Serus borci. Zaujíma má že keď niekoho chytia policajti a je zhuleny čo mu spravia. Môžu mu dať nejaký test? Alebo ho zoberú hneď ? Alebo mu to nejak dokazu a bude stíhaný ? S kamarátom sa hádame tak má to zaujíma
"Z právneho hľadiska by si mal o drogách vedieť niekoľko základných vecí, pretože neznalosť zákona nikoho neospravedlňuje. Pre začiatok treba uviesť, že samotné užívanie drog na Slovensku nie je trestné. Trestného činu sa však dopustíš, ak budeš s drogami nakladať niektorým zo spôsobov uvedeným v Trestnom zákone. Môže ísť napríklad o výrobu, kúpu, predaj, výmenu, zadováženie alebo prechovávanie drog. Trestným činom môže byť dokonca aj také konanie, ktoré s drogami súvisí len nepriamo, napríklad ak by si niekoho iného zvádzal na zneužívanie drog alebo ho v tom podporoval."
Stručne - ak by bol fakt, že si pod vplyvom trestný, celý bratislavský Pentagon by bol zatvorený. Musia ťa s tou drogou reálne načapať, že ju máš pri sebe. Ale ani prehľadávať ťa nemôžu len tak ak na to nemajú dôvod pádny.
No, pokial viem, tak vazobne stihaju iba za prechovavanie urciteho mnozstva drog (predpoklada sa, ze za ucelom dalsieho predaja). Napr. pri marihuane su to 3 g, ale tiez zavisi od mnozstva aktivnej latky obsiahnutej v tych 3 g.
pokiaľ viem, tak:
pestovanie je priestupok.
užívanie vôbec nie je trestné ani stíhateľné.
držanie do určitého množstva je priestupok (keď ma chytili tak to určité množstvo sa počítalo podľa obsahu THC, vychádzalo to na nejakých 5 gramov max, ale závisí to od typu trávy), od toho množstva vyššie je trestné, a predaj je trestný automaticky.
čiže:
predávaš? zločin.
máš pri sebe? do určitého množstva priestupok, viac zločin.
pestuješ ale ešte to nie je pripravené na konzumáciu ani predaj, čiže sa to nedá klasifikovať ako držba? priestupok.
si pod vplyvom ale nemáš nič pri sebe? nič. ale budú ťa otravovať s perlustráciou aby si naozaj overili že pri sebe nič nemáš.
riadenie motorových vozidiel pod vplyvom aj keď pri sebe nič nemáš samozrejme (a jediné "správne", podľa môjho názoru) trestné, ale neviem či priestupok alebo zločin.
@midnight Áno vo všetkom pravda, ale dodala by som ešte, že tá tolerancia pri držaní (bez predaja) a tých dávkach, výjde na 70kg váhy že 1 gram trávy je na nejakých 6 dávok. A od desať dávok vyššie aj na vlastnú spotrebu je trestané trestom odňatia slobody na 4-10 rokov nepodmienečne. Čo je podľa mňa strašná kokotina.
@plavam_zivotom ešte že napiču merajú tie dávky, inak by som niekedy teraz vychádzal z väzenia, aj keď to s čím ma našli bolo také delo že už aj vtedy som sa (šťastne) divil že len podmienka -D
ale inak celá sada zákonov okolo tohto je strašná kokotina, nie len to odňatie slobody na 4-10
@midnight ale to je nejaká blbosť.
Keď je pod vplyvom tak nič, ale keď niečo má pri sebe tak priestupok/zločin?
Však si nemôže dať bez toho aby to predtým nemal pri sebe.
Keď to niekto užíval je 100% jasné že to mal pro sebe, aspoň chvílu.
To keď u niekoho nájdu a on sa rozbehne preč a pri behu si ju zapáli a vyfajčí tak už je nepostihnutelný hej?
@lukaso121 mňa do toho nič, ale políciu áno.
