Dnes sa mi stala srandovná vec, okolo štvrtej mi volala mzdová účtovníčka z predchádzajúceho zamestnania a celá vyklepaná mi hovorila, že mi omylom na účet poslala o cca 300 eur viac než som mal dostať. keďže som pochopil, že jej vzniknutú škodu zosobnia
normálne by som to poslala naspäť, ja som inak taká dobrá duša, že by som bola schopná sama zavolať účtovníčke, či sa nepomýlila lebo 300 eur je celkom náklad
Raz sa mi stalo niečo podobné, i keď s kreditom. Omylom mi niekto dobil kredit, tak mi potom volali, že či im aj ja dobijem, no a vtedy som nezarábal, nemal som z čoho. Tak boli na mňa naštvaní
@sadistrom nie že som si tým nie istý, ja to viem lenže by to dali uhradiť účtovníke lebo by to bolo jej manko a ja by som bezpracne prišiel ku trom kilám a niekto by povedal že som sprostý a mal som si to nechať
@tunidlo šak to, že ak má deti alebo hypotéku alebo čo.... a v čechách sú dosť hnusný exekútori, ak by jej tie tri kilá chýbali na splátku. cudzie nepotrebujem
@oiquell ako ti to povedat.. slovensky pravny poriadok pozna i institut bezdovodneho obohatenia sa.. vzhladom k tomu, ze priestupky su urcene konkretnou sumou (ktoru teraz z hlavy neviem.. ale mensou ako 300 €), tak by to uz bolo asi hodnotene ako trestny cin.. a teda by to asi za to nestalo.. nevratit
samozrejm, ze tetuska co to poslala by to vediet hned nemusela.. ale vzhladom k premlcacej dobe trpnut najblizsie roky ci mi nepride predvolanie kvoli tomu.. by to asi za to nestalo
Si si tým istý? Lebo ja osobne sa v tom absolútne nevyznám, ale tak intuitívne silne pochybujem, že toto by mohlo skončiť tak, ako hovoríš.
Asi by ma zákonná povinnosť overovať si, čo mi kto poslal, a povinnosť vracať prebytok oproti nejakej hranici, zaskočila.
Čakal by som, že ak by šlo o dostatočnú sumu, súdne by sa k nej posielajúci vedel dopracovať, ale nechce sa mi veriť, že by za toto bol niekto, komu to bolo takto poslané, trestaný.
@tunidlo trestany nebudes v prvom rade.. prvotne bude vyziadane od teba vydanie bezdovodneho obohatenia.. čo sa za trest považovať samozrejme nedá
(§451 a nasledujuce obcian zakonnika)
to čo som vyššie písal by bolo až v prípade, keby to nechceš vydávať a v podstate extrém.. ((do sankcie trestného činu by to prišlo pri výške tuším 200 eur alebo tak.. čo je v podstate až 3. krok )
---
a taktiez zakon v OZ pise, ze
§ 456
Predmet bezdôvodného obohatenia sa musí vydať tomu, na úkor koho sa získal. Ak toho, na úkor koho sa získal, nemožno zistiť, musí sa vydať štátu.
ano suhlasim, ani ja si necekujem ucet denne a v podstate mi nechodia ani sms o jeho aktualnom stave, takze neviem kedy a co mi tam pride.. na druhej strane.. lehoty tam myslim nie su.. takze ked zistim, ze tam mam nieco co nemam mat.. asi by som sa o to mal zaujimat.. prave i kvoli tomuto...
@oiuquell to ako postupuje firma je uplne nepodstatne.. to je vztah medzi nou a firmou.. to nic nemeni na tom, ze by to v konecnom dosledku nemuselo mat vplyv na teba.. prave tym, ze by si sa bezdovodne obohatil.. to ci na ukor firmy alebo tej uctovnicky je druha vec .. tam by potom akurat zalezalo kto z nich bude od teba pozadovat vratenie
Inak ja tiez vraciam furt ked sa niekde pomýlia a raz sa mi to už aj vrátilo. Som vydal o 10e viac týpkovi ked som časníka robil a došiel za mnou a vrátil mi to. Karma.
