1) podľa toho, či bude niekto z nich uvedený ako disponent. V tom prípade má právo nakladať s účtom v plnom rozsahu (tuším jedine okrem úplného zrušenia môže čokoľvek).
2) meníš si sama podľa seba, ty si majiteľ účtu. Tvoj rodič ale môže ako disponent dostať vlastnú kartu s vlastným PINom, čiže ti to je nič platné, ak nechceš, aby ti peniaze vybrali. To môže disponent aj osobne v banke so svojím občianskym.
1.) Ja mám v unicre---bank(neviem, či sa tu môžu robiť reklamy), k účtu mám prístup hlavne ja, tatko tam nemá dôvod hospodáriť s mojimi financiami. A myslím, že ani tvoji rodičia na to nebudú mať dôvod.
2.) Zmena pin kódu na karte je u mňa za určitý poplatok.
ked su rodicia vedeni ako spoludisponent na tvojom ucte tak ano maju pristup aj oni kedy len chcu dokedy si ich ako spoludisponentov neodstranis co ale nemozes urobit bez nich.ziadnu operaciu/zmenu s uctom nemozes urobit sama bez spoludisponenta.
PIN na karte si zmenit mozes priamo v ATM..vo VUBkovom urcite.co ale nezabrani tvojim rodicom kontrolovat stav uctu/vyberat peniaze z neho na pobocke pripadne cez internetbanking.
A v podstate základný rozdiel medzi nimi je taký, že pri debetnej karte nemôžeš ísť do mínusu a môžeš minúť len toľko, koľko máš na tom účte. (VISA, Mastercard, Maestro)
Kreditná karta funguje na tom, že platíš platíš platíš a následne musím do nejaké určitého dátumu splatiť, to, čo si minula, inak ti nabiehajú úroky, ktoré bývajú dosť vysoké. (Diners Club International, American Express)
@luthien@7 v tom prípade máš (ako drvivá väčšina Slovenska) obyčajnú základnú debetku s nejakým malým povoleným prečerpaním (a pozor, brutálnym úrokom zaň).
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
9 komentov
2) meníš si sama podľa seba, ty si majiteľ účtu. Tvoj rodič ale môže ako disponent dostať vlastnú kartu s vlastným PINom, čiže ti to je nič platné, ak nechceš, aby ti peniaze vybrali. To môže disponent aj osobne v banke so svojím občianskym.
2.) Zmena pin kódu na karte je u mňa za určitý poplatok.
Btw. ty máš kreditnú kartu alebo debetnú kartu?
PIN na karte si zmenit mozes priamo v ATM..vo VUBkovom urcite.co ale nezabrani tvojim rodicom kontrolovat stav uctu/vyberat peniaze z neho na pobocke pripadne cez internetbanking.
you welcome
@sylvanez ako si zistim, ci mam kreditnu ci debetnu? Aky je v tom rozdiel?
A v podstate základný rozdiel medzi nimi je taký, že pri debetnej karte nemôžeš ísť do mínusu a môžeš minúť len toľko, koľko máš na tom účte. (VISA, Mastercard, Maestro)
Kreditná karta funguje na tom, že platíš platíš platíš a následne musím do nejaké určitého dátumu splatiť, to, čo si minula, inak ti nabiehajú úroky, ktoré bývajú dosť vysoké. (Diners Club International, American Express)