To máš to isté čo s kokainom či inou drogou - môže si človek robiť čo len chce a užívať kokaín? Nie, pretože zákon
@11 jak že nie ? Vždy si môžeš dať bez toho aby si to mal čo i len na stotinu v rukách .. ta dakto pozve bo co , vyriešené .. a hej nemusíš to ani sfajčiť stačí že to odhodis a si ne-postihnuteľny
@vsakpredsajaa
1. nie je to ani tak "blbosť" ako skôr... "ojebávka" slúžiaca na vyriešenie dvoch problémov: "po stránke filozofickej, je v podstate výsostné právo človeka dať do svojho tela akúkoľvek látku si zvolí, ale zároveň chceme právne postihovať kultúru a čierny trh okolo tejto látky".
2. to už neviem, či by ťa mohli (a chceli) stíhať čisto na základe svedectva policajtov že "mal pri sebe a videli sme ako sa toho zbavil a preto nemáme dôkazový materiál aj keď sme ho prichytili pri čine matia pri sebe"
@midnight to je úplne na hlavu ale.
Tak nech to tesa zlegalizujú lebo súčasný zákon mi pripomína niečo ako: Daj si čo chceš, je to predsa tvoja vec, nás do toho nič, ale pozor - ak ťa s tým nájdeme ideš do basy.
Wtf?
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
17 komentov
Stručne - ak by bol fakt, že si pod vplyvom trestný, celý bratislavský Pentagon by bol zatvorený. Musia ťa s tou drogou reálne načapať, že ju máš pri sebe. Ale ani prehľadávať ťa nemôžu len tak ak na to nemajú dôvod pádny.
A aj som si myslel že musíš mat niečo pri sebe aby ta stíhaly. Dik
pestovanie je priestupok.
užívanie vôbec nie je trestné ani stíhateľné.
držanie do určitého množstva je priestupok (keď ma chytili tak to určité množstvo sa počítalo podľa obsahu THC, vychádzalo to na nejakých 5 gramov max, ale závisí to od typu trávy), od toho množstva vyššie je trestné, a predaj je trestný automaticky.
čiže:
predávaš? zločin.
máš pri sebe? do určitého množstva priestupok, viac zločin.
pestuješ ale ešte to nie je pripravené na konzumáciu ani predaj, čiže sa to nedá klasifikovať ako držba? priestupok.
si pod vplyvom ale nemáš nič pri sebe? nič. ale budú ťa otravovať s perlustráciou aby si naozaj overili že pri sebe nič nemáš.
riadenie motorových vozidiel pod vplyvom aj keď pri sebe nič nemáš samozrejme (a jediné "správne", podľa môjho názoru) trestné, ale neviem či priestupok alebo zločin.
ešte že napiču merajú tie dávky, inak by som niekedy teraz vychádzal z väzenia, aj keď to s čím ma našli bolo také delo že už aj vtedy som sa (šťastne) divil že len podmienka -D
ale inak celá sada zákonov okolo tohto je strašná kokotina, nie len to odňatie slobody na 4-10
Keď je pod vplyvom tak nič, ale keď niečo má pri sebe tak priestupok/zločin?
Však si nemôže dať bez toho aby to predtým nemal pri sebe.
Keď to niekto užíval je 100% jasné že to mal pro sebe, aspoň chvílu.
To keď u niekoho nájdu a on sa rozbehne preč a pri behu si ju zapáli a vyfajčí tak už je nepostihnutelný hej?
To máš to isté čo s kokainom či inou drogou - môže si človek robiť čo len chce a užívať kokaín? Nie, pretože zákon
1. nie je to ani tak "blbosť" ako skôr... "ojebávka" slúžiaca na vyriešenie dvoch problémov: "po stránke filozofickej, je v podstate výsostné právo človeka dať do svojho tela akúkoľvek látku si zvolí, ale zároveň chceme právne postihovať kultúru a čierny trh okolo tejto látky".
2. to už neviem, či by ťa mohli (a chceli) stíhať čisto na základe svedectva policajtov že "mal pri sebe a videli sme ako sa toho zbavil a preto nemáme dôkazový materiál aj keď sme ho prichytili pri čine matia pri sebe"
Tak nech to tesa zlegalizujú lebo súčasný zákon mi pripomína niečo ako: Daj si čo chceš, je to predsa tvoja vec, nás do toho nič, ale pozor - ak ťa s tým nájdeme ideš do basy.
Wtf?