ja tomu nerozumiem, ked ludia chcu byt vegetariani, tak naco hladaju nahrady masa? priznavaju, ze ho treba k zivotu? to su naozaj tak silno eticky pohnuti tou strankou vegosstva? vau.
ja keby som dokazala byt vegetarianka cez to, co sa u nas kupuje, nehladala by som nic namiesto masa, len by som jedla vsetko ostatne v trochu vacsej miere...
@sapphirizing tak potom by sa aj jedalnicek vsezravca mohol znacne zuzit...naco jest syry a jogurty,ked staci mlieko ...naco mat x druhov roznych sladkosti ,ked staci obycajny cukor (de facto ta ista vyzivova hodnota...) , maso jedz len v 1 podobne- naco ti je sunka a parky? ved staci pecene...atd ....nech si kazdy je co chce ...aj vegetarian ma teda pravo z 1 suroviny urobit potraviny v roznych podobach,chapes?
@sapphirizing no mne na mase vadí skôr etická a ekologická stránka veci a nie to že by mi nechutilo tú chuť napodobňovať tiež nepotrebujem k životu.. ale seitan s hranolkami a sojanézou by som si teraz dal, to nie že nie
@waagbistritz69 väčšina vegánov trpí po dlhšom čase nedostatkom B12, vegetariáni ako ktorí, pretože pokiaľ pijú dostatok mlieka a mliečnych výrobkov tak je to fajn len niektorí sú fakt extrémy
@rheia všetky bylinožravce ten vitamín prijímajú vo forme mikroorganizmov na listoch/plodoch, tie sa ale ničia prílišným umývaním a postrekmi takže hlavne treba jesť čo najviac domáceho ovocia a zeleniny..
deficitom inak trpia aj niektorí všežrúti, známi čo sú vegáni a dopĺňajú B12 v tabletkovej forme tak hovorili že hneď ako to začali brať tak sa im začalo v noci snívať viac snov a aj boli akési živšie (aj viac ako keď ešte jedli mäso), on ten vitamín má vplyv na celú nervovú sústavu a ani konvenčná strava ho zrejme neobsahuje až také využiteľné množstvo ako potravinové doplnky (hlavne to mlieko - ani fortifikované rastlinné moc nie, to už skôr mäso alebo vajíčka) takže dopĺňať ho nikomu neuškodí, hlavne keď to človek denne dopĺňa vysoko nad optimálnu dávku tak sa mu v pečeni vytvoria dostatočné zásoby pre prípad že by s tým musel seknúť
@waagbistritz69@17 osobne považujem akékoľvek vitamínové doplnky za podivné. akože je fajn, že vedci našli látky, ktoré katalyzujú nejaké reakcie a že jednu z nich nazvali názvom vitamín b12 a domnievajú sa, že je organizmom nevyrobiteľný a zároveň že je pre organizmus podstatný.
no jednak už aj tí vedci pomaličky zisťujú, že b12 si telá niektorých ľudí dokážu vyrobiť v hrubom čreve (myslím, že čím funkčnejšia tráviaca sústava, tým optimálnejšie množstvo b12 telo vyrába) a dvak, vyjadrenia vedcov (a vlastne kohokoľvek) netreba hltať jak svätú bibliu.
Porovnávať mikroorganizmy na ovocí (mimochodom, v dnešnej dobe sa postrekuje všetko a zaujímalo by ma, koľko vegánov si doma v záhrade pestuje svoj biostom) a kus pečene (mäsa, čohokoľvek) plný B12 je trošku smiešne, nemyslíš si?
Áno, kobalamín ovplyvňuje NS, konkrétne jeho NEDOSTATOK. Najprv si to odskáču červené krvinky, rovnováha, pamäť a brnenie rúk. Brnenie rúk je jedným z príznakov, poznámku s tými snami beriem na váhu "ten koho poznám raz povedal, že..." A pozdravuj kamarátov, pretože denná dávka je niekoľko mikrogramov a jeho zvýšenie nie je škodlivé pre organizmus (nájdi si štúdiu, nechce sa mi ti to hľadať), takže tie ich sny s týmto nemajú súvis
Okrem toho, citujem sa "väčšina vegánov trpí po dlhšom čase...." Tvoje tvrdenie ako vystačia zásoby v pečeni je irelevantné, pretože je preukázané, že u vegetariánov/vegánov sa tieto zásoby minú po ôsmych rokoch.
