BBC zostavilo zoznam 100 kníh s tým, že priemerný človek má z nich prečítaných 6. Ak sa vám bude chcieť, môžete zoznam skopírovať a vyznačiť tie, ktoré ste prečítali, ale mne bude stačiť k spokojnosti aj iba čísl
cca 10. ale pobavilo ma, ze tam su kroniky narnie aj lev, carodejnica a skrina. co vlastne pa3 do tych kronik. skoda, ze sa zameriavali len na klasiku, ja citam skor novsie veci
akože priemerne čítajúci? alebo iba priemerný? pretože kníh mám prečítaných množstvo ale z uvedeného zoznamu 4.... nie každému sedia tieto knihy, skúšala som čítať viac z nich ale jednoducho mi nesadli a nedočítala som ich
Ináč, BBC to robilo celosvetovo. Kebyže sa to robí len na Slovensku, tak je ten zoznam úplne iný... nechcem byť zlá, ale Malé Ženy sú typická anglická zlátaninka, alebo tie anglické Hardyovky a iné viktoriánske prkotinky...
tak ja si to vôbec nepamätám že čo som kedy čítala ani sa mi nechcelo ten zoznam do konca prečítať a ešte k tomu je v angličtine a ja nepoznám veľa anglických názvov kníh...takže nič
nemyslím, že oni to urobili ako zoznam najlepších alebo najhodnotnejších kníh. to by tam nemal čo robiť dan brown, denník bridget jonesovej a kopec iných.
takisto súhlasím, že je to robené na mieru angličanom. v slovenskom ekvivalente by sa asi nachádzala aj nejaká slovenská "pop" literatúra
@12 Hej presne to som chcel povedat... uplne vidno, ze to robi BBC "Prierez (obcas hlupuckou) anglickou beletriou + 3 knihy, co k nam tak nejak prenikli zo zahranicia...". Teda jasne, ze to nevyberali uplne od veci, ale aj tak... vlastne... dobre povedane uz v povodnom prispevku.
najviac sa mi pacilo kto chyta v zite...a najvacsia psychopatina bola joyceova odysea....to je neskutocne rozsiahle nieco...neskutocne nepochopitelne miestami, tak elbo stream of consciousness , atd...
8 + urcite si raz precitam sprievodca galaxiou od Adamsa, 3 ci 4 si neprecitam pretoze som videl film a dalsich 5-6 si neprecitam lobo si myslim, ze ich citanie je ista forma masochizmu Inak, Na ceste je peckova kniha, prave som docital.
Prebehla som to len rýchlo, ale myslím, že len jednu - Pottera. Ale už dlhšie sa ich chystám niekoľko prečítať - Hlavu 22, Kto chytá v žite, 1984, Zvieraciu farmu, Pamäti gejše a Lolitu napríklad, čiže v podstate potom už medzi "priemerných" patriť budem. A tie ostatné ma nejak neberú...
16, z inych som precitala par stran a prestalo ma to bavit pripadne si nie som ista ze som ich citala ale tych 16 je tam 100% a niekolko zo zoznamu mam rozhodne v plane
36 THE LION, THE WITCH AND THE WARDROBE - CS LEWIS
99 CHARLIE AND THE CHOCOLATE FACTORY - ROALD DAHL
100 LES MISERABLES - VICTOR HUGO
92 PRINCE - ANTOINE DE SAINT-EXUPERYA
Pár strán som prečítala z Davida Copperfielda, Rebeccy, Anny Kareniny, Tess of the D urrbevilles a čítam Annu a tie pred tým som čítala tak 20 strán a vôbec som hlavne v Tess of the D urbevilles nechápala o čom to je ale keď budem staršia chcela by som prečítať minimálne polovicu z týchto kníh
11 som našla takých, ktoré mám prečítané od prvého písmena po posledné... ale našli by sa tam dalšie, ktoré som si v istej životnej fáze rozčítala a nie a nie sa sokopať dočítať ich... Plus ten zoznam mi tak trochu príde ako skríženina literatúry bežnej v knižniciach zamilovaných romanticky ladených pubertiačok a povinného čítania. Nevravím, že sa tam nenájdu aj dobré knihy, ale pôsobí to ako mix tých dvoch spomenutých kategorii.
