplucko a nechce sa mi 24/7 na fleku zomriet
čo ja viem, hodnoty mam neutrálne no aj tak sem tam v zrkadle vidím že by som to chcel o niečo inak.. čiže skôr sa riadim okom.. ale váhu mam ciselne v norme
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
60 komentov
A tak neviem, také percento tuku bude mať snáď lepšiu výpovednú hodnotu, i keď sa zložitejšie určuje
veď hovorím, že WHR je OK, riť mám veľkú, brucho nie až tak, a riť tvorí veľký podiel na mojej váhe, tak preto
Lebo ženská sa potom pozrie na váhu q spanikári, ak má o kilo naviac, a trebárs neje, hoci je to len vodou zadržiavanou behom cyklu
Lebo potom ľudia, ktorí si upravia životný štýl a začnú sa hýbať panikária, že niečo robia zle, ak im nebodaj narastie číslo na váhe. Čo opäť vie viesť k nezdravým návykom.
Takže v skratke, lebo ľudia sa radi držia jednoduchých merítok a nemali by trpieť len kvôli svojej neinformovanosti
Problem je, ze pouzivanie BMI robi via bordelu nez dobreho, pretoze vysledky su casto v rozpore uz len s tym, co vidis volnym okom ak chces vediet preco a ako je napicu...mna bavilo rypat sa v tom asi 5 rokov dozadu, picu si pamatam, tu mas, co som vygooglila:
» www.livescience.com/39097-bmi-not-a...
» www.npr.org/templates/story...
» www.medicalnewstoday.com/articles/265215...
» www.nhs.uk/news/obesity/bm...
tldr, je to prijebana zastarala somarina vymyslena typkom, co picu vedel, co robi a ma to asi taku relevanciu a je to podobne helpful a prinosne ako mbti na pohovoroch do zamestnania.
Ale v rukách jednotlivcov je to skrátka nedobrá vec
@p. Noaco lae nie,.nemi som,nepotrebujem nejako extra tento job
Teraz som isto v "nadvahe" nejdem to ani ratat, ale tiež to nie je vobec pravda, na moj vek a proporcne rozlozenie uplne normalka (+ som po chorobe a po problemoch s nohou co ma odrovnalo na par mesiacov s treningami :/ )
ale tak ked mam od 10 rokov taku istu vysku, tak tie zmeny vo vahe su.. velmi povsimnutelne u mna, kedze pocas zivota divoko priberam a zhadzujem
no a momentalne som ovela tlstejsia, nez je mi komfortne, esteticky
na druhej strane to bolo +- vedome rozhodnutie, resp. lekarsky nariadene a
citelne mi prospelo pribratie
som afaik zdrava, mam priechodne cievy, normalnu fyzicku zdatnost, normalnu glykemiu, normalne hladiny pohlavnych hormonov a hormonov stitnej zlazy, je mi teplucko a nechce sa mi 24/7 na fleku zomriet