@alpynus Trošku odvážne opýtať sa toto. Veľmi dobre viem, čo obnášajú tieto stravovacie návyky a hlavne z toho zdravotného hľadiska. Áno, je pravda, že vegánska strava znižuje riziko rakoviny hrubého čreva, prostaty, mŕtvicu a podobné veci, ale to neznamená, že si nemôžem utvoriť svoj vlastný názor a nesúhlasiť s tým. Tí, ktorí si zvolia svoj životný štýl len z dôvodu, že chcú byť moderní a nevedia, čo im to môže po dlhšom čase spôsobiť, sú hlupáci, pretože veľká časť z nich ani len netuší ako niektoré látky nahradiť.
Vedci, ktorých tu ty dovoľuješ spochybňovať, prišli na to, že u pacientov s pernicióznou anémiou (alebo zhubná málokrvnosť, volaj si to ako chceš) práve B12ka dokázala vyliečiť toto ochorenie.
Okrem iného, prečo keď si podľa tvojich tvrdení telo dokáže vyrobiť dostatok B12, tak sa vyskytnú fatálne nedostatky tejto látky v organizme? Nesvedčí to trošku o tom, že telo ho potrebuje v istej miere prijať aj z okolia? To, čo píšeš ty, čím funkčnejšia je tráciaca sústava súvisí len s tým, že starší ľudia majú menej žalúdočnej kyseliny a pepsínu v žalúdku.
Takže predtým, ako ma nabudúce označíte za niekoho, kto nevidel vegána, trošku pouvažujte nad tým, čo vôbec píšete
A ak ma náhodou chcete tagovať, ako sa mýlim, tak si skúste prečítať stanovisko Americkej dietitickej asociácie a Kanadských diétológov, potom dáme možno reč možno to nájdete aj v češtine
@rheia " Veľmi dobre viem, čo obnášajú tieto stravovacie návyky a hlavne z toho zdravotného hľadiska." - koľko rokov si bola vegánka, keď to tak veľmi dobre vieš?
@rheia však v pohode, odstavček uznávam, že sa tu nehádžeš hneď o zem a snažíš sa normálne argumentovať
ee, konkrétne toto nie je moja hlava ale moja je úplne rovnaká kebyže si dám takto cop a niekto ma odfotí vyzerá to rovnako svoje dreadýs mám odzadu kúsok odfotené na jednej fotke v albume dakde
@rheia neviem prečo si nasilu ofenzívna tie rastliny nehovorím že každý k nim má prístup a hlavne sa nedajú pestovať celý rok a ako si si v zvyšku môjho príspevka mohla všimnúť, proti suplementácii nič nenamietam, povedal som že neublíži nikomu ale aj tak, to som len chcel že tak to funguje v prírode u bylinožravcov ku ktorým majú ľudia predsa len bližšie ako k mäsožravcom hentí ludia, že po dlhej dobe začali mávať sny a tuším pocítili mierne zlepšenie pamäte im zrovna verím, sú to síce veci na ktoré by mali viac pôsobiť omega 3 a 6 mastné kyseliny ale ako som hovoril tak B12 má tak nejak celkovo funkciu na vplyv nervovej sústavy.. 8 rokov je dosť tho.. alpynovi prečo vykáš?
@alpynus to už ti neviem s tou samovýrobou jak to je ale tiež by ma v tomto smere zaujímalo ako je možný jeho deficit u niekoho potom, samozrejme ale vedecké vyhlásenia hneď neberiem jak bibliu, v tomto môžem staviť aj na skúsenosti iných ľudí
@alpynus Kto povedal, že som to musela študovať na sebe? Literatúra písaná staršími a skúsenejšími ľuďmi ako ty, neboj sa Málo argumentov tam máš?
@hotaru Jednu babu občas stretávam a tá má dredy skoro pod zadok, ja vás obdivujem, že ste si to dali, mne by chýbalo to česanie asi Inak, nemáš problém to umývať?
