Prosím vás, vie mi niekto vysvetlit/odovo. prečo dnes keď si ľudia neumyvaju zuby zubnou pastou a kefkou a nechodia zubárovi ich bolia zuby a vydržia im no povedzme ja neviem 15 rokov. Prečo napríklad 40rocni ľudia zo stredoveku neboli bezzubý a vydržali
Môj kamarát má dokonalé zuby a pritom sa o ne podľa mňa vôbec nestará. Raz denne si ich usmudrcha volakou kefkou z Lidlu a hotovo. Má takú podarenu teóriu prečo ma dobre zuby a iní ludia(napríklad ja) zle. On si ich podľa jeho slov"nezoderie"častým umývaním... A niečo na tom byt moze. Je možné že ľudia(napríklad ja) si prehnanou starostlivosťou zuby proste oslabia a potom sa im ďalšími vplyvmi začnú kaziť.
No co by asi kua mohol byt ten faktor? No zeby strava? V stredoveku nepoznali taku coca colu napriklad, a ine...ale tiez suhlasim, ze imho v stredoveku mali ludia daleko od doko zubov.
nálezy zubov v stredoveku nemali kazy, zuby len niesli známky opotrebovania, kvôli často tvrdej strave
kazy sa rozšírili až v novoveku, keď sa do Európy dostal cukor
je to hlavne genetika...poznám ludi co si umývaju 1x denne a nemaju vobec kazy a nič ich neboli a poznám aj takxch čo si po každom jedle umyjú a furt maju pokazene a bolesti....ja si umyvam rano a večer a furt ma bolia tiež...
to čo sa dnes zje rafinovaného cukru za deň, zjedli za život a tiež asi nebolo čo todo úst , priemerný vek bol 42r., a zuby ich určite boleli až kým nepomreli...
Inak sa mi paci, ako všetci berú priemerný vek ako vek, kedy bežný človek umieral, a neberú do úvahy, že tam žili podobne dlho ako teraz, ak neumreli na detské choroby, pri pôrode alebo vo vojne, co boli hlavné veci, čo znižovali priemer
Trošku to ovplyvňuje to že v dnešnej strave je veľa chemikalii ktoré zuby ničia (každopádne vtedy tá strava bola v tak mizernej kvalite že to nebolo o nič zdravšie).
Ale... kde bereš istotu že ešte mali zuby?
Lebo to bolo vo filmoch?
40 ročný človek bol už polomrtvy bezzuby starec
@mielikki hlavné veci čo znižovali priemer?
Tak ja ti neviem ale myslím že veľa 90 ročných alebo aj 100 ročných ľudí (ako je dnes bežne) by sa v stredoveku nenašlo.
Btw čím je človek starší tym ke nachylnejsi na choroby takže vtedy sa malokto dozil viac ako 40 rokov lebo skoro každý ochorel
Neviem, skade si prisiel na to, ze clovek bez cistenia bude mat bolesti a ze mu vydrzia 15 rokov
Vsetci ti odpovedali super, skusim doplnit.
1. dnesna starotlivost o chrup je NEPRIRODZENA. Ved nielen v stredoveku, ale 99,99999...% epochy vyvoja ludstva sa zuby neumyvali a ludia ich mali. Hoci nie idealneho vzhladu, ale pouzitene - a to na prezitie postacovalo.
2. Neodporuca sa cistit zuby viac ako 1x denne, nezmyslom su procedury dentalnej hygieny (odstranovanie kamena - hlavne mechanicke, bielenie...)
3. ku kazivosti prispieva aj zle zlozenie stravy (najma cukor, stredoveka strava bola ovela zdravsia, ako dnesna) a geneticka predispozicia
4. dlzka prezivania - uz vela ludi napisalo
5. zuby bola posledna vec, co stredovekeho cloveka trapila
@Willbebetter
Mozno sa to javi ako chujovina a pomyslis si o mne nieco nepekne, ale prispevok @Nespiacakraska , nepovazujem za scestny.
Prehnane cistenie kefkou (najma zla technika), preventivne obrusovanie kamena, bielenie, cistenie jazyka a kadejake podobne faciny nie su na osoh a vo vacsine pripadov ide o marketing. » www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8418110... » well.blogs.nytimes.com/2015/12/04/ask-... » www.livestrong.com/article/314086-... » www.rdhmag.com/articles/print/...
Pre mlasada bez tazkosti a rizikovych faktorov (napr. znizene slinenie), ktory si normalne cisti zuby, je dentalna hygiena podla mojho nazoru zbytocna. V tom lepsom pripade. V tom horsom vedie k oslabovaniu skloviny (bielenie, lestenie) s naslednou zvysenou kazivostou. Pri dlhdobom mechanickom odstranovani kamena dojde k oslabeniu dasien v mieste styku so zubami s rizikom vzniku infekcii a neskor paradentozy. Odstranovat kamen sa odporuca pri zanedbanych stavoch, zacinajucich priznakoch paradentozy z toho dovodu. @Mielikki - trefa do cierneho
Pred prichodom priemyselnej stravy to s kazmi nebolo take zle. Vynimkou boli zeny po castych porodoch a rokoch dojcenia spojeneho s odvapnovanim. Zuby odumierali ludom viac pre ochorenia dasien ako zubov samotnych. Jasne, vyzerali zle pre kamen atd, ale kazy neboli caste. Sliny su antibakterialne, castym hryzenim si ludia zuby posilnovali (cim ich opotrebovali niekedy skor, ako by bolo vhodne . Dnes jeme makku stravu, co tiez nie je optimalne. Ludia skratka s nepeknymi, ale ako tak fungujucimi zubami pri kratsej dlzke prezivania dokazali existovat po vacsinu zivota.
