No, ja teraz čítam Miláčika od Guy de Maupassanta. A fakt priznám, že som sa do tej knihy zamilovala..
A teda sa vás pýtam, aké sú vaše tri najobľúbenejšia, alebo teda podľa vás tri najlepšie knihy, aké ste kedy čítali?
Trainspotting
The Virgin Suicides
Lolita
The Perks of Being a Wallflower
After Dark
Breakfast at Tiffany´s
Love in the Time of Cholera
Looking for Alaska
1Q84
Inkheart
...a mnoho ďalších na ktoré som si narýchlo z hlavy nespomenula.
Milan Kundera - Neznesiteľná ľahkosť bytia
- kvôli pocitom, ktoré vo mne kniha vyvolávala, pretože som ju prečítala počas cestovania skoro celú a ten deň som tu knihu úplne prežila, mala som neskutočné myšlienky a proste, mám k nej taký myšlienkový vzťah.
John Steinbeck - Ovocie hnevu
to sa mi nečítalo bohvieako úžasne, ale! tiež všetko to, čo vo mne tá kniha zanechala, ma tak zároveň upokojuje v jedných veciach.
David Nicholls - One day
milujem Emmu a vždy keď mi je smutno, myslím si že umriem sama s mačkami,keď sa cítim proste vo všeobecnosti zle tak si ju čítam.
v podstate všetky od Nesba (Snehuliak, Diablova hviezda, Spasiteľ...)
ale neviem spraviť rebríček toho najlepšieho a okrem toho mám asi dosť čudný vkus na knihy, napr. V srdci Kaddáfiho Líbye, V pekle plynových komôr, a tak. teraz čítam Imámovu dcéru, tiež to vyzerá nádejne (ale beznádejne s hlavnou hrdinkou )
A ešte Kráľovrahova kronika od Rothfussa
Citadela od Exupéryho (a aj Malý princ)
John Steinbeck - Na východ od raja
Tennyson všeobecne asi všetko
a ešte kopec iných..
Inak, ohľadom toho Miláčika, líši sa až tak veľmi od filmu?
@trdelniiiq jop, pri tazkych dielach tiez uprednostnujem mne blizsi jazyk sj/cj, ale takto som sa k nej dostala jednoduchsie a domnievam sa, ze sa vez to preluskam...
Zlodejka kníh (Markus Zusak)
Mozart- človek a génius (David Weiss)
Petrišorka (Maša Haľamová)
Anna Karenina (L.N. Tolstoj)
ťažko bolo tri vybrať.. (však aj mám 4
sú určite oveľa lepšie knihy, ktoré ešte len prečítam a možno som už prečítala, lenže tieto mi najväčšmi prirástli k srdcu
@ssnehulienka ale tak som to myslel, ze cestina ma vhodnejsie vyrazy pre ich vymyslene fil. terminy a skor ich pochopis (aspon u mna je to tak). Napriklad rozne formy bytia u heideggera maju v cestine k originalu blizsi vyznam. Cize lepsie je citat ho v cestine, ako v sj alebo ang.
zoznam nemám, naopak som zúfalá, neviem, čo ďalej čítať... mám rada romány s love story a odkazom pre ďalšie generácie, hlavne z obdobia realizmu (Quo vadis, Jana Eyrová), ale viem, že sem-tam sa nájde aj novšie zaujímavé dielko (Veronika sa rozhodla zomrieť)...
Oscar Wilde - Portrét Doriana Graya (bezkonkurenčne najlepšia akú som kedy držala v ruke)
Henryk Sienkiewicz - Quo Vadis (potom ako som videla film, muselo som si proste prečítať aj knihu a neľutujem)
Georege Orwell - Zvieracia farma (na niekoľkých stranách vystihol podstatu jednej celej epochy ľudstva a spracoval ju ako alegóriu - proste perfektný autor a perfektná kniha)
a ešte by sa ich pár našlo, napríklad Krstný otec pre ten pocit čom som pri jej čítani mala, Hamlet, Na západe nič nové, Malý princ, Temná dáma od Nory Robertsovej, kniha pri ktorej som sa zamilovala do Toskánska....a toho by ešte boloooo
btw - mám tiež rada miláčika...sranda ako sa v podstate vtedajšie francúzsko až tak moc neodlišuje od dnešného slovenska, ľudí a ich pohnútok
@trdelniiiq jop, rozumiem čo si tým chcel povedať, a i ked nemam problem citat veci v cestine, tak tym ,z predsa len je slovencina pre mna o cosi jednoduchsi jzyk sa mi stale zda, ze na pochopenie je o trosicku lepsie citat to v slovencine j napriek vyrazivu, ktore zjavne odraza realitu lepsie v cestine
@spactatus
Tak väčšinou sa filmy líšia od kníh, to je podľa mňa takým zlatým pravidlom niekedy. Čiže áno, trochu sa líši. Ale myslím si, že to spracovali celkom dobre, len niektoré pasáže úplne vynechali, niektoré sú spravené fakt veľmi dobre, a niektoré sú zase celkom domotané. No, ale keby som to mala ohodnotiť, film je urobený celkom dobre.
