Chcem sa učiť Japončinu aj písať, čítať a do budúcnosti aj rozprávať, no neviem ako mám začať, či tými abecedami(kanji, hiragana, katagana a ktoré postupne) a potom ako na gramatiku, slovíčka atď..?
Ako ti asi môže pomôcť samouk? Každý jazyk sa učí rovnako. Kúp si knihu pre samoukov takisto sú dôležité CD, aby si počula výslovnosť a prízvuk. V týchto jazykoch si však myslím, že najlepšie a najodbornejšie ťa vie pripraviť jazyková škola. Tie nie sú tak drahé a zvyknú mať aj zľavnené kurzy, ale takisto poznám ľudí, ktorí sa sami naučili východné jazyky, napr. kórejčinu z kníh sami doma.
@kuvincik ja som tiez v cca 16tich zacala s fincinou a kupila som si tu modrobielu cesku a z ulozto si stiahla aj tie nahravky ,skoncila som na lekcii 6 a odvtedy stale len zacinam...planujem zacat cez leto lebo inak nemam cas ...
japoncinu sa zas zacala ucit kamaratka, aj to len z takej knihy ze japonsky 15 min denne, daco sa naucila ,ale uz ju to prestalo bavit...podla mna sa japoncina naucit pre samouka len tak neda...to by musel byt samouk ,co uz ma skusenosti s ucenim ineho jazyka aspon...mozno by pomohlo zoznamit sa dakde cez net s japoncom,co vie aj anglicky a tak nech ti aspon kontroluje domace ulohy co si das
učím sa japončinu normálne na škole a rovno ti hovorím,že ako samouk sa ju nenaučíš(naučíš no,ale musel by si mať na to prostriedky,čas a peniaze .D),na to je japončina veľmi ťažká a na slovensku nie sú také knihy ktoré by ti dopomohli k tomu aby si sa lepšie učil.Ja som tiež asi tri roky skúšala,veď to nemôže byť ťažké a vôbec nič som nevidela,jedine nejaké tie základné frázy.
môžeš skúsiť niektoré internetové stránky,ale tie ťa naučia fakt len také tie "cestovateľské frázy" a ešte k tomu aj neúctivé.
hiraganu som sa naučila ani nie za týždeň,no s katakanou som mala väčší problém.kanji sa neučíme(zatiaľ),pretože máme dosť problém aj s gramatikou nieto ešte sa učiť znaky ktoré majú xy významov.
japončina vôbec neni podobná slovenčine ani inému jazyku čo poznám už len kvôli tomu,že podmet a prísudok majú úplne inde a tak.
ale ak chceš a máš na to čas,skús to sám...možno ti to pôjde,ale ako som povedala,chce to veľa času.jeden môj ruský kamarát sa učí japončinu normálne na univerzite a poviem ti,že do deviatej rána by som hore byť nechcela(aj keď aj mne japončina žere veľa času)
no a čo sa toho týka, podľa mňa sa to dá samo naučiť najlepšie je začať buď hiraganou alebo katakanou (ale hiraganou je lepšie začať, je o čosi ľahšia ako katakana ), popritom si nájsť nejakú knihu alebo čosi na nete a tak sa učiť aj slovíčka a tak
@ladypetushqa už som si kúpil knihu konverzácie jp-sk... Tak mne ide hlavne o to, čo sa mám skôr začať učiť...či tie abecedy, slovíčka, alebo rovno stavba viet na rozprávanie...čo som pozeral na jednom .pdf súbory, tak oni tam miešajú všetky tie abecedy akoby pre každý súbor slov bola jedna abeceda..
@lenuli Ja len nemám čas cestovať zo školy-práce k nejakej učiteľke....ináč mám čas si zobrať knihu zo sebou a cez voľné hodiny si niečo prečítať, naučiť sa kresliť tie znaky a snažiť sa pamätať....
@normane v prvom rade treba vedieť znaky (hiraganu a následne katakanu)
my máme ku každej lekcií slovíčka ktoré máme vedieť,učíme sa slovesá,vety,konverzácie,počúvame. moja kniha jedna váži 3 kg minimálne
japončina má súbor znakov nazývajúci sa kana - to sú japonské znaky a kana sa delí na hiraganu a katakanu. hiragana sa používa na prepis z kanji a na niektoré japonské slová pričom katakana slúži na prepis zahraničných slov. kanji vznikla z čínskej abecedy a tá sa ti neoplatí učiť.
mal by si mať knihu normálne do školy,lebo tam je prepis kanji na hiraganu.inak sa nepohneš.my máme učebnicu celú v kanji a v kane
@ladypetushqa@7 japoncina ma rovnaku vetnu skladbu ako korejcina a nic zlozitejsie si neviem predstavit ja uz sa par mesiacov ucim korejcinu ako samouk (pozeranim filmov) a je to morda.. esteze maju jednoduchu abecedu, neviem si predstavit, ze by som sa ucil japoncinu a do toho este aj cinske znaky
inak @normane akurat vcera som bol na uvodnej hodine korejciny v AIC v Bratislave.. Ak si z BA, tak urcite tam zajdi, ucia tam aj japoncinu, robia aj vylety atd...
