pokiaľ viem, tak lekvár je najhustejší (obsahuje najmenej vody) - napr. sa tak označuje to, čím sa plnia buchty - musí byť hustý aby nevytiekol pri pečení džem je redší a najredšia je marmeláda
@cjubou to dáva logiku, ale brala som to skôr tak, že lekvár je to hladké, čo sa vyrába z úplne rozmixovaného ovocia a džem je to, v čom sú celé kusy rozvareného ovocia
@cjubou ved prave tam sa pise Marmeláda vzniká pridávaním cukru do šťavy z ovocia, až pokým nevznikne rôsol. A rôsol je tuhy. kup si niekedy v obchode marmeladu a dzem a skus ich rozotriet na chlieb.
@miaja ako tak čítam komenty tak som sa mýlim , myslel som si že džem je hustý a lekvár riedky , ale očividne je to naopak v tom prípade je džem najlepší
Džem je rôsolovitá hmota s kúskami ovocia alebo s celými drobnými plodmi. Vyrába sa z čerstvého vyzretého ovocia, ktoré sa lisuje, varí a zahusťuje cukrom. Používa sa napr. na chlieb s maslom.
(lekvár som už na Wiki nenašla )
Ešte si zabudla marmeládu, to už vôbec neviem čo je
Marmeláda, džem aj lekvár sú výrobky z ovocia a cukru, ktoré sa používajú najmä v cukrárskej výrobe či ako bežná potravina
Rozdiel spočíva s konzistencii. Marmeláda vzniká pridávaním cukru do šťavy z ovocia, až pokým nevznikne rôsol. Ovocie nesmie byť prezreté, pretože pri výrobe marmelády je potrebný pektín, ktorého však už toto ovocie neobsahuje dostatok.
Typický džem sa pripravuje podobným spôsobom ako marmeláda, avšak obsahuje aj kúsky ovocia
Lekvár vzniká z lisovaného ovocia odparením vody. Lekvár preto tak ľahko nepodlieha kvaseniu ani plesniam a je najtrvácnejší.
samozrejme obchodná je obchodná..viem rozdiel mezdi lekvárom, džemom aj marmeládou.. lekvár je prevarené ovocie bez pridania cukru, marmeláda je prevarené ovocie s cukrom a džem obsahuje kúsky ovocia
teda oné, neviem či iným spôsobom vlastne, ale robí sa dlhšie (kedysi sme ho robievali v takom veľkom kotli ale už si presne nepamätám či to vlastne bolo kvôli tomu že to robí inak, alebo len preto, že sme ho robili také kvantá )
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
40 komentov
Btw myslím, že viem ale nepoviem aby som náhodou (opäť) nebola za debila
pokiaľ viem, tak lekvár je najhustejší (obsahuje najmenej vody) - napr. sa tak označuje to, čím sa plnia buchty - musí byť hustý aby nevytiekol pri pečení džem je redší a najredšia je marmeláda
ale myslim, ze dzem je husty, marmelada eae hustejsia a lekvar taky do vodnasta
Lekvar je tuhy.
ak tak si myslím, že každý má iné delenie toho, čo je čo
džem je riedky
marmeláda je najriedšia, je to skôr poleva (čo ja viem a čo doma robíme)
čo ten obrázok akože dokazuje?
pozri si toto
» rozdiely.sk/rozdiel-medzi-d...
(lekvár som už na Wiki nenašla )
Ešte si zabudla marmeládu, to už vôbec neviem čo je
Marmeláda, džem aj lekvár sú výrobky z ovocia a cukru, ktoré sa používajú najmä v cukrárskej výrobe či ako bežná potravina
Rozdiel spočíva s konzistencii. Marmeláda vzniká pridávaním cukru do šťavy z ovocia, až pokým nevznikne rôsol. Ovocie nesmie byť prezreté, pretože pri výrobe marmelády je potrebný pektín, ktorého však už toto ovocie neobsahuje dostatok.
Typický džem sa pripravuje podobným spôsobom ako marmeláda, avšak obsahuje aj kúsky ovocia
Lekvár vzniká z lisovaného ovocia odparením vody. Lekvár preto tak ľahko nepodlieha kvaseniu ani plesniam a je najtrvácnejší.
» rozdiely.sk/rozdiel-medzi-d...
daného ovocia, a džem sa pripravuje aj z jeho kúskov.
Takže napríklad:
1. Jahodoví lekvár: Hustá červená rovnorodá tekutina.
2. Jahodový džem: Hustá červená tekutina v ktorej sa nachádzajú semienka jahôd a podobné "anomálie".
Dalo by sa povedať že lekvár sa na slovensku pripravuje od nepamäti a džem ku nám asi prišiel z nejakej inej krajiny, pravdepodobne z Anglicka.