Ahojte, dnes ma zmiatla jedna vec. Počula som, že keď skončíš strednú školu a hneď nejdeš na výšku (napr. ideš rok do zahraničia, alebo proste ostaneš doma) že si potom musíš platiť vysokú školu (aj denné štúdium). Je to pravda? Nejako som sa nad tým nikd
no... to by aj mňa zaujímalo... ja som zasa počula, že keď chodím na jednu výšku, a na druhý rok sa rozhodnem prestúpiť na úplne inú (s tým, že budem robiť aj skúšky a celý ten kolobeh), že sa to potom tiež platí... napíšte mi pls TS, alebo ma označte, a dajte aj mne vedieť .. ďakujem
@somslavka ja viem len o tom, že ak prestúpiš na školu toho istého zamerania a vybavíš si potrebné veci tak by si nemala platiť, aspoň nie veľa... ale môžeš zadarmo študovať len 6 rokov. čiže ak dokopy študuješ viac ako 6 rokov, každý nový rok si platíš
@missewo 6 rokov? nie je to nahodou tak, ze stat ti plati standardnu dlzku studia? t.j. 5 rokov v pripade magisterskeho a inzinierskeho studia (tie co maju 6 tak 6 rokov)
preco mam pocit, ze som niekde pocula, ze stat ti hradi vysku do 26tky? tak potom tam bude ta podmienka, ze 6 rokov a do 26, takze to je uplne 4, ze ci ides na rok do pecka, alebo nie
@majusssska Máš pravdu,štát platí 5 rokov,ale napríklad 6 na medicíne,ale to je jasné.Čiže klasika 3 roky Bc. a potom tie dva Ing.,Mgr.Keby začneš jeden rok chodiť na výšku a potom po roku začneš odznova na inej škole tak by si si platila ten tretí ročník,u nás to je tuším 500 Eur za 2 semestre.Je jedno či pôjdeš najprv na rok robiť a potom do školy,nebudeš to mať spoplatnené,ale to s tým do 26 rokov ako napísala @kikushenka tak to neviem,ale možné to je...
@kikushenka To do 26rokov je len dodatok že vo všeobecnosti ti budú platiť štúdium len do tohto veku.. napríklad keby sa niekto rozhodol v 25ke ísť na výšku tak mu zaplatia len rok
Ale prekročenie štandardnej dĺžky nikdy nezaplatia
@martin182@kikushenka to je blbosť, môžete začať denne študovať aj napríklad v 27-ke a štát Vám štandartnú dlžku štúdia platí.
akurát študentské zľavy platia len do 26 rokov, ak má človek viac ako 26 a študuje denne, nemá polovičné cestovné a od 25-ky nedostávajú rodičia na neho prídavky, už nie je nezaopatrené dieťa, takže ak nepracuje, musí požiadať o dávku v hmotnej núdzi nakoľko rodičia už nie sú povinný ho živiť.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
16 komentov
Ale prekročenie štandardnej dĺžky nikdy nezaplatia
akurát študentské zľavy platia len do 26 rokov, ak má človek viac ako 26 a študuje denne, nemá polovičné cestovné a od 25-ky nedostávajú rodičia na neho prídavky, už nie je nezaopatrené dieťa, takže ak nepracuje, musí požiadať o dávku v hmotnej núdzi nakoľko rodičia už nie sú povinný ho živiť.