ľudkovia zlatí, krásni... vie mi niekto vysvetliť ako sa tvoria stupnice? krížikové, béčkové, durové a molové? a aj akordy... som z toho úplná ťava na ľadovci
Akord sa skladá z dvoch superpozícií nad sebou. Pri durovom akorde máš "dole" interval v.3 a "hore" m.3. Pri molovom akorde máš opačne, t.j. "dole" interval m.3, "hore" v.3.
uplne lahko nauc sa postupnost krizikov:fis, cis, gis, dis, ais, eis, his a beciek:be, es, as, des, ges, ces, fes,mas stupnicu Cdur:c,d,e,f,g,a,h,c...kvintou vytvoris dalsiu stupnicu cize 5 ton stupnice to bude stupnica Gdur ktora bude mat aj ton s krizikom cize fis a tak to robis dalej pri beckach pouzijes kvartu,hadam som ti nejako pomohol
najlepšie je, keď si spravíš notový zápis a naučíš sa naspamäť krížikové durové a krížikové molové spolu. hudobku som mal dobrých pár rokov dozadu, ale ak sa dobre pamätám, tak je to
C dur - a mol (základná)
Krížikové:
G dur - e mol (1 # fis
D dur - h mol (2 # fis, cis)
A dur - fis 3 # (fis,cis, gis)
E - cis 4# (fis, cis, gis, dis)
H - gis 5# (fis, cis, gid, dis, ais)
Fis - dis 6 # (fis, cis, gis, dis, ais, eis, )
Gis - ais 7# (fis, cis, gis, dis, ais, eis his)
čiže zo základnej C dur (c, d e, f, g(!), a h c) tak, že si odrátaš päť (to je tá kvinta)a tou začínaš ďalšiu stupnicu (teda g a h c d(!) e fis (lebo má jeden krížik) g) atd...
pri molových a mol (a h c d e(!) f g a) teda ďalšia bude e mol atd...
Béčkové:
F dur - d mol (1 b - b)
B dur - g mol (2 b - b, es)
Es dur - c mol 3 b, b, es, as)
As dur - f mol 4b (b, es, as, des)
Des dur - b mol 5b (b, es, as, des, ges)
Ges dur - es mol 6 b (b, es, as, des, ges, ces)
Ces dur - as mol 7b (b, es, as, des, ges, ces, fes)
zase základ C dur (c, d e f(!), g, a, h c) čiže pri béčkových si odrátaš vždy prvé štyri (kvarta) - ďalšia je teda F dur (f, g a b(lebo máš jedno béčko už) c d e f) atd a to isté s molovými
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
16 komentov
» www.warmup.szm.com/noty.html...
A vieme, že spodná nota akordu a vrchná tvorí kvintu, vždy
Tak DUR - veľká tercia prvá druhá nota (vzdialenosť medzi nimi) a druhá, tretia nota vzdialenosť malej tercie. No a v mole presne naopak .
C dur - a mol (základná)
Krížikové:
G dur - e mol (1 # fis
D dur - h mol (2 # fis, cis)
A dur - fis 3 # (fis,cis, gis)
E - cis 4# (fis, cis, gis, dis)
H - gis 5# (fis, cis, gid, dis, ais)
Fis - dis 6 # (fis, cis, gis, dis, ais, eis, )
Gis - ais 7# (fis, cis, gis, dis, ais, eis his)
čiže zo základnej C dur (c, d e, f, g(!), a h c) tak, že si odrátaš päť (to je tá kvinta)a tou začínaš ďalšiu stupnicu (teda g a h c d(!) e fis (lebo má jeden krížik) g) atd...
pri molových a mol (a h c d e(!) f g a) teda ďalšia bude e mol atd...
Béčkové:
F dur - d mol (1 b - b)
B dur - g mol (2 b - b, es)
Es dur - c mol 3 b, b, es, as)
As dur - f mol 4b (b, es, as, des)
Des dur - b mol 5b (b, es, as, des, ges)
Ges dur - es mol 6 b (b, es, as, des, ges, ces)
Ces dur - as mol 7b (b, es, as, des, ges, ces, fes)
zase základ C dur (c, d e f(!), g, a, h c) čiže pri béčkových si odrátaš vždy prvé štyri (kvarta) - ďalšia je teda F dur (f, g a b(lebo máš jedno béčko už) c d e f) atd a to isté s molovými
ide o to, len správne ich zapísať aj s predznamenaniami..(b-čkami, krížikmi)
snáď som pomohol trocha
@bullet1302 dík