Ahojte, mám problém a to že neviem ako zvládnem ústnu skúšku z AJ (B2). Akosi nedokážem rozprávať 10 min o niečom. Celkovo mi jazyky nejdú. Netuším ako sa to mám naučiť, toľko tém, márne hľadám nejaký spôsob. Naučiť sa naspamäť? alebo improvizovať? Čo by
naučiť sa ku každej téme nejakých pár viet naspamäť je ale istota, že nebudeš celý čas ticho. ale veľké riziko, že keď ti vypadne jedno slovko, stratíš niť a v konečnom dôsledku i tak nič nepovieš.
vhodnejšia je podľa mňa nejaká osnova. body, ku ktorým zvyšok "odimprovizuješ". a okrem toho, nie je to len tvoj monológ, keď budeš tápať, niekto ti položí otázku, ktorej sa môžeš chytiť.
Relativne ucit sa to naspamat nieje dobry napad, lebo ta zaskoci kazda otazka ktoru ti polozi skusajuci a ver mi, ze ti ich polozi vela...
Po anglicky musis vediet kecat... pri rozpravani nehlad az tak na gramatiku, dolezite je, aby si stale rozpravala,
Vacsinou popisujes nejaky obrazok a ja som to robil takymsposobom, ze som ho najprv cely opisal a potom som knemu povedal vlastny nazor, e co si o danej situacii ktora prebieha na obrazku myslim.
To skusajucim stacilo, dali mi este 3 otazky a siel som prec... tusim som tam nebol ani celych 20 minut... max 15
Zas nemôžeš to brať tak že ty budeš 10 minút vkuse rozprávať... Ty začneš a oni ti potom budú trochu pomáhať Ale to čo povedala Luc.ka , keď si pripravíš nejakú osnovu tak je to jednoduchšie
Mne sa osvedčilo hlavne veľa kecať na hodine. Ani nie učiť sa veci naspamäť, lebo potom to vyzerá odveci na mature, keď sa ťa spýtajú otázku inak a ty odpovedáš naspamäť nacvičené vety a pôsobíš doslova hlúpo...oni to samozrejme chápu, že si veľmi nabiflená a že si do toho vložila veľa práce, tak ti dajú jednotku za tú námahu, ale tú môžeš získať aj tak, keď dobre pochopíš témy. Hlavne sa neuč vety naspamäť, lebo mne sa chcelo plakať, keď som počula pred sebou ako nervózne rapotala vetičku za vetičkou a eehhhhhm eeehmmm zaváhania, že ako to ďalej som mala nacvičené...každý má iný systém učenia, takže ak ti nevyhovuje nemať to dopredu nalinkované a nevieš dobre improvizovať, tak to samozrejme radšej urob podľa seba.
neuč sa hlavne nič naspamäť, lebo aj niektorí moji spolužiaci sa celé 3 roky všetko o čom sa máme rozprávať učia naspamäť, a ak sa majú s niekým len tak porozprávať, tak im to nejde, takto sa nikdy nenaučíš jazyk
a neviem ako vy, ale my tie témy preberáme už od druhého ročníka postupne a presne nám vysvetlí, že o čom tam máme rozprávať a nacvičíme si to a možno je aj chyba v profesorke, že sa málo rozprávate
a povedz jej, že máš taký problém a poradí ti niečo a potom si ešte kúp takú knihu volá sa, že Yes pre úroveň B2
Ja ked som maturoval, tak ma ani prve vety nenechala povedat sameho, hned mi kladla otazky. Cize, nabiflit sa temy nie je dobre riesenie... Skor sa uc slovicka, to vyuzijes ovela lepsie, ako zabijat cas vypracovavanim a biflenim sa tem...
Ja som sa trochu obával maturity z nemčiny. Podla mňa je najlepšie vypracovať si všetky témy, proste napísať si ich tak ako by si ich chcela hovoriť. A potom keď si vytiahneš nejakú tému na maturite, tak ťa začnú postupne napadať rôzne vety z tej osnovy čo si si vypracovala, proste postupne ich budeš spájať a nejaké si vymyslíš a pôjde ti to samo. Učiť sa to naspamät nemá zmysel. Nikdy sa tolko vecí nanaučíš naspamät. Ale ak si to dopredu napíšeš, tak sa ti tie vetné koštrukcie a slovíčka a pod. uložia v pamäti a pomôže ti to
B2 no neviem, ja som mala B1 a nekecala som 10 min ucka viac kecala nez ja, ona sa ta bude pytat otazky a ty len odpovedas na tu temu...ucit sa neuc ja som sa nic neucila, lebo mi to islo aj bez toho, proste improvizuj ako ja a das to
Na mature z angliny sú väčšinou témy, na ktoré treba vyjadriť vlastný názor. Takže si najprv rozmysli, čo chceš povedať po slovesky a potom si to zoraď v angličtine. Nepanikár, máš 20 minút na prípravu. Skús ešte do matury pozerať po anglicky filmy a čítať knihy, nech sa ti dostane do pomäte štruktúra viet a nejaká tá slovná zásoba.
no neviem.. ja som sa na maturitu z AJ (či už ústnu alebo písomnú časť) nič neučila, rozprávala som k téme ktorú som dostala, nerozumiem čo sa tam má na tom človek učiť, improvizácia a hotovo za 1. navyše máš 20 minút na prípravu, to zvládneš.. aj keď je pravda že napríklad spolužiačka ktorá odpovedala predo mňou, mala skraty, pritom po anglicky vedela dobre, proste sa nevedela vyjadrovať, nevedela súvisle rozprávať a to je už problém.. toto sa však tebe nemusí stať ani keď na jazyky nie si pri odpovedi hlavne nezostávaj ticho, snaž sa stále hovoriť, a možno do tej maturity sa aj tvoja anglina zlepší, kto vie
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
16 komentov
ináč ti neviem poradiť, mne zas idú jazyky akosi prirodzene
vhodnejšia je podľa mňa nejaká osnova. body, ku ktorým zvyšok "odimprovizuješ". a okrem toho, nie je to len tvoj monológ, keď budeš tápať, niekto ti položí otázku, ktorej sa môžeš chytiť.
Po anglicky musis vediet kecat... pri rozpravani nehlad az tak na gramatiku, dolezite je, aby si stale rozpravala,
Vacsinou popisujes nejaky obrazok a ja som to robil takymsposobom, ze som ho najprv cely opisal a potom som knemu povedal vlastny nazor, e co si o danej situacii ktora prebieha na obrazku myslim.
To skusajucim stacilo, dali mi este 3 otazky a siel som prec... tusim som tam nebol ani celych 20 minut... max 15
Tiez som mal B2 maturitu
a neviem ako vy, ale my tie témy preberáme už od druhého ročníka postupne a presne nám vysvetlí, že o čom tam máme rozprávať a nacvičíme si to a možno je aj chyba v profesorke, že sa málo rozprávate
a povedz jej, že máš taký problém a poradí ti niečo a potom si ešte kúp takú knihu volá sa, že Yes pre úroveň B2