Dobrý deň,chcela by som sa popýtať pár vecí ohľadom štúdia na žurnalistike.Študovať ju chcem od malička,v ničom inom si budúcnosť ani nepredstavujem.Počula som však,že tento odbor na SVK nie je veľmi kvalitne spracovaný na školách...Zaujímalo by ma,či má
žurnalistiku síce neštudujem, ale som pomerne dosť v kontakte s tými, čo áno...
o českých školách neviem, ale u nás sa to dá študovať napr v Ružomberku... spolubývajúceho na prijímačkách vetrali zo všeobecného prehľadu (výborná znalosť gramatiky je snáď samozrejmosť)
čo sa týka štúdia tam, prechádzka ružovým sadom teda nie je ... priprav sa, že to bude náročné... na druhej strane, tí, ktorých žurnalistika baví, sa v tom (pokiaľ viem) našli...
výbavu tiež nemajú 100 rokov za opicami... konkrétne veľmi fajn vybavený lab v ktorom strihajú, našlapané diktafóny či štúdio takmer zhodné s tým, čo má SRO 1 napríklad v BB...
no tak na to, aby ťa z 300 ľudí, ktorí budú na prijímačkách vzali medzi tými 25.timi musíš byť kurva dobrá! ja som bola na prijímačkách v NR a tiež som sa bála toho všeobecného prehľadu, no napokon sme len písali sloh a potom bol ústny pohovor.
robila som tento rok prímačky..mala som ustny pohovor.. v Nitre..a talentovku..ziskala som plny počet a nevzali ma pockaj citujem : ,, rozhodnutie o prijati- neprimam pre nedostatok miesta" navyse stala vedla mna jedna baba a volala otcovi: oci? fakt si mi to vybavil? nemusim sa báť? takže tento rok to bolo čisto o neviem čom..skola neposkitla absolutne žiadne informácie...neviem čo hodonotili ani ako.Na ustnom pohovore som sa mala "predstavit"-islo o dojem..bud ste sympaticky im alebo nie ... kašlite na to...nerobte taku chybu ako ja..by som namiesto toho dala prihlasku uplne inde...
sajurisan- ružomberok nič moc..tento rok vzali všetkých,ale že ako skola nula bodou..blava- tam nepotrebujes dejak iba slovensky jazyk..vystupovanie pred kamerou a pod.. vyhadzovali ludi co mali stres: "vraj taky nie su vhodny na žurnalistiku"... nie fakt..kaslite na to.. majte to ako hobby..to že radi píšete.sem-tam napíšete niečo dobre..bavi vas to..vas može prejst..je to ako koníček..nie profesia..tam sa naučite písať..štýli a pod..- myslim si že originalny autor si píše podla seba..čiže by vam to bolo aj tak zbytočne..studujte niečo zmysluplnejsie..niečo čo nebudete lutovat
@niklinka "neposkitla" ... ale... prečo jej hovoríš nech kašle na to? nech sa vzdá? čo ak ona by bola práve medzi tými čo by ju zobrali, len dá na teba a vykašle sa na to?
@sasi2680 ako mne je uprimne jedno..každý sa uči na vlastných chybách...len som sa podelila so skusenosťou.. a to "kašlite na to" som nemyslela doslova..
Hej poznám také prípady napr.na ekonomickej...kamarát sedel vedľa mňa a povedal mi,ako mal plný počet,pritom odovzdal prázdny papier,takže chápem,že tam hrajú svoju rolu aj peniaze.Ibaže prečo to vzdávať,keď jediné TO ma baví.
Takže NR or BA? Prípadne by sa dalo právo,ale toto mi je oveľa prednejšie.
Len som počula,že treba mať uverejňované príspevky...
