Dneska mi moja úžasná doktorka oznámila, že vo štvrtok idem do nemocnice na vybratie krčných mandlí.."čo viac si priať". Bojím sa jak nikdy. Je tu niekto tomu už krčné mandle vyberali?? ako to všetko prebiehalo? bolelo? :/
Pred pol rokom, krčné aj nosné... No najprv ti dajú nejaký oblbovák, potom ťa zoberú na sálu uspia a zobudíš sa väčšinou až v posteli. Mňa to najprv moc nebolelo, lebo ti dávajú infúzku. Musíš ešte aspoň deň neprehĺtať ale vyplúvať sliny lebo ti odtiaľ ide krv. Tak len piješ vodu, a ostaneš tam asi tri dni. No a potom je to už asi na každom inak. Ja bolesť znášam dobre, v nemocnici to bolo v pohode, ale keď som prišla domov, tak ma triaslo od bolesti, nemohla som spať a tiekli mi slzy. Ale poznám ľudí čo na druhý deň doma jedli hrianky, tak neviem
@mardzi93 panebože najviac si ma teraz vystrašila tým že budem musieť vyplúvať tie sliny s krvou...no dúfam že to nejako prežijem. Teraz ma napadlo že čo ako sa neprebudím z narkózy
Mne ich vyberali pred 4 rokmi pod lokálkou. Hoci mi predtým pichli "náladovku" tak som strach mala. Keďže mám panický strach z ihiel a krvi tak doktor a sestričky mali zo mňa nervy a údajne som zle spolupracovala. Ale nakoniec som to prežila. Ono záleží aj od nemocnice a lekára. Lebo už sa to robí aj laserom a vtedy to vraj nie je také nepríjemné. Potom, keď uplynie neviem koľko hodín od operácie tak musíš začať piť čaj- je síce hnusný, no treba, lebo na druhý deň ti dajú na raňajky rohlík , ktorý treba žuvať (čo síce nechápem, ale hádam vedia, čo robia). Medzitým treba veľa piť,aby si hrdlo, čo najviac uvoľnila a bola schopná jesť. Po pár dňoch to už potom začne ustávať a po dvoch týždňoch už môžeš jesť všetko, čo vidíš.
@mardzi93 hrianky? akoze co ja pocuvam pribehy - a bolo ich fakt dost, pretoze aj ja som zvazovala vyber krcnych - tak ludia tyzden nevedia nic jest a chut prveho jogurtu ktory do seba potom dostanu si zapamataju naveky ako to najlepsie co v zivote jedli
@ridgeback mne tiež každý hovoril že v pohode a keď som už zomierala v posteli tak povedali "no aj mna to tak bolelo ale nechcel som ťa predtým strašiť"
@strawberrywii to je v pohode, to budeš práveže rada že ti nemusíš prehĺtať lebo to bolí
určite sa prebereš len si dávaja pozor potom a nechoď sama nikde, lebo sa ti môže niečo stať (ja som odpadla
@willbebetter no ja som bola ten druhý prípad, ja som ešte týždeň a pol jedla denne jednu presnedávku asi tak že ráno horko-ťažko dve lyžičky a zvyšok dňa som sa trápila nech ju aspoň dojem A baba čo bola so mnou na izbe tak v nemocnici kňučala ako ju to bolí a keď som jej doma písala ako sa má, tak povedala že o dva dni jedla hrianky
@strawberrywii mne ich vyberali len v lokálnej, nie v celkovej narkóze - tak asi priebeh ti nemusím ozrejmovať.. aj keď poviem ti, že keby si mám znova vybrať tak by som určite tak ako vtedy nevolila celkovú.. ale to je už na tebe
pocity potom? zpočiatku v pohode(sedela som vysmiata na posteli) - účinkovali ešte oblbováky.. ako už bolo spomenuté budeš musieť vyplúvať sliny - toho sa určite neboj... horšie bude keď ti potom povedia aby si už začala prehĺtať... klamať ti nebudem.. bolesť neskutočná.. aj nasledujúce dni... presne viem, že 9 dní som nepovedala ani slovo... a cca 11 dní som jedla len kašovité jedlá.... oni ti tam už pokyny dajú, ale napr. nebudeš sa môcť sprchovať/umývať hlavu v teplej vode, nepiť/nejesť teplé nápoje/jedlá, nepredkláňať sa, budeš ústa vyplachovať harmančekom/repíkom, nehovoriť viac ako je nutné atď atď... doporučujem ti všetko dodržovať lebo nedodržanie môže spôsobiť niečo čo by si zažiť nechcela - nebol to môj prípad.....