Prečítal som iba 42, 91, 92. Pár dní pred skúškou z litiky som narýchlo prešiel 84. Od Doyla som čítal dve iné diela (Pes baskervillský, údolie strachu)
Anglickú literatúru som spoznal až na výške, takže už nebol čas si niektoré veci prečítať, čo je škoda. Mojou špecialitou sú rozhlasové hry a čítanie na pokračovanie, vďaka nim som spoznal 25, 41, 49 a 66. Z nich najlepšia bola jednoznačne skvelá pani Heda Čechová, ktorá kedysi nahovorila celú knihu Pán múch od W. Goldinga. Čítať som sa to pokúšal ale veľmi ma to nudilo.
Beletrii nejak nerozumiem, čítam väčšinou náučné knihy a duchovnú literatúru.
13 CATCH 22 - JOSEPH HELLER - začal som, ale nedočítal, nudilo ma to
16 THE HOBBIT - JRR TOLKIEN
25 THE HITCH HIKER’S GUIDE TO THE GALAXY - DOUGLAS ADAMS
41 ANIMAL FARM - GEORGE ORWELL
42 THE DA VINCI CODE - DAN BROWN
72 DRACULA - BRAM STOKER
92 THE LITTLE PRINCE - ANTOINE DE SAINT-EXUPERY
100 LES MISERABLES - VICTOR HUGO - tiež začal ale nedočítal, nie že by ma to priam nudilo, ale nebavilo, vôbec to vo mne nevyvolávalo žiadne zaujímavé pocity alebo myšlienky
Na také zoznamy sa môžem vykašľať, ani ho nečítam Ešte i dnes, keď si to tak premietam dozadu, stále som nezmenila prístup k čítaniu. Čítam podľa potreby, podľa nálady, nie podľa "spoločnosti" a tabuliek, aj keď tie sú dobre na pripomienky. Keď budem chcieť čítať twilight, tak si ho otvorím, lebo chcem romantiku, prečo by to mali byť búrlivé výšiny?, a keď budem chcieť nechápať, otvorím si filozofiu psychológie alebo kritiku praktického rozumu. A keď budem chcieť čítať tutovku klasiku, otvorím si konečne hlavu dva a dva, alebo meno ružee, alebo si zopakujem bratov karamazových a troch pátračov. Aplikovaná sloboda výberu.
klikla som huxley, či dačo nájde okrem môjho priezviska a pozerám brave new world, áno, to určite odporúčam, takáto výtečná kniha by bavila aj ako povinné čítanie
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
112 komentov
No aspoň viem čo si mám požičať / kúpiť
podľa čoho BBC zostavilo tie knihy? Je tam pár kúskov, ktoré by som ani z donútenia nečítal
Viac ako cez 50... a takmer všetky mám doma.
1,2,3,4, 6,7,8,13,18,22,27,28,33,34,41,42,43,62,71,72,85,92,98,99
A mnohééé tam podľa ma chýbajú.
takisto súhlasím, že je to robené na mieru angličanom. v slovenskom ekvivalente by sa asi nachádzala aj nejaká slovenská "pop" literatúra
najviac sa mi pacilo kto chyta v zite...a najvacsia psychopatina bola joyceova odysea....to je neskutocne rozsiahle nieco...neskutocne nepochopitelne miestami, tak elbo stream of consciousness , atd...
