Napr. takú @hemadzema by som si zobral aj ked je kresťanka a v nedeľu ide do kostola....(nevadilo by mi to, šak vierovyznanie nie je podstatné pre mňa)
som ateista, a neviem si to uplne predstavit mat vazny vztah s veriacim clovekom. s partnerom potrebujem mat rovnaky nazor na zakladne zalezitosti v zivote. ale zasa, nikdy nehovor nikdy.
Chodila som a nevyšlo to. Už by som nechcela neveriaceho. Vznikali by medzi nami zbytočné konflikty. A dávať sa dokopy s niekým, s kým si neviem predstaviť spoločný život sa mi zdá nezmyselné, keďže nie som typ na užívanie si.
Ja ako neveriaca ( i keď pokrstená ) si moc neviem predstaviť vzťah s pravým veriacim, čo robí všetky tie veci čo k tomu patria. Asi by to nefungovalo.
11 mesiacov som chodil s dievčaťom z katolíckej rodiny a každú neďeľu a sviatok, či deň nejakého svätého atď trávila v kostole..... a nie nefungovalo to....
už som sa poučil, ako zvládol by som možno veriacu, ale ne ortodoxne.... a aj tú neortodoxnú neviem, neviem..... ako mám veľa dobrých kamarátov veriacich, ale na vzťah už asi nie....
nie, posledné roky som bola obklopená veriacimi a bolo to čisté peklo počúvať tie ich bludy...úplne ma bolelo, že sa vôbec nedokázali zamyslieť nad tým čo rozprávali, že ako absurdne to znie proste len opakovali slová, čo im mamka s farárom vtĺkli do hlavy .....a pri predstave, že by som toto mala počúvať aj doma od frajera, grcám
Áno, vedel. Dokonca by sa mi páčilo, keby si svoju vieru vedela v diskusii obhájiť a dokonca si viem predstaviť, že by som s ňou cez vianočné sviatky do toho kostola zašiel... Ale kríže po byte, po aute a modlenie sa , tak to teda nie!
Ja chodím takmer 3 a pol roka s neveriacim.. ako chodí so mnou raz za čas do kostola ale neverí asi. Akurát na seba pracujem a snažím sa žiť podľa prikazaní a tak ako by sa malo na veriaceho ale bojím sa s ním o tom rozprávať a ak to ja zvládnem tak on nemusí ale ak mu to bude vadiť tak budem čakať čo sa bude diať. Čakám čo sa bude diať ďalej ale doteraz sme si žili celkom dobre
žena čo by mala proste svoju filozofiu a vieru (ktoru by ale neuctievala kostolom, modlitbami a podobne) ale proste by len mala taky nazor, to je ok, to by mi vôbec nevadilo, proste má samozrejme právo myslieť si čo chce ... ale až by ju tato filozofia ovplyvnovala v každodennom živote a tym padom aj mna a možne deti naše, tak to určite nie
Chodiť do školy áno, kamarát áno priateľstvo áno ale nič viac. Veriaci má iný pohľad na veci ako neveriaci. V takom vzťahu bude strádať, prípadne vyžadovať od partnera toleranciu, čo už dáva vopred do vzťahu nerovnováhu. A podobne.
Môj Rišard je neveriaci, ja som veriaca. Do viery ho nenútim a ani nikdy nebudem. Už sme sa o tom veľakrát rozprávali a obaja rešpektujeme názor toho druhého.
Rovnako je to v prípade mojich rodičov, mamka je veriaca, ocko je ateista, nikdy kvôli tomu v manželstve nemali problémy.
Ešte nadviažem na svoj koment - u nás je to v pohode pravdepodobne preto, lebo aj moja viera je v rámci "normy" a zdravého rozumu - mne osobne by skôr vadilo, keby môj chlap napríklad trval na tom, aby sme chodili každý deň do kostola a uznával by názory ako sex až po svadbe a podobne. To by už bolo aj pre mňa ako veriacu trošku cez
*čakám na útok od Zajka alebo niekoho z jeho crew*
som veriaca, no názorovo sa viac stotožňujem s ateistickým pohľadom na svet a tie pánbíčkárské reči ma vedia dostať do vývrtky. kým by to nebol nejaký náboženský fanatik, alebo nejakým spôsobom neobmedzoval kvôli svojmu vierovyznaniu priebeh vzťahu, tak by mi to bolo ukradnuté
neprekazalo, absolutne. @corhellka 1 mi musis vysvetlit, ako mozes byt veriaca s ateistickym pohladom na svet ? Akoze si ateistka a hras sa na veriacu alebo si ateistka ale oficiálne hovoris ze si veriaca ? ... Lebo to su uplne odlisne filozofie.
