pasívny rímskokatolícky kresťan. tz. cirkev, spoveď a prikázaný pôst neuznávam. Pochybujem že mi pomôže, keď porozprávam svoje "hriechy" kňazovi..... a cirkev je vlastne jediná legálna mafia. a pôst.... no jedine držím pôst na Veľký piatok a na Štedrý deň (mamka každoročne tvrdí že ak nebudem papať celý deň tak uvidím zlaté prasiatko... ešte to nefungovalo )
@20@Mielikki ja som nemal to štastie, mna dostau ten čurák, aj ked som sa veľmi bránil... krst - najtraumatickejší zažitok v živote. ale potom ked ma chceli na nejaké prijímanie, už som sa ubránil...
@tesfaye v pôvodnom význame nekresťan, inak všetci tí veriaci v Paroma, Odina, Dia... ja to na seba používam preto, že existenciu nejakých tých nadprirodzených oných, ale tvrdiť, že to všetko len jedno čosi je podľa mňa kravina
Som len pokrstený fagan.. Nikdy som v Boha neverila, neverím ani to nemám na pláne. Žalostné je to, že vás rodičia dajú pokrstiť v tak skorom veku, že sa nemožete brániť Teda aspoň väčšinu..
v každom polyteistickom náboženstve máš niekoho toho najväčšieho/najvyššieho šéfa alebo otca bohov, takže sa tam natíska aj taká možnosť, že asi je niečo to najvyššie jedno...
@tesfaye lenže ľudia bohom odjakživa dávali ľudskú alebo zvieraciu podobu,lebo to bolo čosi, čo poznali. A keďže ľudia mali svojich kráľov a nadriadených (zvieratá vodcu svorky) tak si predstavovali, že aj tí "hore" majú svojich vládcov
@26@Tesfaye ale prd, sice "sefovia" ako Odin(Wotan), Zeus, Perun su najvyzsi bohovia v danom panteone, ale ani jednemu z nich sa neprisudzuje absolutna moc nad vsetkym. Ani samotne stvorenie sveta a zivota a titul najstarsia bytost im nepatri, podla severanov to bol mrazivy Ymir, podla grekov to boli titani(Gaia, Kronos...) a podla slovanov Rod/Svarog. V pohanskom politeizme prakticky neexistuje nic najvyzsie/vsemohuce a kazdy kmen uctieval toho svojho. Myslienka nejakej jedinej najvyzsej a vsemohucej entiti je ako stvorena na poblaznenie ludi.
Myslim, ze to je jedno, ale pacia sa mi mnohe z myslienok vychodnej filozofie. Vlastne sa vsak snazim tak nejak subjektivne stmelit vsetky nabozenstva dokopy a vybrat tie najlepsie mysllienky z nich, ved s uplne vsetkym sa zrejme da zhodovat len velmi tazko v kazdom jednom vierovyznani.
ja som neni ani ateista, ani katolik, ani budhista, moja viera je taka, ze verim vo vsetko! som opak ateistu, ja si myslim, ze je vsetko mozne, aj mimozemstania, aj Boh, aj posmrtny zivot, duchovia atd atd, to je moja viera
Co se týče mojí víry, tak neuznávám žádnou církev ani nic podobnýho, ale podle mýho osobního názoru někdo jako Bůh musí existovat, stejně jako mimozemšťani, upíři, (promiňte, upíři měli bejt první a Capsem) magii a podobně.
som ateista,nechodím do kostola,nie som pokrstená a ani to neplánujem.
nestotožňujem sa s tým,čomu veria evanjelici,ani katolíci,keď som bola raz v kostole,prišlo mi to ako zastrašovanie a snaha o zblbnutie ľudí(farárka povedala:"človeka môžu postihnúť dva typy smrti.tá prvá je smrť,keď sa odvráti od Boha a tá druhá,keď umrie,tá prvá je ale bolestivejšia a horšia... Chápete???)
keby som sa mala pridať k nejakému náboženstvu brala by som hinduizmus.
mala som pár predmetov o rôznych náboženstvách,robila som seminárky,prečítala knihy a najviac to vystihuje môj pohľad na svet,hlavne na posmrtný život,karma a podobne...
Nie, nie, nie! Prečo je tu evanjelik a reformovaný kresťan nie? Čo nechápete?!
Kresťanstvo je rozdelené na katolicizmus a protestantizmus.
Katolicizmus = katolíci, gréckokatolíci
Protestantizmus = odčtiepený vďaka Martinovi Lutherovi v 1517. Delí sa na evanjelikov, kalvínov (reformovaných) a anglikánov (Anglicko, Henrich VIII.). Tie tri sú hlavné "skupiny".
A ďalšie rôzne odnože, napríklad ako baptisti, jehovisti (to je tá sekta - vznikla na základe katolicizmu), mormóni, Starokatolícka cirkev, Cirkev adventistov siedmeho dňa atď. Je ich mnoho, z hlavy však ledva tieto
@Ghalantas - áno máš pravdu - ale ako spomínaš evanjelici a reformovaný sú v ,,jednej vetve,, - tak som zahlasoval za evanjelika aj keď som reformovaný
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
55 komentov
Osobne - ateista.
@mielikki vieš čo je pohan?
Som len pokrstený fagan.. Nikdy som v Boha neverila, neverím ani to nemám na pláne. Žalostné je to, že vás rodičia dajú pokrstiť v tak skorom veku, že sa nemožete brániť Teda aspoň väčšinu..
v každom polyteistickom náboženstve máš niekoho toho najväčšieho/najvyššieho šéfa alebo otca bohov, takže sa tam natíska aj taká možnosť, že asi je niečo to najvyššie jedno...
aa pokrstená som bola takže katolík
inak keď už sú tam už aj hinduisti, mohli byť aj židia...
nestotožňujem sa s tým,čomu veria evanjelici,ani katolíci,keď som bola raz v kostole,prišlo mi to ako zastrašovanie a snaha o zblbnutie ľudí(farárka povedala:"človeka môžu postihnúť dva typy smrti.tá prvá je smrť,keď sa odvráti od Boha a tá druhá,keď umrie,tá prvá je ale bolestivejšia a horšia... Chápete???)
keby som sa mala pridať k nejakému náboženstvu brala by som hinduizmus.
mala som pár predmetov o rôznych náboženstvách,robila som seminárky,prečítala knihy a najviac to vystihuje môj pohľad na svet,hlavne na posmrtný život,karma a podobne...
Kresťanstvo je rozdelené na katolicizmus a protestantizmus.
Katolicizmus = katolíci, gréckokatolíci
Protestantizmus = odčtiepený vďaka Martinovi Lutherovi v 1517. Delí sa na evanjelikov, kalvínov (reformovaných) a anglikánov (Anglicko, Henrich VIII.). Tie tri sú hlavné "skupiny".
A ďalšie rôzne odnože, napríklad ako baptisti, jehovisti (to je tá sekta - vznikla na základe katolicizmu), mormóni, Starokatolícka cirkev, Cirkev adventistov siedmeho dňa atď. Je ich mnoho, z hlavy však ledva tieto