neviem či to tu bolo.. ale myslíte si že v poriadku.. nechcem povedať že nútiť.. ale kŕmiť 6 ročné dieťa čisto veganskou stravou? nejdem tu hladať žiadnu internetovú vojnu a fakt sa mi nechce pol hodinu naťahovať s veganmi o tom čo je zdravé..
videl som uz aj poznal som niektorych ludi co takto krmili od malička deti a tie deti nie sú choré vobec skoro nikdy, su uplne zdravé a všetko. Takže nevidím v tom problem.
este doplnim @5 vidím skor problem v tom keď dieťatu davaju parky, salámu, klobasu, slaninu a podobne potraviny co nie su dobré pre nikoho.
O tom by sa malo pisať a nie o tom že chce niekto kŕmiť dieťa zdravo.
netreba vsak zabudat na to, ze vnucovat dietatu vegansku stravu != vnucovat mu vegansku ideologiu. za prve, decko musi mat moznost sa neskor samo rozhodnut, co (ne)chce jest a za druhe, nemusim z neho vychovat pokrytca len preto, aby som ho mohol krmit podla mojho gusta.
ako sorry ale ked vidim ake "normalne" veci ludia davaju do deti tak mi je smutno.... a pozrite si nejake statistiky o obezite deti a taq...
ako fakt ste natolko obmedzený a a alibistický že si myslíte že fluffy rožky (a to nespomínam tie všetky plnenebuchty a čo ja viem čo) a paštéka/šumka/párky s kečupom sú nejako prínosné???? (nejdem spomínať všetky sračky čo sa tma nachádzajú)
etc.etc.
@lawey dobre.. bavme sa o normalnej strave a nie o hnoji.
ja chcem hlavne vediet ci sa vam zda ok nedodavat mu vsetky potrebne aminokyseliny.. ktore veganska strava neobsahuje.
hlavne vo vyvoji 6 rocneho decka
Maso je nasou potravou uz odnepamati, nevidim dovod nieco na tom menit pre akysi trend o ktorom este 10 rokov dozadu nikto nepocul...
Pochopim vegetarianstvo no nepochopim veganstvo, nebudem dietatu odopierat veci ako mlieko ci vajicka, az bude dospele nech sa samo rozhodne cim sa chce zivit.
@notme pokial dieťatu nevnucuješ maso, a nehovoriš mu aké je to dobré a ze zvieratka sú radi keď ich zabiju a on ich potom moze spapať, tak ziadne malé dieťa ti dobrovolne nebude jesť maso. Len tak mimochodom
Vegáni nevnucujú, vnucuju len ludia čo jedia maso, vegáni len upozornuju na morálku a to uraža vela ludi, lebo by si museli priznať ze robia zle, stach ze pridu o iluzia o tom aké je to je priliž velký, takže radšej povedia nevnucuj mi to aj keď vegani nevnucuju, len upozornuju ako to je.
neni v poriadku dieta krmit rozkami so salamou
neni v poriadku dietatu nedavat obocie a zeleninu
dieta v takom veku by este nemalo poznat nezdrave potraviny vratane masa ani vyprazane pokrmy a ani keksiky a picoviny, potom si deti vytvaraju strasne stravovacie navyky a v starsom veku pre nich nie je prirodzena zdrava strava a maju pocit ze si daco odopieraju ked sa snazia trebars nejest sladkosti alebo maso alebo hocico nedobre
@prasaman lenže dovtedy jesť musí o tom to je ...a dobre vieme že isty čas rva kym sa človek sebauvedomí a vybuduje si názory (ktore sa aj tak budu životom meniť) som za to aby dieťa dostavalo to čo potrebuje do chvíle kedy bude schopne sa same rozhodnuť o tom či filozofiu stravy prijíme alebo nie ... dovtedy si ho kludne krmte vegansky a podobne ... ALE treba rátať naozaj s tým že na dieťa sa lepí aj spôsob uvažovania čiže je dosť možné že bude ovplyvnené ... preto si myslím že odmietať ho kŕmiť aj širokospektrálnejšie by bola chyba ... čo znamená že je síce fajn ak má dieťa presne čo potrebuje pre zdravie, ale život nie je iba o tom ... život je aj o učení, skúšaní, príjemných pocitoch ...
vezmeš dieťaťu mäso, nikdy nebude vedieť ako chutí a v 15nástich sa ho spýtaš či si ho dá a chce ho jesť? trochu psycho ... z tohto hladiska teda trochu preupravujem tvrdenie ... nech sa dieťa zasobuje tým čo je nutné ... ale aj tým čo bude jedálniček čo najviac rozširovať .. bola by škoda keby z takej širokej škály tvarovalo jeho myslenie niečo čo možno niekedy bude ľutovať
@melancholik dobre.. a názor na kŕmenie ho čisto veganskou stravou? @14 JE krmenie dietata cisto veganskou stravou ok?
dokaze na to niekto jednoznacne z vas odpovedat a neosocovat maso vajcia a podobne ?
ja ked vidim svoju rok a pol staru sestru jak v jednej ruke ma rohlik v druhej nechutnu salamu a veselo sa tym tlaci mi je zle z toho, ale potom manka povie ze kto neje maso je nenormalny a kto neda dietatu tieto veci je kokot lebo dieta potrebuje PLNOHODNOTNU stravu jj to je akurat tak plnopicovinova strava, od hodnotnych maju tie potraviny na mile daleko
@mefistofel prosim, nehovor mi o moralke v suvislosti s veganstvom. poda, na ktorej sa pestuje ich strava je podou, ktora bola obyvana zvieratami a mnohokrat zalesnena. aby sa vegani mohli stravovat, prisli sme o kus lesa a mnohe zvierata o svoj domov. na postavenie veganovho domu sa planeta neznecistila o nic menej, ako na postavenie toho mojho. jeho mobil nieje o nic ekologickejsi ako moj. a mozem pokracovat prakticky donekonecna. suma sumaru, vegan nieje vlastne o nic moralnejsi v porovnani s normalnym clovekom, a preto je z jeho strany poukazovanie na moralku tou najhorsou formou pokrytectva.
Nech si žerie každý čo chce, nech dáva svojmu decku to čo chce ale potom ak to náhodou dojebe a vyvynie sa z decka neustále choručký a roztrasený mamin trtko nech sa nečuduje prečo to asi tak bude....
No podla mňa 6 ročné dieťa už by sa ako-tak mohlo vedieť rozhodnúť. Každopádne by som ho od malička oboznamovala s problematikou zaobchádzania so zvieratami vo velkochovoch a dbala by som na to, aby vedelo odkial vlastne to jedlo pochádza a potom by som mu dala na výber čo bude jesť (samozrejme tak aby malo dostatok živín). Proste by som sa snažila aby si od malička formovalo názor, lebo niektore decka fakt nemajú šajnu o tom, skade sa berie maso, ktore maju na tanieri.
ľudia prosím vás.. vegani, nebudte mad a ostatní vrátane vás.. vie už niekto na to konečne normálne odpovedať? zatial tu čítam len o tom ako je nezdravé kŕmiť dieťa rohlíkom a salámou
@prasaman napisal som ti, videl som a aj poznal som aj niektorych ludi co takto krmili svoje deti v @5 som to pisal.
ziadny problem nič, deti boli zdravé, ziadne choroby nič. Takže nie nič im nechýba a asi potom si zle študoval je mi to lúto :/ , musiš začať studovať niečo novšie ako material s pred roka 1960 :/
@melancholik preco by dieta v patnastich lutovalo ze nejedlo maso? ak dietatu dovolim fajcit az po 18stke tak to bud lutovat lebo mu bol upierany tento pozitok? nie, s najvacsou pravdepodobnostou z neho uz nebude pravidelny fajciar. a ano, pride o pozitok z fajcenia, ktory som ja mala ked som mala 14.
(co su vlastne uplne ine veci, fajcit som mala zakazane a samozrejme mi to nezabranilo, ale tak ako keby si na to nezvyknem v 14 by mi teraz neprislo normalne denne fajcit co by bolo zhodneme sa isto pozitivne, tak ak by som trebars v 6 rokoch a celkovo v detstve si nezvykla jest maso a podrobne, tak by mi to teraz neprislo normalne a nerobila by som to.)
@prasaman zrejme by podla mňa bolo vhodnejšie počkať ... a neodopierať mu určitú stravu pretože (ja si myslím že to je tak dobre) ... čiže odpoveĎ je ,,kŕmiť ho kludne AJ vegánskou stravou,,
@mefistofel ale som sa bavil s jednou biologičkou a tá hovorí, že ono to vyzerá zdravo.. ale určité problémy so zdravým sa môžu dostaviť kľudne aj za 25 rokov. Dlhodobo.
@notme uvedomuješ si ze cca 70-75% plodín co sa pestuje sa pouzivaju na krmenie hospodarskych zvierat a nie ludi? Že kvoli tomu aby sa mohli chovať zvierata sa rúbe prales a podobne? znečistenie produkované hospodarskymi zvieratami pokrýva cca 51% celkového znecistenia cca 20% je doprava a autá,lietadla atd. Keď nie tak porozmyšlaj o tom
existuje nejaky vegan.. ktory je vegan od 3-4-5 rokov.. a teraz ma aspon 50 rokov a nema ziadny zdravotny problem? ( a nikdy nesuplementoval nic co by dajme tomu mohlo chybat veganskej strave)
@burble 1. je zlé porovnávať pôžitok a celkovo jedlo s takým fajčením ... fajčenie je iba životný štýl, móda, kultúrny a politický zvyk, po novom droga a potreba bez ktorej sa dá ale v pohode žiť a dokonca škodí organizmu ..
