ako pristupujete k diskusiám o výške platu, výdavkoch, úsporách s kolegami, priateľmi, partnerom, rodinou? je táto téma pre vás tabu, stránite sa jej, alebo naopak vidíte prínos transparentnej komunikácie o financiách? kde beriete informácie o tom, akú
hodnotu má to, čo robíte, na trhu práce? žiadate pravidelne o zvýšenie platu? vzdelávate sa v oblasti investovania a zhodnocovania vašich úspor? prostredníctvom čoho? napíšte čokoľvek, čo vám k tejto téme príde relevantné.
cieľom diskusie určite nie je z vás vytiahnuť info o tom, aká čiastka vám mesačne príde na účet a koľko ste nasypali do krypta a akcií tesly skôr by som rada vedela, ako k diskusii o peniazoch pristupujete a s kým sa prípadne o týcht veciach rozprávate najviac.
Transparentne a detailne o tom komunikujem iba s partnerom a rodicmi
S kolegami nemam vobec potrebu riesit financne otazky, maximalne si spolocne ehm postazujeme sa v case pridelovania odmien, ze firme sa sice dari, ale my to nepocitime ?
S kamosmi sa o konkretnych cislach tiez nebavime, myslim ale, ze sa to da pomerne jednoducho urcit z zivotneho standardu, ktory kto preferuje.
Celkovo ja osobne peniaze vobec neriesim viac, nez je nutne - tj zarobit tolko, aby to uspokojilo moje naroky a necitit v niecom podstatnom nedostatok.
Nemám vôbec problém hovorit o peniazoch, nie je to pre mna tabu a vidím prínos v otvorenej komunikácii.
S partnerom samozrejme komunikujeme úplne transparentne, sme informovaní o svojich majetkoch, zárobkoch a tak.
Ale kludne sa podelím aj s rodinou alebo blízkymi priateľmi… som aj rada, keď sa opýtaju, radšej vysvetlím, akoby si mali domýšľať.
Napr nemam problém sa opýtat kamaráta koľko stal ten byt, auto atd pre zaujímavosť, nepríde mi to jak tabu a kludne naopak ale samozrejme rešpektujem, keď sa niekto nechce podeliť.
O investovanie som sa zatiaľ veľmi nezaujímala, ale chcem to v najbližšej budúcnosti zmeniť
@lenkaska1@3 pre mňa to tiež určite nie je žiadne tabu, nemám problém byť v tejto veci otvorená a zdieľna každopádne, občas mám v komunikácii o týchto veciach pocit, akoby som chodila po mínovom poli, niekedy neviem odhadnúť, či môžem otvorene hovoriť o číslach alebo sa pýtať bez toho, aby som druhú stranu uviedla do nepríjemnej situácie. preto aj zakladám túto tému.
od kolegov mám info, ako sú spokojní/nespokojní, prípadne akú ponuku kto dostal od inej firmy, kde pre nich začína ideálny MD rate a tak, ale mám pocit, že o konktétnych číslach vrámci firmy úplne hovoriť nechcú, tak zbieram info o hodnote svojej práce aj na nete.
s mužom som úplne otvorená, vieme všetko. otec tiež vie, koľko zarobím, ale nejak do podrobna to nerozoberáme
a s prieteľmi je to rôzne - v Prahe mám takých, ktorí sú na tom ekonomicky podobne a tak si aj povieme, v BA mám takých, ktorí práve vyšli zo školy, rozbiehajú kariéru, podnikanie alebo aj takých, ktorí na výšku vôbec nešli a ostali v gastronómii a viem, že aj s tipami viac ako 1000-1200€ nezarobia a že im situácia s koronou tiež veľmi nepomohla, tak túto tému radšej neiniciujem, aby sa necítili nepríjemne..
vzdelávam sa prostrednítctvom internetu + prieteľ sa dlhé roky venuje kryptu, takže nejaké info mám od neho
@4 áno úplne súhlasím s tým mínovým polom ale keď sa niekto spýta tak mi tiež nevadí hovorit čísla, minule sa ma kolegyňa pýtala koľko som dala do krypta, tak som povedala, na čo robiť tajnosti a keď chcem vedieť ja, tak radšej dodám vždy ze “ak ti to nevadí sa podeliť…”
A platove podmienky vo firme sme prezistili už prvý rok, vtedy sme nemali zábrany a pýtali sa ľudí čo tam robia dlhsie a zdieľali info navzájom a nie je to ťažké zistiť, keďže na danej pozícii všetci zarábajú rovnako (je to mierne odstupňované podľa výkonu), ale neexistuje take, že niekto ma viac, lebo si viac “vypýtal”.