@rheia mne ešte do takej dĺžky chýba veľa ale dúfam že raz také dlhé narastú česanie mi rozhodne nechýba, bolo to pre mňa utrpenie ee, vôbec, umývam bylinkovými vývarmi a nikdy som nemala lepšiu pokožku na hlave + vlasy. sú ľudia, ktorí si umývajú dreadky aj šampónom ale šampón zvykne zanechávať v dreadoch zvyšky a zvyšky robia všelijakú nepríjemnú šarapatu potom
@waagbistritz69 Nie som ofenzívna (ak áno, tak prepáč, ja som to tak nemyslela..) som ti to len doložila faktami nevykám mu, ale naštval ma s tou poznámkou, že som nevidela vegána a asi by som sa mala krotiť s tými medicínskymi vecami už, potom všade vidím len nedostatky vitamínov
@rheia keď vidím, čo čítaš, tak začínam mať silný dojem, že ja som potom asi omyl prírody, keď od cca 10stich som bola silno anemický človek (tablety železa a b12 boli mojou každodennou dllllhe roky), v 18stke mi zistili crohna (na ktorý neberiem žiadne lieky - z vlastného rozhodnutia) a odkedy som vitariánka (alebo teda raw vegánka), tak po anémii neostal ani náznak a po crohnovi jedine tak jazvičky na brušku.
@rheia keď vidím, čo čítaš, tak začínam mať silný dojem, že ja som potom asi omyl prírody, keď od cca 10stich som bola silno anemický človek (tablety železa a b12 boli mojou každodennou dllllhe roky), v 18stke mi zistili crohna (na ktorý neberiem žiadne lieky - z vlastného rozhodnutia) a odkedy som vitariánka/raw vegánka, tak po anémii neostal ani náznak a po crohnovi jedine tak jazvičky na brušku
@rheia jj, chápem, v pohode tak stať sa také niečo môže pretože z dreadov sa veľmi ťažko tie veci vyťahujú mne sa minule stalo, že som hlavou vrazila do levandule ktorú si v izbe suším a mala som xyz kvietkov popadaných vo vlasoch, našťastie mi ich všetky priateľ vybral ale nešlo to tak ľahko ako z normálnych vlasov a lupinami a vlasovým odpadom nedisponujem, aspoň zatiaľ nie, to by mi už mama ofrflala
@elemia Čože, tak to si maximálne zaujímavý prípad potom, možno sa ti dalo telo dokopy a si tie zásoby B12 čo si brala, uložilo ale dávaj si na to pozor, aby sa ti to náhodou znovu neobjavilo... ja som neni úplne proti vegánstvu, podľa mňa to môže byť super, pokiaľ sa stravuješ, ako máš
@hotaru Ja pestujem maximálne mätu buď rada, že máš takého ochotného priateľa a povyberal ti to fakt ti to nechýba, že nemusíš riešiť účesy a podobné veci? ja stále niečo robím, žehlička, fén, kulma...
@rheia Mäta je tiež om nom nom :3 A momentálne nepestujem ale už suším Ale pestovala som na internáte oregano, volalo sa Rúfus
1. nechýba mi žehlenie, kulmovať som nepotrebovala lebo som mala kučeravý výbuch na hlave a fénovať som nefénovala, nerobilo to dobre mojim vlasom ani pokožke. žehliť som tiež žehlila raz za uhorský rok a aj to len ofinu a som rada, že tej som sa zbavila, nebavilo ma o to sa starať aj keď to nevyzeralo zle a samozrejme ušetrím aj na šampónoch aj kondicionéroch, celkovo vlasových prípravkoch.