@tommyhot Vidím fotku..to bude dievčina z nejakej skupiny ...SNSD ?
Ja tiež pozerám kórejské filmy, ale viac sa mi páči tá formalita japonská...a som z opačného konca štátu, takže to asi nebude možné Až pôjdem na výšku do BA, tak navštívim niečo, lebo vidím, že aspoň na niečo je dobré to hlavné mesto!!
@tommyhot kórejčina je ľahšia podľa teba? mne sa tie guličky a paličky zdajú rovnaké hej ale zvukovo a gramaticky sú úplne rozlišné myslím,možno sa mýlim,keďže sa učím japonsky
@ladypetushqa korejcina je urcite lahsia, lebo ma podobnu skladbu viet ako japoncina, ale podstatne lahsiu abecedu, ktora sa sklada z 21 samohlasok a 19 spoluhlasok, z ktorych skladas znaky. Vynimky su akurat vo vyslovnosti, ale na to su tiez presne dane pravidla... cize sa to da v pohode naucit...
@tommyhot myslím,že kana je v tomto ľahšia (kanji nerátam) .. tam máš síce podstatne viac znakov ale majú ten istý význam akurát jednými píšeš jedno a druhými druhé. skoro všetko vyslovuješ tak ako máš,jasné niektoré (asi 4-5) vyslovuješ inak alebo ich zamlčuješ a tak...
aj tak neviem,mne sa zdá kórejčina ťažšia
učí ťa to normálne national speaker alebo nejaký slovák?
@ladypetushqa neviem kanu nepoznam, ale han-geul skladas dohromady podla presnych pravidiel: spoluhlaska - samohlaska, alebo spoluhlaska - samohlaska - spoluhlaska
kde kazdy znak ma tiez presny vyznam.. "ㅏ" bude vzdy len "a":
Zatial som bol len na uvodnej hodine kde nam majitel jazykovky vysvetloval ako to prebieha. Ale ano, lektorka je korejcanka, ktora nevie po slovensky a udajne ani anglictina jej moc nejde takze to bude zaujimave
Inak pozeram, ze ten pocet samohlasok a spoluhlasok som prestrelil (pisal som to, ked som prisiel domov z piva )
@ladypetushqa uff mne sa zas zda tazsia hiragana aj katagana. Pretoze povedzme "na" sa v nicom nepodoba na "ra" aj ked sa v oboch nachadza "a". Z toho mi vychadza, ze sa musis vsetky tieto kombinacie naucit naspamat? V korejcine ti staci naucit sa jednotlive pismena a ked z nich skladas slabiky tak sa menia len proporcie jednotlivych znakov, aby sa ti zmestili do nejakeho pomyselneho "boxu".
Stvrtok zreferujem ako to prebiehalo, sam si to neviem celkom predstavit na druhej strane ak bude rozpravat len po korejsky a bude to asociovat povedzme s nejakymi obrazkami, tak si tu korejcinu lepsie osvojime. Podobnym stylom sa ucia jazyky aj cez Rosetta Stone (paradny software, je tam aj japoncina), ja som sa tak ucil anglictinu, ked som mal 4-5 rokov.
Moja platonicka laska je korejska herecka a rad pozeram jej serialy a filmy a niekedy by som sa tam chcel odstahovat a ty si sa preco zacala ucit japoncinu?
áno,ale aspoň nemusíš rozmýšlať kde máš dať akú paličku a guličku D
iii,už sa teším!všetko si pekne zapamätaj!dali vám aj nejakú učebnicu?lebo my sme si museli predom vytlačiť takú dosť hrubú,celú v kanji s prepisom do hiragany
my sa bavíme slovensky/anglicky (na angličtine sa to lepšie vysvetľuje),predsa je to len iný jazyk kde ti treba aj to slovenské vysvetlenie ďakujem,pozriem a skúsim!
vždy ma lákalo dačo iné ako ostatných . a tiež by som tam dakedy rada žila a milujem japonského muža a tak no
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
26 komentov
japoncinu sa zas zacala ucit kamaratka, aj to len z takej knihy ze japonsky 15 min denne, daco sa naucila ,ale uz ju to prestalo bavit...podla mna sa japoncina naucit pre samouka len tak neda...to by musel byt samouk ,co uz ma skusenosti s ucenim ineho jazyka aspon...mozno by pomohlo zoznamit sa dakde cez net s japoncom,co vie aj anglicky a tak nech ti aspon kontroluje domace ulohy co si das
môžeš skúsiť niektoré internetové stránky,ale tie ťa naučia fakt len také tie "cestovateľské frázy" a ešte k tomu aj neúctivé.