zhrnutie - nie je to nič príjemné, bolesť tam rozhodne je... ale považujem to za správne rozhodnutie... tých pár dní sa dá vydržať ... treba to brať ako taký oddych doma (ja som hneď na druhý deň šla z nemocnice domov)... určite to prežiješ rob čo ti kážu a bude to fajn.. neboj
PS: ešte ti poradím... aj keď to bude bolieť snaž sa čo najviac piť a keď ti dovolia jesť tak aj čo najviac jesť... koľko ti pôjde.... --- lepšie sa to potom hojí atď
@strawberrywii keby bola krv so slinami to najhoršie tak by som nemala už 10 rokov panický strach z nemocníc
v niektorých nemocniciach pri tom ani neuspávajú, ako napr. mňa, a robia ti to všetko pri plnom vedomí (fakt nie príjemný pocit!) týždeň nemôžeš jesť, a hrdlo ťa bolí ako sviňa, no každopádne ak to nie je že brutálne naliehavé tak by som sa na tvojom mieste na to vysrala
@estrella5 ak budem mať na výber tak si asi vyberiem celkovú narkózu..to by malo byť lepšie nie? oobože tak to budem mať ako vidím dosť silné bolesti dufam ze to zvládnem budem musieť dakujem za rady
@strawberrywii to som mala 5 rokov vtedy asi a keď som sa prebrala, tak som mala ešte na ruke takú somarinu, asi infúziu, alebo niečo podobné a ja som bola ešte oblbnutá tou tabletkou, tak som bľačala po sestričkách, že si to chcem dať dolu, trieskala som tou rukou o všetko, o čo sa dalo a hádzala som po nich knižky
@strawberrywii pokiaľ ja viem (a aj som to mala potvrdené od dvoch kamarátok) pri celkovej narkóze hrozí potom zvracanie (neviem si predstaviť cez to hrdlo zvracať.. auuu...) ... a častejšie sa tvoria krvné zrazeniny (to ako sa odstraňujú by som zažiť nechcela) .... a vôbec to nie je také hrozné ako napísala @candy36 ... ja som bola v lokálnej... necítila som pri zákroku žiadny náznak bolesti... len taký nepríjemný tlak, ale nič nebolelo, nepichalo, atď.... viac robil strach a stres ako samotný zákrok.. ten bol naozaj v poho
@estrella5 ver mi, ja som to zažila takže viem a mňa to teda bolelo, aj keď, ja som vraj mala od antibiotík strašne dojebané hrdlo takže mi tam musel robiť ešte niečo a trvalo to asi 2 hodiny a bolo to hrozné
@candy36 aj ja som to zažila, takže viem hehe... možno to je tým, že mne to nevyberali kvôli chorobe, ale kvôli tomu, že som ich mala príliš veľké... tak som ich nemala nejako poškodené... ktovie, ale ja konkrétny zákrok za hrozný zážitok vôbec neberiem (po zákroku to už bolo o inom )
v lokálnej anestéze, za 20-30 minút to bolo hotovo, trochu som sa dusil, operácia nebolela, po operácii, keď vyprchala anestéza tak, tak to bolelo, asi 2 týždne som nejedol tuhú stravu, stále som pil - aj 6-7 l denne, aby som mal stále vlhké hrdlo, prvých pár dní máš aj zmenený hlas a nemôžeš hovoriť a musíš vypľúvať po operácii krv, za tri týždne už ma to skoro vôbec nebolelo a jedol som všetko, nie je to príjemné, ale dá sa to v pohode vydržať
to ste boli všetci ešte dobre, mne keď ich vyberali tak v celkovej anesteze na druhý deň domov, bolesť neskutočná doma som vypluval zrazenu krv do lavora a v noci ked už bol lavor do polovice plný tak späť do nemocnice kde povedali že sa mi jedna strana otvorila, znovu uspať a zašiť ešte raz, nejedol som poriadne pár mesiacov a teraz je od operácie viac ako dva roky a stále mám problémy z hrdlom, už som zase objednaný k ORL, neprajem nikomu. Ja som mal mandle riadne velké šupy už sa mi pomaly dýchať nedalo možno preto to bolo také komplikované. PS: vyberali mi ich preto lebo som bol pravidelne chorý na antibiotikách a mandle zakaždým zväčšené od detstva.
