Ja by som povedala ze -2 alebo 2 ale ja neznasam chemiu a vzdy som z nej mala stvorky takze to neni moc spolahlive ale tak je mozne ze to je nejaka vynimka...
(S2O3) je tiosíranový anión s NÁBOJOVÝM číslom 2-, v ktorom má jedna síra oxidačné číslo -II - tio- a druhá VI -síran a kyslík -II
3*-2 + (-2) + 6 = -6 -2 + 6 = -2, teda náb. číslo 2-
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
hmm prečo neučím chémiu? .......lebo by ma to bavilo tak 2 dni a potom by ma kleplo z nechápavých žiakov
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
21 komentov
a) Na2S5 - S má náboj -2
b) Na2S2O3 - S má náboj +2 (Na má +1, O -2, sú tam 2 atómy Na, takže S musí mať náboj +2)
c) H2S - S má náboj -2
síce, možno si zle pochopila, bo celá H2S má nulu, z čoho vyplýva, že H má jednotku (čiže 1*2=2), a z toho vyplýva, že S musí mať -2
v Na2S5 nemá síra ox, číslo -II ale 3 síry majú 0 a dve -I
@arcanebeam !!!!
oxidačné číslo a nábik nie je to isté
Na2S2O3
lava strana -> 2*1 + 2* 2 = 6
prava -> 3* -2 -> -6
no nie? takže síra ma ox číslo dva,
ďakujem pekne za trpezlivosť a vysvetlenie
Na2S2O3
(S2O3) je tiosíranový anión s NÁBOJOVÝM číslom 2-, v ktorom má jedna síra oxidačné číslo -II - tio- a druhá VI -síran a kyslík -II
3*-2 + (-2) + 6 = -6 -2 + 6 = -2, teda náb. číslo 2-
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
hmm prečo neučím chémiu? .......lebo by ma to bavilo tak 2 dni a potom by ma kleplo z nechápavých žiakov
@anjelyk @tangerina
sory za popletenie @17 som napísal blbosť.
v S203 má jedna síra ox. číslo 0 (tá čo je viazaná na síru) a druhá IV - tá čo je viazaná na kyslíky
musel som si to nakresliť a na to som predtým nemal čas