2 THE LORD OF THE RINGS - JRR TOLKIEN
3 JANE EYRE - CHARLOTTE BRONTE
4 HARRY POTTER SERIES - JK ROWLING
6 THE BIBLE
7 WUTHERING HEIGHTS - EMILY BRONTE
11 LITTLE WOMEN - LOUISA M ALCOTT
17 BIRDSONG - SEBASTIAN FAULK
24 WAR AND PEACE - LEO TOLSTOY
27 CRIME AND PUNISHMENT - FYODOR DOSTOYEVSKY
29 ALICE IN WONDERLAND - LEWIS CARROLL
31 ANNA KARENINA - LEO TOLSTOY
33 CHRONICLES OF NARNIA - CS LEWIS
34 EMMA -JANE AUSTEN
35 PERSUASION - JANE AUSTEN
46 ANNE OF GREEN GABLES - LM MONTGOMERY
54 SENSE AND SENSIBILITY - JANE AUSTEN
55 A SUITABLE BOY - VIKRAM SETH
58 BRAVE NEW WORLD - ALDOUS HUXLEY
62 LOLITA - VLADIMIR NABOKOV
65 COUNT OF MONTE CRISTO - ALEXANDRE DUMAS
72 DRACULA - BRAM STOKER
76 THE INFERNO - DANTE
79 VANITY FAIR - WILLIAM MAKEPEACE THACKERAY
81 A CHRISTMAS CAROL - CHARLES DICKENS
89 ADVENTURES OF SHERLOCK HOLMES - SIR ARTHUR CONAN DOYLE
94 WATERSHIP DOWN - RICHARD ADAMS
97 THE THREE MUSKETEERS - ALEXANDRE DUMAS
98 HAMLET - WILLIAM SHAKESPEARE
a asi o dvoch som nikdy v živote nepočula
Ale celkom by ma zaujímalo, podľa čoho sú tie knihy vyberané, keď je tam taký mix...
18 CATCHER IN THE RYE - JD SALINGER
a čo tie ozaj dobré knihy?
Ale žiada sa mi poznamenať, že o obsahu a posolstve min. štyridsiatich, kt. som nečítala, viem veľmi zasvätene rozprávať
92 PRINCE - ANTOINE DE SAINT-EXUPERYA
Pár strán som prečítala z Davida Copperfielda, Rebeccy, Anny Kareniny, Tess of the D urrbevilles a čítam Annu a tie pred tým som čítala tak 20 strán a vôbec som hlavne v Tess of the D urbevilles nechápala o čom to je ale keď budem staršia chcela by som prečítať minimálne polovicu z týchto kníh
3 JANE EYRE - CHARLOTTE BRONTE
6 THE BIBLE
7 WUTHERING HEIGHTS - EMILY BRONTE
9 HIS DARK MATERIALS - PHILIP PULLMAN
34 EMMA -JANE AUSTEN
35 PERSUASION - JANE AUSTEN
54 SENSE AND SENSIBILITY - JANE AUSTEN
+14, ale to asi len z polovice...
72 DRACULA - BRAM STOKER
95 A CONFEDERACY OF DUNCES - JOHN KENNEDY TOOLE
Anglickú literatúru som spoznal až na výške, takže už nebol čas si niektoré veci prečítať, čo je škoda. Mojou špecialitou sú rozhlasové hry a čítanie na pokračovanie, vďaka nim som spoznal 25, 41, 49 a 66. Z nich najlepšia bola jednoznačne skvelá pani Heda Čechová, ktorá kedysi nahovorila celú knihu Pán múch od W. Goldinga. Čítať som sa to pokúšal ale veľmi ma to nudilo.
Beletrii nejak nerozumiem, čítam väčšinou náučné knihy a duchovnú literatúru.
@nathalicatko - ahoj, neodpustím si ale veď ty si si už zvykla. A ja sa ti ani nesmejem za to, že plagát MCR si vymenila za ikonu panny Márie
@nathalicatko - ahoj, vitaj naspäť, kde si bola? (TS)
8 NINETEEN EIGHTY FOUR - GEORGE ORWELL
13 CATCH 22 - JOSEPH HELLER - začal som, ale nedočítal, nudilo ma to
41 ANIMAL FARM - GEORGE ORWELL
72 DRACULA - BRAM STOKER
100 LES MISERABLES - VICTOR HUGO - tiež začal ale nedočítal, nie že by ma to priam nudilo, ale nebavilo, vôbec to vo mne nevyvolávalo žiadne zaujímavé pocity alebo myšlienky
71 OLIVER TWIST - CHARLES DICKENS
87 CHARLOTTE’S WEB - E.B. WHITE
tak zasa taký podpriemer nie som 10 dobré