2. teda si myslím že širšie spektrum stravy je pre vývoj aj mozgu dieťaťa určite lepšie ako keby sa malo celý život stravovať kukuricou (to je zostrený priklad iba) .. lebo vývoj to nie je iba o tom čo treba telu ... ale aj psychologicky vyživovať mozog tak aby dieťa malo zdravy pomer stimulantov aj látok v krvi (byť malým vegánom v škole, škôlke ..no ja ti neviem to je dosť husté aj v roku 2016 ešte) ..
proste som za to aby sa osobnosť človeka formovala plnohodnotne až od obdobia dospievania kedy si človek začína uvedomovať svoj vnútorný svet a začína sa radiť niekam
@mefistofel nehovor mi o percentach. otazka je ovela jednoduhsia. znecistuju vegani planetu viac, ako lubovolny domorody kmen odtrhnuty od civilizacie? kym bude odpoved na tuto otazku "ano", vegani budu pokrytcami. koniec debaty.
Bola som ako decko krmena masom, zvieracim materskym mliekom a slepacim menzesom, aj ovocim, aj zeleninou, aj parenymi buchtami, aj lacnymi parkami, aj koprovou omackou, horalkami a fluffy rozkami, a zijem, sice zo mna nieje ubermensch so 4cifernym IQ ale nemam pocit ze by na mne rodicia pachali nejaku ujmu, tym, cim ma krmili
fakt mi nepride normalne ze budem s deckom chodit po markete a ono si daco vyberie a ja budem skumat zlozenie, ci to neobsahuje vajicka a ci sa to nespracovavalo vo fabrike ktora spracuvava mlieko.
A zeby decko nevedelo jak chuti jogurt? Sunkovy toast? Ale chodte do pice
@prasaman este doplním k @31 na Fb stranke vegan som si pisal s jednym takým clovekom co nikdy nejedol maso ani rodicia mu nedávali a teraz mal okolo 42 rokov a nemá absolutne ziadne zdravotne problemi. Takže nie je to problem, ide len o tých ludi ako ty a notme a podobne ktorý to stažuju a pýtaju sa rozne hluposti a maju problem. Tam nie je problem ziadny, je to uplne jednoduché
Zdravotné problemi maju len ludia co sa nazyvaju "veganmi" a jedia maximalne ryzu + zemiaky a potom skoncia v nemocnici a hned je z toho celosvetový humbuk, kvoli takému človeku čo sa nestravoval nijako.
Mne príde nenormálne kŕmiť deti mŕtvolami. Fuj.
Alebo im dávať materské mlieko kráv určené pre teliatka alebo vajíčka, z ktorých sa vyvíja plod iného zvieraťa.
Rastlinná strava je pre človeka najprirodzenejšia a pre zdravie najprospešnejšia.
A nie je to žiadne nútenie. Deti treba učiť úcte k prírode a zvieratám.
myslim si, ze je to ok a ja neplanujem tiez svojmu decku davat zivocisne veci, ale veganstvo sa urcite nerovna len strave no. frajer masojedlik planuje prestat jest tie veci keby sme mali dieta, nech si v detstve neformuje mysel v takom zmysle. tak ale, ak by som fakt mala mat raz decko, zasvatim mu cely zivot a 24/7 sa budem snazit davat mu najlepsie, ci uz do hlavy alebo do brucha.
@notme ono ide o hlavne Moralny problem.... zabiť zviera len kvoli tomu aby som mal lahšiu pripravu jedla.. Celé veganstvo je o etike, to že je to aj ekologicky lepšie je ako bonus k tomu a to, ze je to zdravotne ešte lepsie je ako výhra
@notme pokrytecky je akurat tvoj nazor ked si myslis ze zabijat zvierata je primerane. Nedas si na veceru svojho psa? Pocula som ze maju velmi chutne maso..Ak sa bojis ze ti bude smutno neboj, na svete je kopa psov jeden pes hore dole obstaras si dalsieho.)
ach ty mas asi taku logiku ako 'nejedz tu brokolicu ved aj ona ma rodinu' alebo 'co ze som to odhodil na zem aj tak je tu kopa bordelu 1 flasa sa strati'
@prasaman nie nejedol nič takéto, bol vegan o malička a bol zdravy(pisal som si s nim cca pred 2rokmi tak uz podrobnosti ti nenapisem presne).
V kazdom pripade to len media a starý vyzkum na myšiak čo bol dávno vyvráteny ze rastliná strava je neplnohodnotná.... smutné je že sa to ešte stále uči aj ked pred cca 40rokmi to bolo vyvratené. Zaujima ma dokedy sa to bude uciť ešte na školách.
@mefistofel ako vravim, tvrdit, ze je to o etike, je pokrytectvo. vysvetlil som v @21 . vraviet, ze je to o ekologii je pokrytectvo tiez, vysvetlene v @36 . chces byt vegan? smelo do toho. ale netreba zabudat na to, ze ti to nedava pravo vyvysovat sa nad inych ludi z moralneho a etickeho hladiska. to je ako keby som od zajtra prestal kupovat snickers a zacal ludi poucivat o tom, ake skodlive su plastove obaly. teoreticky nekupovanim snickersu znizim produkciu plastov. prakticky je vsak ten rozdiel tak zanedbatelny, ze mi to nedava pravo poucat kohokolvek o comkolvek. tolko k ekologii, ak chces, vymyslim ti rovnaku metaforu aj na eticku stranku veci.
@pinkhero a odkial beries, ze som proti konzumacii "domacich milacikov"? ja odjakziva nadavam ludom, co su moralne pohorseni z toho, ze cinania zeru macky
@48 s tym sa budem zapodievat az to bude aktualne^^ akoze u seba o to AZ TAK velmi nedbam, chodim pravidelne na testy k lekarom a veci, ktore by mohli byt v dosledku prirodnej stravy ovplyvnene mam vsetky v uplnej norme. citala som aj z nezaujatych veganstvom posahanych zdrojov, ze vyrobky z ineho ako ludskeho mlieka maju v zhrnuti viac negativnych ako pozitivnych vplyvov ked hovorime len o zdravotnom hladisku, urcite si o tom spravim ovela vacsi prieskum ked budem mat dieta. ja sama som jedla maso v detstve (vraj, nepamatam) od cca 5-6 rokov a VELMI zriedkavo a nic sa mi nestalo. lenze ja berem u seba to "zdravie" len ako bonus kedze mam hrozny zlozvyk robit si aj z inak zdravych jedal nezdrave, u dietata to budem vnimat urcite o dost inak a dam si extremne zalezat aby malo vsetky hladiny v poriadku, som si ista, ze to pojde aj so stravou na prirodnej baze
@lawey nie je.. to je len protiargument prečo je akože veganska strava zdravšia ako rožky so salamou..
povedz mi ci je ok davat 5 rocnemu decku cisto vegansku stravu a nikdy nebude jest vajcia, maso, syr, jogurt.
A nie, nenachádzajú sa tam všetky. Dokonca sám nejaký vegán to hjovori v telke, že čosi musí suplementovať.. a neflamuj
@notme poviem ti nieco zaujimavé co si ludia ako tý mýlia:
Ja a mne podobný nemáme pociť nadradenosti, preto lebo sme vegáni.... ale pravda je v tom, že nemáme pociť ze by sme boli lepši ako ostatní(ludia, zvierata)
V tom je ten rozdiel medzi tým čo si ty mysliš a to čo je skutočnosť, to ze ty si mysliś ze si viac ako volaké zviera a možeš ich zabijať a jesť ako chceš ,to je nadradenosť a pokrytectvo.
@mefistofel jaaj, aha...pocuj, paci sa mi flek, kde byvas. vecer tam dojdem z buldozerom, vyhladim to a postavim si tam chatku, ok? a vies co je na tom najsamlepsie? nemozes na mna ani len krivo pozriet, lebo podla tvojej logiky je take nieco uplne v poriadku. vies ako to viem? lebo tvoj dom stoji.
@prasaman@59 ja jedávam často jogurt, nemám s tým problem. Bakterie nerzrisuju medzi rastlinymi a zivocisnymi bielkovinami, jogurt sa spravi aj z jedneho aj z druhého. Bezne si doma robím ovsený jogurt, stači ti na to jogurtová kultura(tá istá co sa pouziva do jogurtov z kravskeho mlieka).
ano suplementovať, moze kazdy človek, bezne to robi vacsina ludi, ze si kupia multivitami a iné veci. Nezaleži na tom ako sa stravuju.
@61 inak toto je dovod preco sa tolko veganov vsemoznymi sposobmi vyhyba tomu slovu ked sa s niekym bavia v tom kontexte. vcera som hladala v obchode nieco co malo v nazve slovo vegan a ked sa dosla predavacka spytat co hladam tak som to 10 minut opisovala az mi povedala nech uz drzim pycu a poviem jej ako sa to vola, tak som povedala, ze asdfghvegan a ona mi dala ten uplne najviac povysenecky mojim zivotom pohrdajuci vysmesny pohlad na svete to slovo je ako druhe emo a popravde je veganom (podla mna, vacsinou) trapne pouzivat ho
@23 Pokial dobre viem, v 6tich rokoch dieta napriklad nadobuda pojem o tom, ako je ktore cislo velke, preto male deti trepu cifry len tak... Cize nemyslim si, ze v niecom takto zasadnom sa dokaze rozhodnut.