A hej je mi trochu nepríjemnejšie sa o tom baviť s ľudmi, o ktorých mám dojem že sú na tom horšie, ale to tiež môže byt len moja domnienka.
osobne mi nerobí problém rozprávať o výške platu s kýmkoľvek, či je to kolega, partner, kamarát, alebo rodičia.
A ako píšeš, tiež mam aj ja taký pocit, ako keby chodím okolo mínového poľa, neviem čo je na tom tabu. Alebo prečo je to také divné.
Akože ok, keď niekto zarába málo (niekto aj veľa) a potom sa za to trošku hanbí a podobne, ale proste je to práca, každá práca je určito platená a aj keď ten človek nie je dobre platovo hodnotený, stále je to poctivá práca, takže nie je sa za čo hanbiť.
@lenkaska1@6 no u nás sa platové podmienky rôznia, možno preto sú kolegovia takí opatrní.. proste ak argumentáciu postavíš na tom, že si sa za posledných pár mesiacov výrazne posunula, naučila si sa pracovať s takým a takým nástrojom, dostala si pozitívnu spätnú väzbu od klienta alebo si dostala nejakú atraktívnejšiu ponuku od inej firmy, takmer naisto ti zvýšia a nie každý má na to 'papulu a gule', aby šiel za šéfom každý rok si pýtať viac peňazí a nie každý na sebe maká, každý je na úplne inom projekte a má iné kompetencie, preto je to také komplikované.
no ja mám dojem, že mi tieto rozdiely naštrbili niektoré vzťahy z detstva a puberty a to som ani nehovorila explicitne o výplate, skôr tak všeobecne o životnom štýle, niektorí ľudia to vnímajú dosť citlivo.
nemám žiadny problém hovoriť o financiách ... a komunikácie z oblasti investovania a zhodnocovania peňazí považujem za veľmi prínosné, nie vždy sa ku všetkému dostanem cez net ... o týchto témach sa bavím väčšinou s bratom, kamošmi a vždy sa bavíme v číslach, nemám dôvod pred nimi niečo skrývať ... na druhú stranu - zvyšok rodiny o mojich investíciách nevie, nerozumejú týmto veciam, držia všetko na účtoch ... info čerpám väčšinou z netu
"žiadate pravidelne o zvýšenie platu?" nie, plat sa mi zvyšuje pravidelne
@mefistofel@7 divné to nie je, ale ľudia sa proste môže cítiť pod tlakom a zle, keď si nemôžu dovoliť dosiahnuť na určitý životný štandard. a taktiež tu môže fungovať prahsprostá ľudská závisť.. to je také to známe malomestské - sused má nový televízor, tak ja si kúpim nový a ešte väčší, sused bol na dovolenke na Kanároch, ja pôjdem na Maledivy, sused rekonštruoval dom, ja si dám pristavať ešte jedno podlažie... a je mi jedno, že na to reálne nemám a splácať to budú ešte moje pravnúčatá
@thunderstorm@10 závisť ale nie je vôbec zlá podľa mojho názoru je to niečo, čo nás poháňa vpred. Veď keď závidím kolegovi, že ma vyšší plat a aj ja by som taký chcel mat, tak ma to inšpiruje, aby som na sebe zapracoval a išiel si aj ja vypýtať vyšší.
