nikdy. moje výnimočné a netypické kulinárske umenie ktoré občas vyzerá ako talent, je založené čisto na začiatočníckom šťastí. a tak si ho šetrím a používam ho len veľmi zriedka.
A k téme...podobne ako @obliviate...ale mám dojem že v 11tich som sa len tak rozhodla otvoriť si kuchársku knihu, a na čo boli doma ingrediencie, to som spravila...mama mi vtedy volala(nebola doma) a spýtala sa, že čo robím, a ja že "pečiem pagáče" Skoro skolabovala, ale chutili jej...asi do takých 15tich som varila zriedkakedy, skôr som len pomáhala mamine v kuchyni. Ale odvtedy som sa už učila variť sama.
V 16tich už bola domácnosť na mne (žila som s priateľom), takže som nemala na výber, ale mňa varenie, chvalabohu, baví. A myslím si, že varím vynikajúco, nemám problém s talianskou kuchyňou (najradšej robím taliansku rajčinovú polievku, bolonské špagety, pizzu, hocijaké cestoviny, šaláty); klasikou ako kapustnica, guláš, francúzske zemiaky, fašírky, zemiakový šalát, živánska, hocičo zo strukovín, ani s mäsom nemám problémy. Aj keď väčšinou robím kuracie, občas bravčové. Recepty si vymýšľam aj sama, prípadne dotváram po svojom tie z kuch. kníh.
pre mna sa mi velmi varit nechce, ale keby som mal pre dakoho, tak sa pokusim vselico uvarit, ale nemam pamat dobru, takze recept mi treba aspon na osviezenie ...
a ked som mal 12-13 moj velky idol bol Jamie Oliver a varil som strasne vela doma a vselico skusal nahradzat tie jeho drahe veci za nieco podobne, odvtedy sa mi obcas blisne nieco o nejakom koreni k comu sa hodi .... a mam doma dve knizky od neho stale, kua ved si musim zobrat na privat tu prvu, vidite
@wicki a (bez úmyslu uraziť ťa) podľa mňa sa máš za čo hanbiť. Treba na tom začať makať. Lebo toto nie je bohviečo, veľa mojich rovesníčok, dokonca aj starších, ale HLAVNE mladších nevie variť, nechce variť, a to je hanba. Kým si z maminou, uč sa, aspoň neprevoláš toľko paušálu, ako ja, keď som začala bývať s priateľom
Mrzí ma, keď potom vidím chlapské výroky typu - kedysi vedela žena variť ako jej mama, dnes slope ako jej foter. A bohužiaľ, stáva sa to pravdou.
začala som tak v 17tich myslím, si že viem celkom dobre variť aj keď začiatky boli neisté, tiež som sa naučila variť kvôli chlapovi, bo ten mi často varieval a po čase mi bolo chujovo, tak som s tým aj ja začala
ako 18 rocna po mature, ked som zacala byvat s priatelom, ktoreho mamina bola vynikajuca kucharka, on bol zvyknuty na dobre jedlo a dokonca ho este aj sameho bavilo varit, bolo to jeho hobby....takze sme dost casto vyvarali. ale ten zaklad mam z domu, vzdy varim "podla chuti", receptov sa velmi nepridrziavam....rada improvizujem a skusam nove veci. a kedze teraz fungujem uplne samostatne, varim si a nemam problem. podla mna na moj vek varit viem
@wicki inšpirovala si ma, budem tu písať do blogu kuchárku Asi pred mesiaccom sa mi snívalo, že som vydala svoju vlastnú Možno ti pomôže. Prvú časť - pomazánky som už napísala. Tak ak chceš, alebo napr. aj taký @vanchovi alebo @midnight , môžete sa inšpirovať Samozrejme, aj každý iný, kto bude chcieť.
nevarim, lebo ma to vobec netaha vzdy ked som sa to chcela naucit este velmi davno, tak ma mama poslala prec z kuchyne a teraz je uz neskoro, stratila som zaujem
@fleur1301 Ja viem, veď občas sa niečomu snažím priučiť od priateľa a niektoré ľahké veci viem variť, aj halušky by som možno uvarila, ale mäso a pod vôbec...
A mňa by aj celkom bavilo piecť,ale minule vravím mame,že napečiem bábovku(aj keď podľa receptu) 5a povedala,že ona mala v pláne piecť, tak zase nič
cca od 11...francuzske zemiaky to boli tusim ...recepty si vymyslam alebo kombinujem podla toho,co je k dispozicii, neznasam varit podla nejakeho papierika ! ale neviem robit maso ,lebo ho nejem a ani polievky ,lebo ich tiez nejem
@wicki treba sa realizovať, keď mama nie je doma Ani ja som sa často pri mame nedostala ku sporáku, to tak už chodí...ani nemáš takú motiváciu, keď vieš, že navarí niekto iný.