2. aj s dreadov sa dajú robiť rôzne účesy, ja ich mám ešte krátke takže zatiaľ som toho ešte z mojich veľa nespravila ale kamarátke ktorá má dlhé som robila napríklad rybací vrkoč a vyzeralo to úžasne a super to držalo ale aj z normálnych vlasov viem nejaké účesy spraviť len na mojich sa to ťažko robilo, takže vždy sú obeťami kamarátky
Dlhé roky som nebola s mojimi vlasmi spokojná a teraz konečne som, najviac mi asi vyhovuje to, že ráno vyleziem z postele a nemusím sa báť pozrieť do zrkadla, že aké ufo mám zase na hlave
Ja suhlasim s tym, nech si kazdy je, co chce, v medziach normy, napr kanibalizmus je mimo, ale nech nevyvysuje nikto svoje spektrum potravy, ktorym sa zivi na vyssi moralny piedestál nez ostatnych lebo potom si naozaj zasluzi len posmech a kritiku. Tak to funguje...vegetariani radi vedu vojnu s masozravcami a chcu si potvrdit ze su lepsi, lebo je to tazke. Ak by povedali, ze chcu nejest maso a neohanali sa moralkou, nikto by nemal potrebu ospevovat maso a vysmievat sa im, lebo kazdy potrebuje vediet, ze je dobry clovek a nie vrah...
@sapphirizing "ak by povedali, ze chcu nejest maso a neohanali sa moralkou, nikto by nemal potrebu ospevovat maso a vysmievat sa im" - mám opačné skúsenosti aj tak som si nikdy nevšimol že by som sa oháňal morálkou v tom zmysle že by som to smeroval proti ľuďom ktorí to mäso jedia
@waagbistritz69 tak nespochybnujem tvoje skusenosti, moze byt, ze mas ine, ako ja...a teba som si tu moc nevsimla, lebo mas nezapametatelny nick, takze netusim, co pises, ale vsimla som si tu inych veghocico a utucili jedna radost...nebudem pisat, oni vedia...
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
43 komentov
párky od alfabio mávajú v terne, bille, hypernove.. seitan som zatiaľ len v bioparku kupoval
dnes su uz vsetky parky sojove
@stahli ale v tých čo my jeme by nemali byť kosti a kožky etc.
@alpynus si mi toto pripomenul
ja keby som dokazala byt vegetarianka cez to, co sa u nas kupuje, nehladala by som nic namiesto masa, len by som jedla vsetko ostatne v trochu vacsej miere...
@sapphirizing no mne na mase vadí skôr etická a ekologická stránka veci a nie to že by mi nechutilo tú chuť napodobňovať tiež nepotrebujem k životu.. ale seitan s hranolkami a sojanézou by som si teraz dal, to nie že nie
deficitom inak trpia aj niektorí všežrúti, známi čo sú vegáni a dopĺňajú B12 v tabletkovej forme tak hovorili že hneď ako to začali brať tak sa im začalo v noci snívať viac snov a aj boli akési živšie (aj viac ako keď ešte jedli mäso), on ten vitamín má vplyv na celú nervovú sústavu a ani konvenčná strava ho zrejme neobsahuje až také využiteľné množstvo ako potravinové doplnky (hlavne to mlieko - ani fortifikované rastlinné moc nie, to už skôr mäso alebo vajíčka) takže dopĺňať ho nikomu neuškodí, hlavne keď to človek denne dopĺňa vysoko nad optimálnu dávku tak sa mu v pečeni vytvoria dostatočné zásoby pre prípad že by s tým musel seknúť
no jednak už aj tí vedci pomaličky zisťujú, že b12 si telá niektorých ľudí dokážu vyrobiť v hrubom čreve (myslím, že čím funkčnejšia tráviaca sústava, tým optimálnejšie množstvo b12 telo vyrába) a dvak, vyjadrenia vedcov (a vlastne kohokoľvek) netreba hltať jak svätú bibliu.
Porovnávať mikroorganizmy na ovocí (mimochodom, v dnešnej dobe sa postrekuje všetko a zaujímalo by ma, koľko vegánov si doma v záhrade pestuje svoj biostom) a kus pečene (mäsa, čohokoľvek) plný B12 je trošku smiešne, nemyslíš si?
Áno, kobalamín ovplyvňuje NS, konkrétne jeho NEDOSTATOK. Najprv si to odskáču červené krvinky, rovnováha, pamäť a brnenie rúk. Brnenie rúk je jedným z príznakov, poznámku s tými snami beriem na váhu "ten koho poznám raz povedal, že..." A pozdravuj kamarátov, pretože denná dávka je niekoľko mikrogramov a jeho zvýšenie nie je škodlivé pre organizmus (nájdi si štúdiu, nechce sa mi ti to hľadať), takže tie ich sny s týmto nemajú súvis
Okrem toho, citujem sa "väčšina vegánov trpí po dlhšom čase...." Tvoje tvrdenie ako vystačia zásoby v pečeni je irelevantné, pretože je preukázané, že u vegetariánov/vegánov sa tieto zásoby minú po ôsmych rokoch.