@34
Tento chlapik uz takych slusnych 75 rokov nieje vo vyvoji. My sa bavime o detoch.
Najvacsim problemom vegetarianskej diety v tomto veku je okrem nedostatocnosti zivin (B12,Vapnik,Zelezo...) jej slaba kaloricka a proteinova vyzivnost. Tieto veci mozu sposobit slusne vyvojove vady, navyse je dost mozne vzhladom na zavaznost pritomnosti proteinov pri raste, ze vsezravci budu aj vyssi. Jedna studijka ako bonus.... » www.telegraph.co.uk/men/active/mens...
Suhlasim, ze dnesna strava deti stoji za prd. Na druhej strane by som to zoradil asi takto: optimalna vsezrava strava > optimalna vegetarianska strava > neoptimalna vsezrava/vegetarianska strava.
Ja by som len bol rad, keby ludia nechali deti sa normalne vyvijat a potom im pchali svoje myslienky. Je to uplne rovnake ako pri nabozenstve.
@alpynus ahoj, nechce sa ti mu odpovedať na @64 , mám iné veci na praci dnes a nebavi ma to hadzať hrach na stenu toto mi odpisal na to čo som napisal v @60 ak nie tak potom prepáč ze som otravoval a chapem ani ty nechceš klesnuť tak nizko ako je on :/
@mefistofel s alpynusom veru nepochodis, on totizto nezdiela tvoju dementnu ideologiu a jeho ideologii niet co vytknut, lebo, na rozdiel od tej tvojej, nieje postavena na definicii pokrytectva.
@prasaman jj B12 ... ale tu si musia suplementov aj masozruti + suplementay su argument jaq piča, keďže priemerny NORMALNE stravujuci človek ma doma tooooooolko vitaminiqov
@67 neviem nepocitam to kolko rokov (minimalne 3 a vela rokov predtým som nejedol maso a dostal som sa k tomu sám bez toho aby som vedel ze su takýto ludia), ale nerád pouzivam toto slovo (vegan) lebo @66 preto!
@66 PRESNE toto, ja to slovo vyslovujem len v mega najnutnejsich pripadoch ked to uz inak nejde, a nikdy v zivote by som sa tak nenazvala, jj asi preto ze niekto ma potrebu vytvarat tamtie trapne obrazky.. aj ked teda realne si nepamatam kedy by som sa stretla s niekym kto by to o sebe hrdo vyhlasoval a este k tomu kazdych 8 minut stranse sa mi chce plakat nad obmedzenostou niektorych ludi, jak deti v skolke vazne
@riskozvychodu ale rišo prosim ta, nedavaj taketo najstupidnejšie argumenty na svete prosim .D a fajčenie nie je strava - rovnaky argument ako tvoj prispevok
Teraz pride argument o humannosti, ked ten o zdravosti nezabral....
@72
Oni tam maju taky vseliaky obskurny folklor s tou kategorizaciou, v kazdom pripade, vseobecne plati, ze vegetariani zvyknu jest bud mlieko alebo vajcia alebo oboje. Vegani sa vyhybaju vsetkym zivocisnym produktom.
@notme ja napišem o jablkach a ty mi odpišeš o hruskach a ešte sa spravaš aky si genialny dobre mne uz stacilo aj, s tebou je to už vazne Pises mi to o veciach co som nikdy nepisal ani netvrdil a este sa velmi obranuješ voci tomu
uz ma to ani nebavi to je horsie ako hadzat hrach na stenu
@mefistofel co si nepisal a netvrdil? "ale pravda je v tom, že nemáme pociť ze by sme boli lepši ako ostatní(ludia, zvierata)". z toho mi uplne jednoznacne vyplyva, ze ak si niekde chcem postavit dom, je ti uplne jedno, ci znicim pribytok tebe alebo zvieratu. co mi unika? pouc ma, prosim.
@riskozvychodu ty lol ak to bolo myslene na mna tak si dost mimo nakolko porovnavas dve totalne odlisne situacie, kedy niekto tlaci dieta salamou a rozkami a mysli si pri tom aky je superuzasny a my vsetci co jeme zdravo sme kokoti ktori nevedia nic o zivote.. kdezto ja, ano bojujem s fajcenim, ale plne si uvedomujem ze mi to skodi a zo vsetkych sil sa snazim s tym bojovat.. sa uvedom troska
btw strava plna bordelu a mrtvol je jednou troch veci ktore ZASADNE modifikuju tvoje zdravie je v porovnani s obcasnou cigaretou ubalenou z prirodneho tabaku mi pride stale dost ujebanejsia osobne si radsej dam tie dve-tri cigarety a budem s tym dalej bojovat aby z nich nebola postupne ani jedna, ale s vedomim ze tie kila jedla ktore do seba davam nie su totalny bullshit. tak papa a pokracuj dalej
@h8u "btw strava plna bordelu a mrtvol je jednou troch veci ktore ZASADNE modifikuju tvoje zdravie je v porovnani s obcasnou cigaretou ubalenou z prirodneho tabaku mi pride stale dost ujebanejsia "
Nejaka relevantna studia, nejakej relevantnej univerzity ci ustavu, porovnavajuca skodlivost masa a tabaku?
@notme Zdá sa, že aj vnuci mojích vnukov – ak budú chodiť na Birdz – si budú môcť čítať, ako aktívne prispievaš do fór s touto tematikou s takými istými názormi, aké máš teraz a aké si mal v dávnej aj nedávnej minulosti
Tým nechcem povedať, že sú všetky uletené – práve naopak, tvoja ostrá kritika vegánov a vegánstva je vo viacerých bodoch vcelku trefná a užitočná – ale je podozrivé, že sa tie názory a argumentačné línie vôbec nemenia, nevyvíjajú a podozrivé je aj to, že nimi nemieriš na seba.
Keby sa viac zamýšľaš nad tým, čo ti vegáni vravia, než nad tým, ako vyvrátiť to, čo ti vegáni vravia; to by bolo niečo!
este jeden poznatok a letim prec. tiez vam pride take wtf ked sa niekto ide do krvi pobit na internete lebo ma neustalu potrebu este aj na takej veci ako veganstvo hladat chyby a upozornovat na to, akoby im niekto povedal, ze je to bezchybne? naco? a potom este nezabudnu o tri riadky nizsie picovat na to ako je kazdy vegan utocny a vnucuje ostatnym svoju ideologiu, haha
@loveillumination jj presne to vzdy sa niečo najde proste nič nie je bezchybne ako pišeš, najhoršie a to sa ćasto stáva že zrazu začnu byť ludia(co jedia maso) velky ochrancovia rastlin
@sob3k wtf? hovorim ze "mi to tak pride", nemam kazdy svoj nazor podlozeny studiou z univerzity a mam dost dolezitejsie veci na robote nez aby som to robila
tiez sa idem radsej ucit, je mi akurat tak na smiech z tych bojovnikov tu, ale ved kazdy dopadne presne tak ako si to zariadi
@prasaman Ja sa pokúsim odpovedať normálne, hoci vopred sa priznám, neviem aký presne dopad majú vegetariánska či vegánska strava na telo- ale môj názor je takýto: Nie je podľa mňa dobré, aby sa dieťa pchalo samými smaženými jedlami, párkami a podobne, ALE keď mu nikdy nedáš mäso, vajíčka, mlieko, veľmi ľahko sa stane, že to začne jesť za tvojim chrbtom. Ako mu vysvetlíš, že jeho kamaráti môžu piť na desiatu kakavko, alebo rožok so šunkou a syrom, a on nemôže? To je ako dieťaťu odopierať sladkosti, skôr či neskôr sa nimi začne kŕmiť potajomky, a pravdepodobne ti bude aj klamať, že to nerobí. Mal by si takému dieťaťu dovoliť aspoň občas aj živočíšnu stravu, prípadne mu vysvetli, odkiaľ sa berú vajíčka a pod. Keď bude starší, sám sa už bude vedieť rozhodnú´t, či to chce jesť alebo nie. Ale musíš mu dať možnosť sa rozhodnúť samému.
joj posledna vec, zee @myschka ja som napr ako decko bola krmena presne tym istym ako ty.. a okrem toho ze som v puberte zrazu zistila ze som tucna ako prasa, som okrem beznych lekarov navstevovala nefrologa, urologa, neurologa, endokrinologa a hlavne alergologa, kedze som mala tristoosemnast roznych diagnoz vratane alergii na vsetko co existuje asi
odkedy som sa zacala stravovat normalne tj zdravo, sportovat a starat sa o seba, zaaazrakom sa mi uplne vsetko vyliecilo a ked som bola pred dvoma tyzdnami u obvodnej lekarky bola z toho total mimo.. ako zrazu nemam absolutne ani jediny problem z tych vsetkych ktore som v detstve mala, absolutne cisty nalez u vsetkych odbornych lekarov.
chapem ze ty mozes byt zdrava, ale to ze tento pristup nedokalicil teba neznamena, ze je to tak uplne u kazdeho.. a taktiez nie je vsetko ciernobiele, to ze niekto nebude dietatu davat maso a mliecne vyrobky neznamena, ze bude studovat kazdu etiketu a nedopraje mu chutne jedlo..
