- neprirodzeny - to je ten ktory prevlada v modernej spolocnosti odkedy sme zacali pestovat obilie (europa, blizky vychod) / ryzu (azia) / kukuricu (amerika) - tento rezim je postaveny na sacharidoch - ludske telo nan neni evolucne dobre adaptovane, kedze na nom fungujeme len tisicky rokov a za taky kratky cas sme sa nan ani nemohli prisposobit. preto mame casto velke vykyvy krvneho cukru dosledkom coho casto zvykneme pocitovat unavu, okrem toho trpime na obezitu, cukrovku a dalsie a civilizacne choroby
- prirozeny - hovori sa mu ketoticky stav. v modernej spolocnosti je sucastou roznych diet a foriem stravovania napr: paleo, keto. telo pri nom funguje tak ako fungoval clovek miliony rokov ked lovil a obcas zbieral nejake ovocne plody ci oriesky) a je nan evolucne velmi dobre adaptovane... namiesto sacharidov pouziva ako zdroj energie tukove zasoby takze je to velmi efektivny sposob ako sa zbavit nadbytocneho tuku... telo sa do tohoto rezimu prepne zhruba po dvoch tyzdnoch uplneho vynechania sacharidov. Takze treba uplne zabudnut na sladkosti, chlieb, akekolvek pecivo, ryzu, zemiaky, strukoviny, kukuricu a zacat konzumovat uz iba maso tuk vajicka, mlieko (ale jedine s nizkym obsahom alebo uplne bez laktozy - napriklad kozie mlieko ma menej laktozy), a taktiez vela zeleniny, orieskov, ovocie len s mierou nakolko obsahuje fruktozu - na druhej strane aj lovci a zberaci okrem masa jedli aj ovocne plody takze troska ovocia sa bat netreba ale prve dva tyzdne kym sa telo prepne do rezimu nutricnej ketozy sa mu treba uplne vyvarovat idealne su napriklad jahody ktore obsahuju len velmi malo cukru no zaroven chutia sladko - koli ich arome ktora vytvara dojem vacsej sladkosti).
Zastancovia paleo stravy jedia obvykle velmi vela masa mastnych jedal slaniny a pritom nemaju problemy s nadvahou. z tuku sa neopribera pokial je telo v kto rezime. Len si treba dat pozor aby v tom mase neboli primiesane ziadne sacharidy lebo ked si das trebars hurku, tlacenku, rezen obaleny v muke a struhanke, ci dietnu salamu alebo parky plne skrobu tak konzumujes sacharidy ani o tom nevies. preto sa pri takejto diete treba pozerat na obsah sacharidov a preferovat kvalitne bio potraviny (takze kurence aj vajicka z domaceho chovu - kto nema cas starat sa o domacu hydinu ten si vie domacu hydinu zabezpecit aj inde hociaky domaci chovatel ci farmar predava svoje kurernce, morky ci vajicka - alebo chod nakupit do Fresh Marketu ci Jeme) alebo si vyber nejaky eshop zamerany na paleo stravu google ti ich najde dost (daj si do google paleo eshop). nemusi sa to vsak dodrziavat nejako ultra striktne ak si das dajme tomu raz za tyzden chleba s maslom, burger ci jeden trojuholnik pizze alebo par lyziciek medu, tak ta to nezabije aj lovci a zberaci obcas skonzumovali nejake sacharidy, ale urcite to netreba robit kazdy den a urcite nie prve dva tyzdne. lebo inak sa tvoje telo zase prepne do neprirodzeneho rezimu. a co sa tyka sladenia tak v paleo diete sa pouziva stevia (ale ta sladkost neni az taka silna ako u cukru), alebo aj Xylitol ten je rovnako sladky ako cukor a chuti mozno aj trochu lepsie ako sacharoza ale ten neodporucam lebo je to naozaj cukor aj ked o nieco zdravsi ale stale je to cukor
@willbebetter zial sacharidy su ako droga nejaky cas ked ich vynechas pocitujes abstinencny syndrom a mas nutkanie si ich dat citis cerstvo upeceny chlieb alebo pizzu vidis niekde veternik a hned sa ti zbiehaju slinky (staci si ich len predstavit). ale ak to nutkanie nejaky cas vydrzis a prekonas "abstak" tak po case ti uz cukor vobec nebude chybat a tvoje telo ti zato podakuje tak ze sa fyzicky zacnes citit omnoho lepsie a budes plna energie.