@xy12345 verím v určitú neurčitú entitu (je to skôr taká psychologická barlička), to zo mňa prestáva robiť ateistku, no zároveň si zakladám na racionálnych vedeckých podkladoch
@43 ALE este som zabudol dodat, ze ked je niekto tak okatejsie veriaci hned mam predpoklad ze je to falosny clovek. @corhellka Chapem, vela ludi to tak podla mna ma, ale to bude podla mna preto ze si plne neuvedomuju o com cela krestanska filozofia je a jeho historiu-krestanstva. Proste to je akoby som si kupil novy nahrdelnik s hakovym krizom, dal si ho a niekto by sa ma spytal ty si nacista ked más nahradelnik s hlavným symbolom nacizmu ? A ja by som mu povedal: '' no ono je to takto ako neuznávam Hitlera ani koncentračné tábory, ale myslím si že biela rasa je nadradená a ten hákový kríž je celkom pekný znak, to musíš uznať'' . ...... Ak by v tom mali jasno, do kostola by tam nepachli nikdy v zivote, podla mna. Nechem sa hadat, to som sa len-tak rozpisal @Quattroformaggi nic v zlom ale zdravy rozum a krestanstvo nikdy nesli do kopy a marcello ma ohladom krestanstva pravdu (subjektivnu, z pohladu spravneho krestana). Podla mna by mal kazdy krestan povinne citat jeho komentare, aby si uvedomil o com v skutocnosti je krestanstvo, tak.
Otázkou je, či táto žena by chcela so mnou uzavrieť sviatostné manželstvo a samozrejme ho týmto spôsobom žiť až do smrti.
Vzťah by mal mať cieľ a jediný celoživotný cieľ vidím ako manželstvo.
Ako veriaci vnímam manželstvo aj ako duchovné spoločenstvo nás dvoch a detí s Bohom a toto vnímanie a reálne praktizovanie v konkrétnych skutkoch mohlo tej ateistke chýbať.
No a to by našej rodine chýbal akoby ďalší rozmer, ktorý je potrebný a dobrý pre život v rodine...
podla toho, jak moc veriaci by bol, lebo ja svadbu nechcem takže ak by ju moc chcel tak nič z toho
a tiež by som nechcela chlapa jak je hento milý človek, čo tvrdí, že každý okrem neho pôjde do pekla
Ak by sa mi pacil a mala by som ho skutocne rada tak aj ano...No svojej viere by som aj nadalej bola oddana-i ked si myslim, ze casom by nastali nejake nedorozumenia-nie je to vsak to iste ako keby bol veriaci
Po tom, ako som sa rozišla s bývalým som si povedala, že ďalšieho chalana si nájdem v kostole.. Haha Martina, pekné plány a zaľúbila som sa do človeka, ktorý absolútne neverí v Boha.. A čo teraz poviem, že "čavik teba nechcem"?... pokiaľ budeme obidvaja tolerantní, tak to bude fungovať, o tom som presvedčená
@shoesmaniac môžeš mať aj svadbu s ateistom v kostole funguje to tak že ten veriaci bude mať normálne sviatosť manželstva a ateista s ním bude len na civil zosobášený
Za istych okolnosti ano...ja som neortodoxna veriaca -verim v Boha, verim,z e nieco medzi nebom a zemou exiastuje, no zaroven mam aj kriticke myslenie, nepresviedcam ludi na vieru ako jehovisti a verim,ze nie vsetko v cirkvi pochadza od Boha..., a ak by bol on neortodoxny ateista a ak by jeho ateizmus bol takisto z jeho hlavy ako viera v mojom pripade, nie z nejakej ideologie a mna by respektoval a suhlasil by so svadbou v kostole, tak v pohode...skor by nasim vadil ako zat ( ale to by som ukecala este), ale babku to tazko -lebo ona a x predoslych generacii boli vychovavani v tom, ze neveriaci =neslusny ...ale inak moje manzelstvo, moja vec...a vsetko je o vzajomnej tolerancii
Tazko mi to je posudit, zas je rozdiel medzi veriacim a veriacim... Zalezi to od konkretneho cloveka, jeho pristupe a nazoroch. Niekto to berie strasne vazne, dalsi je veriacim, lebo cela rodina je taka...
Ale osobne by som brala ateistu, keby som si mohla vybrat.
kazdy clovek ma pravo verit v cokolvek chce.. ja som krestan ,mam urcite moralne hodnoty ,ktore chcem dodrziavat ,pretoze mi ako krestanovi boli dane a viac to neriesim ..skor ide o to ,aky je clovek vnutri ,ako sa sprava ,v co veri ,to je uz tak trochu druhorade ,ale skor by som chcel krestanku ,pretoze casto sa stretavam s ateistami,ktori su velmi proti tomu ,su netolerantni a stoja si za svojim ,vieru cloveka zhadzuju ..tymto sa vyhybam oblukom..cize ano ,radsej by som chodil s krestankou ..jak tak pozeram ,patrim k tej mensine ,ale je mi to absolutne jedno ..ja to citim tak ,citim ,ze to je spravne a viac nepotrebujem
Som neveriaci. Aj by som povedal, že vždy záleží od toho konkrétneho človeka - ako sa k tomu on stavia:
- Ak by náš vzťah, spoločnú budúcnosť, výchovu detí atď., podmieňovala tým, že mám začať veriť alebo sa stať členom jeho cirkvi, nešiel by som do toho.