@h8u odpovedz mi priamo. 5 rocne dieta - cista vegan strava vs normal strava (nie hnoj typu rozky so salamom) vajcia, mlieko, jogurt, ovocie, zelenina, ryby
@alpynus nj, niektore svoje nazory povazujem za tak dobre, ze na ich rozvoji nepracujem - tieto k nim patia. ale pozor, ja niesom proti veganstvu ako takemu. prave naopak, ja si velmi dobre uvedomujem, ze nas sposob zivota je dlhodobo neudrzatelny a ze s tym treba nieco robit. co mi vsak nesmierne vadi su vegani typu vid kolegu vyssie, ktori nielen, ze nijak vyrazne neprispievaju k zlepseniu tejto situacie, no este aj maju tu drzost poucovat ostatnych a v neposlednom rade v jednej myslienke aspon 3x popriet to, co tvrdili dva riadky dozadu. su to pozeri. uprimne, kolki z nich robia okrem veganstva aj nieco ine pre zachranu planety? dovolim si tvrdit, ze menej ako polovica. z toho vyplyva, ze veganstvo povazuju za ultimatny a vsemocny nastroj spasy - co je pochopitelne blbost. na druhej strane tu existuju skupiny ludi, ba dokonca cele krajiny, ktorych obcania planetu setria omnoho viac ako ktorykolvek priemerny vegan a napriek tomu nemaju potrebu to vykrikovat do sveta a poucat ostatnych. hoci oni by na to uz pravo mali. vezmime si len take holandsko s ich bicyklami a energetikou. keby mi zacal holandan nadavat, ze som neekologicky zijuci zmrd, tak by som musel sklopit hlavu a byt ticho. za prve, ma na to pravo. a za druhe, ako som uz povedal, nehra sa na armadu spasy. nebude argumentovat vsetkymi tymi nesmierne pokryteckymi zastierkami, bez ktorych radoby birdz vegan nedokaze napisat jediny koment.
ešte k 95- chceš, aby sa cítilo previnilo, že si vybralo iný spôsob života, ako jeho rodičia? Pre teba by to možno bolo normálne, nevadilo by ti, keby sa tvoj syn rozhodol, že bude všežravcom, ale pre dieťa je to iné- bude mať hrozný pocit, že robí niečo, čo mu mama s ockom zakázali, že mu to možno bude aj veľmi chutiť, ale bude sa zaryto snažiť tváriť že nie. Však z toho môže mať neskôr aj nejakú psychickú poruchu identity (alebo niečo podobné. Ale to je asi extrémny prípad)
@prasaman v dnesnej dobe normal stravou a nie hnojom je krmene 1% deti z celej planety.. Tak aky vyznam ma sa tu o tom hadat ked aj tak vsetci zeru sracky?
Nechapem ze vas bavi vnucovat svoje nazory inym do hlavy
@notme dobre teda ja sa riadim "velmi cudesnymi logickymi principmi" ako povieš necham to tak teda, ale este dopisem:
Tebe niekto napiše ze neciti sa nadradeny a mu odpišeš, ze mu zničiš dom za to a bude to v poriadku , Dobre ja uz nic nechapem nechaj to tak.
Ty splietaš jablká z hruškami, ze som ti vobec zacal pisať, si uplny ignorant a ani necitaš co pišem a potom to tak vypada....
Ja som najprv pisal o vnucovani dietaťu, lebo áno vacsina rodičov vnucuje detom maso(a nie naopak), lebo by ho inak nejedli a ty si zacal pisať o moralke a o ekologickej katastrofe uplne mimo. Mal som ťa asi uplne ignorovať.
Vacsinou sa nezapájam do takýchto debát a dobre som robil, ty si už extrem v tomto ako chapeš a obranuješ sa vo všetkom
Som nevegánka, ale myslím si, že pokiaľ je tá rastlinná strava dostatočne pestrá, tak to nie je žiadny zločin voči dieťaťu, aj keď osobne prefeujem kombinovanú stravu.
@notme Mám k tomu len dve poznámky a jednu odpoveď.
Prvá poznámka – keď akýkoľvek názor začíname považovať za tak dobrý, že až nepodlieha zmene, tak začíname leňošiť v dogmatizme.
Druhá poznámka – úplne ničím a nikomu neprospievaš tým, že sa tu neustále oháňaš akýmsi slamenými, tebou vymyslenými vegánmi. Skús byť konštruktívny, neporovnávaj, zbytočne neosočuj skutočných vegánov (ktorých nepoznáš, pretože sa nepohybuješ vo vegánskej komunite) a ani tých tvojich slamených vegánov a radšej im skús radiť, čo by mohli zlepšiť namiesto toho nekonečného (a častokrát uleteného a nekorektného) opakovania toho, čo robia úplne zle a že sú absolútni pokrytci, pretože nežijú v jaskyni. Napríklad by si mohol poukazovať na to, že konzumovať produkty, ktoré nie sú z ekologického a organického hospodárstva, môže byť v ostrom rozpore so základnou vegánskou myšlienkou o neubližovaní, pretože herbicídy a pesticídy a iné cídy nutne otravujú a zabíjajú okrem rastlín a hmyzu aj rôznych iných živočíchov (vtákov, krtkov, hlodavce etc.) a taktiež mechanická žatva nutne prináša nejaké obete na neľudských životoch a určite sa dá nekonzumovať produkty z takéhoto hospodárstva a konzumovať skôr tie, ktoré sú z viac organickejšieho a menej agresívnejšieho hospodárstva.
Jedna odpoveď – Odpovedám na otázku "uprimne, kolki z nich robia okrem veganstva aj nieco ine pre zachranu planety? " Ak by si sa nejaký čas reálne pohyboval v reálnej vegánskej komunite a nielen na internetových fórach cielene targetoval na začínajúcich vegánov alebo dietárnych vegánov, ktorí ešte neprenikli tak hlboko do ekologických aspektov vegánstva; tak by si vedel, že drvivá väčšina z nich (povedal by som, že všetci, ale budem politicky korektný a poviem, že drvivá väčšina) zisťuje viac o ekológií/udržateľnosti a aj sa aktívne snažia žiť udržateľný alebo udržateľnejší život. Isteže, nie sú dokonalí, občas ich premôže detská myseľ a spravia chybu (aj mňa včera premohla – kúpil som si na slnku sušené brusinky. Čo z toho, že som ich kúpil v obchode bezobalu.org, čo z toho, že boli organicky pestované; keď boli dovezené až z Kanady!), občas niečo podcenia – no plošne im snahu fakt nemožno uprieť a výsledky tej snahy je častokrát premietnutá aj v ich reálnom živote (preferujú verejnú dopravu alebo bicykle alebo chôdzu, triedia odpad, preferujú lokálny sortiment, nekupujú zbytočne veľa elektroniky a tak ďalej).
@alpynus nuz ako som uz spomenul, voci tomuto nemam co namietat. ty si tu ideologiu vysperkoval prakticky do jej najdokonalejsej moznej podoby (ak zohladnujeme to, ze sa civilizovaneho zivota proste vzdat nechceme, no na druhej strane chceme setrit planetu, a tiez sa nejdes tvarit, ze tvoj zivot ma rovnaku cenu ako zivot ktorehokolvek chrobaka), a preto neexistuje nic, z coho by som ta mohol obvinit. sam planujem zit podobne, az raz budem velky a budem na to mat prostriedky - teda az na tu stravu. moja argumentacia je cielena v podstate vylucne voci vsetkym pseudoveganom, ktori tvoria vacsinu veganov, s ktorymi prichadzam do kontaktov. ostatnych samozrejme sudit nemozem a tiez ich ani nemam za co sudit.
@notme kedy som sa akoze ja hral na spasitela alebo nieco tvrdil podobne? Presne opačne som ti pisal ako ma ty osočuješ stači keby si nedomyšlaš a citaš co som pisal, ale nevadi už
Je to veľmi ťažké jesť vegánsku stravu pokiaľ žijeme vo svete kde väčšina ľudí je nevegansky. Ja sama nedokazem jesť vegansky. Chcela som ale proste napr pred kramami stále zozerem hocico. Alebo keď nemám prachy. Ale obdivujem veganov.
@101 inak presne toto je ten problem podla mna, neda sa uplne vsetko zvalit na stravu a co som si vo svojom okoli vsimla tak ked je chory alebo si zlomi nohu clovek co zere rozky od rana do vecera a pomedzito ide do mcdonaldu, tak sa nehadze vina na stravu, ale ked sa nieco stane veganovi tak si zlomil nohu samozrejme len preto ze je vegan a chybaju mu vsetky ziviny sveta a chory a unaveny je len preto lebo je vegan
a k teme, ja by som svoje dieta krmila vsetkym... urcite by som ho od narodenia nedrzala striktne vegansky, nech si same zvoli, co chce.
@notme No od najdokonalejšej možnej podoby som veru riadne ďaleko Jednak si nemyslím, že niečo ako "najdokonalejšia možná podoba" je rozumovo/prakticky uchopiteľné a dvak, uvedomujem si, že by bolo fajn znížiť počet ľudí, ktorí priamo/nepriamo pracujú na jedle, ktoré konzumujem. Ten počet ľudí by mohol byť kľudne aj 0 a stále by som mohol žiť komfortný a civilizovaný život (nechať rastliny rásť, žiť v malej chajde, málo oblečený a s malým počtom náčinia si občas niečo pripraviť k jedeniu je vysoko civilizovaná forma života pre mňa; civilizovanosť pre mňa neznamená používať technológie, ktoré nám umožňujú fyzickú lenivosť).