@xxar3s a ako my vysvetlis, ze pred konzumaciou pizze mam glykemiu napr. 6,4 a po jej skonzumovaní (na nej sunka, syr, kukurica, paradajky) mám glykemiu 6,4
,,prirodzene" je nejest par hodin, potencialne az tolko hodin, ze sa clovek dostane do ketozy, ale v prirode ziadne jedlo s takym pomerom makrozivin, z ktoreho sa da aj prezit aj udrzat sa v ketoze konstantne, neexistuje ani
aj Eskimaci, ktori jedia tulena s tulenom, maju nastaveny metabolizmus na glukoneogenezu z bielkovin z masa
@Salora sice viem co je glykemicky index, ale nerozumiem ako konkretne tvoj prispevok suvisi s tym co som napisal? co sa tym snazis dokazat? skus vysvetlit podrobnejsie.
@octavia neviem ci si ma spravne pochopil, alebo ci sa nesnazis moje slova vythnut z kontextu. ja netvrdim ze nase telo dokaze fungovat uplne bez sacharidov. pokial je tvoje telo v rezime nutricnej ketozy vacsina buniek namiesto glukozy ziskava energiu z ketonov. okrem toho male mnozstvo glukozy si vyraba telo aj samo a nejake male mnozstvo sacharidov prijmes aj v takejto strave.
PS: toto nie su ziadne konspiracie zo Zem a Veku ale vedecky podlozene fakty. vsak si daj do googlu heslo "Nutricna ketoza" a nieco si o tom precitaj. dokazom ze to neni blud su miliony ludi na celom svete, ktori roky ziju na paleo strave a mnohym to pomohlo zlepsit zdravotny stav, alebo schudnut.
@xxar3s to bola reakcia na povodnu otazku a tiez na @12 a cchelo tym byt o.i. povedane aj to, ze aj rozumne mnozstvo cukru (aj bieleho rafinovaneho) a rozumna kombinacia nijako neskodi ani zdravemu sloveku s norm. fungujucim metabolizmom ani diabetikovi... takze pokojne mozes zjest napr. pizzu aj kazdy den a nijako sa to neprejavi na zdr. stave ci línií
btw. stevia ma omnoho vacsiu sladivost, nez cukor... a xylitol ma skoro taku sladivost ako sukor ale je velmi vhodny aj pri diete a aj pre diabetikov, pretoze ma GI pod 7 a na jeho rozlozenie nie je potrebny inzulin... a velmi dobry je aj kokosovy sukor
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
15 komentov
ale od narodenia povedzme do vysokej staroby nic take nekomzumovat asi nie je idealne a mohlo by obmedzit vyvoj dietata a dospievanie
a hlavne ak sa ludstvo z velkej casti vyvinulo do sucasnej podoby vdaka intenzivnemh pestovaniu obilia/ryze, sme evidentne na to privyknuti
- neprirodzeny - to je ten ktory prevlada v modernej spolocnosti odkedy sme zacali pestovat obilie (europa, blizky vychod) / ryzu (azia) / kukuricu (amerika) - tento rezim je postaveny na sacharidoch - ludske telo nan neni evolucne dobre adaptovane, kedze na nom fungujeme len tisicky rokov a za taky kratky cas sme sa nan ani nemohli prisposobit. preto mame casto velke vykyvy krvneho cukru dosledkom coho casto zvykneme pocitovat unavu, okrem toho trpime na obezitu, cukrovku a dalsie a civilizacne choroby
- prirozeny - hovori sa mu ketoticky stav. v modernej spolocnosti je sucastou roznych diet a foriem stravovania napr: paleo, keto. telo pri nom funguje tak ako fungoval clovek miliony rokov ked lovil a obcas zbieral nejake ovocne plody ci oriesky) a je nan evolucne velmi dobre adaptovane... namiesto sacharidov pouziva ako zdroj energie tukove zasoby takze je to velmi efektivny sposob ako sa zbavit nadbytocneho tuku... telo sa do tohoto rezimu prepne zhruba po dvoch tyzdnoch uplneho vynechania sacharidov. Takze treba uplne zabudnut na sladkosti, chlieb, akekolvek pecivo, ryzu, zemiaky, strukoviny, kukuricu a zacat konzumovat uz iba maso tuk vajicka, mlieko (ale jedine s nizkym obsahom alebo uplne bez laktozy - napriklad kozie mlieko ma menej laktozy), a taktiez vela zeleniny, orieskov, ovocie len s mierou nakolko obsahuje fruktozu - na druhej strane aj lovci a zberaci okrem masa jedli aj ovocne plody takze troska ovocia sa bat netreba ale prve dva tyzdne kym sa telo prepne do rezimu nutricnej ketozy sa mu treba uplne vyvarovat idealne su napriklad jahody ktore obsahuju len velmi malo cukru no zaroven chutia sladko - koli ich arome ktora vytvara dojem vacsej sladkosti).