@11 samozrejme pokial to je v takom zmysle, že robím niečo pre seba.. a nie na štýl dokazovania si niečoho pred tým druhým. Pripájam aj video od mojej obľúbenkyne
Vyhýbam sa tomu, ale nie preto, že by to bolo tabu, ale preto, že pičujem, že som chudobný jak kostolná myš (nakoľko sa tak cítim), čo vo väčšine prípadov vedie k nepríjemnej situácii, keďže zarábam viac ako ten druhý. No a v ostatných prípadoch, keď je na tom druhá strana lepšie, sa len utvrdím v tom, že som chudobný ako kostolná myš a cítim sa nekompetentný. Nič dobré pre mňa z takej diskusie nevznikne, tak nemám dôvod to riešiť.
inak často sú tieto debaty aj dosť zábavné, keď som doma tak zvyknem chodiť na pivo s tatkom a jeho kamarátmi a jeden jeho kamarát mi hovoril nejakú storku, že za ním (ako manažerom, team leadom) prišiel na pohovor nejaký dvadsiatnik po výške a pýtal si od neho nástupný plat 1000€ a nejaké benefity tipu firemné auto, firemný notebook, 5 týždňov dovolenky, proste klasika.. a on ho vysmial a poslal preč, že má nezmyselné očakávania a že na také niečo sa musí vypracovať a že on v dvadsiatke robil v prepočte za 400€ čistého a ja som bola taká že ehm.. ja keď som v 23 bez výšky nastupovala do firmy, kde som teraz som mala ešte atraktívnejšie podmienky a dnes by som sa kvôli takému niečomu ani neotočila na druhý bok, zbledol ako stena xD
alebo sa ma explicitne pýtal, koľko teda beriem a zbledli všetci pri stole xD lol
alebo mám hrozne rada hlody mužov, že by neprežili, keby ich žena zarábala viac, ako oni a tie debaty, ktoré nasledujú xD
@lenkaska1@11 no veď ale nie každý má také mentálne nastavenie, že na sebe chce pracovať (a vie ako na to) a nie každý sleduje Katku Runu si predstav nejakú pani v rokoch, ktorá celý život krája šunku v mäsiarstve za 500€ čistého v Popudinských Močidľanoch, nič iné robiť nevie (a ani v jej oblasti nei je veľa iných možností), na rekvalifikáciu sa už necíti a prácu meniť nechce, lebo sa bojí, že by ju pár rokov pred dôchodkom ani nezamestnali.. tak to buď akceptuje, ako to je, alebo sa bude užierať závisťou a frustráciou.
A vôbec, príde mi trápne, keď nepodnikatelia/nevysoký manažment vo veľkom korporáte/... riešia peniaze, akoby azda mali čo riešiť Z pohľadu mimo majoritnej sociálnoekonomickej bubliny je teda naozaj fakt kurva veľký rozdiel, či dakto berie liter mesačne alebo tri litre mesačne. Lol. Ako taký súboj mravcov mi to pripadá. Veľké zviera ich zašliapne oboch a ani si to nevšimne. Šeci sme chudobní.
S vacsinou mojich kamaratov a kolegov vieme presne kolko kazdy zarabame... nie ze by sme to riesili v jednom kuse, ale je dobre vediet, kto kolko zaraba a kolko si kto moze vyhadat alebo ci sa ma presunut niekam prec
Na temu prijmi sa vyhybam. Nerobi to dobrotu. Aj ked vlastnu skusenost s tymto nemam ale pocul som vela negativnych a vidim aj u ludi naznaki ze su na tuto temu nachylny k pohrdaniu alebo zavisti takze tomu sa vyhybam a davam len velmy subjektivne hodnotenia. Ale o nakladoch a inych veciach spojenych s peniazmy nemam problem.
skor dlzku .. ehm ukazovaku ako plat, neviem, pre mna to je skor tabu, GF cca poviem, kolegovia v praci odhadom vedia kazdy kto kolko ma a rodina, atd nezdielam informacie o plate. Aj keby zaram 10k mesacne mi nepride v pohode o tom hovoril. Aktualne mam nasetrene, ani nesledujem kedy a kolko presne mi pride vyplata...
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
25 komentov
cieľom diskusie určite nie je z vás vytiahnuť info o tom, aká čiastka vám mesačne príde na účet a koľko ste nasypali do krypta a akcií tesly skôr by som rada vedela, ako k diskusii o peniazoch pristupujete a s kým sa prípadne o týcht veciach rozprávate najviac.
