Aky mate nazor na obchodovanie s organmi na ciernom trhu, oficialne transplantacie, cakacie listiny, proste vsetko okolo toho?
Ono to na prvy pohlad znie asi dost desivo, ale dovolte mi v kratkosti to objasnit.
Bavme sa trebars o oblickach, kedze tie su v
ak to niekto fakt precital, moze sa vyjadrit aj k posmrtnemu darovaniu organov - vedeli ste, ze kazdy clovek je automaticky posmrtny darca a len keby s tym nesuhlasil, moze sa zaradit do registra nedarcov? ja som prave myslela ze to je naopak a chcela som sa zapisat do registra ludi, ktori chcu po smrti darovat svoje organy a zistila som, ze uz v nom vlastne som aj ked sa mi to cele nejako nezda.
ale pri tom googleni som vo forach narazila na dost ludi, ktori s tym nesuhlasia a do toho registra nedarcov sa dokonca zapisali, vraj je tam momentalne na slovensku asi dvesto ludi..
ja som to docitala. ale ako neviem, co dodat. myslim si, ze ked niekto chce predat svoj organ a potrebuje peniaze, tak mu nemaju nejaki bohati ludia zhora co kecat, ale ja s tym nic nespravim, akurat si mozem hodit facepalm.
@1 nevedela som, ze clovek je automaticky darca ale aj tak je to dost blbe, lebo ved kolko ludi umrie v takych podmienkach, ze mozu byt ich organy darovane? pacil sa mi film 7 pounds, kde SPOILER SPOILER SPOILER SPOILER SPOILER SPOILER SPOILER SPOILER SPOILER SPOILER SPOILER SPOILER SPOILER SPOILER SPOILER SPOILER SPOILER SPOILER SPOILER SPOILER SPOILER SPOILER SPOILER SPOILER SPOILER si will smith do vane nalozi lad a pusti si tam meduzu a necha sa zabit aby sa zakonzervoval a mohol byt darca, ale vela ludi tak asi nezomrie
Keby mal tento štát spravovať napríklad saharu tak za 5 rokov tam je nedostatok piesku
Ja si myslím že čierny trh vnímaš až príliš optimisticky pretože pravdepodobne dosť veľké percento končí rozporcované na sračky nedobrovolne hlavne v krajinách kde je nejaký konflikt alebo dosť veľký bordel nato aby to tam takto fungovalo (uniesť - rozpredať) a tiež si myslím že by to nezmizlo ani po dajme tomu legalizácií obchodovania s orgánmi. Čiže po legalizácií by to vyzeralo ako drahý značkový "tovar" zo západu pre pár ľuďí a lacný "tovar" z východu pre zvyšok
Vrátim sa trošku ešte k tej regulácií štátom lebo keď sa nad tým lepšie zamyslím tak neviem si to predstaviť aby som platil 20% daň za predaj svojich orgánov alebo nedajbože ešte iné dane poisťovni a iným subjektom ktoré radi vidia keš.
ten etický kódex ľudstva to je ako keď máš úplne krásne jablko a po rozkrojení nieje hnilé ale rovno hnoj je tam už
ja len, ze tie translapntacie nesu take jednoduche jak sa zdaju. Tam musi byt aspon aka taka kompatibilita aby to telo neodrvhlo hned ale napr. par rokov to dokazali udrzat. Toto je uplne zbytocne zmyslanie, lebo casom sa budu pestovat organy z tvojho vlastneho tkaniva, keby v tom bolo viac penazi a nebrali sa vyskumu za pomoci embrii a tak, tak by to bolo skor.
Transplantacia organov je neeticka? Ja som dokonca aj za take spolocensky neakceptovatelne veci ako je predaj deti. Ak rodic nechce svoje dieta, nech ho radsej preda niekomu, kto sa o neho s radostou postara, ako by ho mal vyhodit do smeti.
Btw mam na mysli absolutne volny predaj, bez zasahu statu, kedze jedine co stat zvycajne dokaze je hodit deti do decaku a tam im znicit zivot.
@vladqog "Keby to mebolo zakázané/regulované/etc, tak by sa k darovaným orgánom dostal len človek, čo si to môže dovoliť, čiže nie každý."
Absolutny nezmysel. Je to prave naopak. Ak by to nebolo regulovane, tak by vznikla podstatne vyssia konkurencia a ta by zakonite v boji o zakaznika tlacila cenu nadol. Staci si pozriet ako napriklad zlacnela trava v krajinach, kde je aspon dekriminalizovana. Regulacie robia tovar a sluzby drahsimi, pretoze popri predaji treba riesit aj byrokraciu, vstup na takyto trh je podstatne nakladnejsi co znizuje konkurencie schopnost na ukor vyssich cien atd.
