Potrebujem poradiť mám Ubuntu na notebooku proste tam nemám Windows ako všetci ostatní Dosť mi to lezie na nervy, lebo tu nič neviem robiť ani......a potrebovala by som nejaký link na stiahnutie nejakého programu na fotky na úpravu a také blbostičky s f
GIMP je uz na linuxe nie? vsak ja ho tam mam. A v com je ubuntu horsi? Vsak tam mas vsetko oben office. svele logicke hry aj sudoku a potom internet icq. rozne ine aplikacie.
moja rada nechaj si to a skus si na nom popracovat mne to trvalo asi 7 dni kym som si poriadne zvykol.
Aj ked nexapem ci maju tie spolocnosti ako Adobe dohodu s ms abo co? preco by nemohli spravit aplikacie aj na linuxa..snad tam az tak strasne vela toho menit netreba.. aj by mohli mat vacsie zisky ci sa mylim?
Avaster pokial ja viem, tak maju spravenu dohodu pre winodws nemozu poskyotavat nikde iba pre nich ziaden linux. cital som to volade. Ze taketo firmy, ktore budu davat produkty napr. pre linux tak budu pokutovany. preto nemozu davat aplikacie na linux. Inak by sa mi to velmi pacilo keby to tak bolo. A mozno aj je adobe na linux len pod inym nazovm.
suhlasim z kaskom no este by som dodal ze niektore firmy nechcu otvorit zdrojove kody svojich programov a to je problem lebo pod linuxom sa vsetok software siri pod licenciou GNU/GPL ktora dava povinnost autorom programov zverejnit k aplikacii aj jej kompletny zdrojak .....
Dhampir: to si v ktorej mudrej knizke nasiel ze vsetok software na linux sa siri pod gpl? To ze nie je kazdy jeden proprietarny software dostupny aj pod linuxom nema nic spolocne s tym, ze by museli developeri otvorit zdrojaky. Poznam obrovske mnozstvo closed source softwaru na linux. Uz len taka opera nie je OSS.
Problem je v tom ze vacsina proprietarneho softu je zaroven aj komercna a aka logika by to bola, ze na win by ten soft stal dajme tomu $100 a na linux $0? Na druhej strane keby stoji na linux $100, kto z linuxakov by si ho kupil? Je to zvacsa len o biznise.
Dalsi problem by bol cisto technicky, ale o programatorskych problemoch tu myslim ani nema zmysel hovorit.
Každý program pre Windows má v Linuxe aspoň približnú alternatívu, napr. pre Photoshop je alternatíva GIMP , pre Nero K3B, pre Firefox existuje Firefox pre linux (ten je zvačša už súčasťou inštalácie), pre MS Office je to OpenOffice, pre Windows Media Player je VLC Player/SMPlayer atď
Niektoré Windows aplikácie idú pod Wine, napríklad môj obľúbený IrfanView atd
Caute vsetci potrebujem poradit kupil som acer travelmate5730g a mam tam ubuntu no a vsetko funguje perfektne okrem citacky otlackov prvtov mohol by mi niekto helfnut pls??
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
19 komentov
tam mas popisane ako sa instaluje software pre ubuntu je to greaficka aplikacia odporucam ti precitat si ten clanok
tu mas este link na ubuntu wiki v cestine
» wiki.ubuntu.cz/...
su tam popisane aj nastavenia ubuntu .....
na windows sa vyser neni to OS.....
moja rada nechaj si to a skus si na nom popracovat mne to trvalo asi 7 dni kym som si poriadne zvykol.
viac info vid
» sk.wikipedia.org/wiki/GNU_Genera...
Dhampir: to si v ktorej mudrej knizke nasiel ze vsetok software na linux sa siri pod gpl? To ze nie je kazdy jeden proprietarny software dostupny aj pod linuxom nema nic spolocne s tym, ze by museli developeri otvorit zdrojaky. Poznam obrovske mnozstvo closed source softwaru na linux. Uz len taka opera nie je OSS.
Problem je v tom ze vacsina proprietarneho softu je zaroven aj komercna a aka logika by to bola, ze na win by ten soft stal dajme tomu $100 a na linux $0? Na druhej strane keby stoji na linux $100, kto z linuxakov by si ho kupil? Je to zvacsa len o biznise.
Dalsi problem by bol cisto technicky, ale o programatorskych problemoch tu myslim ani nema zmysel hovorit.
Holaritka: skus picassa od google.
sorry za mylne info
Niektoré Windows aplikácie idú pod Wine, napríklad môj obľúbený IrfanView atd