Morituri te salutant - Tí ktorí idú na smrť ťa zdravia.
Aký to má význam a zmysel ? Viem že to vraveli gladiátori predtým, ako šli bojovať o život.
Znamená to že sa neboja a sú pripravení umrieť ?
"Znamená to že sa neboja a sú pripravení umrieť ?"
...čojaviem... podľa mňa to skôr bola slušnosť proste.
museli pozdraviť cisára, lebo veď to bol cisár, a nemohli proste len tak že "zdravíme ťa", lebo to by bolo neformálne a neslušné, a neboli občanmi, oficiálne boli v zásade bezmennými otrokmi/trestancami odsúdenými na smrť, čiže podľa mňa šlo skôr o to. že odsúdenec ktorý si ide po svoj rozsudok smrti pozdraví cisára ako odsúdenec ktorý si ide po svoj rozsudok smrti.
ale zas nikdy som sa tým nejak výrazne nezaoberal, to viacmenej cucám z prsta a kombinujem s dojmami ktoré o tom období mám.
@jizzy Bolo to zaznamenané v jednom diele (Tuším že Život Cisárov) a tento pozdrav použili väzni účastniaci sa jedného zinscenovaného námorného boja.
Väčšina gladiátorov nebojovala na život a na smrť, dokonca mali aj rozhodcu.
Predsalen, trénovať, kŕmiť, šatiť a starať sa o niekoho veľa rokov a potom ho stratiť v jednom zápase je neekonomické.
Reálne boli najviac buď obetné/rituálne boje, aj to ojedinele, alebo potom popravy väzňov, viz už spomínaný boj.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
9 komentov
...čojaviem... podľa mňa to skôr bola slušnosť proste.
museli pozdraviť cisára, lebo veď to bol cisár, a nemohli proste len tak že "zdravíme ťa", lebo to by bolo neformálne a neslušné, a neboli občanmi, oficiálne boli v zásade bezmennými otrokmi/trestancami odsúdenými na smrť, čiže podľa mňa šlo skôr o to. že odsúdenec ktorý si ide po svoj rozsudok smrti pozdraví cisára ako odsúdenec ktorý si ide po svoj rozsudok smrti.
ale zas nikdy som sa tým nejak výrazne nezaoberal, to viacmenej cucám z prsta a kombinujem s dojmami ktoré o tom období mám.
cisára*
Väčšina gladiátorov nebojovala na život a na smrť, dokonca mali aj rozhodcu.
Predsalen, trénovať, kŕmiť, šatiť a starať sa o niekoho veľa rokov a potom ho stratiť v jednom zápase je neekonomické.
Reálne boli najviac buď obetné/rituálne boje, aj to ojedinele, alebo potom popravy väzňov, viz už spomínaný boj.
Fuj Narazu.