No neviem, s akými vegánmi a pseudovegánmi prichádzaš do kontaktov, ale aj ak sú takí, ako ich opisuješ, tak tým, že im budeš hovoriť, že sú pokrytci, len zbytočne tvoríš napätie a plytváš energiou, ich aj svojou. Vykašli sa na tú útočnú argumentáciu založenú na slove "pokrytec" a radšej im poraď, čo by mohli zlepšiť alebo ukáž, v čom majú nedostatky; no najlepšie by samozrejme bolo, ak by si im bol sám príkladom (ak máš len veľa slov a nemôžeš slúžiť ako vzor, tak si... veď vieme kto).
"az raz budem velky a budem na to mat prostriedky" – Toto sú imo čisté výhovorky. Veľký si určite viac než dosť, keď si už toľkým ľuďom povedal, že sú pokrytci a pokiaľ máš prostriedky na nejakú stravu aj teraz, určite máš prostriedky aj na jednoduchú rastlinnú a dokonca organickú stravu – 1kg organicky pestovaných a lokálnych obilnín stojí tu v ČR asi tak 35kč a na jednu veľkú varenú porciu stačí tak 100g a nech sa zjedia za deň tri také porcie (to je spolu 10Kč), 1kg lokálnych a organických jabĺk stojí 60Kč zhruba a nech sa zje denne povedzme 0.5kg (30Kč/deň) no a tie obilniny sú dobré také, aké, aké aj sú, ale dajú sa aj obohatiť napríklad kúskami cibule (jedna stojí asi 15Kč a na jednu porciu stačí tak tretina), sušenými rajčinami (stačí trochu, max. za 5Kč/porcia), lahôdkovým droždím alebo zimným šalátom, občas nejakou koreňovou zeleninou či zemiakmi. Aj ak si dávam občas sušené ovocie, tak nezjem za viac než 80Kč/deň a to mám pocit, že som na nejakej sústavnej hostine a všetko je organické a takmer všetko lokálne a to je teraz ešte navyše je obdobie, kedy tu nie je zrelé ovocie a ani väčšina iných plodov, cez leto sú lokálne ovocia/rastliny lacné a aj sa dajú nazbierať vo voľnej prírode. Takže peniaze podľa mňa určite nie sú to, čo by ti v takejto nejakej strave bránilo
@alpynus nemyslel som stravu, skor celkovy zivotny styl. nemozem si dovolit necestovat, nemozem si dovolit nizkoenergeticky dom niekde pri rieke a snazit sa zit z vodnej+slnecnej energie, nemozem recyklovat tak, ako by som chcel, lebo siroko-daleko od intraku niesu recyklacne nadoby -teda su, ale obsahom sa nelisia od nadob na zmiesany odpad (studenti ftw) - nemam kde nejako civilizovane varit, no a tak. ak by som sa snazil niektore z tychto veci robit aj napriek tomu, co mi v tom momentalne brani, stalo by ma to tyzdenne niekolko hodin. a tie hodiny ja proste nemam. samozrejme robim co je v mojich silach, doma sa staram o zahradu, z ktorej mame dost zeleniny tak na pol roka, doma recyklujem, doma mame kompost, ale ako vravim, este stale si nedokazem zariadit veci uplne podla seba, cize to este stale nieje ideal.
Boha ludia prečo je tu tolko hejtu?? Vegánstvo je len názor. Vlastný názor. Ako náboženstvo. Tiež nemáte radi ak vám ho niekto vnucuje. Veď peace trošku.
ja by som povedal len jedno, kto vám v obchode zaručí, že zelenina nemá v sebe odporné hnojivá, ktorými urýchľuju jej rast, to si myslím tiež nie až tak zdravé pre decko...
jedine ak si ju doma vypestujete a to platí aj na ovocie...
a tobôž to platí aj o mäse, šak poľske kurence obsahujú toľko rastových hormonov, že dnešná populácia prekračuje svetové rekordy vo výške a zas je tu ten moment, keď si mate možnosť mäso dochovať sami ...
ale kto má hospodárstvo, viem podľa seba, že kačky, znamená nekupovať zmesky v ktorej je toľko jedov, že aj tie kačky chudery by boli po troch mesiacoch ako tučniaky...
dnešna doba je prehnojena, pre éčkovaná, pre stabilizatorovaná...
je fakt problém krmiť deti a správne sa rozhodnuť čo im dať, aby skutočne boli zdravé, nech to myslíte ako chcete...
vidim,ze tato tema sa uz ubrala trocha inym smerom, nez by bolo pre mna zaujimave,ale napriek tomu vyjadrim svoj názor
takze
čítala som blog jednej veganky-matky, ktorá to vyriešila tak,že svojim deťom normálne všežravo varí (pričom si varí aj vegánsky pre seba zvlášť) a nechá na deťoch, nech si vyberú,čo im chutí a čo chcú, čo mi príde celkom rozumné (+ dbať na to,aby dieťa v každom to veku malo dostatok živín na rast, vyvoj etc)
asi by som takto vychovávala aj ja svoje dieťa-tj. napriek tomu, že ja som všežravec, moje dieťa nemusí byť nutne tiež a rešpektovala by som,ak by sa rozhodlo nejesť mäso, prípadne teda aj živočíšne produkty, ked uz sa bavime o veganstve
síce ja osobne svoj jedalnicek povazujem za pomerne zdravy (ovocie a zelenina na dennom poriadku, pestra strava, nesolim, necukrim, nejem vypražane jedla, nepijem sladene napoje, ale ako je pravda, že si obcas doprajem sladkosti-aj ked obvykle v zdravej forme, obcas ujde nejaky kolačik )
ale zaujímalo by ma, že ako su na tom deti veganske, vegetarianske a neveganske,takze ak niekto naďabíte na nejaku zrozumitelnu študiu, tagnite ma
pokial vie rodič dieťaťu zabezpečiť plnohodnotnú stravu (so všetkými surovinami, ktoré dieťa potrebuje a dokáže stráviť) nevidím problém v tom čo je. samozrejme bez umelých doplnkov
Ja si v prvom rade myslim ze nieje normálne aby niekto neustále picoval do druhých. Prečo sa staras co kto dáva svojim deťom jesť?...
A myslím si ze áno, je to úplne normálne, pokiaľ to tomu dietatu vyslovene neprekaza... Ja mám kamarátku ktora vychovala svojho 17 ročného syna LEN na veganskej strave a je úplne zdravý, športovec...
Skôr si myslím ze nieje normálne aby rodičia svojim deťom dávali párky a jaternice a podobne veci, ktoré by nemal NIKTO (ani dospelí) jesť keď uz nie z etických, tak aspoň zo zdravotných dôvodov...
Je mi zle keď mi umieraju 20 roční kamaráti na infarkt, keď ma 15 ročný chalan upchate tepny, ...
@Prasaman
Podla mojho nazoru, ak je veganska strava pestra a v dostatocnom mnozstve, je vhodna aj pre male deti.
Dalej by som napisal, ze nemusi byt vhodna pre kazde dieta, tak ako nemusi byt vhodne kravske mlieko pre vsetky deti.
Svoju ulohu zohrava genetika a schopnosti organizmu prisposobit sa.
Dolezite je aj kojenie v zaciatku zivota a jeho dlzka.
Ak ma dieta zabezpecene vsetky zakladne zivotne potreby, lasku, pramenitu vodu, cerstvy vzduch, dostatok pohybu, primerane otuzovanie atd. myslim, ze jeho telesny vyvoj bude rovnaky ako vsezraveho dietata.
Od jedneho kamarata viem, ze jeho suseda bola tehotna veganka a dieta krmi tiez vegansky. Ale podrobnosti vam neviem povedat.
Co sa tyka mentalnej stranky, kazdy normalny rodic chce pre svoje deti to najlepsie. Isto veganske dieta by sa doma aj vonku naucilo nieco o sposobe zaobchadzania so zvieratami a odkial a akym sposobom sa vlastne objavuju potraviny doma na tanieri a samo by uvazovalo co je dobre a co nie.
Spravne by bolo nechat dieta ochutnat aj zivocisne potraviny, ale je otazne ci by ich vobec chcelo.
Kazdopadne nic nezakazovat, pretoze osobnost sa formuje dlhe roky. A aj ked rodicia chcu mat malych vegankov, urcite budu pripady kedy to nie je mozne hned alebo vobec. Ale aj tak to bude mensina v tejto komunite.
Rodicia spoluziacky su vegani a od detstva k tomu viedli aj ju a minule som sa s nou o tom bavila a aj ona je teraz tiez veganka a ona mi vravela ze mala v detstve nejake problemy,ze jej chybali nejake ziviny, a mala potom aj problemy tusim s kostami a kozne nejake,akoze nvm mozno daco zanedbali ti rodicia, doktor povedal,ze jej zevraj chybali nejake vitaminy,akoze ja vegan nie som a nic proti nemam.