- Ak by nič také odo mňa neočakávala / nežiadala / nechcela, tak by to šlo. Lebo sám jej viem naopak poskytnúť voľnosť v praktizovaní jej viery.
Bohužiaľ, zatiaľ mám vzťahové skúsenosti len s tou prvou možnosťou, respektíve s tým, že miesto dotyčnej vystupovali v danej roly jej rodič(ia). čo vlastne zároveň vylučuje, že to vždy záleží len od prístupu konkrétneho človeka
Zároveň však vždy šlo len o dievčatá z katolíckeho prostredia, takže stále si nechávam otvorenú možnosť, že to bolo konkrétnou cirkevnou príslušnosťou a nemôžem to zovšeobecňovať aj na ostatné.
Bývalý bol pasívny veriaci, no vraj sa chcel dať pokrstiť plus obirmovať.
Ani jedno sa však nestalo.
Nenútila som ho do ničoho, síce dvakrát si odstál veľkonočné dvojhodinovky, ale dobrovoľne!
No a spomedzi milión iných problémov v našom vzťahu bol Boh ten najmenší.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
63 komentov
už som sa poučil, ako zvládol by som možno veriacu, ale ne ortodoxne.... a aj tú neortodoxnú neviem, neviem..... ako mám veľa dobrých kamarátov veriacich, ale na vzťah už asi nie....
malo moznosti si dal
Rovnako je to v prípade mojich rodičov, mamka je veriaca, ocko je ateista, nikdy kvôli tomu v manželstve nemali problémy.
*čakám na útok od Zajka alebo niekoho z jeho crew*
@corhellka 1 mi musis vysvetlit, ako mozes byt veriaca s ateistickym pohladom na svet ? Akoze si ateistka a hras sa na veriacu alebo si ateistka ale oficiálne hovoris ze si veriaca ? ... Lebo to su uplne odlisne filozofie.
@corhellka Chapem, vela ludi to tak podla mna ma, ale to bude podla mna preto ze si plne neuvedomuju o com cela krestanska filozofia je a jeho historiu-krestanstva. Proste to je akoby som si kupil novy nahrdelnik s hakovym krizom, dal si ho a niekto by sa ma spytal ty si nacista ked más nahradelnik s hlavným symbolom nacizmu ? A ja by som mu povedal: '' no ono je to takto ako neuznávam Hitlera ani koncentračné tábory, ale myslím si že biela rasa je nadradená a ten hákový kríž je celkom pekný znak, to musíš uznať'' . ...... Ak by v tom mali jasno, do kostola by tam nepachli nikdy v zivote, podla mna. Nechem sa hadat, to som sa len-tak rozpisal
@Quattroformaggi nic v zlom ale zdravy rozum a krestanstvo nikdy nesli do kopy a marcello ma ohladom krestanstva pravdu (subjektivnu, z pohladu spravneho krestana). Podla mna by mal kazdy krestan povinne citat jeho komentare, aby si uvedomil o com v skutocnosti je krestanstvo, tak.
Vzťah by mal mať cieľ a jediný celoživotný cieľ vidím ako manželstvo.
Ako veriaci vnímam manželstvo aj ako duchovné spoločenstvo nás dvoch a detí s Bohom a toto vnímanie a reálne praktizovanie v konkrétnych skutkoch mohlo tej ateistke chýbať.
No a to by našej rodine chýbal akoby ďalší rozmer, ktorý je potrebný a dobrý pre život v rodine...
a tiež by som nechcela chlapa jak je hento milý človek, čo tvrdí, že každý okrem neho pôjde do pekla
vsetko je ok pokial sa to nefanatizuje
Ale osobne by som brala ateistu, keby som si mohla vybrat.
S ateistom asi hej.
- Ak by náš vzťah, spoločnú budúcnosť, výchovu detí atď., podmieňovala tým, že mám začať veriť alebo sa stať členom jeho cirkvi, nešiel by som do toho.
- Ak by nič také odo mňa neočakávala / nežiadala / nechcela, tak by to šlo. Lebo sám jej viem naopak poskytnúť voľnosť v praktizovaní jej viery.
Bohužiaľ, zatiaľ mám vzťahové skúsenosti len s tou prvou možnosťou, respektíve s tým, že miesto dotyčnej vystupovali v danej roly jej rodič(ia). čo vlastne zároveň vylučuje, že to vždy záleží len od prístupu konkrétneho človeka
Zároveň však vždy šlo len o dievčatá z katolíckeho prostredia, takže stále si nechávam otvorenú možnosť, že to bolo konkrétnou cirkevnou príslušnosťou a nemôžem to zovšeobecňovať aj na ostatné.
Ani jedno sa však nestalo.
Nenútila som ho do ničoho, síce dvakrát si odstál veľkonočné dvojhodinovky, ale dobrovoľne!
No a spomedzi milión iných problémov v našom vzťahu bol Boh ten najmenší.