sem tam sa dohodni s doveryhodnou osobou, nech ti prepasuje do chladnicky dake maso, vypni mobil, zatiahni zaluzie a dopln chybajuce latky vsetci to tak robia aj doktor bukovsky, aj doktor ilko
Tu by som takuto temu v ziadnom pripade neriesila, pretoze ochvilu pridu nekompromisni ludia, co nedokazu uznat ine nazory inych ludi na "spravnost" stravy.. Vegetarianstvo je zlozite, ako akakolvek ina vyzivova teoria a ak si to dost dobre neprestudujes vdaka ODBORNYM publikaciam a podobne, mozes si tym naozaj viac poskodit, ako pomoct.
Predpokladam, ze TU (v tejto diskusii) sa nenajde ani jeden clovek, ktory bude mat tolko casu, aby Ti sem napisal tisic stran, ako v strucnosti postupovat pri takejto vyzive.
@6 Fuu.. toho je vela. Ale moja mama by Ti urcite odporucila Bukovskeho . Ale ma dost radikalne nazory, tak sa nezlakni . Na druhej strane sa tomu venuje uz dlho, takze myslim, ze by to mohlo byt doveryhodne.
@pubert Pardon .. K @2 nic nenamietam, az na toho Dr. Ilka. Som si ista, ze on sa s tym masom nemusi skryvat
takze takto. existuje esencialne mastne kyseliny, ktore su pre cloveka nenahraditelne, skratka, musi ich prijimat. je ich tusim 12. vsetky sa nachadzaju v mase. vyskytuju sa sice aj v rastlinnej strave, no nikdy nie naraz. aj ked v soji ich je asi najviac, myslim, ze 11. taktiez vitaminy, ktore chybaju, treba dopnat. uz aj to napoveda, ze clovek nebol stavany len na striktne rastlinnu stravu. preto sa naskyta otazka, ci je to az tak fajn bojovat proti prirode o obmedzovat svoje prirodzene potreby. ci to naozaj viac neuskodi, ako pomoze..
@mich41 na druhej strane ak si to zobereš čo sa našej čeluste týka a pozruieš sa na náš tráviaci systém, že k čomu máme bližšie a že životný štýl lovca sme mali aby sme malo dostatok potravy tak dnes už je to tak trochu prežitok aj keď beriem že chuť klobások a slaniny mmm ...
@viluete myslím , že z hľadiska prevencie sa to obmedzovanie nie je až také brutálne, aspoň pre mňa nie.... A stojí mi to za to, len akosi sója, kde sa dostanem k sóji ?
nuž ja som vegetariánka asi tak od leta, ale zatiaľ mi nič nechýba ... teda ja som zvolila tú najmenej prísnu formu - Lakto-ovo vegetariánstvo. Čiže jem med, vajcia, ale nejem mäso a ryby. Hlavné je aby strava vegetariána bola pestrá, čiže nie sa napchávať sójou každý deň. Hlavne jesť veľa strukovín, syry, celozrnné pečivo, kapustu a piť mlieko aby sme mali dostatok bielkovín. A musím uznať, že sa cítim oveľa zdravšie. A sem tam mi aj zavoní mäso, ale presvedčím sa argumentom, že nežijem preto aby som jedla, ale jem pre to aby som žila. . A tu je ešte celkom zaujímavý článok o vegetariánstve, na ktorý som včera natrafila: » www.poznanie.sk/clovek/vegetari...