@aprilynne
Ooo, Anna Karenina. :3 To sa chystám prečítať, keď dočítam ešte poviedky od Maupassanta. A Zlodejka kníh je ozaj dobrá kniha, to beriem.
@tanya569
Drahý John, to je aj kniha? Je to akože ako ten film, či je to čosi iné?
@pesadilla
S tým Miláčikom s tebou úplne súhlasím. A fascinuje ma to, ako sa obyčajný, chudobný chalanisko bez maturity (dokonca) dokázal presadiť, vyšplhať tak vysoko. Och...
Kareninu odporúčam, aj keď sa tam človek občas stráca v postavách, občas preskočí very important veci z histórie hospodárstva Ruska a vznikne mu z toho krásna romanca
(ak to nedáva zmysel, tak sa ospravedlňujem, takto v noci mi to ide ťažšie :ehm: a nechce sa mi rozmýšľať nad lepšou štylizáciou)
@aprilynne
Myslím, že celkom chápem, čo si sa snažila povedať, ehm. A teda, musím si to už konečne prečítať.
Sakra, keď ja si chcem prečítať ešte toľko kníh, že neviem, kde začať.
Ja som Miláčika videla, a keď vravíš, že si si zamilovala tú knihu, tak si ju chcem určite prečítať
A moje oblúbené... mne sa to veľmi ťažko vyberá, ale tak.. Jendoznačne tam patria Potterovky ( ) , Malý princ .. A potom tretie miesto nechávam otvorené a patriť tam môže Jana Eyrová, Chartč, Bohatý otec, chudobný otec, Hobbit, Zázrak, Peter a Lucia...
SIDIS - The Animate and the Inanimate, The tribes and The states, notes on the collection of the transfers, Collisions in Street and Highway Transportation, Atlantis Manuscript, Two More Manuscripts, The Peace Path, a podobné, pochybujem že by niekto čítal a poznal tieto práce, keďže asi ani jeden slovák sa neinšpiroval všestranným nemerateľným géniom a tým čo po sebe zanechal
pre mňa je jednoznačne NAJ kniha Jana Eyrová je to kniha ktorú som potajomky čítala už ako 13 ročná z neznámych príčin mi bola vždy zakazovaná vraj je to ťažké čítanie ale ja som ju prečítala bez dychu.
Prečítala som milion kníh keď sadnem ku knihe som schopná prečitať ju za deň milujem keď kniha zanechá mrazivý pocit a ten mám vždy keď na "Janu" pozriem ostatné je ťažko povedať ktoré su naj zlú knihu som nečítala, ale nemám rada novodobé ženské romány od EVITY nejako som sa s nimi nestotožnila preto ich ani nečítam to by už každá žena mohla napísať knihu
@zahadna92 tiež som čítala Janu Eyerovú ako 13-ročná, len sa mi to zdalo ťažké a nevedela som to oceniť, keď som si ju potom prečítala o pár rokov zamilovala som sa do nej
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
34 komentov
Fools Die - Mario Puzo (toto sa mi ozaj pacilo)
Mill - Of Liberty
McMillan - Waiting to exhale
The Virgin Suicides
Lolita
The Perks of Being a Wallflower
After Dark
Breakfast at Tiffany´s
Love in the Time of Cholera
Looking for Alaska
1Q84
Inkheart
...a mnoho ďalších na ktoré som si narýchlo z hlavy nespomenula.
Milan Kundera - Neznesiteľná ľahkosť bytia
- kvôli pocitom, ktoré vo mne kniha vyvolávala, pretože som ju prečítala počas cestovania skoro celú a ten deň som tu knihu úplne prežila, mala som neskutočné myšlienky a proste, mám k nej taký myšlienkový vzťah.
John Steinbeck - Ovocie hnevu
to sa mi nečítalo bohvieako úžasne, ale! tiež všetko to, čo vo mne tá kniha zanechala, ma tak zároveň upokojuje v jedných veciach.
David Nicholls - One day
milujem Emmu a vždy keď mi je smutno, myslím si že umriem sama s mačkami,keď sa cítim proste vo všeobecnosti zle tak si ju čítam.
a veľa veľa iných mám rada, no.
top 3?