@alpynus Trošku odvážne opýtať sa toto. Veľmi dobre viem, čo obnášajú tieto stravovacie návyky a hlavne z toho zdravotného hľadiska. Áno, je pravda, že vegánska strava znižuje riziko rakoviny hrubého čreva, prostaty, mŕtvicu a podobné veci, ale to neznamená, že si nemôžem utvoriť svoj vlastný názor a nesúhlasiť s tým. Tí, ktorí si zvolia svoj životný štýl len z dôvodu, že chcú byť moderní a nevedia, čo im to môže po dlhšom čase spôsobiť, sú hlupáci, pretože veľká časť z nich ani len netuší ako niektoré látky nahradiť.
Vedci, ktorých tu ty dovoľuješ spochybňovať, prišli na to, že u pacientov s pernicióznou anémiou (alebo zhubná málokrvnosť, volaj si to ako chceš) práve B12ka dokázala vyliečiť toto ochorenie.
Okrem iného, prečo keď si podľa tvojich tvrdení telo dokáže vyrobiť dostatok B12, tak sa vyskytnú fatálne nedostatky tejto látky v organizme? Nesvedčí to trošku o tom, že telo ho potrebuje v istej miere prijať aj z okolia? To, čo píšeš ty, čím funkčnejšia je tráciaca sústava súvisí len s tým, že starší ľudia majú menej žalúdočnej kyseliny a pepsínu v žalúdku.
Takže predtým, ako ma nabudúce označíte za niekoho, kto nevidel vegána, trošku pouvažujte nad tým, čo vôbec píšete
@hotaru mne nebudeš fandiť?
ee, konkrétne toto nie je moja hlava ale moja je úplne rovnaká kebyže si dám takto cop a niekto ma odfotí vyzerá to rovnako svoje dreadýs mám odzadu kúsok odfotené na jednej fotke v albume dakde
@alpynus to už ti neviem s tou samovýrobou jak to je ale tiež by ma v tomto smere zaujímalo ako je možný jeho deficit u niekoho potom, samozrejme ale vedecké vyhlásenia hneď neberiem jak bibliu, v tomto môžem staviť aj na skúsenosti iných ľudí
@hotaru Jednu babu občas stretávam a tá má dredy skoro pod zadok, ja vás obdivujem, že ste si to dali, mne by chýbalo to česanie asi Inak, nemáš problém to umývať?
@hotaru Ja pestujem maximálne mätu buď rada, že máš takého ochotného priateľa a povyberal ti to fakt ti to nechýba, že nemusíš riešiť účesy a podobné veci? ja stále niečo robím, žehlička, fén, kulma...
1. nechýba mi žehlenie, kulmovať som nepotrebovala lebo som mala kučeravý výbuch na hlave a fénovať som nefénovala, nerobilo to dobre mojim vlasom ani pokožke. žehliť som tiež žehlila raz za uhorský rok a aj to len ofinu a som rada, že tej som sa zbavila, nebavilo ma o to sa starať aj keď to nevyzeralo zle a samozrejme ušetrím aj na šampónoch aj kondicionéroch, celkovo vlasových prípravkoch.
2. aj s dreadov sa dajú robiť rôzne účesy, ja ich mám ešte krátke takže zatiaľ som toho ešte z mojich veľa nespravila ale kamarátke ktorá má dlhé som robila napríklad rybací vrkoč a vyzeralo to úžasne a super to držalo ale aj z normálnych vlasov viem nejaké účesy spraviť len na mojich sa to ťažko robilo, takže vždy sú obeťami kamarátky
Dlhé roky som nebola s mojimi vlasmi spokojná a teraz konečne som, najviac mi asi vyhovuje to, že ráno vyleziem z postele a nemusím sa báť pozrieť do zrkadla, že aké ufo mám zase na hlave