Ahojte. Som tretiačka na SŠ s ekonomickým zameraním. Rada by som po strednej študovala veterinarne lekarstvo. Myslíte si, že je možné stihnúť za ten rok a pol komplet gymnaziálnu chemiu a biolu na prjímačky? Ak by som aj prijímačky urobila je nejaká šanca
» fvl.vfu.cz/export/sites/fv... pozri si toto a sama zhodnoť, či je biológia a chémia na ekonomickej škole postačujúca vôbec na to, aby si sa tam dostala (berú tak 110 ľudí z 800)
všetko závisí od teba - ak teraz začneš a budeš sa doma učiť, prípadne si aspoň z tej chémie zoženieš doučko, dá sa to stihnúť... neviem, ako sa učíš, akú máš trpezlivosť, či ťa to baví
len sa uisti, že v podmienkach na prijatie nie je aj absolvovaný počet rokov týchto predmetov
@werca27 nie, ale chystám sa (som na gymnáziu, tiež v treťom ročníku a chodím na semináre) a napriek tomu, že učitelia sú perfektní a naša škola je dlhodobo prehlasovaná za najlepšiu na Slovensku (v posledných rokoch za druhú alebo tretiu najlepšiu, neviem teraz a ani to asi nie je podstatné) mám dosť obavy. ty sa asi chystáš do Košíc (súdim podľa @6 ) takže to budeš mať asi jednoduchšie ako ja (o tejto škole som toho veľa nezisťovala) ale uvedom si, že toho budeš mať skurvene veľa doháňať + sa učiť nové a keď si zoberieš, že si 4 roky na strednej nemala chémiu ani biológiu tak ťa ešte počas prvého semestru šlak trafí podla mňa.. neni to len tak, veľa ľudí hovorí, že je to ťažšie ako medicína a má to aj niečo do seba, keď si vezmeš, že musíš ovládať všetko od škrečka po kravu..
no to sú všeobecné osnovy toho, čo sa na strednej škole na bio a chémii preberá, čiže najlepšie by bolo zohnať si učebnice, prípadne poznámky od niekoho, kto to mal a učiť sa z toho (napr. od Ušákovej sú rôzne testy, príprava na maturity a pod.)
náročné to určite je, ale nemyslím, že aj nezvládnuteľné - keď máš dosť odhodlania a to sama musíš vedieť zhodnotiť
@hellium odhodlanie určite mám. je to prote môj sen. milujem zvierata chcem im pomahat ale taktiez si uvedomujem co tato praca obnasa. 100% to nie je ziadny rozmar
Som v Brne a sú tu aj ľudia zo SŠ (nielen veterinarna). Teda ja osobne nikoho takého nepoznám. Od nás z ročníka sú vačšinou gymnazisti. Záleží od teba samej či to naozaj chceš robiť a či ti zato stojí toľko rokov ťažkého a drahého štúdia. Som v druháku a veru nie je to med lízať... Ale ak si ešte len v tretiaku a zaberieš, poprípade máš dobré známky prijímačky sú najmenší problém. Prvák sa tiež dá ako tak zvládnuť ale horšie príde potom...ako sa ti začne všetko nabalovať, jedno súvisí s druhým a podobne. Ale ak myslíš KE, tak v tom ti neporadím. Bola som aj tam, prijímačky mi prišli až primitívne (kukala som si tie knižky len zbežne, pár dní pred a po ceste autom). Ale ako to je so štúdiom to netuším, len viem, že to tam majú poposúvané čo sa predmetov týka (viac rozťahané ako my).
@letisha Môžem sa spýtať, či chémiu a biolu musím ovládať perfektne alebo sa stačí pripraviť iba podľa modeloviek. Resp. ak to náhodou nestihnem (dobrať celú gymnaziálnu CH a mám veľké problémy so samotným štúdiom? Bojím sa totiž, že o štúdium sa uchádzajú prevažne ľudia, ktorí majú tieto predmety v malíčku a nie ja, čo som chémiu ani biolu nevidela tri roky.
@letisha Známky mám prevažne jednotky no nemôžem povedať, že mi učivo, kt. sa učím ostane v hlave nadlho. Skôr by som povedala, že je to skôr biflovanie. A veru aj to ma trocha stresuje. Neviem čo čakať od tej školy. Viem že veterinu by som chcela v budúcnosti robiť na 100% som ochotná dať do toho všetko. No zároveň mám strach, že je to dopredu stratené :/
@werca27 Nič nie je dopredu stratené, len si musíš stanoviť priority. Veterina nie je len ťuťumuťu psík, ale vo velkej miere hospodarske zvieratá a hlavne produkčná medicína (čiže podpora živočíšnej výroby a velkochovov) - som vegetariánka, skoro vegánka a dosť s tým zápasím. Inak čo sa týka samotného štúdia, myslím, že bez BIO a CHEM sa neobídeš. Prijímačky sú síce ľahké a ak sa naučíš tie otázky, + základné princípy z knižok zmaturuj z bio/chem, poprípade nejaké doučká hlavne z chémie na tie príklady (priznám sa, že tie mi nikdy nešli a to som z chemie maturovala). Záleží všetko od teba ale vedz, že ajkeď prijímačkami prejdeš tak v prváku či už v Brne alebo v Košiciach máš skúšky alebo minimálne zápočty z biológie a chémie, ktoré ťa pripravia na ďalšie disciplíny a to napr. level biochémia, kde sa bez elemetarnych znalosti chemie moc nezaobídeš, fyziologia velmi súvisí s biologiou...atd atd..Nechcem ťa tu strašiť hovorím, len holý fakt a tu to o biflení naozaj nie je. Látku musíš hlavne pochopiť než sa ju len nabifliť, lebo ako sa to ročníkami postupne nabaľuje a od biologie a elementarnych membranovych transportov sa dostaneš cez farmakologiu a jej vzťah k funkcii CNS k jednotlivým chorobám a ich terapii...Neviem no, v každom prípade to skúsiť možeš..začni sa učiť, podaj si prihlášku a uvidíš či to je to čo hľadáš. Ajkeď to nevyjde aspoň si nemožeš vyčítať, že si to neskúsila alebo neurobila pre to všetko. Som názoru ak sa chce všetko ide
chodim do ke na veterinu som síce prváčka ale je to brutálna škola vela sa treba učiť...no a ta chemia a biola je dosť naročna (prave dvaja najprisnejši profesori) doučko ti dosť pomože podla mňa...mne osobne pomohlo...ale vela šťastia
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
20 komentov
len sa uisti, že v podmienkach na prijatie nie je aj absolvovaný počet rokov týchto predmetov
» www.uvlf.sk/sites/default/f...
o chémii neviem dokopy nič :/. Preto sa ťa pýtam či to je moc náročné
» www.uvlf.sk/sites/default/f...
náročné to určite je, ale nemyslím, že aj nezvládnuteľné - keď máš dosť odhodlania a to sama musíš vedieť zhodnotiť