Mne sa občas stáva, keď sa dlhšie učím, že začnem mať pocit, že toho viem čoraz menej. Vtedy to odložím preč a keď sa k tomu na druhý deň vrátim tak zistím, že to vlastne viem
netrenovana pamäť (neznalosť mnemotechnik, MAJOR systemu a pod...) zabuda do 14 dní 80% naučeného. To je normálka, takisto existuju tzv pamäťové rytmy alebo cykly na zaklade čoho vrcholi pamätanie si toho čo sa momentalne učiš - v preklade, ak sa učiš hodinu v kuse, najviac si zapamätaš to čo bolo na začiatku a koncitoho hodinoveho učenia.
Preto je nezmyselne sa učiť dajme tomu 6 hodin v kuse bez prestavok, spravnejšie je učiť sa v 30 minutovych intervaloch, pamäť potrebuje 5 minutove prestavky aby si urovnala informacie a pripravila spojenia pre ďalšie informacie ktore naviažu... tym si dokažeš z učenia zapamätať viac, a ak si to chceš pamätať dlhodobejšie, musiš si to opakovať v určitych intervaloch.
ale samozrejme, ked mas robit tri skusky za tyzden to nejde bez toho, aby si premazaval data... a postupne si vysillis gebulu celkom a uz to do tej hlavy ani nepojde
No stáva sa to celkom často ale naiel som super web kde je pár úžasných rád pre študentov Nájdeš n´tam aj článok o tom ako sa učiť mne to pomohlo a zistil som že nieje jedno ako sa človek učí nooo.... ( » www.studentom.sk/tipy-a-rady/)...
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
15 komentov
kuzlo je nic nevediet, nic potom nezabudnes
Preto je nezmyselne sa učiť dajme tomu 6 hodin v kuse bez prestavok, spravnejšie je učiť sa v 30 minutovych intervaloch, pamäť potrebuje 5 minutove prestavky aby si urovnala informacie a pripravila spojenia pre ďalšie informacie ktore naviažu... tym si dokažeš z učenia zapamätať viac, a ak si to chceš pamätať dlhodobejšie, musiš si to opakovať v určitych intervaloch.
trošku som lizol tuto problematiku