Ahojte...ak sem aj niekto po roku natrafil na tento príspevok, tak snáď pomôže aj ten môj. Bývala som dosť často chorá, tak mi teda navrhli vybratie mandlí, ale najprv som musela absolvovať vyšetrenia a tým pádom aj návštevu u imunoalergológa... najprv som bola v dúbravke a ten bol tak strašne ochotný vo všetkom, že som nakoniec išla do ružinova a ten ešte lepší, mi povedal, že on by ešte mandle nevyberal, že mu prídem moc mladá a to som mala 15 rokov (teraz mám 17), takže sa nič nekonalo...ale stav sa mi zhoršil vo februári tohto roku, kde mi zo dňa na deň navrelo hrdlo, ale doktorka dala lieky a po týždni bolo všetko ok...až do augusta, kde mi žiadne lieky nepomohli a mandla na pravej strane bola stále veľká... tak som teda išla na ORL vyšetrenie, kde mi doktorka povedala, že mám chronický zápal a zatekanie hlienov z nosa, ale že ešte počkáme a keď budem znovu chorá,tak zvážime vybratie mandlí... pozerám na ňu, že veď sú zväčšené a navyše je tam ten zápal, ona sa tak zasmiala a povedala "zväčšené mandle má skoro každý treí človek a aj zmenšené" tak som ju dokopala k tomu, aby mi napísala lístoček do nemocnice na vybratie mandlí a ešte v ten deň som išla do Ružinovskej nemocnice a dohodla som s nimi termín. Keď mi povedali termín normálne som sa začala tešiť do nemocnice a všetci boli mimo z toho, že sa teším do nemocnice. No ja som sa tešila, že to bude konečne za mnou. Prišla som do nemocnice v pondelok a druhý deň ráno ma operovali. Všetci mi hovorili aká to bude bolesť aj tri týždne, tak som to brala teda tak že pretrpím nejaký ten čas, ale aspoň bude všetko v pohode. Ako ma prebudili z narkózy, najprv som sa ccela opýtať "už?" ale asi by mali zo mňa dobrú šouku, lebo pre nich to bolo asi "až". A tak prvé, čo som spravila bolo, že som prehltla a potom som si teda sama aj na to už odpovedala. Nebola to nejaká ukrutná bolesť, ešte som sa im aj poďakovala, keď ma odvádzali zo sály. V ten deň som ešte jesť nemohla, iba piť po niekoľkých hodinách. Žiadnu bolesť som nepociťovala, len zvláštny pocit v krku ako keby mi tam rástli stromy, a to sa teda k bolesti prirovnať nedá. Na druhý deň na raňajky nám už dali vianočku s pudingom a síce to trvalo, kým som dojedla jeden kúsok vianočky, ale bolesť som nepociťovala. Jedine sa mi ťažšie rozprávalo, a keď som dlhšie rozprávala, tak ma trošku pichalo v krku. Teraz mám tri týždne po operácií a cítim sa ako rybička vo vode, ale to už dlhšie Určite sa nemáte čoho báť, nič hrozné to nie je ako všetci píšu. Teda možno aj áno, ale všetko závisí od psychiky ako to zoberiete. Keď sa budete báť, tak si to len privoláte a tak to aj dopadne, naozaj sa netreba ničoho obávať, aspoň tú pliagu zo seba dostanete a bude vám dobre. Čiže veľa šťastia a hlavne zdravia!