Ale vzdy dam radsej do ust maso ako cigaretu,ano jj ano su to dve rozdielne veci,ale mne osobne pride fajcenie ovela neprospesnejsie a zdravotne nebezpecnejsie. A j som jedla vsetko,nikdy som nemala vaznejsi zdrav.problem,alergie nemam,tucna nie som v detstve som chora nebyvala. A ani nemusi nejaky vegan reagovat na toto,ja som len chcela napisat svoj nazor k teme,dost mi stacilo precitat niektore komenty
@Prasaman uz sa ani nejdem pozastavovat nad funkcnostou tejto stranky... na mobile proste konci list prispevkov pri "Notme 30. apríl 2016 15:14" (ani len cislovanie komentov na mobile nie je) a kedze pod tym je okienko na napisanie komentu, tak predpokladas, ze je to posledny pridany komentar. nehovoriac o tom, ze ziadna sipka alebo indikator, ze by to bolo na viac stran, tu proste NIE JE.
@prasaman na mobile ani status neprecitas, ked je dlhsi... ale je to v pohode, aspon ten b uz skoro nezapinam + aspon sa par hotentotov co tu travia 24/7 pobavilo na niecom, co ani nie je vtipne
Sám som vegán a nenútil by som nikoho do veganstva. Ale samozrejme nedovolil by som mojmu dietatu jesť mäso s mäsom kombinoval by som mu stravu nech si zvykne na vsetko. Ale poznám chalana (16ročny), ktorého veganska strava a ešte nejaké dodatky vyliečili zo 4 štadia rakoviny
Mne dávali stále mäso a som ho vypľúvala a som plakala, keď som ho musela jesť, takže, niekomu to sadne, niekomu nie, človek by si mal vybrať, ja som vegetariánka a je mi takto fajn, takže .. nemalo by sa to preháňať s ničím, hlavne ale zdravé veci by som dávala dieťaťu. Ale tak dakto je iba zdravo a aj tak má problémy, dakto neje nič zdravé a je úplne v poriadku, takže to je individuálne.
myslím si že to je normálne. veď koľko ľudí vychováva svoje deti od útleho veku tak a od 2-3 rokov začnú etickým vegánstvom, ukážu im čo sa deje, vysvetlia im to spôsobom čo je šetrný k nim, sú na to veľmi pekné a rozumné kreslené knižky, videá atď, stačí google. to malé sa samo rozhodne. poznám maminu ktorá je vegánka aj ňou bola počas tehotenstva a má krásne 4 ročné dieťa ktoré je zdravé a absolútne nič mu nie je a tiež mu dala možnosť, rodičia netlačia vegánstvo na svoje deti, vždy im dajú možnosť ale aj informácie pred. bite size vegan má skvelé video presne na túto tému "Forcing Kids to be Vegan? | Parents Answer"..
to čo ľuďom bolo nakecané už xy rokov je to čo je "vnútené" myslím tým mäso, mlieko atď. je to tak jednoduché veď, človek je ten na tejto zemi čo pije mlieko iného tvora, veď to je choré. ak nie si teliatko alebo kozľa tak to proste nie je tvoje mlieko, patrí tomu mláďaťu aby rástlo. a množstvo utrpenia čo tie zvieratá prežívajú vďaka ľuďom je neznesiteľné. nechápem ako môže niekto chcieť niečo mŕtve mať v sebe, doslova ako rakva. a keď už sú nevegáni tak strašne zaujato tým že či dostane to dieťa všetko čo potrebuje tak asi je to akási novinka že semienka, zelenina, ovocie, nutričné droždie, atď má všetky živiny a vitamíny ktoré malé dieťa alebo dospelý človek kedy bude potrebovať. obyčajná brokolica alebo kel má viac proteínu, zinku, železa atď ako kus mäsa.
a naozaj nechápem ľudí čo sa ešte stále ochraňujú s tými kktinami typu potrebujeme mäso, syry, že sme na vrchole pyramídy a drbú sa do vegánov. už to je otrepané a ide zďaleka o viac už ako si nevegáni myslia. ja by som naozaj každému dala pozrieť dokumenty ako earthlings, lucent, garyho speech, 101 reasons to go vegan (kde je veľmi dobre povedané aj o jedle, živinách) alebo cowspiracy keď už ich zvieratá nezaujímajú ale chceli by nejakú planétu zem ešte vidieť lebo či sa to ľuďom páči alebo nie číslo jedna v ničení zeme je práve zvieracie poľnohospodárstvo. a ten citát čo tam ide od človeka ktorý sám choval dobytok pre zabíjanie a stal sa vegánom "You can't really call yourself an environmentalist if you're still consuming animals. Period."
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
147 komentov
O tom by sa malo pisať a nie o tom že chce niekto kŕmiť dieťa zdravo.
netreba vsak zabudat na to, ze vnucovat dietatu vegansku stravu != vnucovat mu vegansku ideologiu. za prve, decko musi mat moznost sa neskor samo rozhodnut, co (ne)chce jest a za druhe, nemusim z neho vychovat pokrytca len preto, aby som ho mohol krmit podla mojho gusta.
ako fakt ste natolko obmedzený a a alibistický že si myslíte že fluffy rožky (a to nespomínam tie všetky plnenebuchty a čo ja viem čo) a paštéka/šumka/párky s kečupom sú nejako prínosné???? (nejdem spomínať všetky sračky čo sa tma nachádzajú)
etc.etc.
ja chcem hlavne vediet ci sa vam zda ok nedodavat mu vsetky potrebne aminokyseliny.. ktore veganska strava neobsahuje.
hlavne vo vyvoji 6 rocneho decka
Pochopim vegetarianstvo no nepochopim veganstvo, nebudem dietatu odopierat veci ako mlieko ci vajicka, az bude dospele nech sa samo rozhodne cim sa chce zivit.
Vegáni nevnucujú, vnucuju len ludia čo jedia maso, vegáni len upozornuju na morálku a to uraža vela ludi, lebo by si museli priznať ze robia zle, stach ze pridu o iluzia o tom aké je to je priliž velký, takže radšej povedia nevnucuj mi to aj keď vegani nevnucuju, len upozornuju ako to je.
neni v poriadku dietatu nedavat obocie a zeleninu
dieta v takom veku by este nemalo poznat nezdrave potraviny vratane masa ani vyprazane pokrmy a ani keksiky a picoviny, potom si deti vytvaraju strasne stravovacie navyky a v starsom veku pre nich nie je prirodzena zdrava strava a maju pocit ze si daco odopieraju ked sa snazia trebars nejest sladkosti alebo maso alebo hocico nedobre
vezmeš dieťaťu mäso, nikdy nebude vedieť ako chutí a v 15nástich sa ho spýtaš či si ho dá a chce ho jesť? trochu psycho ... z tohto hladiska teda trochu preupravujem tvrdenie ... nech sa dieťa zasobuje tým čo je nutné ... ale aj tým čo bude jedálniček čo najviac rozširovať .. bola by škoda keby z takej širokej škály tvarovalo jeho myslenie niečo čo možno niekedy bude ľutovať
@14 JE krmenie dietata cisto veganskou stravou ok?
dokaze na to niekto jednoznacne z vas odpovedat a neosocovat maso vajcia a podobne ?
ja ked vidim svoju rok a pol staru sestru jak v jednej ruke ma rohlik v druhej nechutnu salamu a veselo sa tym tlaci mi je zle z toho, ale potom manka povie ze kto neje maso je nenormalny a kto neda dietatu tieto veci je kokot lebo dieta potrebuje PLNOHODNOTNU stravu jj to je akurat tak plnopicovinova strava, od hodnotnych maju tie potraviny na mile daleko
ziadny problem nič, deti boli zdravé, ziadne choroby nič. Takže nie nič im nechýba a asi potom si zle študoval je mi to lúto :/ , musiš začať studovať niečo novšie ako material s pred roka 1960 :/
(co su vlastne uplne ine veci, fajcit som mala zakazane a samozrejme mi to nezabranilo, ale tak ako keby si na to nezvyknem v 14 by mi teraz neprislo normalne denne fajcit co by bolo zhodneme sa isto pozitivne, tak ak by som trebars v 6 rokoch a celkovo v detstve si nezvykla jest maso a podrobne, tak by mi to teraz neprislo normalne a nerobila by som to.)
2. teda si myslím že širšie spektrum stravy je pre vývoj aj mozgu dieťaťa určite lepšie ako keby sa malo celý život stravovať kukuricou (to je zostrený priklad iba) .. lebo vývoj to nie je iba o tom čo treba telu ... ale aj psychologicky vyživovať mozog tak aby dieťa malo zdravy pomer stimulantov aj látok v krvi (byť malým vegánom v škole, škôlke ..no ja ti neviem to je dosť husté aj v roku 2016 ešte) ..
proste som za to aby sa osobnosť človeka formovala plnohodnotne až od obdobia dospievania kedy si človek začína uvedomovať svoj vnútorný svet a začína sa radiť niekam
fakt mi nepride normalne ze budem s deckom chodit po markete a ono si daco vyberie a ja budem skumat zlozenie, ci to neobsahuje vajicka a ci sa to nespracovavalo vo fabrike ktora spracuvava mlieko.
A zeby decko nevedelo jak chuti jogurt? Sunkovy toast? Ale chodte do pice
Zdravotné problemi maju len ludia co sa nazyvaju "veganmi" a jedia maximalne ryzu + zemiaky a potom skoncia v nemocnici a hned je z toho celosvetový humbuk, kvoli takému človeku čo sa nestravoval nijako.
a rodicia su na to aby nasmerovali vyvijanie osobnosti cloveka predsa.
a nebavime sa o skolach a skolach a okolo, ale zdravotnom aspecte predsa. Dajme tomu ze decku najdem skolku kde sa bude stravovat vegansky.
