Neviem prečo, ale príde mi to také trochu.. úsmevné. Všetko je z veľkej časti len uhol pohľadu. Nemôžeš vyhlásiť, že život má umeleckú hodnotu, ale ani to, že by ju nemal, nie je celkom vierohodné.
Že keď sa budem moc nudiť tak si prečítam dačo od Hiraxa, aby som posúdil či to má umeleckú hodnotu alebo je to zo života alebo je to zo života a má to umeleckú hodnotu Tak hlboko asi neklesnem ale..
to je individuálna vec, pre niekoho má život umeleckú hodnotu...
ale čo je teda život, pre mňa je život len sled udalostí
akonáhle je stvárnená nejaká udalosť, do veci ktorú môžme vnímať ako niečo čo byť nemusí, tak to má umeleckú hodnotu, úplne stačí, keď to je len fotka ...
hirax mi kazdy druhy den posle mail co vsetko nove sa da kupit na jeho stranke a ktore cdcka zlacnel z troch eur na dve...moze mat aj spam umelecku hodnotu?
pre každého je umeleckou hodnotou niečo iné a tým to končí... to je čisto subjektívna vec, na umenie neexistujú pravidlá, poučky ani nič podobné.. toť moj názor
a inak nie som veľký fanúšik jeho kníh, skôr len často viem celý ten príbeh okolo ich vzniku a chápem, prečo vyzerajú tak, ako vyzerajú.
a život vo všeobecnosti má takú umeleckú hodnotu, akú mu dovolíme, aby mal.
jo a na tej Eurovízii som bola s tým "punkáčom" ja. a veselo sme sa smiali zo všetkých zásadových, ktorí odvtedy strašne pohŕdajú Editorom, sú maximálne undergroundoví a počúvajú nekomerčnú zónu a a slobodnú európu to len tak medzi rečou.
ja osobne si myslím, že hiraxove knihy sú obrovský brak - je to porovnateľná kategória ako Matkin, povedzme. Keď sa niekomu páčia a baví ho to čítať - fajn, ale nech nespája slová "hirax" a "umenie" do jednej vety. Nepoznám príbeh tvorby hiraxových kníh, ale kniha je jedna vec a spisovateľ druhá, a kniha musí hovoriť sama za seba aj bez toho, aby čitateľ poznal pozadie procesu jej tvorenia (hoci nesúhlasím s tým postmodernistickým heslo"Autor je mŕtvy, nech žije dielo" - ale to je diskusia na dlhšie).
Čo umenie je a čo nie je, to sa snažili zadefinovať už mnohí... Ja osobne som presvedčený, že život (životná realita) ako taký umeleckú hodnotu nemá, avšak má v sebe obrovský potenciál byť umením - a umenie vzniká iba zo života. Na to už je spisovateľ, aby pospájal kúsky života a vdýchol im umeleckú hodnotu. Výberom postáv, spájaním situácií, štýlom, témou, ... tam je toho obrovské množstvo. "Život" - to je len materiál, s ktorým umelec pracuje. Cesto na palacinky tiež nikto nekonzumuje, pretože ho treba nabrať do žufanky, dať mu tvar na panvici a správne usmažiť.
Podľa mňa môže byť aj život umeleckým dielom len v extrémnom prípade, ak ho umelec vedome formuje k tomu, aby sa umeleckým dielom stal ...
Povedzme, napríklad, ak by sa človek naschvál nechal oceňovať za nejaké skutky v nejakých krajinách a v iných krajinách (s inými zákonmi, prirodzene) by sa za nechával zatknúť (blbý príklad čo ma práve napadol, ale snáď jasne demonštruje, čo som chcel obecne povedať tým "formovaním života")
Páčil sa mi rozhovor s tým človekom v časopise, pretože mal názory ako ja. ( Bol to dobrý pocit vedieť, že nie som sama, kto má myšlienky môjho typu a nemusím sa modliť za zmenu svojho myslenia, ktoré nejde preč.) Keďže svoje názory považujem za bezcenné, trochu ma zmiatlo, že ten človek je populárny. Jeho knihy som nečítala. Ak sa dá prirovnať k Matkonovi ( ťažké čítanie ), budem rada, keď sa k nemu nedostanem, napriek tomu ako veľmi ma mrzí, že si nemôžem vytvoriť bez čítania jeho diel dosť dobrý názor na jeho tvorbu.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
23 komentov
aspoň dnes
ale čo je teda život, pre mňa je život len sled udalostí
akonáhle je stvárnená nejaká udalosť, do veci ktorú môžme vnímať ako niečo čo byť nemusí, tak to má umeleckú hodnotu, úplne stačí, keď to je len fotka ...
@flussica čo knižnicu! ešte aj v mailoch si ho nechávam posielať!
a život vo všeobecnosti má takú umeleckú hodnotu, akú mu dovolíme, aby mal.
jo a na tej Eurovízii som bola s tým "punkáčom" ja. a veselo sme sa smiali zo všetkých zásadových, ktorí odvtedy strašne pohŕdajú Editorom, sú maximálne undergroundoví a počúvajú nekomerčnú zónu a a slobodnú európu to len tak medzi rečou.
Čo umenie je a čo nie je, to sa snažili zadefinovať už mnohí... Ja osobne som presvedčený, že život (životná realita) ako taký umeleckú hodnotu nemá, avšak má v sebe obrovský potenciál byť umením - a umenie vzniká iba zo života. Na to už je spisovateľ, aby pospájal kúsky života a vdýchol im umeleckú hodnotu. Výberom postáv, spájaním situácií, štýlom, témou, ... tam je toho obrovské množstvo. "Život" - to je len materiál, s ktorým umelec pracuje. Cesto na palacinky tiež nikto nekonzumuje, pretože ho treba nabrať do žufanky, dať mu tvar na panvici a správne usmažiť.
Povedzme, napríklad, ak by sa človek naschvál nechal oceňovať za nejaké skutky v nejakých krajinách a v iných krajinách (s inými zákonmi, prirodzene) by sa za nechával zatknúť (blbý príklad čo ma práve napadol, ale snáď jasne demonštruje, čo som chcel obecne povedať tým "formovaním života")
Je to individuálne.
život sú obrazy, ktoré nám vopred nakreslil osud. A v tých obrazoch sme my a naše osudy.
život má umeleckú hodnotu pre umelca.
život nemá umeleckú hodnotu pre človeka bez fantázie.
život má rôzne hodnoty.