v česku sa už snažím vždy nechať aspoň niečo a na slovensku málokedy... resp. bola som zvyknutá nenechávať dýška a už na svk moc takto "neplatím" čiže neviem či tam nechávam
a keď som nenechávala, tak preto lebo sa mi tá korunka ešte hodila... alebo som nemala prácu...
a prečo nechávam? lebo keďže robím ako čašníčka tak prvý mesiac v brne som prakticky žila len na dýškach od ludí čiže pomôže to, poteší to a tutok drvivá väčšina ludí ti nechá dýško min. 5 kč (resp. aspoň tutok v reštike to tak je)
a v tejto reštike nechávam všetky dýška čo dostanem reštike
Sprepitné dávam tak 50c - 1€, tam kde chodím pravidelne to len zaokrúhlim, ale ak to je menej než 20c, tak radšej ani to nie . Ale keď je personál, jedlo a všetko naozaj super, tak tam tých 50c-1€ prihodím. No a keďže existuje iba mizivé percento podnikov, kde si sprepitné zaslúžia, tak z toho ani neskrachujem.
Na Slovensku si ťažko dovolí niekto dať and euro tringelt, jedine ak je pripitý alebo chce zbaliť niekoho z personálu..inšie to je vo Francúzsku a v zahraničí ..v lete som dostaval cca 50-70 eur tringelt týždenne, tam si to môžu dovoliť
nezvyknem .. iba ak je čašnik/čašnička veľmi milý/á.... čo je malokedy.... a väčšinou aj tak neplatím ja takže je to na tom druhom človeku ale občas normalne poviem že načo jej davaš sprepitné ked je taka pi**? lebo ako važne občas je to des
podľa toho koľko platím , tak to nejak zaokruhlim , videlim dvoma, pritatam datum a zaplatím kartou presne na cent nenechavam lebo častokrát som už hladný keď idem platiť.. a v baroch nenechvam.. stačí, že si pripisujú čiarky keď vidia, že sa veľa pije..
Keďže mám prácu čašníčky dôkladne odskúšanú, nikdy by som si nedovolila nedať tringelt.. V Česku som dávala štýlom, že som zaokrúhlovala na celé čiastky, na Slovensku to ešte neviem dobre odhadnúť a hocikedy keď platím napr 3,2€, nechám im celé 4€ Určite sa mi to karmicky vráti v podobe vysokých tringeltov v robote
ja som donedávna ani nevedela ako sa to robí v podzemných baroch kde som chodila na slovensku sa nedávajú ani, určite nie ak pijem pivo/panáky za euro, jedine keď dakto pije vo veľkom alebo už je veľmi najebaný
a tu sa snažím aspoň niečo, ale aj tak mi to príde divné, ako keby som človekovi hovorila že "tu máš 5 korún odo mňa
@keepcalm Tak to si to buď môžem dovoliť, alebo som často strašne ožratý (nepijem) alebo stále niekoho balím . Ale môžem potvrdiť že ani jedno z toho neni pravda, stačí dávať sprepitné tam kde si to zaslúžia a nie jak kokot v každom pube piatej triedy na zastávke v Trenčíne.
Najviac som nechal tetke v satni, ked som bol opity, asi 20€
A davam podla toho, ako som spokojny s obsluhou, s produktom a podla podniku, v ktorom sa nachadzam. Ak idem niekde na pivo do baru, nenechavam nic. Ak do kaviarne alebo restauracie, ktora ma uroven a som spokojny, nechavam vzdy.
tringelty považujem za hlúposť. Nechávam len výnimočne...Tu ide o princíp - keď si nechávate robiť v dome podlahové kúrenie, tiež nedávate robotníkom 10percent ceny práce "lebo sa to patrí"...alebo áno?
Ak má čašník pocit že by mal dostávať tringelty len preto, že je slabo platený, mal by ísť za šéfom a rovno požiadať o zvýšenie platu. Navyše, je to dosť nefér voči ostatným pracujúcim, že kým oni odvádzajú štátu na daniach a odvodoch povedzme tretinu až polovicu hrubej mzdy, tringelty sú čisté prachy "na ruku" ktoré sa nezdaňujú...
Tringelt si podľa mňa čašník (časníčka) zaslúži jedine vtedy, ak urobí niečo NAVIAC mimo svojich pracovných povinností... (a byť milý k hosťovi NIE JE niečo naviac, to je jednoducho psia povinnosť...)
ani nie
ale nechodím často do reštaurácií, prípadne platíme spolu, prípadne platí niekto iný, neviem proste sa často neocitám v situácii, kedy by som mohla dať ten tringelt, alebo proste nemám dôvod ho nechávať
tringlety sa zvačša snažim dávať, o to viac odkedy som bol ja davnejšie za barom, resp. som niekho obsluhoval, tak ma to vždy potešilo, a bolo jedno kolko mi dal proste bol to oocenenie tej práce a toho že sa citil prijemne....avša nie všade v niektorych reštauraciach a pod na Slovensku je to s oblsuhou hrozné....
