Naozaj nás čaká posledná fáza-tzv. Fáza smrti? Myslíte si, že vieme túto fázu odvrátiť zmenami po uvedomení si zbytočnosti našej existencie a absencie sociálnej role? poprípade nám v tom môže pomôcť internet a počítače?
o tomto som už dávnejšie počula a podľa mňa na tom aj niečo bude. Zober si posledných 100 rokov, možno aj viac. Stále sa tá fáza stupňuje. Možno to ešte chvíľu potrvá. Stačí to pekne ukázať na príklade ľudí, ktorý sú podľa nás ,,úspešní". Makeup artists, modelky, herci. Okej, aj ich práca k niečomu slúži, ale takýchto ľudí je stále viac, chceme sa na nich podobať. A momentálne populárny kult tela je v týchto rokoch dôležitejší ako vzdelanie. Ja som už napríklad veľmi dlho nepočula o tom že by niekde písali o vedcoch a ľuďoch, ktorí k prispeli k ozajstnému rozvinu našeho sveta
@ps102 a teraz si otvor napr. FB, čo je v sucasnosti najpouzivanejsia soc.siet a pozri si povedzme prvých 20 zdielanych prispevkov. kolko podobnych clankov tam najdes?
1) Je to až priveľmi "Západo - centrické". Pôrodnosť naozaj klesá, ale platí to len pre Západ - resp. pre Severnú časť pologule. Chudobný Juh je na tom demograficky úplne niekde inde. 2) "Ideálne podmienky" zas existujú len na Západe, kde je prístup k potravinám a zdrojom všeobecne, naozaj veľmi jednoduchý (ročne sa vyhadzujú tony a tony potravín, ktoré sa nestihli spotrebovať - len na Západe. Stále existujú ľudia a národy, kde je boj o prežitie každodennou skúsenosťou. 3) Individualizmus je zase možné vidieť najmä len v bohatších krajinách - ako napr. spomínané Japonsko, ktoré má ale nesmierne špecifickú kultúru. Asociálni "autisti" - no áno, technológie, rýchla komunikácia - mnohí sa bránia ľudskému kontaktu, keďže to ide aj inak. Za tým všetkým však vidím aj špecifický typ myslenia - myslenia kapitalizmu - ktorý popísali Marx aj Weber už veľmi dávno. Zdroje vyčerpáme, lebo je to ekonomicky výhodné - súťaž, neskortný individualizmus - snaha o zvyšovanie zisku na úkor prírody, spoločenských vzťah a vlastného prežitia ľudstva.
@bebekex a nie je to tak ze iba menej inteligentni ludia travia tolko casu na tych sietach ? inteligentný clovek vobec nepotrebuje k zivotu facebook. Dovolim si dokonca povedat ze tento projekt je jeden z najvacsich failov ludstva 21. Storocia..naco je to dobre...keby sa porovnalo kolko casu ludia zabili doteraz zo zivota na fb mozno by to boli zaujimave cisla... a poznam velmi vela mudrych ludi co fb nemali a ani mat nebudu a ziju spokojne zivoty ..
@1520 Tak to je naozaj tragická záležitosť
Z tvojho komentáru som mal najprv dojem, že píšeš niečo v tom zmysle, že bežné médiá ignorujú vedecké dianie. To naozaj nie je pravda, fakt hociktorý seriózny spravodajský denník, alebo aj TV spravodajstvo každodenne informuje o nejakých objavoch, mladých talentovaných vedcoch atď. @5
FB je podľa mňa veľmi zlý príklad, keďže tam človek vidí to, čo chce vidieť.
Ja mám polajkovaných kopec stránok o vede, aj kamaráti zdieľajú takéto veci. Zhodou okolností sa mi zobrazilo aj to, ako si tento článok ty lajkla svojmu frajerovi
@peter151 fb som pouzila ako príklad práve z vyššie uvedených dôvodov, kedže si na svojom vrchole
ale aj tam môžeš zdieľať zaujímavé veci, články, postrehy, odoberať fb stránky, ktoré ti aj niečo dajú (je ich veľa)... poznám aj veľa ludí, co na svoju nástenku nedávaju len slefícka, ale práve naopak
@Ps102 no vidis. praveze to nie je zly priklad, kedze odráža zaujmy ludi. jasne,ze stranky urcene na to budu prinasat spravy jedneho typu, ved a to je dobre.
ale ked si mas spravit statistiku toho,co zdielaju ludia na nejakej stranke,ktora sa nezaobera jedným typom prispevkov, tak to tam vieš dobre odsledovat
chapeme sa.
uz davnejsie som videl ten dokument s myskami ... po 1. si myslim ze sa to da brat len velmi skreslene vzhladom na ludi pretoze by sme sa museli spravat vylucne pudovo a primitivne aby sa to dalo uplne aplikovat aj na nas, myslim si ze v stave utopie by sa ludom naskytol novy pohlad na zivot museli by sa preorganizovat bezne veci v zivote, pravidla, socialne spravanienhlavne..
