akože Luxembursko je jedna z najbohatších krajín sveta a preto majú také platy... a preto sú proti rozpočtovej únií, lebo tie prachy by Gréci, Taliani, Portugalci rýchlo požrali.
@semhamforas tak to ano ja som 1-2x do mesiaca v Hainburgu na nakupe, je to len 15 minut od BA ale uplny rozdiel, lacnejsie a kvalitnejsie ako hovoris aj rovnake veci chutia u nich lepsie
ja si myslím, že vôbec niesu malé... lenže čo by ľudia nechceli, keď dostanú viac, zaľúbi sa im a budú si pýtať viac, viac, viac... a všetko na také pičoviny ako sú autá, dovolenky... ja si myslím, že na základné životné potreby má každý slovenský občan akurát...
@camilla platy nizke mozno nie su, ale nie su proporcne vysoke voci zivotnym nakladom a daniam (resp. sluzbam ktore za tie dane v konecnom dosledku dostavas). Ak zarobis povedzme taky bratislavsky priemer 1000e, z toho ti v cistom ostane biednych 750e, pricom dalsie dane zaplatis na spotrebnych zalezitostiach (DPH na jedlo, sluzby, atd.). Ked si vezmes ze cenova hladina u nas je rovna ak nie vyssia ako na zapade, ale platy su 2-3x nizsie, tak z priemernej mzdy nie je mozne skoro nic usetrit. a to je vhodne tak na docasne prezivanie a nie zivot.
@myschka na Slovensku isiel priemerny plat (aspon oficialne) odvtedy dost hore, teraz je to pre prvy polrok 2011 €763. Ale aj tak je to uplna stoka, to co je u nas priemer je v inych krajinach hlboko pod minimalnou mzdou.
Na slovensku vôbec nemáme nízke platy. Aj keď si to neuvedomujeme a v kontexte európskej únie to tak nevyzerá stále sme bohatší ako drvivá väčšina obyvateľov. Čo sa týka pekárov. To samé u nás nikto nechce byť kováč kominár, murár. Všetci chcú byť ekonómovia, programátori a manažéri. Potom o 20 rokov dopadneme ako Nemecko budeme zamestnávať ukrajincov. A nevravím že to bude zlé. Akurát karta sa môže ľahko obrátiť a murár zarábať viac ako vyštudovaný ekonóm.
by som chcela vidiet tych, ktori maju aspon tie priemerne platy......(vynechajme BA..) nikto....hanba, aby ludia s VS mali menej ako priemernych 700EUR....a ze nemame nizke palty?.....tak kto ich ma?...porovnanie napr. profesia ucitel v SR a inde v Europe.....myslim, ze ani nemusim uvadzat, kde am citel najmenej...a preco?....mozem pokracovat takto v dalsich profsiach....
Slováci sú lacná pracovná sila. Gréci sú na pokraji krachu a majú minimálne dvojnásobné minimálne mzdy ako priemerní slováci. Chcela by som krachovať s takým platom ....
Na jednu stranu ludia nariekaju, ze mame nizsie platy ako europa a na druhu stranu tlieskaju kazdemu utahovaniu opaskov (pretoze to je zodpovedne)
Ale ako uz bolo spomenute vyssie - Grecko sa k ich platom nedostalo vdaka vyrovnanemu rozpoctu.
Na Slovensku sa proste netocia peniaze tolko, ako dalej na zapad. V USA sa clovek zadlzi na cely zivot uz len tym, ze studuje, takze nie je uplne koser hovorit o tom, ze tam vsetci zarabaju ovela viac a vsetko maju lacnejsie. Nemaju, staci si pozriet ceny sluzieb, nehnutelnosti a ine. Ale to uz z pohladu Slovaka nevidno. Tu vidno len 3000$/€ plat a lacny benzin a rozky za Rakuskou hranicou. Pozrite sa na ceny pozemkov v okoli vacsich miest Francuzska napriklad.
Druha vec - komunizmus? Nie, komunizmus za to nemoze. Komunizmus nebudoval image Slovenska ako krajiny s lacnou pracovnou silou.
Momentalne je Slovensko medzi mlynskymi kamenmi. Ked sa investuje do vzdelania, tak vzdelani ludia odchadzaju do zahranicia, pretoze tu nie su doceneni. Ale kto ich tu ma docenit? Statom riadene hospodarstvo ako za socializmu (ktore by bolo schopne vzdelanym ludom poskytnut patricne platenu pracu) nikto nechce a zahranicne podniky tu nechodia kvoli vzdelanym ludom. (cest vynimkam)
Podpora maleho a stredneho podnikana je uplne mizerna kvoli lobby zahranicnych nadnarodnych koncernov, ktore nechcu konkurenciu.
A pre vladu je jednoduchsie nechat skrachovat zopar malych zivnostnikov a vykazat papierovo novu tovaren z Korei, ktora prinesie tisic pracovnych miest za podpriemernu mzdu v mizernych podmienkach. Pretoze to vyzera v novinach krajsie.