@tommyhot to si myslíš ty, ale uvedom si, že orgány nikde nerastú, ani sa nevyrábajú a transplantácia nesie aj určité riziko. Ale čisto teoreticky - koľko asi tak by stála, podľa teba, napr oblička (ak vezmeme do úvahy to, čo si písal vyššie)?
Inak, je dosť nechutné hovoriť o ľudských orgánoch ako o "tovare".
@vladqog to si nemyslim len ja, to su vseobecne platne trhove zakonitosti.
"koľko asi tak by stála, podľa teba, napr oblička"
Cenotvorba je kombinaciou roznych premennych ako ponuka, dopyt, vzacnost statku (teda to, ci je ho obmedzene/neobmedzene mnozstvo) atd. Takze cenu odhadnut nedokazem, ale bola by pri zachovani vyssie spominanych faktorov zarucene nizsia ako teraz.
Vsetko co sa predava je tovar, alebo sluzba. Neriesim nezmyselne spolocensky dane konvencie...
V januári som sa išla ukázať do Viedne, potom som začala chodiť na vyšetrenia v apríli som ešte na 3 dni šla do Viedne, potom sme čakali ešte na rozhodnutie s poistovne myslím a potom v máji ,ma asi zapísali na tú listinu a operácia bola na konci júla. Takže trvalo to celkom dlho to všetko vybavovanie, ale na tej listine som až tak dlho nebola.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
12 komentov
ale pri tom googleni som vo forach narazila na dost ludi, ktori s tym nesuhlasia a do toho registra nedarcov sa dokonca zapisali, vraj je tam momentalne na slovensku asi dvesto ludi..
@1 nevedela som, ze clovek je automaticky darca ale aj tak je to dost blbe, lebo ved kolko ludi umrie v takych podmienkach, ze mozu byt ich organy darovane? pacil sa mi film 7 pounds, kde SPOILER SPOILER SPOILER SPOILER SPOILER SPOILER SPOILER SPOILER SPOILER SPOILER SPOILER SPOILER SPOILER SPOILER SPOILER SPOILER SPOILER SPOILER SPOILER SPOILER SPOILER SPOILER SPOILER SPOILER SPOILER si will smith do vane nalozi lad a pusti si tam meduzu a necha sa zabit aby sa zakonzervoval a mohol byt darca, ale vela ludi tak asi nezomrie
Ja si myslím že čierny trh vnímaš až príliš optimisticky pretože pravdepodobne dosť veľké percento končí rozporcované na sračky nedobrovolne hlavne v krajinách kde je nejaký konflikt alebo dosť veľký bordel nato aby to tam takto fungovalo (uniesť - rozpredať) a tiež si myslím že by to nezmizlo ani po dajme tomu legalizácií obchodovania s orgánmi. Čiže po legalizácií by to vyzeralo ako drahý značkový "tovar" zo západu pre pár ľuďí a lacný "tovar" z východu pre zvyšok
Vrátim sa trošku ešte k tej regulácií štátom lebo keď sa nad tým lepšie zamyslím tak neviem si to predstaviť aby som platil 20% daň za predaj svojich orgánov alebo nedajbože ešte iné dane poisťovni a iným subjektom ktoré radi vidia keš.
ten etický kódex ľudstva to je ako keď máš úplne krásne jablko a po rozkrojení nieje hnilé ale rovno hnoj je tam už
Btw mam na mysli absolutne volny predaj, bez zasahu statu, kedze jedine co stat zvycajne dokaze je hodit deti do decaku a tam im znicit zivot.
@vladqog "Keby to mebolo zakázané/regulované/etc, tak by sa k darovaným orgánom dostal len človek, čo si to môže dovoliť, čiže nie každý."
Absolutny nezmysel. Je to prave naopak. Ak by to nebolo regulovane, tak by vznikla podstatne vyssia konkurencia a ta by zakonite v boji o zakaznika tlacila cenu nadol. Staci si pozriet ako napriklad zlacnela trava v krajinach, kde je aspon dekriminalizovana. Regulacie robia tovar a sluzby drahsimi, pretoze popri predaji treba riesit aj byrokraciu, vstup na takyto trh je podstatne nakladnejsi co znizuje konkurencie schopnost na ukor vyssich cien atd.
Inak, je dosť nechutné hovoriť o ľudských orgánoch ako o "tovare".
"koľko asi tak by stála, podľa teba, napr oblička"
Cenotvorba je kombinaciou roznych premennych ako ponuka, dopyt, vzacnost statku (teda to, ci je ho obmedzene/neobmedzene mnozstvo) atd. Takze cenu odhadnut nedokazem, ale bola by pri zachovani vyssie spominanych faktorov zarucene nizsia ako teraz.
Vsetko co sa predava je tovar, alebo sluzba. Neriesim nezmyselne spolocensky dane konvencie...