@sajurisan ak vieš, že je to tá osudová vec, ktorú chceš robiť, určite podaj prihlášky na KAŽDÚ ŠKOLU, KTORÚ SA LEN DÁ... tých 20 (či koľko euri za jednu) je oproti celkovým výdavkom, ktoré ťa budú po celé tie roky čakať, myslím dosť smiešna čiastka... nehovoriac o možnej záchrane pred neprijatím a zabitím jedného roku života doma
Podľa mňa sa dá do BA dostať úplne vpoho. Neučila som sa ani mäkké f, prišla som tam len tak, že "keď som si už podala prihlášku" a šla som tam naozaj s tým, že skončím na chvoste a že sa zblamujem... A ako som dopadla? Testy vysoko nadpriemerné, ale skončila som tesne pod čiarou, pretože som sa mierne zosypala na kamerovke, takže jedine tam som stratila Keď sa pripravíš na kamerovku (k čomu slúži aj dňový kurz, ktorý škola poskytuje), tak je podľa môjho názoru naozaj hračkou dostať sa tam. Podstata je publikovať články a ak máš všeobecný prehľad, nepotrebuješ žiadne kockovanie ani nič podobné. A ak chceš už úplnú istotu, tak skús Ružomberok, tam ťa určite vezmú O štúdiu v ČR ti neviem veľa povedať, ale pri prijímačkách vraj robí naozaj dosť veľký problém čeština. Môžeš mať pocit, že s ňou nemáš problémy, každopádne to však nie je naša rodná reč a to je občas väčší problém, ako sa zdá. Kamarátka pohorela práve na tomto. Každopádne na to, aby si sa v budúcnosti venovala žurne, nepotrebuješ mať nutne vyštudovaný práve tento odbor
hlásil som sa na žurnalistiku do BA aj do Brna. Do BA ma zobrali, v Brne som skončil kúsok pod čiarou. Tiež som ju chcel študovať celkom dlho, až som si to rozmyslel a podľa mňa som dobre urobil. Nechcem ťa teraz od toho štúdia odrádzať, určite to nie je celkom na nič, ale myslím, že aby bol človek novinár, nepotrebuje žuralistiku. Pretože tú keď vyštuduješ, vieš síce písať, ale nemáš získanú odbornosť a tým pádom nemáš o čom písať. Samotní tvorcovia TV relácií, alebo rubrík v novinách uprednostnia niekoho, kto vyštudoval odbor - právo, sociológiu, atď - a ešte k tomu vie dobre písať.
Preto ti žurnu v BA určite neodporúčam. Samotní profáci mi tam vraveli, že radšej tam nemám ísť.. keď-tak skús Brno. Tam musíš mať k žurnalistike ešte nejaký odbor, takže keď vyjdeš školu, máš za sebou "kurz písania" plus odborné znalosti v nejakom odbore. A 89 percent študentov FSS v Brne sa zamestná vo svojom odbore. O, ešte toto som zabudol: v Brne máš povinnú 12 týždňovú prax v médiách. V BA tuším nič také nefunguje.
@niklinka presne tak! uplne suhlasim so wsetkym co si napisala..ja som bola este aj na masmedialnej v KE a tiez tam bolo po mariu ludi ale tam pohovory neboli..len test.. v NR ten pohovor bol dost divny..fakt len chceli dotycneho vidiet, ci im jej sympaticky, alebo nie.. cakala som 5 hodin, kym som sa dnu dostala. @vipmima17 skončila som ako 86.sta v poradi..co je sice z 240 (ci kolko ich tam ostalo) sice fajn, ale na 25 to vobec nema...
s písanim wsak neprestanem a aj ked som posielala s prihlaskou fakt wela publikvoanych clankov, zjavne to nevyslo... myslim ze aj preto, ze boli uprednostneni gymnazisti, ktori za svoju skolu dostali automaticky 55 bodov, tak kam sa ja hrabem z ,,obycajnej,, odbornej školy?! ... nie je to fér aj s tým podplatením... ale tak čo narobíme... ale ako vyššie spomínali, novinárom, či moderátorom môžete byť aj bez vyštudovanej žurnalistiky, či masmedilánej komunikácie..
a ešte niečo..nejde len o to, nemať problémy so slovenčinou..ale ide o to, AKO píšeš..a či máš prehľad o tom, ČO chceš vlastne v budúcnosti písať.. a ten všeobecný rozhľad z dejepisu, ktorý máš ti bude v písaní slohu akurát tak na dve veci - teda pokiaľ budú prijímačky tak ako tento rok..že len sloh a pohovor...
@delegatka ja som sa dostala na rad tiež po 5 hodinách. Studovala som na gymnáziu..neviem vobec kolka som bola v poradi..ale za ustnu plny počet aj za sloh..ale nemam slov.. som bola sklamana,lebo to bol moj velky sen..písala som 4 roky v časopise....mala som za to tiež body a nic..ja somtam stála..a videla som a hlavne počula tolko ludi...že som lutovala to že som si dala za 40e prihlásku práve tam.. mohla som si ju dat uplne inde..btw. načo skola predavala knihu že "vseobecny prehlad" ked bola na tri veci...? presne tak..vela autorov..nema vobec vystudovanu žurnalistiku..
Viacmenej ma tu každý odhovára. No uvidím teda čo to bude,dávam si dve možnosti,bud ma tu vezmú alebo odídem preč,takže mi je to v podstate jedno.Na žiadnu inú školu ísť nechcem.Prípadne to právo..