@viluette viem, ze so sojou bol kedysi velky boom a potom sa prislo nato, ze soja pre cloveka je vo vacsom mnozstve dost zla, nepametam si uz preco a bez potravin ako maso a aj vajcia dost tazko naberies plnohodnotnu stravu, kedze clovek nieje krava a nevie si syntetyzovat esencialne bielkoviny
@3mm podla mna ked velmi chces, tak musis najist nejaku doveryhodnu knizku alebo cloveka, ktory sa do toho vyzna, lebo na Slovensku co vsimam vacsina tych vegetarianov a veganov, ked su starsi vyzeraju dost zle. A urcite do toho treba dat vela usilia aby clovek zohnal vsetko aby nahradil zivocisne zdroje, co neviem ci na slovensku je vobec mozne
ja jem kazdy den nad 500g a nemam z toho ziaden problem
@mm47 ja sa vám trošku zamiešam do diskusie. Ja som vegetarián hlavne preto, že je to zdravé, a viem že teraz asi budeš prevracať očami, ale ak sa človek do toho vegetariánstva naozaj vloží, tak môže predísť rakovine a iným nádorovým ochoreniam. No a ešte som veg. aj z etického hľadiska. Viem, že tým, že odmietnem jesť mäso, tak tým zvieratám nepomôžem, ale nechcem pojedať mŕtve zvieracie telá. Ale "mäsožravcov" v žiadnom prípade nekritizujem, robím to hlavne pre seba
@mm47 - hmm možno je to len v psychike ale celkovo sa cítim zdravšie, bývam menej chorá, a neposlednom rade, aj menej deprimovaná ..na rezni nie je nič zlé, to je jasné, ak sa toho samozrejme človek neprežiera. A vegánstvo nuž... poviem ti, že si neviem predstaviť, čím sa oni vlastne živia a z kade berú energiu lebo to mi pripadá ako dobrovoľná hladovka . Ale každému, čo jeho jest
@nikol545 a ako si začínala? vyraďovala si mäso z "jedálneho lístka" postupne alebo proste naraz? Viem že keď len tak odrazu prestaneme jesť mäso tak to môže vážne uškodiť, ale to je asi individuálne nie ?
pre úplne plnohodnotnú náhradu mäsa je vraj treba občas zjesť... ach, už zase som zabudol ako sa to vola také... no, sója s niečim čo tvorí zdravú pleseň a spojí sa to vďaka tomu do jednej hmoty, tuším je to pôvodom z Indie. Vraj to má nejaký životne dôležitý špeciálny B-niečo vitmanín/enzým potrebný pre reprodukciu DNA či čo. Možno to tu niekto pozná. Keď som o tom niečo hľadal tak som aj našiel slovenské ešopy kde to mali. Pre mňa, chudbného študenta to ale bolo dosť. Ja len jednoducho tam kde je živé mäso hodím sójové "mäso" alebo tofu. Osobne si myslím, že vegetariánska strava je o dosť pestrejšia oproti tej normálnej. Zvykom je zobrať kus zvieratka a niečo na ňom spáchať + k tomu príloha, veggie musí byť trochu viac vynaliezavý.
ja som tiež vegetariánka hlavne nenahradiť mäsko palacinkami, ale zdravou stravou budú to už dva roky, čo som nemala v ústach ani len kúsok šunky a vôbec sa necítim horšie
@kofolavsrdci začala som si pomaly z jedálnička vyraďovať mäso- nič naraz! ale ešte som nevedela, že chcem byť vegetarianka.. všetko šlo postupne a pomaly....
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
50 komentov
Predpokladam, ze TU (v tejto diskusii) sa nenajde ani jeden clovek, ktory bude mat tolko casu, aby Ti sem napisal tisic stran, ako v strucnosti postupovat pri takejto vyzive.
..kvak..
@pubert Pardon .. K @2 nic nenamietam, az na toho Dr. Ilka. Som si ista, ze on sa s tym masom nemusi skryvat
Preto sa snažím vyhnúť obezite vysokému cholesterolu a nábeh na rakovinu mi tiež na šťastí nepridá
inac fandim fandim
(lebo este stale sa nam nedostalo ucty....ale raz to pride!muhehehe)
@viollin ? a čo ? enbodaj si vegetarián ?
preco?vyzeram snad jak mäsozravec?
A o sa mäsa týka tak to potešenie mi za tie problémy nestojí.
@3mm podla mna ked velmi chces, tak musis najist nejaku doveryhodnu knizku alebo cloveka, ktory sa do toho vyzna, lebo na Slovensku co vsimam vacsina tych vegetarianov a veganov, ked su starsi vyzeraju dost zle. A urcite do toho treba dat vela usilia aby clovek zohnal vsetko aby nahradil zivocisne zdroje, co neviem ci na slovensku je vobec mozne
ja jem kazdy den nad 500g a nemam z toho ziaden problem
a v nejakých tých väčších obchodných reťazcoch nájdeš bez problémov aj napr. vegetariánsku klobásu
Co je nezdrave na takom rezni , co najmenej mastnom s nejakou zeleninovou prilohou
Ale kazdopadne vegetarianstvo este chapem , ale veganstvo je debilita