2. ta myslienka na konci o napojeni ludi na socialnu spolupracu ako kluc k zdravemu zivotu spolocnosti je sice pekna ale vyznieva ako nutnost a zasterka iba pre to aby system nekolaboval, pride mi to preto (pouzijem toto slovo : nevznesene) vzhladom na to aku mame od prirody moznost - tvorit vyssie veci, myslienky, city, struktury...
myslim si ze by ludstvo ako take (za urcitych podmienok zmeny myslenia- vytvorenia noveho systemu myslenia a nazerania na svet) dokazalo zit v utopistickych podmienkach aj napriek tomu ze by neboli ludia medzi sebou na sebe zavisli... ale chcelo by to riadnu davku odvahy a sebazdokonalenia, uvedomenia si hlavnych hodnot a vazenia si najdolezitejsieho, ludi a podmienok (teda systemu) ktori bol vybudovany..
ja osobne by som velmi chcel zit v dostatkovej spolocnosti v ktorej by som nemusel vykonavat vobec nic na to aby som zil spokojne a mal vsetko co by som potreboval
Ten článok som raz dávno čítal...
Myslím si, že ten experiment nebude odzrkadľovať budúcnosť ľudstva. Ľudská spoločnosť a myseľ sa prispôsobuje spolu s technologickým pokrokom.
Navyše, myslím si, že budúcnosťou ľudstva je expandovať mimo našu domovskú planétu, kolonizovať nové svety...
Je to zaujímavé ale myslím že to s ľudmi tak nebude.
Prečo?Pretože ľudstvo je veľmi rôznorodé - tu v Európe máme možno blahobyt ale v iných častiach sveta je peklo a teda je to také vyrovnané.
To že sa populácia zastavila - na svete pokiaľ viem stále rastie.
V Európe sa zastavila to je pravda ale to je logické však nemôže nás tu byť nekonečno.
Napriek tomu si nemyslím žeby nás čakala fáza smrti.
Tiež sa spoločnosť rozdelila ako u myší ale máme technológie však dnes už dokážeme vytvárať aj klony to tie myši nedokázali.
Najmocnejší ľudia sveta by kľudne mohli svojvolne vytvoriť nových ľudí koľko len chcú.
Myši boli myši. My sme ľudia s technológiami a poznatkami. Stačí ak bude aj malé % populácie vzdelaných.
@james98 - tvoj prispevok sa mi paci a nadviazem nan. Samozrejme, experiment sa tyka len blahobytnej kapitalistickej spolocnsti, nie celosvetovej populacie. A tu sa , aspon z mojho uhla pohladu, zacina objavovat niekolko paralel s mysim experimentom. Nie sme este tak daleko, ze by sa to dalo charakterizovat ako faza smrti, ale nabrali sme tento trend. Najnebezpecnejsim aspektom spomedzi vynemovanych je klesajuca porodnost. Je to paradox, ale cim je spolocnost bohatsia, klesa zaujem ludi o plodenie deti. Suvisi to pravdepodobne s tym, ze starostlivost o deti je tak narocna a obmedzujuca v isto zmysle, ze ludia davaju prednost pohodlnejsiemu zivotu bez deti (alebo len s malym poctom) a zaroven vyuzivaju ine moznosti, ako zit zivot, ktore im takato spolocnost ponuka. V Nemecku bola robena studia medzi rodicmi, ktori maju jedno dieta. Tykala sa perspektivy ich dalsieho rodicovstva. Link tu uz nie je a presne ciselne vysledky si uz nepamatam, ale zo zaveru vyplyvalo, ze vacsina parov uz nechce dalsie dieta. Dovod? Zistili, co to obnasa. S podobnym nazorom som sa stretla aj u viacerych znamych v SR. U nas pripada na 1 zenu 1,2 dietata. V populacii, kde na rozmnozenie treba 2 jedincov a ti budu mat len 1 dieta, neexistuje ina perspetiva, ako vymretie (a to aj za predpokladu, ze by nas nic ine neohrozovalo). Moderne technologie? Diskutabilne. Dokazu nam predlzit a skvalitnit zivot, zredukovat detsku umrtnost...atd, ale nedokazu vzbudit v ludoch tuzbu mat deti (skor naopak). Ta je totiz vylucne ludskou, socialnou zalezitostou. A to je prave tato tuzba je podla mna zaklad, ak sa chce zapadna spolocnost vyhnut osudu ako v mysom experimente.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
15 komentov
Naozaj nás čaká posledná fáza-tzv. Fáza smrti? Myslíte si, že vieme túto fázu odvrátiť zmenami po uvedomení si zbytočnosti našej existencie a absencie sociálnej role? poprípade nám v tom môže pomôcť internet a počítače?