hiraganu som sa naučila ani nie za týždeň,no s katakanou som mala väčší problém.kanji sa neučíme(zatiaľ),pretože máme dosť problém aj s gramatikou nieto ešte sa učiť znaky ktoré majú xy významov.
japončina vôbec neni podobná slovenčine ani inému jazyku čo poznám už len kvôli tomu,že podmet a prísudok majú úplne inde a tak.
ale ak chceš a máš na to čas,skús to sám...možno ti to pôjde,ale ako som povedala,chce to veľa času.jeden môj ruský kamarát sa učí japončinu normálne na univerzite a poviem ti,že do deviatej rána by som hore byť nechcela(aj keď aj mne japončina žere veľa času)
ak máš ešte nejaké otázky tak sa pýtaj
inak nie je to katagana ale katakana
moja mama učí japončinu inak..
no a čo sa toho týka, podľa mňa sa to dá samo naučiť najlepšie je začať buď hiraganou alebo katakanou (ale hiraganou je lepšie začať, je o čosi ľahšia ako katakana ), popritom si nájsť nejakú knihu alebo čosi na nete a tak sa učiť aj slovíčka a tak
@ladypetushqa už som si kúpil knihu konverzácie jp-sk... Tak mne ide hlavne o to, čo sa mám skôr začať učiť...či tie abecedy, slovíčka, alebo rovno stavba viet na rozprávanie...čo som pozeral na jednom .pdf súbory, tak oni tam miešajú všetky tie abecedy akoby pre každý súbor slov bola jedna abeceda..
my máme ku každej lekcií slovíčka ktoré máme vedieť,učíme sa slovesá,vety,konverzácie,počúvame. moja kniha jedna váži 3 kg minimálne
japončina má súbor znakov nazývajúci sa kana - to sú japonské znaky a kana sa delí na hiraganu a katakanu. hiragana sa používa na prepis z kanji a na niektoré japonské slová pričom katakana slúži na prepis zahraničných slov. kanji vznikla z čínskej abecedy a tá sa ti neoplatí učiť.
mal by si mať knihu normálne do školy,lebo tam je prepis kanji na hiraganu.inak sa nepohneš.my máme učebnicu celú v kanji a v kane
inak @normane akurat vcera som bol na uvodnej hodine korejciny v AIC v Bratislave.. Ak si z BA, tak urcite tam zajdi, ucia tam aj japoncinu, robia aj vylety atd...
Ja tiež pozerám kórejské filmy, ale viac sa mi páči tá formalita japonská...a som z opačného konca štátu, takže to asi nebude možné Až pôjdem na výšku do BA, tak navštívim niečo, lebo vidím, že aspoň na niečo je dobré to hlavné mesto!!
aj tak neviem,mne sa zdá kórejčina ťažšia
učí ťa to normálne national speaker alebo nejaký slovák?
kde kazdy znak ma tiez presny vyznam.. "ㅏ" bude vzdy len "a":
Zatial som bol len na uvodnej hodine kde nam majitel jazykovky vysvetloval ako to prebieha. Ale ano, lektorka je korejcanka, ktora nevie po slovensky a udajne ani anglictina jej moc nejde takze to bude zaujimave
Inak pozeram, ze ten pocet samohlasok a spoluhlasok som prestrelil (pisal som to, ked som prisiel domov z piva )
hiragana:
katakana:
» www.primitivestate.com/GetImage.ashx?f...
Neviem si predstaviť,ako vám to bude vysvetlovať My máme slovenku ktorá študovala v Japonsku
Čo ťa viedlo k tomu učiť sa kórejčinu?
ugh ešte raz toto je katakana
» www.primitivestate.com/GetImage.ashx?f...
toto : » www.primitivestate.com/Personalised_T-...
Stvrtok zreferujem ako to prebiehalo, sam si to neviem celkom predstavit na druhej strane ak bude rozpravat len po korejsky a bude to asociovat povedzme s nejakymi obrazkami, tak si tu korejcinu lepsie osvojime. Podobnym stylom sa ucia jazyky aj cez Rosetta Stone (paradny software, je tam aj japoncina), ja som sa tak ucil anglictinu, ked som mal 4-5 rokov.
Moja platonicka laska je korejska herecka a rad pozeram jej serialy a filmy a niekedy by som sa tam chcel odstahovat a ty si sa preco zacala ucit japoncinu?
každému sa zdá ľahšie "to jeho"
áno,ale aspoň nemusíš rozmýšlať kde máš dať akú paličku a guličku D
iii,už sa teším!všetko si pekne zapamätaj!dali vám aj nejakú učebnicu?lebo my sme si museli predom vytlačiť takú dosť hrubú,celú v kanji s prepisom do hiragany
my sa bavíme slovensky/anglicky (na angličtine sa to lepšie vysvetľuje),predsa je to len iný jazyk kde ti treba aj to slovenské vysvetlenie ďakujem,pozriem a skúsim!
vždy ma lákalo dačo iné ako ostatných . a tiež by som tam dakedy rada žila a milujem japonského muža a tak no