@fleur1301 Núdza každého naučí, keď budem na intráku tak sa na 100% naučím, teraz väčšinou keď mama nie je doma tak ani ja nie som Ale už musím niečo upiecť, bo to ma baví viac jak varenie
Rozhodne po osemnastke, ak vobec niekedy, lebo zatial neviem. Resp. urobim bozi experimentalnu zranicu z lubovolnych styroch surovin, ale neviem dobre pripravit riadne jedla, recepty na ktore su zname.
zatial nie, zvladnem len to co asi kazdy...avsak v marci sa silno financne opriem do rekonstrukcie kuchyne, ktora stoji uz stvrty rok a potom sa ihned pustim do experimentovania
@wicki ale koláče sa nedajú jesť stále a ak áno, odrazí sa to aj na línii Keď budeš vypekať, tvoj drahý to určite ocení, ale niet nad normálne jedlo, no minimálne u môjho muža by síce koláč mal úspech, ale ak by si nevedela urobiť mäso, tak dovi, dopo Väčšina chlapov sú mäsožrúti a láska ide cez žalúdok, treba na tom zamakať Aspoň sa obšmietaj pri mamine, prizeraj a zapisuj si. Každú blbosť. Aj takú zápražku do polievky, ani nevieš, ako sa ti to raz zíde, keď sa budeš chceť osamostatniť a pôjdeš prvýkrát variť nejakú polievku
nikdy som nevarila, lebo som k tomu nebola nútená Občas som piekla asi tak od 16 tich Nikdy mi nič neprihorelo, nesplálilo, ani to nechutlo zle ale nerobím to lebo ma to fakt nebaví a vždy zababrem celú kuchyňu. Ale teraz keď som na intráku tak sa snažím si variť aspoň občas, ale mäso asi nebudem schopná uvariť nikdy, mne je zo surového mäsa strašne zle
@fleur1301 Môj neje mäso Niežeby ho nemal rád,ale nemôže a tak úspech majú aj cestoviny alebo jednoduché veci a ja mäso tiež nemusím (ale bez kuracieho Kung-paa neprežijem takže fajn
ale tak podla mna varit nie je nic tazke.. ked idete podla receptu a mate aspon nejake chutove bunky a pribezne vsetko ochutnavate tak sa neda na tom co pokazit.
nehovorim o sefkucharoch, ktory maju na to nadanie, alebo ludoch co proste vedie robit s jedlom zazraky, hovorim o takom beznom vareni.
neviem variť. ako, zvládnem také základné veci, teda minimálne teoreticky recepty ovládam a kedysi sa mi to aj podarilo, ale čím ďalej tým viac sa mi stáva že to dojebabrem a polku jedla musím vyhodiť lebo mi z neho začne byť zle, takže varím stále menej. a fakt netuším kedy som sa začala učiť variť, odkedy sa to vlastne považuje za varenie? odkedy som si vedela uvariť vajíčka, alebo cestoviny, alebo ako?
dobre, teda pred rokom a pol, čiže v sedemnásť a pol rokoch som sa naučila variť bryndzové halušky, to rátam za začiatok varenia, lebo je to jediné podstatné jedlo.
Hoci by sa patrilo vediet aspon cosi navarit, podla mna to nie je az taka velka hanba. Ja som sa ucila varit od svojich desiatich rokov, v podstate. Hoci kde-tu som pomahala varit aj predtym.
Teraz varim jedna radost. Najviac ma asi ale bavi piect vselijake kolaciky, muffinky, rada si napeciem aj chlieb ci rozky. A vsetkym chuti moje ratatouille, co som strasne rada, pretoze je to jedno z mojich najoblubenejsich jedal. ^_^
neviem varit. ani vajicko robit neviem bez toho aby som polku skrupiny z misky nemusela vytahovat...spolieham sa ze v buducnosti prezijem na pizzy,sackovych polievkach a podobnyc polotovaroch
od tých 15 som si začínal ako tak variť, najprv len také jednoduché veci ako paradajková, zeleninová polievka...a teraz nemám problém uvariť hoččo, na čo mám chuť...takže tak riadne variť asi tak od 21...
variť, tak aby som vedela v pohode sama prežiť som vedela v 15tich, ale tak naozaj som sa naučila variť až po pár mesiacoch pracovania v reštike... momentálne robím celý plán obedového menu a denne v práci navarím obedy pre približne 50-60 ľudí za následok to má, že som doma absolútne lenivá variť a tak sa mimo práce stravujem jedine niekde vonku a keď už raz za čas doma navarím tak to musí byť úplná špecialitka
@midnight veď nehovorím, že nie je Len si to super napísal.
@mardzI93 prečítala som si. Vysvetli mi prosím ťa túto vetu: "Ale teraz keď som na intráku tak sa snažím si variť aspoň občas, ale mäso asi nebudem schopná uvariť nikdy, mne je zo surového mäsa strašne zle "
Sorry, ale napísala si to ako maďar.
@janehonda no moja zlatá, ty budeš vyzerať, keď sa budeš takto stravovať Nehovoriac o tom, kde na tie polotovary vezmeš prachy...a o pizze ani nehovorím.