@johnysheek Myslím, že tu sa bude postupovať podľa právnej úpravy bezdôvodného obohatenia v ZP, keďže právnym dôvodom vyplatenia legálne získanej časti zárobku bolo vyplatenie mzdy/platu/odstupného... Ale v zásade je to jedno, samozrejme máš pravdu s bezdôvodným obohatením Navyše, keďže ide o sumu presahujúcu hranicu malej škody 266 eur, možno ho stíhať za t. č. zatajenia veci, ak by tie prachy nevrátil ani v čase, keď vedel o tom, že mu nepatria. teda po výzve účtovníčky alebo zistení nesúladu medzi výplatnou páskou a peniazmi na účte atď.
Mna takto odrbavali v minulej robote. Vyplata dosla medzi 400-500€ a o mesiac SMS od agentury, že sorko, zle sme vyrátali odvody, strhneme vám budúci mesiac. A potom tie výplaty boli už len okolo 200€... hajzlovina riadna.
Btw. nechcela by som byť mzdová účtovníčka.
Banka by ti poslala žiadosť o vrátenie ak by si to ignoroval začala by to vymáhať súdnou cestou a nielenže by si jej musel vrátiť peniaze ale ešte aj vzniknuté peniaze ktoré na tvojom učte na seba zarobili
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
28 komentov
Ja by som to tiež urobila. A dúfala by som, že som to už nemala minuté A mala čo poslať naspäť
Obzvlášť nepríjemné je ak peniaze pošlete na iný účet.
Zišlo by sa vždy
Ale ak by neboli moje, nevenoval by som tomu second thought
samozrejm, ze tetuska co to poslala by to vediet hned nemusela.. ale vzhladom k premlcacej dobe trpnut najblizsie roky ci mi nepride predvolanie kvoli tomu.. by to asi za to nestalo
@johny281
Si si tým istý? Lebo ja osobne sa v tom absolútne nevyznám, ale tak intuitívne silne pochybujem, že toto by mohlo skončiť tak, ako hovoríš.
Asi by ma zákonná povinnosť overovať si, čo mi kto poslal, a povinnosť vracať prebytok oproti nejakej hranici, zaskočila.
Čakal by som, že ak by šlo o dostatočnú sumu, súdne by sa k nej posielajúci vedel dopracovať, ale nechce sa mi veriť, že by za toto bol niekto, komu to bolo takto poslané, trestaný.
(§451 a nasledujuce obcian zakonnika)
to čo som vyššie písal by bolo až v prípade, keby to nechceš vydávať a v podstate extrém.. ((do sankcie trestného činu by to prišlo pri výške tuším 200 eur alebo tak.. čo je v podstate až 3. krok )
---
a taktiez zakon v OZ pise, ze
§ 456
Predmet bezdôvodného obohatenia sa musí vydať tomu, na úkor koho sa získal. Ak toho, na úkor koho sa získal, nemožno zistiť, musí sa vydať štátu.
ano suhlasim, ani ja si necekujem ucet denne a v podstate mi nechodia ani sms o jeho aktualnom stave, takze neviem kedy a co mi tam pride.. na druhej strane.. lehoty tam myslim nie su.. takze ked zistim, ze tam mam nieco co nemam mat.. asi by som sa o to mal zaujimat.. prave i kvoli tomuto...
@oiuquell to ako postupuje firma je uplne nepodstatne.. to je vztah medzi nou a firmou.. to nic nemeni na tom, ze by to v konecnom dosledku nemuselo mat vplyv na teba.. prave tym, ze by si sa bezdovodne obohatil.. to ci na ukor firmy alebo tej uctovnicky je druha vec .. tam by potom akurat zalezalo kto z nich bude od teba pozadovat vratenie
Btw. nechcela by som byť mzdová účtovníčka.