tak ja sa pochvalim so svojou skusenostou nie peknou.zacala som s prvou anginou.prisla som k lekarke ta mi dala antb na tri dni.cim mi anginu nedoliecila a uz sa to so mnou vlieklo.hnisave capy som si stale vytlacala.chodila som k lekarke ze stale mi nieco je a ked ma poslala u nas v meste na krcne a ten debil vravel ze mi nic nie je a mandle mam krasne tak moja lekarka zacala robit zo mna psychicky labilnu.nehovorim o tom ze hnisave mandle som jej musela fotit aby videla kde ten hnis je!potom som zacala rapidne chudnut .hned ma prijali na interne odd zas u nas v meste,klasika vravela som im o mojom probleme a tiez ma poslali k nasmu krcnemu.ked on zas hrdina vravel ze mi nic nie je tak primarka z interneho zo mna urobila anorekticku a labilnu tavu.dostala som nejake antidepresivum ci to bolo aj tak som to nebrala.chvilu som na lekarov kaslala ale potom som opat prisla k mojej lekarke ktora uz asi pochopila.poslala ma na krcne do vacsieho mesta kde doktorka vravela ze mandle mali byt uz davno von .su zjazvene zdeformovane a nefunkcne plne hnisu a komplikuju mi zivot.tak som sa nachystala na operaciu.zakrok ok .bolesti prve pat dni v pohode ale potom to prislo do desiateho dna brutal bolest ani som nespala.no takze rok chronicka angina potom vyber a nedavno som zistila ze mam pozostatok mandle ktory mi hnisa a zas komplikuje zivot(chronicky kasel,hlieny egzemy bolesti klbov chrbtice atd.) takze operaciu mi idu zopakovat s tym ze uz budu vyberat aj nosnu mandlu v celkovej narkoze.doktorom by som po palcoch dala.uplatky by brali vsetky ale robotu si neurobia.
Je to trocha offtopic, ale akurat som so zenou riesil, ze mojej malej 2 rocnej bejby casto zatekali sopliky. Tu som cital v komentari » www.zdravoteka.sk/magazin/zatekan... ze niekoho s tym posielaju na vybratie mandli. Take male dieta stresovat s niecim takym. Ja ked som bol maly, tak mi vyberali mandle a teda nebolo to nic prijemne a ako citam tieto tu komentare, tak sa to moc nezmenilo. Stale masiarstvo.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
24 komentov
@strawberrywii to je v pohode, to budeš práveže rada že ti nemusíš prehĺtať lebo to bolí
určite sa prebereš len si dávaja pozor potom a nechoď sama nikde, lebo sa ti môže niečo stať (ja som odpadla
pocity potom? zpočiatku v pohode(sedela som vysmiata na posteli) - účinkovali ešte oblbováky.. ako už bolo spomenuté budeš musieť vyplúvať sliny - toho sa určite neboj... horšie bude keď ti potom povedia aby si už začala prehĺtať... klamať ti nebudem.. bolesť neskutočná.. aj nasledujúce dni... presne viem, že 9 dní som nepovedala ani slovo... a cca 11 dní som jedla len kašovité jedlá.... oni ti tam už pokyny dajú, ale napr. nebudeš sa môcť sprchovať/umývať hlavu v teplej vode, nepiť/nejesť teplé nápoje/jedlá, nepredkláňať sa, budeš ústa vyplachovať harmančekom/repíkom, nehovoriť viac ako je nutné atď atď... doporučujem ti všetko dodržovať lebo nedodržanie môže spôsobiť niečo čo by si zažiť nechcela - nebol to môj prípad.....
zhrnutie - nie je to nič príjemné, bolesť tam rozhodne je... ale považujem to za správne rozhodnutie... tých pár dní sa dá vydržať ... treba to brať ako taký oddych doma (ja som hneď na druhý deň šla z nemocnice domov)... určite to prežiješ rob čo ti kážu a bude to fajn.. neboj
PS: ešte ti poradím... aj keď to bude bolieť snaž sa čo najviac piť a keď ti dovolia jesť tak aj čo najviac jesť... koľko ti pôjde.... --- lepšie sa to potom hojí atď
veľa šťastia...
v niektorých nemocniciach pri tom ani neuspávajú, ako napr. mňa, a robia ti to všetko pri plnom vedomí (fakt nie príjemný pocit!) týždeň nemôžeš jesť, a hrdlo ťa bolí ako sviňa, no každopádne ak to nie je že brutálne naliehavé tak by som sa na tvojom mieste na to vysrala
@estrella5 v lokálnej je to hrôza
chuderky sestričky, ktoré tam vtedy boli si so mnou vytrpeli