@fleur1301 podla mňa veta "mäso asi nebudem schopná uvariť nikdy, mne je zo surového mäsa strašne zle" dosť zrozumiteľne vysvetľuje že si mäso nikdy nebudem schopná uvariť, lebo ako si ho mám uvariť keď sa povraciam už len keď ho vidím surové?
tak nooo budem mať 12 a zatiaľ ovládam len také ako ham and eggs, praženica, krupica, smotanová torta moje spolužiačky niektoré varia už normálne aj polievky, pečú koláče a tak, čiže som nejaká zaostalá
@janehonda nooooo taká priemerná pizza stojí okolo 4-5 eur, náklad na 5 litrovú šošovicovú polievku je jeden sáčok šošovice - asi 70centov, 2-3 mrkvy (možno 50 centov) a taký jeden petržlen (dajme tomu 30centov), ak chceš, pridajme aj klobásku, dajme tomu, že 2 eurá.
To sú 4,50, bez klobásky 2,50. A dvaja to jedia aj 3-4 dni, ak nie viac.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
70 komentov
v 13tich..ham and eggs a potom uz to slo,chlebik vo vajicku..a zatial je to o polotovaroch..
ale chcem sa naucit varit
no a z bujonu polievku viem
A k téme...podobne ako @obliviate...ale mám dojem že v 11tich som sa len tak rozhodla otvoriť si kuchársku knihu, a na čo boli doma ingrediencie, to som spravila...mama mi vtedy volala(nebola doma) a spýtala sa, že čo robím, a ja že "pečiem pagáče" Skoro skolabovala, ale chutili jej...asi do takých 15tich som varila zriedkakedy, skôr som len pomáhala mamine v kuchyni. Ale odvtedy som sa už učila variť sama.
V 16tich už bola domácnosť na mne (žila som s priateľom), takže som nemala na výber, ale mňa varenie, chvalabohu, baví. A myslím si, že varím vynikajúco, nemám problém s talianskou kuchyňou (najradšej robím taliansku rajčinovú polievku, bolonské špagety, pizzu, hocijaké cestoviny, šaláty); klasikou ako kapustnica, guláš, francúzske zemiaky, fašírky, zemiakový šalát, živánska, hocičo zo strukovín, ani s mäsom nemám problémy. Aj keď väčšinou robím kuracie, občas bravčové. Recepty si vymýšľam aj sama, prípadne dotváram po svojom tie z kuch. kníh.
a ked som mal 12-13 moj velky idol bol Jamie Oliver a varil som strasne vela doma a vselico skusal nahradzat tie jeho drahe veci za nieco podobne, odvtedy sa mi obcas blisne nieco o nejakom koreni k comu sa hodi .... a mam doma dve knizky od neho stale, kua ved si musim zobrat na privat tu prvu, vidite
Mrzí ma, keď potom vidím chlapské výroky typu - kedysi vedela žena variť ako jej mama, dnes slope ako jej foter. A bohužiaľ, stáva sa to pravdou.
(tym spravil myslim ze som si spravil cesto, nechal nakysnut atd...)
www.youtube.com/watch?v=0L40f39bPII
ale nieco viem
A mňa by aj celkom bavilo piecť,ale minule vravím mame,že napečiem bábovku(aj keď podľa receptu) 5a povedala,že ona mala v pláne piecť, tak zase nič
A ja viem, on bude variť a ja piecť
@wicki neboj, pridám aj nejaké recepty na polievky, cestoviny atď., určite tam niečo zaujímavé nájdeš. Ani mäso v nejakej omáčke na cestoviny nezjete?
nehovorim o sefkucharoch, ktory maju na to nadanie, alebo ludoch co proste vedie robit s jedlom zazraky, hovorim o takom beznom vareni.
dobre, teda pred rokom a pol, čiže v sedemnásť a pol rokoch som sa naučila variť bryndzové halušky, to rátam za začiatok varenia, lebo je to jediné podstatné jedlo.
A čo ja viem,nejako sa nesťažujú že by im to nechutilo
Hoci by sa patrilo vediet aspon cosi navarit, podla mna to nie je az taka velka hanba. Ja som sa ucila varit od svojich desiatich rokov, v podstate. Hoci kde-tu som pomahala varit aj predtym.
Teraz varim jedna radost. Najviac ma asi ale bavi piect vselijake kolaciky, muffinky, rada si napeciem aj chlieb ci rozky. A vsetkym chuti moje ratatouille, co som strasne rada, pretoze je to jedno z mojich najoblubenejsich jedal. ^_^
ale tak také začiatky môjho samostatného avrenia a pečenia a celkovo kuchárskych pokusov začali keď som mala cca 10
@mardzI93 prečítala som si. Vysvetli mi prosím ťa túto vetu: "Ale teraz keď som na intráku tak sa snažím si variť aspoň občas, ale mäso asi nebudem schopná uvariť nikdy, mne je zo surového mäsa strašne zle "
Sorry, ale napísala si to ako maďar.
@janehonda no moja zlatá, ty budeš vyzerať, keď sa budeš takto stravovať Nehovoriac o tom, kde na tie polotovary vezmeš prachy...a o pizze ani nehovorím.
doma nevaria
To sú 4,50, bez klobásky 2,50. A dvaja to jedia aj 3-4 dni, ak nie viac.
Myslím, že varenie si je rozhodne ekonomickejšie
@mardzi93 jáj, sorry, už chápem