Zastancovia paleo stravy jedia obvykle velmi vela masa mastnych jedal slaniny a pritom nemaju problemy s nadvahou. z tuku sa neopribera pokial je telo v kto rezime. Len si treba dat pozor aby v tom mase neboli primiesane ziadne sacharidy lebo ked si das trebars hurku, tlacenku, rezen obaleny v muke a struhanke, ci dietnu salamu alebo parky plne skrobu tak konzumujes sacharidy ani o tom nevies. preto sa pri takejto diete treba pozerat na obsah sacharidov a preferovat kvalitne bio potraviny (takze kurence aj vajicka z domaceho chovu - kto nema cas starat sa o domacu hydinu ten si vie domacu hydinu zabezpecit aj inde hociaky domaci chovatel ci farmar predava svoje kurernce, morky ci vajicka - alebo chod nakupit do Fresh Marketu ci Jeme) alebo si vyber nejaky eshop zamerany na paleo stravu google ti ich najde dost (daj si do google paleo eshop). nemusi sa to vsak dodrziavat nejako ultra striktne ak si das dajme tomu raz za tyzden chleba s maslom, burger ci jeden trojuholnik pizze alebo par lyziciek medu, tak ta to nezabije aj lovci a zberaci obcas skonzumovali nejake sacharidy, ale urcite to netreba robit kazdy den a urcite nie prve dva tyzdne. lebo inak sa tvoje telo zase prepne do neprirodzeneho rezimu. a co sa tyka sladenia tak v paleo diete sa pouziva stevia (ale ta sladkost neni az taka silna ako u cukru), alebo aj Xylitol ten je rovnako sladky ako cukor a chuti mozno aj trochu lepsie ako sacharoza ale ten neodporucam lebo je to naozaj cukor aj ked o nieco zdravsi ale stale je to cukor
,,prirodzene" je nejest par hodin, potencialne az tolko hodin, ze sa clovek dostane do ketozy, ale v prirode ziadne jedlo s takym pomerom makrozivin, z ktoreho sa da aj prezit aj udrzat sa v ketoze konstantne, neexistuje ani
aj Eskimaci, ktori jedia tulena s tulenom, maju nastaveny metabolizmus na glukoneogenezu z bielkovin z masa
@octavia neviem ci si ma spravne pochopil, alebo ci sa nesnazis moje slova vythnut z kontextu. ja netvrdim ze nase telo dokaze fungovat uplne bez sacharidov. pokial je tvoje telo v rezime nutricnej ketozy vacsina buniek namiesto glukozy ziskava energiu z ketonov. okrem toho male mnozstvo glukozy si vyraba telo aj samo a nejake male mnozstvo sacharidov prijmes aj v takejto strave.
PS: toto nie su ziadne konspiracie zo Zem a Veku ale vedecky podlozene fakty. vsak si daj do googlu heslo "Nutricna ketoza" a nieco si o tom precitaj. dokazom ze to neni blud su miliony ludi na celom svete, ktori roky ziju na paleo strave a mnohym to pomohlo zlepsit zdravotny stav, alebo schudnut.
btw. stevia ma omnoho vacsiu sladivost, nez cukor... a xylitol ma skoro taku sladivost ako sukor ale je velmi vhodny aj pri diete a aj pre diabetikov, pretoze ma GI pod 7 a na jeho rozlozenie nie je potrebny inzulin... a velmi dobry je aj kokosovy sukor
@salora