Alebo im dávať materské mlieko kráv určené pre teliatka alebo vajíčka, z ktorých sa vyvíja plod iného zvieraťa.
Rastlinná strava je pre človeka najprirodzenejšia a pre zdravie najprospešnejšia.
A nie je to žiadne nútenie. Deti treba učiť úcte k prírode a zvieratám.
dôvod je to spektrum ...
ach ty mas asi taku logiku ako 'nejedz tu brokolicu ved aj ona ma rodinu' alebo 'co ze som to odhodil na zem aj tak je tu kopa bordelu 1 flasa sa strati'
V kazdom pripade to len media a starý vyzkum na myšiak čo bol dávno vyvráteny ze rastliná strava je neplnohodnotná.... smutné je že sa to ešte stále uči aj ked pred cca 40rokmi to bolo vyvratené. Zaujima ma dokedy sa to bude uciť ešte na školách.
a o veganske teda RASTLINNEJ strave vieš holý oný, keď tvrdíš že sa tam nenachádzajú aminokyseliny
@36 double lol
povedz mi ci je ok davat 5 rocnemu decku cisto vegansku stravu a nikdy nebude jest vajcia, maso, syr, jogurt.
A nie, nenachádzajú sa tam všetky. Dokonca sám nejaký vegán to hjovori v telke, že čosi musí suplementovať.. a neflamuj
Ja a mne podobný nemáme pociť nadradenosti, preto lebo sme vegáni.... ale pravda je v tom, že nemáme pociť ze by sme boli lepši ako ostatní(ludia, zvierata)
V tom je ten rozdiel medzi tým čo si ty mysliš a to čo je skutočnosť, to ze ty si mysliś ze si viac ako volaké zviera a možeš ich zabijať a jesť ako chceš ,to je nadradenosť a pokrytectvo.
Tí žijú dlho a produktívne!
ano suplementovať, moze kazdy človek, bezne to robi vacsina ludi, ze si kupia multivitami a iné veci. Nezaleži na tom ako sa stravuju.
@34
Tento chlapik uz takych slusnych 75 rokov nieje vo vyvoji. My sa bavime o detoch.
Najvacsim problemom vegetarianskej diety v tomto veku je okrem nedostatocnosti zivin (B12,Vapnik,Zelezo...) jej slaba kaloricka a proteinova vyzivnost. Tieto veci mozu sposobit slusne vyvojove vady, navyse je dost mozne vzhladom na zavaznost pritomnosti proteinov pri raste, ze vsezravci budu aj vyssi. Jedna studijka ako bonus.... » www.telegraph.co.uk/men/active/mens...
Suhlasim, ze dnesna strava deti stoji za prd. Na druhej strane by som to zoradil asi takto: optimalna vsezrava strava > optimalna vegetarianska strava > neoptimalna vsezrava/vegetarianska strava.
Ja by som len bol rad, keby ludia nechali deti sa normalne vyvijat a potom im pchali svoje myslienky. Je to uplne rovnake ako pri nabozenstve.
a pritom fajčí
dúfam že aj niekto iný chápe čo tým myslím šak to je bullshit proste
@prasaman sa ma pýtaš?
TRIGGERED
Teraz pride argument o humannosti, ked ten o zdravosti nezabral....
@72
Oni tam maju taky vseliaky obskurny folklor s tou kategorizaciou, v kazdom pripade, vseobecne plati, ze vegetariani zvyknu jest bud mlieko alebo vajcia alebo oboje. Vegani sa vyhybaju vsetkym zivocisnym produktom.
uz ma to ani nebavi to je horsie ako hadzat hrach na stenu
btw strava plna bordelu a mrtvol je jednou troch veci ktore ZASADNE modifikuju tvoje zdravie je v porovnani s obcasnou cigaretou ubalenou z prirodneho tabaku mi pride stale dost ujebanejsia osobne si radsej dam tie dve-tri cigarety a budem s tym dalej bojovat aby z nich nebola postupne ani jedna, ale s vedomim ze tie kila jedla ktore do seba davam nie su totalny bullshit. tak papa a pokracuj dalej
Nejaka relevantna studia, nejakej relevantnej univerzity ci ustavu, porovnavajuca skodlivost masa a tabaku?
Tým nechcem povedať, že sú všetky uletené – práve naopak, tvoja ostrá kritika vegánov a vegánstva je vo viacerých bodoch vcelku trefná a užitočná – ale je podozrivé, že sa tie názory a argumentačné línie vôbec nemenia, nevyvíjajú a podozrivé je aj to, že nimi nemieriš na seba.
Keby sa viac zamýšľaš nad tým, čo ti vegáni vravia, než nad tým, ako vyvrátiť to, čo ti vegáni vravia; to by bolo niečo!
tiez sa idem radsej ucit, je mi akurat tak na smiech z tych bojovnikov tu, ale ved kazdy dopadne presne tak ako si to zariadi
odkedy som sa zacala stravovat normalne tj zdravo, sportovat a starat sa o seba, zaaazrakom sa mi uplne vsetko vyliecilo a ked som bola pred dvoma tyzdnami u obvodnej lekarky bola z toho total mimo.. ako zrazu nemam absolutne ani jediny problem z tych vsetkych ktore som v detstve mala, absolutne cisty nalez u vsetkych odbornych lekarov.
chapem ze ty mozes byt zdrava, ale to ze tento pristup nedokalicil teba neznamena, ze je to tak uplne u kazdeho.. a taktiez nie je vsetko ciernobiele, to ze niekto nebude dietatu davat maso a mliecne vyrobky neznamena, ze bude studovat kazdu etiketu a nedopraje mu chutne jedlo..
Nechapem ze vas bavi vnucovat svoje nazory inym do hlavy
Idem si dať aspoň 0.5 kg mäsa
Tebe niekto napiše ze neciti sa nadradeny a mu odpišeš, ze mu zničiš dom za to a bude to v poriadku , Dobre ja uz nic nechapem nechaj to tak.
Ty splietaš jablká z hruškami, ze som ti vobec zacal pisať, si uplny ignorant a ani necitaš co pišem a potom to tak vypada....
Ja som najprv pisal o vnucovani dietaťu, lebo áno vacsina rodičov vnucuje detom maso(a nie naopak), lebo by ho inak nejedli a ty si zacal pisať o moralke a o ekologickej katastrofe uplne mimo. Mal som ťa asi uplne ignorovať.
Vacsinou sa nezapájam do takýchto debát a dobre som robil, ty si už extrem v tomto ako chapeš a obranuješ sa vo všetkom
DAJME TOMU , ze obaja to myslime dobre, len sme sa nepochopili.
Prvá poznámka – keď akýkoľvek názor začíname považovať za tak dobrý, že až nepodlieha zmene, tak začíname leňošiť v dogmatizme.
Druhá poznámka – úplne ničím a nikomu neprospievaš tým, že sa tu neustále oháňaš akýmsi slamenými, tebou vymyslenými vegánmi. Skús byť konštruktívny, neporovnávaj, zbytočne neosočuj skutočných vegánov (ktorých nepoznáš, pretože sa nepohybuješ vo vegánskej komunite) a ani tých tvojich slamených vegánov a radšej im skús radiť, čo by mohli zlepšiť namiesto toho nekonečného (a častokrát uleteného a nekorektného) opakovania toho, čo robia úplne zle a že sú absolútni pokrytci, pretože nežijú v jaskyni. Napríklad by si mohol poukazovať na to, že konzumovať produkty, ktoré nie sú z ekologického a organického hospodárstva, môže byť v ostrom rozpore so základnou vegánskou myšlienkou o neubližovaní, pretože herbicídy a pesticídy a iné cídy nutne otravujú a zabíjajú okrem rastlín a hmyzu aj rôznych iných živočíchov (vtákov, krtkov, hlodavce etc.) a taktiež mechanická žatva nutne prináša nejaké obete na neľudských životoch a určite sa dá nekonzumovať produkty z takéhoto hospodárstva a konzumovať skôr tie, ktoré sú z viac organickejšieho a menej agresívnejšieho hospodárstva.
Jedna odpoveď – Odpovedám na otázku "uprimne, kolki z nich robia okrem veganstva aj nieco ine pre zachranu planety? " Ak by si sa nejaký čas reálne pohyboval v reálnej vegánskej komunite a nielen na internetových fórach cielene targetoval na začínajúcich vegánov alebo dietárnych vegánov, ktorí ešte neprenikli tak hlboko do ekologických aspektov vegánstva; tak by si vedel, že drvivá väčšina z nich (povedal by som, že všetci, ale budem politicky korektný a poviem, že drvivá väčšina) zisťuje viac o ekológií/udržateľnosti a aj sa aktívne snažia žiť udržateľný alebo udržateľnejší život. Isteže, nie sú dokonalí, občas ich premôže detská myseľ a spravia chybu (aj mňa včera premohla – kúpil som si na slnku sušené brusinky. Čo z toho, že som ich kúpil v obchode bezobalu.org, čo z toho, že boli organicky pestované; keď boli dovezené až z Kanady!), občas niečo podcenia – no plošne im snahu fakt nemožno uprieť a výsledky tej snahy je častokrát premietnutá aj v ich reálnom živote (preferujú verejnú dopravu alebo bicykle alebo chôdzu, triedia odpad, preferujú lokálny sortiment, nekupujú zbytočne veľa elektroniky a tak ďalej).
a k teme, ja by som svoje dieta krmila vsetkym... urcite by som ho od narodenia nedrzala striktne vegansky, nech si same zvoli, co chce.