Z tvojho komentáru som mal najprv dojem, že píšeš niečo v tom zmysle, že bežné médiá ignorujú vedecké dianie. To naozaj nie je pravda, fakt hociktorý seriózny spravodajský denník, alebo aj TV spravodajstvo každodenne informuje o nejakých objavoch, mladých talentovaných vedcoch atď.
@5
FB je podľa mňa veľmi zlý príklad, keďže tam človek vidí to, čo chce vidieť.
Ja mám polajkovaných kopec stránok o vede, aj kamaráti zdieľajú takéto veci. Zhodou okolností sa mi zobrazilo aj to, ako si tento článok ty lajkla svojmu frajerovi
ale aj tam môžeš zdieľať zaujímavé veci, články, postrehy, odoberať fb stránky, ktoré ti aj niečo dajú (je ich veľa)... poznám aj veľa ludí, co na svoju nástenku nedávaju len slefícka, ale práve naopak
@Ps102 no vidis. praveze to nie je zly priklad, kedze odráža zaujmy ludi. jasne,ze stranky urcene na to budu prinasat spravy jedneho typu, ved a to je dobre.
ale ked si mas spravit statistiku toho,co zdielaju ludia na nejakej stranke,ktora sa nezaobera jedným typom prispevkov, tak to tam vieš dobre odsledovat
chapeme sa.
2. ta myslienka na konci o napojeni ludi na socialnu spolupracu ako kluc k zdravemu zivotu spolocnosti je sice pekna ale vyznieva ako nutnost a zasterka iba pre to aby system nekolaboval, pride mi to preto (pouzijem toto slovo : nevznesene) vzhladom na to aku mame od prirody moznost - tvorit vyssie veci, myslienky, city, struktury...
myslim si ze by ludstvo ako take (za urcitych podmienok zmeny myslenia- vytvorenia noveho systemu myslenia a nazerania na svet) dokazalo zit v utopistickych podmienkach aj napriek tomu ze by neboli ludia medzi sebou na sebe zavisli... ale chcelo by to riadnu davku odvahy a sebazdokonalenia, uvedomenia si hlavnych hodnot a vazenia si najdolezitejsieho, ludi a podmienok (teda systemu) ktori bol vybudovany..
ja osobne by som velmi chcel zit v dostatkovej spolocnosti v ktorej by som nemusel vykonavat vobec nic na to aby som zil spokojne a mal vsetko co by som potreboval
Myslím si, že ten experiment nebude odzrkadľovať budúcnosť ľudstva. Ľudská spoločnosť a myseľ sa prispôsobuje spolu s technologickým pokrokom.
Navyše, myslím si, že budúcnosťou ľudstva je expandovať mimo našu domovskú planétu, kolonizovať nové svety...
Prečo?Pretože ľudstvo je veľmi rôznorodé - tu v Európe máme možno blahobyt ale v iných častiach sveta je peklo a teda je to také vyrovnané.
To že sa populácia zastavila - na svete pokiaľ viem stále rastie.
V Európe sa zastavila to je pravda ale to je logické však nemôže nás tu byť nekonečno.
Napriek tomu si nemyslím žeby nás čakala fáza smrti.
Tiež sa spoločnosť rozdelila ako u myší ale máme technológie však dnes už dokážeme vytvárať aj klony to tie myši nedokázali.
Najmocnejší ľudia sveta by kľudne mohli svojvolne vytvoriť nových ľudí koľko len chcú.
Myši boli myši. My sme ľudia s technológiami a poznatkami. Stačí ak bude aj malé % populácie vzdelaných.