@niklinka to poradie bolo napísané na nete keď zverejnili výsledky.. No tiez som si kúpila knihu s názvon Všeobecný prehlad a stála ma asi 15 eur, ktorých som mohla využiť inak.. keďže sa písal sloh a bol pohovor.. A tento rozhovor čo si počula ty, som počula ja zasa v KE na masmediálnej.. fakt škoda prachov, ktoré som mohla inak investovať. Už by som takú chybu neurobila. Veľa ľudí, ktorí sú teraz novinári, alebo nejaké známe osobnosti majú vyštudované niečo úplne iné. Je to o tom, ako sa bude človek snažiť.
@sajurisan ak nemáš niekoho známeho, kto už na takých prijímačkách v Brne bol, tak by som ti 2x neradila si tam vôbec posielať prihlášku. Myslím, že bude aj o dosť drahšia, nehovoriac o tom, koľko ešte strovíš, keď tam pôjdeš na prijímačky. Ale ak máš veľa prachov, tak sa neboj a choď do toho, niekedy im stačí aj prisľúbiť nejaký ,,malý,, finančný dar ako škole
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
29 komentov
o českých školách neviem, ale u nás sa to dá študovať napr v Ružomberku... spolubývajúceho na prijímačkách vetrali zo všeobecného prehľadu (výborná znalosť gramatiky je snáď samozrejmosť)
čo sa týka štúdia tam, prechádzka ružovým sadom teda nie je ... priprav sa, že to bude náročné... na druhej strane, tí, ktorých žurnalistika baví, sa v tom (pokiaľ viem) našli...
výbavu tiež nemajú 100 rokov za opicami... konkrétne veľmi fajn vybavený lab v ktorom strihajú, našlapané diktafóny či štúdio takmer zhodné s tým, čo má SRO 1 napríklad v BB...
takže toľkoto odo mňa...
viac info na >
» ff.ku.sk/...
Ďakujem zatiaľ
Preto by som chcela vedieť,ktorá škola je z nich tá najlepšia,čo je myslím,samozrejmé.
Takže NR or BA? Prípadne by sa dalo právo,ale toto mi je oveľa prednejšie.
Len som počula,že treba mať uverejňované príspevky...
hlásil som sa na žurnalistiku do BA aj do Brna. Do BA ma zobrali, v Brne som skončil kúsok pod čiarou. Tiež som ju chcel študovať celkom dlho, až som si to rozmyslel a podľa mňa som dobre urobil. Nechcem ťa teraz od toho štúdia odrádzať, určite to nie je celkom na nič, ale myslím, že aby bol človek novinár, nepotrebuje žuralistiku. Pretože tú keď vyštuduješ, vieš síce písať, ale nemáš získanú odbornosť a tým pádom nemáš o čom písať. Samotní tvorcovia TV relácií, alebo rubrík v novinách uprednostnia niekoho, kto vyštudoval odbor - právo, sociológiu, atď - a ešte k tomu vie dobre písať.
Preto ti žurnu v BA určite neodporúčam. Samotní profáci mi tam vraveli, že radšej tam nemám ísť.. keď-tak skús Brno. Tam musíš mať k žurnalistike ešte nejaký odbor, takže keď vyjdeš školu, máš za sebou "kurz písania" plus odborné znalosti v nejakom odbore. A 89 percent študentov FSS v Brne sa zamestná vo svojom odbore. O, ešte toto som zabudol: v Brne máš povinnú 12 týždňovú prax v médiách. V BA tuším nič také nefunguje.
Pochybujem,že tam by som sa ja,zo SVK dostala.
to s tymi skuskami mas pravdu...
ja tak isto nitra.. ty si sa zmestila medzi tych 25???
presne! ta nitra je asi zakliata..a ja som sa tam hrabala jak male decko do prvej na zakladnu...
s písanim wsak neprestanem a aj ked som posielala s prihlaskou fakt wela publikvoanych clankov, zjavne to nevyslo... myslim ze aj preto, ze boli uprednostneni gymnazisti, ktori za svoju skolu dostali automaticky 55 bodov, tak kam sa ja hrabem z ,,obycajnej,, odbornej školy?! ... nie je to fér aj s tým podplatením... ale tak čo narobíme... ale ako vyššie spomínali, novinárom, či moderátorom môžete byť aj bez vyštudovanej žurnalistiky, či masmedilánej komunikácie..
@sajurisan ak nemáš niekoho známeho, kto už na takých prijímačkách v Brne bol, tak by som ti 2x neradila si tam vôbec posielať prihlášku. Myslím, že bude aj o dosť drahšia, nehovoriac o tom, koľko ešte strovíš, keď tam pôjdeš na prijímačky. Ale ak máš veľa prachov, tak sa neboj a choď do toho, niekedy im stačí aj prisľúbiť nejaký ,,malý,, finančný dar ako škole