S kolegami nemam vobec potrebu riesit financne otazky, maximalne si spolocne ehm postazujeme sa v case pridelovania odmien, ze firme sa sice dari, ale my to nepocitime ?
S kamosmi sa o konkretnych cislach tiez nebavime, myslim ale, ze sa to da pomerne jednoducho urcit z zivotneho standardu, ktory kto preferuje.
Celkovo ja osobne peniaze vobec neriesim viac, nez je nutne - tj zarobit tolko, aby to uspokojilo moje naroky a necitit v niecom podstatnom nedostatok.
S partnerom samozrejme komunikujeme úplne transparentne, sme informovaní o svojich majetkoch, zárobkoch a tak.
Ale kludne sa podelím aj s rodinou alebo blízkymi priateľmi… som aj rada, keď sa opýtaju, radšej vysvetlím, akoby si mali domýšľať.
Napr nemam problém sa opýtat kamaráta koľko stal ten byt, auto atd pre zaujímavosť, nepríde mi to jak tabu a kludne naopak ale samozrejme rešpektujem, keď sa niekto nechce podeliť.
O investovanie som sa zatiaľ veľmi nezaujímala, ale chcem to v najbližšej budúcnosti zmeniť
A ty?
od kolegov mám info, ako sú spokojní/nespokojní, prípadne akú ponuku kto dostal od inej firmy, kde pre nich začína ideálny MD rate a tak, ale mám pocit, že o konktétnych číslach vrámci firmy úplne hovoriť nechcú, tak zbieram info o hodnote svojej práce aj na nete.
s mužom som úplne otvorená, vieme všetko. otec tiež vie, koľko zarobím, ale nejak do podrobna to nerozoberáme
a s prieteľmi je to rôzne - v Prahe mám takých, ktorí sú na tom ekonomicky podobne a tak si aj povieme, v BA mám takých, ktorí práve vyšli zo školy, rozbiehajú kariéru, podnikanie alebo aj takých, ktorí na výšku vôbec nešli a ostali v gastronómii a viem, že aj s tipami viac ako 1000-1200€ nezarobia a že im situácia s koronou tiež veľmi nepomohla, tak túto tému radšej neiniciujem, aby sa necítili nepríjemne..
vzdelávam sa prostrednítctvom internetu + prieteľ sa dlhé roky venuje kryptu, takže nejaké info mám od neho
A platove podmienky vo firme sme prezistili už prvý rok, vtedy sme nemali zábrany a pýtali sa ľudí čo tam robia dlhsie a zdieľali info navzájom a nie je to ťažké zistiť, keďže na danej pozícii všetci zarábajú rovnako (je to mierne odstupňované podľa výkonu), ale neexistuje take, že niekto ma viac, lebo si viac “vypýtal”.
A hej je mi trochu nepríjemnejšie sa o tom baviť s ľudmi, o ktorých mám dojem že sú na tom horšie, ale to tiež môže byt len moja domnienka.
A ako píšeš, tiež mam aj ja taký pocit, ako keby chodím okolo mínového poľa, neviem čo je na tom tabu. Alebo prečo je to také divné.
Akože ok, keď niekto zarába málo (niekto aj veľa) a potom sa za to trošku hanbí a podobne, ale proste je to práca, každá práca je určito platená a aj keď ten človek nie je dobre platovo hodnotený, stále je to poctivá práca, takže nie je sa za čo hanbiť.
no ja mám dojem, že mi tieto rozdiely naštrbili niektoré vzťahy z detstva a puberty a to som ani nehovorila explicitne o výplate, skôr tak všeobecne o životnom štýle, niektorí ľudia to vnímajú dosť citlivo.
"žiadate pravidelne o zvýšenie platu?" nie, plat sa mi zvyšuje pravidelne
alebo sa ma explicitne pýtal, koľko teda beriem a zbledli všetci pri stole xD lol
alebo mám hrozne rada hlody mužov, že by neprežili, keby ich žena zarábala viac, ako oni a tie debaty, ktoré nasledujú xD