Holt, dnes jeme priemyselnu stravu a chceme mat pekne a funkcne zuby. Tak sa o ne treba aj priemyselne starat! Optimalne co najviac a so vsetkymi dostupnymi prostriedkami.
Idealom by bola dnes stredoveka strava a minimalna miera priemyselnej starostlivosti (1x , max 2x denne dokladne cistenie za par minut). A mame vyhrate
+ tu mas niecoo o sugar boome vo viktorianskom anglicku, kedy ludia narazovo jedli strasne sladke jedla a nechali si kazit zuby, pretoze to symbolizovalo vysoky socialny status » cogpunksteamscribe.wordpress.com/2015/05/24/the-...
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
21 komentov
zubovrah je dnes všetka chémia, ktorá je v jedle a zubných pastách a vôbec všetkom, čo do seba/na seba dávame.
kazy sa rozšírili až v novoveku, keď sa do Európy dostal cukor
(aspoň podľa akéhosi dokumentu o ranom novoveku
Ale... kde bereš istotu že ešte mali zuby?
Lebo to bolo vo filmoch?
40 ročný človek bol už polomrtvy bezzuby starec
Tak ja ti neviem ale myslím že veľa 90 ročných alebo aj 100 ročných ľudí (ako je dnes bežne) by sa v stredoveku nenašlo.
Btw čím je človek starší tym ke nachylnejsi na choroby takže vtedy sa malokto dozil viac ako 40 rokov lebo skoro každý ochorel
Vsetci ti odpovedali super, skusim doplnit.
1. dnesna starotlivost o chrup je NEPRIRODZENA. Ved nielen v stredoveku, ale 99,99999...% epochy vyvoja ludstva sa zuby neumyvali a ludia ich mali. Hoci nie idealneho vzhladu, ale pouzitene - a to na prezitie postacovalo.
2. Neodporuca sa cistit zuby viac ako 1x denne, nezmyslom su procedury dentalnej hygieny (odstranovanie kamena - hlavne mechanicke, bielenie...)
3. ku kazivosti prispieva aj zle zlozenie stravy (najma cukor, stredoveka strava bola ovela zdravsia, ako dnesna) a geneticka predispozicia
4. dlzka prezivania - uz vela ludi napisalo
5. zuby bola posledna vec, co stredovekeho cloveka trapila
@mielikki lol sezonna zalezitost
Mozno sa to javi ako chujovina a pomyslis si o mne nieco nepekne, ale prispevok @Nespiacakraska , nepovazujem za scestny.
Prehnane cistenie kefkou (najma zla technika), preventivne obrusovanie kamena, bielenie, cistenie jazyka a kadejake podobne faciny nie su na osoh a vo vacsine pripadov ide o marketing.
» www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8418110...
» well.blogs.nytimes.com/2015/12/04/ask-...
» www.livestrong.com/article/314086-...
» www.rdhmag.com/articles/print/...
Pre mlasada bez tazkosti a rizikovych faktorov (napr. znizene slinenie), ktory si normalne cisti zuby, je dentalna hygiena podla mojho nazoru zbytocna. V tom lepsom pripade. V tom horsom vedie k oslabovaniu skloviny (bielenie, lestenie) s naslednou zvysenou kazivostou. Pri dlhdobom mechanickom odstranovani kamena dojde k oslabeniu dasien v mieste styku so zubami s rizikom vzniku infekcii a neskor paradentozy. Odstranovat kamen sa odporuca pri zanedbanych stavoch, zacinajucich priznakoch paradentozy z toho dovodu.
@Mielikki - trefa do cierneho
Pred prichodom priemyselnej stravy to s kazmi nebolo take zle. Vynimkou boli zeny po castych porodoch a rokoch dojcenia spojeneho s odvapnovanim. Zuby odumierali ludom viac pre ochorenia dasien ako zubov samotnych. Jasne, vyzerali zle pre kamen atd, ale kazy neboli caste. Sliny su antibakterialne, castym hryzenim si ludia zuby posilnovali (cim ich opotrebovali niekedy skor, ako by bolo vhodne . Dnes jeme makku stravu, co tiez nie je optimalne. Ludia skratka s nepeknymi, ale ako tak fungujucimi zubami pri kratsej dlzke prezivania dokazali existovat po vacsinu zivota.
Holt, dnes jeme priemyselnu stravu a chceme mat pekne a funkcne zuby. Tak sa o ne treba aj priemyselne starat! Optimalne co najviac a so vsetkymi dostupnymi prostriedkami.
Idealom by bola dnes stredoveka strava a minimalna miera priemyselnej starostlivosti (1x , max 2x denne dokladne cistenie za par minut). A mame vyhrate