Búrlivé výšiny
Trinásty Príbeh
Tieň vetra
Stmievanie, Nov, Zatmenie, Úsvit a Krátky druhý život Bree Tannerovej od Stephenie Meyer
všetko od Edgara Allana Poe
Zaklady metafyziky mravov od kanta
Mimo dobra a zla od nietzscheho
ale neviem spraviť rebríček toho najlepšieho a okrem toho mám asi dosť čudný vkus na knihy, napr. V srdci Kaddáfiho Líbye, V pekle plynových komôr, a tak. teraz čítam Imámovu dcéru, tiež to vyzerá nádejne (ale beznádejne s hlavnou hrdinkou )
Citadela od Exupéryho (a aj Malý princ)
John Steinbeck - Na východ od raja
Tennyson všeobecne asi všetko
a ešte kopec iných..
Inak, ohľadom toho Miláčika, líši sa až tak veľmi od filmu?
2. Rodinná encyklopédia svetových dejín.
3. Dejiny Nemecka
Priechod a Dvanástka od Cronina
1984 od Orwella
A bolo by ich ešte veľa, ťažko vybrať 3 naj...
s panom H. mam dost problem aj v cestine narp..
cokolvek od Ferlinghettiho
Marquez - 100 rokov samoty
Radek John - Memento
Vera Adlova - Safari styl
teraz aktualne ma fascinuje reprint v anglickom preklade z r. 1913:
Emil Kraepelin - Dementia praecox and paraphrenia
Valka s mloky
Jack London Tulak po hviezdach
Mozart- človek a génius (David Weiss)
Petrišorka (Maša Haľamová)
Anna Karenina (L.N. Tolstoj)
ťažko bolo tri vybrať.. (však aj mám 4
sú určite oveľa lepšie knihy, ktoré ešte len prečítam a možno som už prečítala, lenže tieto mi najväčšmi prirástli k srdcu
Bram Stoker - Dracula
Marcus Zusak - Zlodejka kníh
drahy john (mega kniha )
hostitel
a samozrejme 50 shades of grey !
Oscar Wilde - Portrét Doriana Graya (bezkonkurenčne najlepšia akú som kedy držala v ruke)
Henryk Sienkiewicz - Quo Vadis (potom ako som videla film, muselo som si proste prečítať aj knihu a neľutujem)
Georege Orwell - Zvieracia farma (na niekoľkých stranách vystihol podstatu jednej celej epochy ľudstva a spracoval ju ako alegóriu - proste perfektný autor a perfektná kniha)
a ešte by sa ich pár našlo, napríklad Krstný otec pre ten pocit čom som pri jej čítani mala, Hamlet, Na západe nič nové, Malý princ, Temná dáma od Nory Robertsovej, kniha pri ktorej som sa zamilovala do Toskánska....a toho by ešte boloooo
btw - mám tiež rada miláčika...sranda ako sa v podstate vtedajšie francúzsko až tak moc neodlišuje od dnešného slovenska, ľudí a ich pohnútok
Tak väčšinou sa filmy líšia od kníh, to je podľa mňa takým zlatým pravidlom niekedy. Čiže áno, trochu sa líši. Ale myslím si, že to spracovali celkom dobre, len niektoré pasáže úplne vynechali, niektoré sú spravené fakt veľmi dobre, a niektoré sú zase celkom domotané. No, ale keby som to mala ohodnotiť, film je urobený celkom dobre.
Ooo, Anna Karenina. :3 To sa chystám prečítať, keď dočítam ešte poviedky od Maupassanta. A Zlodejka kníh je ozaj dobrá kniha, to beriem.
@tanya569
Drahý John, to je aj kniha? Je to akože ako ten film, či je to čosi iné?
@pesadilla
S tým Miláčikom s tebou úplne súhlasím. A fascinuje ma to, ako sa obyčajný, chudobný chalanisko bez maturity (dokonca) dokázal presadiť, vyšplhať tak vysoko. Och...
(ak to nedáva zmysel, tak sa ospravedlňujem, takto v noci mi to ide ťažšie :ehm: a nechce sa mi rozmýšľať nad lepšou štylizáciou)
Myslím, že celkom chápem, čo si sa snažila povedať, ehm. A teda, musím si to už konečne prečítať.
Sakra, keď ja si chcem prečítať ešte toľko kníh, že neviem, kde začať.
A moje oblúbené... mne sa to veľmi ťažko vyberá, ale tak.. Jendoznačne tam patria Potterovky ( ) , Malý princ .. A potom tretie miesto nechávam otvorené a patriť tam môže Jana Eyrová, Chartč, Bohatý otec, chudobný otec, Hobbit, Zázrak, Peter a Lucia...
Radím ti, prečítať si tú knihu, je naozaj super, hoci naozaj trochu depresívna.
Prečítala som milion kníh keď sadnem ku knihe som schopná prečitať ju za deň milujem keď kniha zanechá mrazivý pocit a ten mám vždy keď na "Janu" pozriem ostatné je ťažko povedať ktoré su naj zlú knihu som nečítala, ale nemám rada novodobé ženské romány od EVITY nejako som sa s nimi nestotožnila preto ich ani nečítam to by už každá žena mohla napísať knihu