Nevravim, ze je ktorykolvek pristup zly (ci uz podporovat utahovanie opaskov za ucelom vyrovnanejsieho rozpoctu, alebo sa stazovat, ze mame horsie zivotne podmienky ako ine krajiny). Aj jeden aj druhy nazor maju svoju pravdu.
ALE je scestne zastavat aj jeden aj druhy nazor zaroven. Neexistuje stale opakovat, ze chcem utahovanie opaskov (pretoze to je zodpovedne) A ZAROVEN si nic utiahnut nechcem, lebo to ma na mna realny dopad a mam nizsi plat ako v zahranici.
Je lahke nadavat na vladu, ale skuste sa zamysliet nad tym, co by ste spravili vy.
1) Snazili sa riadit celu ekonomiku?
2) Podporovali zahranicnych investorov, ktori su tu kvoli nizkym platom? (nie, neprevychovate ich aby tu chodili kvoli kvalifikovanym ludom. Vela zahranicnych investorov prechadza od Slovenskych kvalifikovanych ludi do Indie, Filipin... Kde maju horsiu kvalifikaciu, ale nizsie platy)
3) Podporovat male Slovenske podniky, ktore maju problem konkurovat tym velkym zahranicnym? A ked uz sa nejaky uchyti, tak cele Slovensko splieta o "nenazranom Slovenskom podnikatelovi".
4) ?
Znovu opakujem, moznost "podporovat kvalifikovanych zamestnancov" nie je realna moznost, pretoze kvalifikovanych zamestnancov musi niekto najprv zamestnat - a TO je prave otazka. KTO ich ma zamestnat?
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
27 komentov
» hnonline.sk/ekonomika/c1-52...
kvalitnejsie-potraviny-a-lacnejsie-b-font-color-ff9900-video-font-b
mňau
je to na plac aj na grc zaroven....
Ale ako uz bolo spomenute vyssie - Grecko sa k ich platom nedostalo vdaka vyrovnanemu rozpoctu.
Na Slovensku sa proste netocia peniaze tolko, ako dalej na zapad. V USA sa clovek zadlzi na cely zivot uz len tym, ze studuje, takze nie je uplne koser hovorit o tom, ze tam vsetci zarabaju ovela viac a vsetko maju lacnejsie. Nemaju, staci si pozriet ceny sluzieb, nehnutelnosti a ine. Ale to uz z pohladu Slovaka nevidno. Tu vidno len 3000$/€ plat a lacny benzin a rozky za Rakuskou hranicou. Pozrite sa na ceny pozemkov v okoli vacsich miest Francuzska napriklad.
Druha vec - komunizmus? Nie, komunizmus za to nemoze. Komunizmus nebudoval image Slovenska ako krajiny s lacnou pracovnou silou.
Momentalne je Slovensko medzi mlynskymi kamenmi. Ked sa investuje do vzdelania, tak vzdelani ludia odchadzaju do zahranicia, pretoze tu nie su doceneni. Ale kto ich tu ma docenit? Statom riadene hospodarstvo ako za socializmu (ktore by bolo schopne vzdelanym ludom poskytnut patricne platenu pracu) nikto nechce a zahranicne podniky tu nechodia kvoli vzdelanym ludom. (cest vynimkam)
Podpora maleho a stredneho podnikana je uplne mizerna kvoli lobby zahranicnych nadnarodnych koncernov, ktore nechcu konkurenciu.
A pre vladu je jednoduchsie nechat skrachovat zopar malych zivnostnikov a vykazat papierovo novu tovaren z Korei, ktora prinesie tisic pracovnych miest za podpriemernu mzdu v mizernych podmienkach. Pretoze to vyzera v novinach krajsie.
Nevravim, ze je ktorykolvek pristup zly (ci uz podporovat utahovanie opaskov za ucelom vyrovnanejsieho rozpoctu, alebo sa stazovat, ze mame horsie zivotne podmienky ako ine krajiny). Aj jeden aj druhy nazor maju svoju pravdu.
ALE je scestne zastavat aj jeden aj druhy nazor zaroven. Neexistuje stale opakovat, ze chcem utahovanie opaskov (pretoze to je zodpovedne) A ZAROVEN si nic utiahnut nechcem, lebo to ma na mna realny dopad a mam nizsi plat ako v zahranici.
Je lahke nadavat na vladu, ale skuste sa zamysliet nad tym, co by ste spravili vy.
1) Snazili sa riadit celu ekonomiku?
2) Podporovali zahranicnych investorov, ktori su tu kvoli nizkym platom? (nie, neprevychovate ich aby tu chodili kvoli kvalifikovanym ludom. Vela zahranicnych investorov prechadza od Slovenskych kvalifikovanych ludi do Indie, Filipin... Kde maju horsiu kvalifikaciu, ale nizsie platy)
3) Podporovat male Slovenske podniky, ktore maju problem konkurovat tym velkym zahranicnym? A ked uz sa nejaky uchyti, tak cele Slovensko splieta o "nenazranom Slovenskom podnikatelovi".
4) ?
Znovu opakujem, moznost "podporovat kvalifikovanych zamestnancov" nie je realna moznost, pretoze kvalifikovanych zamestnancov musi niekto najprv zamestnat - a TO je prave otazka. KTO ich ma zamestnat?