No neviem, s akými vegánmi a pseudovegánmi prichádzaš do kontaktov, ale aj ak sú takí, ako ich opisuješ, tak tým, že im budeš hovoriť, že sú pokrytci, len zbytočne tvoríš napätie a plytváš energiou, ich aj svojou. Vykašli sa na tú útočnú argumentáciu založenú na slove "pokrytec" a radšej im poraď, čo by mohli zlepšiť alebo ukáž, v čom majú nedostatky; no najlepšie by samozrejme bolo, ak by si im bol sám príkladom (ak máš len veľa slov a nemôžeš slúžiť ako vzor, tak si... veď vieme kto).
"az raz budem velky a budem na to mat prostriedky" – Toto sú imo čisté výhovorky. Veľký si určite viac než dosť, keď si už toľkým ľuďom povedal, že sú pokrytci a pokiaľ máš prostriedky na nejakú stravu aj teraz, určite máš prostriedky aj na jednoduchú rastlinnú a dokonca organickú stravu – 1kg organicky pestovaných a lokálnych obilnín stojí tu v ČR asi tak 35kč a na jednu veľkú varenú porciu stačí tak 100g a nech sa zjedia za deň tri také porcie (to je spolu 10Kč), 1kg lokálnych a organických jabĺk stojí 60Kč zhruba a nech sa zje denne povedzme 0.5kg (30Kč/deň) no a tie obilniny sú dobré také, aké, aké aj sú, ale dajú sa aj obohatiť napríklad kúskami cibule (jedna stojí asi 15Kč a na jednu porciu stačí tak tretina), sušenými rajčinami (stačí trochu, max. za 5Kč/porcia), lahôdkovým droždím alebo zimným šalátom, občas nejakou koreňovou zeleninou či zemiakmi. Aj ak si dávam občas sušené ovocie, tak nezjem za viac než 80Kč/deň a to mám pocit, že som na nejakej sústavnej hostine a všetko je organické a takmer všetko lokálne a to je teraz ešte navyše je obdobie, kedy tu nie je zrelé ovocie a ani väčšina iných plodov, cez leto sú lokálne ovocia/rastliny lacné a aj sa dajú nazbierať vo voľnej prírode. Takže peniaze podľa mňa určite nie sú to, čo by ti v takejto nejakej strave bránilo
Jedzte zdravo, všetko s mierou. Sem tam nutellu, vybehať ju a športovať a nevymyslate.
jedine ak si ju doma vypestujete a to platí aj na ovocie...
a tobôž to platí aj o mäse, šak poľske kurence obsahujú toľko rastových hormonov, že dnešná populácia prekračuje svetové rekordy vo výške a zas je tu ten moment, keď si mate možnosť mäso dochovať sami ...
ale kto má hospodárstvo, viem podľa seba, že kačky, znamená nekupovať zmesky v ktorej je toľko jedov, že aj tie kačky chudery by boli po troch mesiacoch ako tučniaky...
dnešna doba je prehnojena, pre éčkovaná, pre stabilizatorovaná...
je fakt problém krmiť deti a správne sa rozhodnuť čo im dať, aby skutočne boli zdravé, nech to myslíte ako chcete...
veganom aj neveganom.
To bude tým rozdielom medzi
» birdz.sk/forum/vegani-ne...
a
» birdz.sk/forum/vegani-ne...
2
takze
čítala som blog jednej veganky-matky, ktorá to vyriešila tak,že svojim deťom normálne všežravo varí (pričom si varí aj vegánsky pre seba zvlášť) a nechá na deťoch, nech si vyberú,čo im chutí a čo chcú, čo mi príde celkom rozumné (+ dbať na to,aby dieťa v každom to veku malo dostatok živín na rast, vyvoj etc)
asi by som takto vychovávala aj ja svoje dieťa-tj. napriek tomu, že ja som všežravec, moje dieťa nemusí byť nutne tiež a rešpektovala by som,ak by sa rozhodlo nejesť mäso, prípadne teda aj živočíšne produkty, ked uz sa bavime o veganstve
síce ja osobne svoj jedalnicek povazujem za pomerne zdravy (ovocie a zelenina na dennom poriadku, pestra strava, nesolim, necukrim, nejem vypražane jedla, nepijem sladene napoje, ale ako je pravda, že si obcas doprajem sladkosti-aj ked obvykle v zdravej forme, obcas ujde nejaky kolačik )
ale zaujímalo by ma, že ako su na tom deti veganske, vegetarianske a neveganske,takze ak niekto naďabíte na nejaku zrozumitelnu študiu, tagnite ma
A myslím si ze áno, je to úplne normálne, pokiaľ to tomu dietatu vyslovene neprekaza... Ja mám kamarátku ktora vychovala svojho 17 ročného syna LEN na veganskej strave a je úplne zdravý, športovec...
Skôr si myslím ze nieje normálne aby rodičia svojim deťom dávali párky a jaternice a podobne veci, ktoré by nemal NIKTO (ani dospelí) jesť keď uz nie z etických, tak aspoň zo zdravotných dôvodov...
Je mi zle keď mi umieraju 20 roční kamaráti na infarkt, keď ma 15 ročný chalan upchate tepny, ...
Podla mojho nazoru, ak je veganska strava pestra a v dostatocnom mnozstve, je vhodna aj pre male deti.
Dalej by som napisal, ze nemusi byt vhodna pre kazde dieta, tak ako nemusi byt vhodne kravske mlieko pre vsetky deti.
Svoju ulohu zohrava genetika a schopnosti organizmu prisposobit sa.
Dolezite je aj kojenie v zaciatku zivota a jeho dlzka.
Ak ma dieta zabezpecene vsetky zakladne zivotne potreby, lasku, pramenitu vodu, cerstvy vzduch, dostatok pohybu, primerane otuzovanie atd. myslim, ze jeho telesny vyvoj bude rovnaky ako vsezraveho dietata.
Od jedneho kamarata viem, ze jeho suseda bola tehotna veganka a dieta krmi tiez vegansky. Ale podrobnosti vam neviem povedat.
Co sa tyka mentalnej stranky, kazdy normalny rodic chce pre svoje deti to najlepsie. Isto veganske dieta by sa doma aj vonku naucilo nieco o sposobe zaobchadzania so zvieratami a odkial a akym sposobom sa vlastne objavuju potraviny doma na tanieri a samo by uvazovalo co je dobre a co nie.
Spravne by bolo nechat dieta ochutnat aj zivocisne potraviny, ale je otazne ci by ich vobec chcelo.
Kazdopadne nic nezakazovat, pretoze osobnost sa formuje dlhe roky. A aj ked rodicia chcu mat malych vegankov, urcite budu pripady kedy to nie je mozne hned alebo vobec. Ale aj tak to bude mensina v tejto komunite.
Ale vzdy dam radsej do ust maso ako cigaretu,ano jj ano su to dve rozdielne veci,ale mne osobne pride fajcenie ovela neprospesnejsie a zdravotne nebezpecnejsie. A j som jedla vsetko,nikdy som nemala vaznejsi zdrav.problem,alergie nemam,tucna nie som v detstve som chora nebyvala. A ani nemusi nejaky vegan reagovat na toto,ja som len chcela napisat svoj nazor k teme,dost mi stacilo precitat niektore komenty
to čo ľuďom bolo nakecané už xy rokov je to čo je "vnútené" myslím tým mäso, mlieko atď. je to tak jednoduché veď, človek je ten na tejto zemi čo pije mlieko iného tvora, veď to je choré. ak nie si teliatko alebo kozľa tak to proste nie je tvoje mlieko, patrí tomu mláďaťu aby rástlo. a množstvo utrpenia čo tie zvieratá prežívajú vďaka ľuďom je neznesiteľné. nechápem ako môže niekto chcieť niečo mŕtve mať v sebe, doslova ako rakva. a keď už sú nevegáni tak strašne zaujato tým že či dostane to dieťa všetko čo potrebuje tak asi je to akási novinka že semienka, zelenina, ovocie, nutričné droždie, atď má všetky živiny a vitamíny ktoré malé dieťa alebo dospelý človek kedy bude potrebovať. obyčajná brokolica alebo kel má viac proteínu, zinku, železa atď ako kus mäsa.
a naozaj nechápem ľudí čo sa ešte stále ochraňujú s tými kktinami typu potrebujeme mäso, syry, že sme na vrchole pyramídy a drbú sa do vegánov. už to je otrepané a ide zďaleka o viac už ako si nevegáni myslia. ja by som naozaj každému dala pozrieť dokumenty ako earthlings, lucent, garyho speech, 101 reasons to go vegan (kde je veľmi dobre povedané aj o jedle, živinách) alebo cowspiracy keď už ich zvieratá nezaujímajú ale chceli by nejakú planétu zem ešte vidieť lebo či sa to ľuďom páči alebo nie číslo jedna v ničení zeme je práve zvieracie poľnohospodárstvo. a ten citát čo tam ide od človeka ktorý sám choval dobytok pre zabíjanie a stal sa vegánom "You can't really call yourself an environmentalist if you're still consuming animals. Period."