@laurinka963 ano nechavam, odkedy chodim von tak nechavam, doma to bolo okolo 5kč, teraz na eura sa to uz horsie zaokruhluje na cele takze ako kedy, za obed necham aj 0,50€, za nejaky caj a tak, len par centov, 0,20 alebo tak
Ako tu uz bolo spomenute, tiez som robila cascniku a viem, ze ti ludia su zavisli aj od tringeltov dost, takze mna tych 5Kč nezabije a časnicke to pomoze, šak koruna ku korunke a tak... obcas necham aj viac, podla toho kolko mam v penazenke ale minimum 5kč...
@instrucciones to čo hovoris ma nieco do seba ale troska nerealne, tazko sa zmeni nieco co uz tolko rokov takto proste JE... pridem ako casnicka za sefom, ze nech mi zvysi plat? a co poslem do riti kazdeho co mi da tringelt?
@instrucciones tu hore sumivybanan to dobre napisal ..,,ma to vždy potešilo, a bolo jedno kolko mi dal proste bol to oocenenie tej práce a toho že sa citil prijemne..." je to ocenenie prace... a tringelty sa nenechavaju len casnikom...
napr mama ma uz eraz nachystane, ze kominarovi da aj nieco za pracu, aj mu zaplati a este nieco... taketo tringelty len v podobe ,,darov,, sa davaju aj inde
no...to záleží od okolností, ak napr v obchode mi má predavačka vydať 1-2 centy tak jej to nechám,nerada mám v peňaženke tieto drobné, no a čo sa týka čašníkov to záleží od toho ako som s nimi spokojná, v našom meste máme jeden bar do ktorého síce veľmi rada chodím lebo je tam kľud a pekne no čašníčka čo tam býva je otrasná, príde obslúžiť po polhodine čakania(niekedy ani to nie), zle vydáva, raz sa mi stalo že som si objednala kapučíno,bolo možno 9 hodín večer a ona mi povedala že jej sa už nechce, že za hodinu aj tak zatvárajú...prosím?! toto aby čašníčka povedala zákazníkovi?no kde sme? myslím že takéto typy si žiadny tringelt nezaslúžia
ja ke´d som robil tak mi nechávali, zvyknem nechávať len véééľmi peknej žene inak nie, väčšinou prsnatej blondíne čo je k svetu by som vedel dať slušné zaokrúhlenie
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
35 komentov
a keď som nenechávala, tak preto lebo sa mi tá korunka ešte hodila... alebo som nemala prácu...
a prečo nechávam? lebo keďže robím ako čašníčka tak prvý mesiac v brne som prakticky žila len na dýškach od ludí čiže pomôže to, poteší to a tutok drvivá väčšina ludí ti nechá dýško min. 5 kč (resp. aspoň tutok v reštike to tak je)
a v tejto reštike nechávam všetky dýška čo dostanem reštike
naposledy minuly piatok 50centy
a tu sa snažím aspoň niečo, ale aj tak mi to príde divné, ako keby som človekovi hovorila že "tu máš 5 korún odo mňa
A davam podla toho, ako som spokojny s obsluhou, s produktom a podla podniku, v ktorom sa nachadzam. Ak idem niekde na pivo do baru, nenechavam nic. Ak do kaviarne alebo restauracie, ktora ma uroven a som spokojny, nechavam vzdy.
hah
Ak má čašník pocit že by mal dostávať tringelty len preto, že je slabo platený, mal by ísť za šéfom a rovno požiadať o zvýšenie platu. Navyše, je to dosť nefér voči ostatným pracujúcim, že kým oni odvádzajú štátu na daniach a odvodoch povedzme tretinu až polovicu hrubej mzdy, tringelty sú čisté prachy "na ruku" ktoré sa nezdaňujú...
Tringelt si podľa mňa čašník (časníčka) zaslúži jedine vtedy, ak urobí niečo NAVIAC mimo svojich pracovných povinností... (a byť milý k hosťovi NIE JE niečo naviac, to je jednoducho psia povinnosť...)
ale nechodím často do reštaurácií, prípadne platíme spolu, prípadne platí niekto iný, neviem proste sa často neocitám v situácii, kedy by som mohla dať ten tringelt, alebo proste nemám dôvod ho nechávať
Ako tu uz bolo spomenute, tiez som robila cascniku a viem, ze ti ludia su zavisli aj od tringeltov dost, takze mna tych 5Kč nezabije a časnicke to pomoze, šak koruna ku korunke a tak... obcas necham aj viac, podla toho kolko mam v penazenke ale minimum 5kč...
napr mama ma uz eraz nachystane, ze kominarovi da aj nieco za pracu, aj mu zaplati a este nieco... taketo tringelty len v podobe ,,darov,, sa davaju aj inde
Čiže pokiaľ to je vrámci zaokrúhľovania, vždy zo slušnosti čosi nechám, iba že by to bol vážne dosť nevrlý čašník.
(a k tomu poznámka, to máš do svadobnej pančuchy