myslím si že náboženstvo je pre ľudí ktorí sa zatiaľ nevedia až tak dobre orientovať, je to skrátka jednoduchšia cesta (dualita nebo a peklo, 10 prikázaní - pravdepodobne sami od seba nevedia čo je správne a je im lepšie, aby im to niekto spísal)
a to len tak konštatujem, nie je to zlé ani dobré, každý sme v nejakom štádiu vývinu.
Vychovany "katolik". Krst, prve svate, birmovka... Spravnu cestu som nasiel inde. Avsak rozdelovat to je hovadina. Veris v to, co spravil Kristus? Si krestan. Neveris? Nehlas sa k nicomu.
(ale teda všetci sme značne nie kresťania, s tým, že sa občas zjavia nejaké pozostatky kresťanskej tradície na vianoce podobne, a ono aj ten krst mal byť len preto, aby niektorí starší členovia rodiny mali radosť, ale no čo už, keď malý Lucius nemohol byť pokrstený
bola som vychovana vo viere, nebavilo ma to, ale pocas pripravy na birmovku som si cestu k Bohu nasla sama... momentalne ma zivot celkom je*e, som taka trochu bez viery, do kostola chodim len v nedelu.. ale modlim sa, dakujem a prosim kazdy den!!
ale teda, nakoľko existujú nejaké veci, čo si súčasná veda stále nevie poriadne vysvetliť, tak nie som vyslovene ateista, pre prípad "čo ak náhodou", ale skôr niečo agnostické prípadne taký ten princíp "čo ak je celý tento svet len malou súčasťou niečoho väčšieho a my sme pre nich len niečo ako pre nás sú baktérie/Sims/niečo na ten spôsob"
@igorv ty si dobry kus vola tak ako ty sa hlasis k svojej picovine sa ini ludia mozu hlasit k inym picovinam. prosim pochop to. ludia maju pravo volby.
@staphylococcus nehlasim sa ku katolicizmu ani ku protestanstvu. hlasim sa ku krestanstvu. ver si co chces. ak neveris ze kristus bol dany na zem, aby zomrel za vsetky hriechy nehlas sa k nicomu.
Asi som zle napisal prvy komentar. Bol som vychovany ako katolik. V Boha som uveril rok po birmovke v inej denominacii, ku ktorej sa nehlasim ani niesom clenom. Vystupit z katolickej cirkvi je ako vystupovat zo sekty. Da sa len tazko.
Som pokrsteny a mam prijimanie ci jak sa to vola, ale samozrejme do oboch som bol hodeny bez moznosti o tom rozhodnut. S birmovkou som uz ich poslal do kokota.
V boha som "veril" len zo zotrvacnosti a ako vacsina (aj ked si to nepriznaju) zo strachu, ze sa mi stane nieco zle ak v neho verit prestanem. Nabozenska indoktrinacia je silna vec., nastastie som sa od toho bullshitu dokazal oslobodit.
Nemala som moznost sa rozhodnut rodicia ma dali pokrstit aj birmovku som mala pri narodeni...ale nemyslim si ze ma to o nieco ochudobnuje ze mali pokrstit...a do kostola chodim raz za cas aj to z donutenia rodicov....
Som pokrstena, ale ako nemanzelske dieta asi neplatne..?
Jeden rodic je silno proti nabozenstvam, druhy vseobecne spiritualny typ. Nemam prijimanie ani nic dalsie, na nabozenstvo som v skole chodila iba ako prvacka.
Som krajne materialisticky zalozena (akoze neuznavam duchovne veci ako objektivne existujuce, nie ze som na peniaze..i ked..).
uprimne neviem ako mozem byt od narodenia nejakej viery... ved to je o tom v akej rodine vyrastas a ku comu ta vedu a potom ked uz si scholny premyslat na seba mozes vieru zmenit resp zistit zeprferujes ateizmus.
Ateista
Tento postoj nevyžaduje žiadnu vieru okrem viery v to, čo je možné pozorovať priamo našimi zmyslami, je teda bremeno dôkazu existencie boha (bohov) na teistoch, a nie na ateistoch dôkaz jeho neexistencie. Argumentom v prospech tohto postoja je, že principiálne je možné veriť v čokoľvek (čarodejnice, vlkodlaci, upíri, morské panny, UFO, atď.), a preto je úlohou toho, kto zastáva existenciu danej entity či schopnosti, túto existenciu dokazovať a oddelovať fakty od rôznych mýtov a legiend.
Som pokrstená pravoslávne, potom som "prestúpila" na greko a tam mám aj prijímanie matka nás nútila pritom chodiť do apoštolskej cirkvi a nakoniec som skončila tak, že som ateista
@narazuvzdornaa nemanželské deti možu pohode byť pokrstené, lebo nemajú "pykať za hriechy svojich rodičov", akurát krstní rodičia by mali "nežiť v hriechu" a všeobecne byť vybraní tak, aby decko viedli ku viere a tak
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
39 komentov
a to len tak konštatujem, nie je to zlé ani dobré, každý sme v nejakom štádiu vývinu.
(ale teda všetci sme značne nie kresťania, s tým, že sa občas zjavia nejaké pozostatky kresťanskej tradície na vianoce podobne, a ono aj ten krst mal byť len preto, aby niektorí starší členovia rodiny mali radosť, ale no čo už, keď malý Lucius nemohol byť pokrstený
V boha som "veril" len zo zotrvacnosti a ako vacsina (aj ked si to nepriznaju) zo strachu, ze sa mi stane nieco zle ak v neho verit prestanem. Nabozenska indoktrinacia je silna vec., nastastie som sa od toho bullshitu dokazal oslobodit.
ak si naozaj dáma, tak potomje tvoje správanie poľutovaniahodné...
Spravaj sa slusne!
Jeden rodic je silno proti nabozenstvam, druhy vseobecne spiritualny typ. Nemam prijimanie ani nic dalsie, na nabozenstvo som v skole chodila iba ako prvacka.
Som krajne materialisticky zalozena (akoze neuznavam duchovne veci ako objektivne existujuce, nie ze som na peniaze..i ked..).
ale iba čistú vedu
Tento postoj nevyžaduje žiadnu vieru okrem viery v to, čo je možné pozorovať priamo našimi zmyslami, je teda bremeno dôkazu existencie boha (bohov) na teistoch, a nie na ateistoch dôkaz jeho neexistencie. Argumentom v prospech tohto postoja je, že principiálne je možné veriť v čokoľvek (čarodejnice, vlkodlaci, upíri, morské panny, UFO, atď.), a preto je úlohou toho, kto zastáva existenciu danej entity či schopnosti, túto existenciu dokazovať a oddelovať fakty od rôznych mýtov a legiend.