Ako by mal vyzerať podľa Vás zoznam diel na povinné čítanie?
Otázka je hádam jasná
Vyjadriť sa môžte i k zoznamu, čo máme teraz. Či s ním súhlasíte, ktoré diela by ste vyškrtli a prečo, čo sa vám páčilo, aký máte z toho dojem, či súhlasíte s povinným čítaním na školách, atď, atď
My sme nič také nemali; a podľa mňa je to správne... Načo nútiť čítať niekoho, kto k tomu nemá vzťah, kto nemá potenciál ani zďaleka pochopiť, o čom kniha je... Ja síce nechápem, ako môže niekto nemať vzťah ku knihám, ale bohužiaľ je to tak... A preto s povinným čítaním nesúhlasím. Každý nech si číta, čo sa mu páči .
nakoľko každý má iný literárny (ne)vkus tak si myslím, že treba, aby bolo zastúpené dačo z každého obdobia, významného žánru v tej dobe a podobne, ono tých pár nevyhovujúcich vecí sa dá nejako pretrpieť
(trpela som napr. pri Cervantesovi, Maríne a pokuse čítať Otca Goriota. A pri prvom čítaní Mladého Werthera, ale toho som si masochisticky prečítala ešte ďalšie dva razy a začal sa mi páčiť
nám sa to raz pokúsila nadiktovať profka na strednej v jednom ročníku, síce si to všetci podctivo zapísali, ale jedine tak ja a ešte jedna spolužiačka sme to čítali a ani to nie všetko... by som prijala, keby nás to nútila čítať..
inak neviem, čo by tam malo byť... ten, čo sme mali my, podľa mňa fajn, lebo tam bolo z každého niečo
som za vseobecne vedomosti, ale povinnu literaturu by som vynechal. skor povinny hudobny nastroj by som dal, v principe to je to iste a k tomu clovek rozvija sam seba
vacsinu slovenskych by som vyhodila, neznasam ked nieco musime povinne citat (a dokonca ucit sa naspamat) len preto ze je to slovenske, lebo sme tu pomaly nikoho nemali..
@etelnair b ... ved ja som za, nech sa literatura vyucuje stylom tento napisal toto a tento hento... a malo to byt akoze o tomto ... tak to robili aj u nas, cize taky styl, ako tvoja spominana chemia... tam ti tiez nekazu doma robit pokusy
@bezidentity jj asi preto ze je logickejsie mat v skole labaky o__O tak ako je normalnejsie citat doma a nie na hodinach
stylom tento napisal toto a henten toto sa mozem naucit aj mozambicky zlaty fond literarny kludne aj v miestnom dialekte a stale budem rovnako tupy principialne o__O
Aj keď som poctivo neprečítala všetky diela, som za to, aby to ostalo a určite nech sa tam nedávajú Dánovia a Murakamiovia, povinné čítanie bolo vždy o tom, aby decká lepšie pochopili celkový obraz danej doby a nie len preto, aby sa proste NIEČO čítalo
Mne napríklad Camus pomohol pochopiť existencializmus, Orwell vtedajší strach z hrozieb socializmu, a tak ďalej. Ide o to, ako sa človek k tomu postaví a či sa rozhodne zapnúť mozog a odniesť si z toho niečo.
@etelnair (rovnako ako ja z chemie ... kolko logiky odrazu v nasom skolstve ... dobre, podla teba je to tak ved ok, beriem, ale tym, ze precitas knihu, mudrejsi nebudes, ked to nedokazes vnimat tak, ako ten "majster" co to pisal, chcel aby to citatel vnimal ... Skratka literatura nie je veda, ktora predostiera fakty, a preto by mal kazdy posudit sam, co chce citat
@popolcek obávam sa, že väčšina z tebou spomínaných (nečítala som všetko, ale akú-takú predstavu mám) je kus ťažké čítanie pre väčšinu súčasných čitateľov
Prstene by si beztak pozreli len sfilmované
podobne i Wildovho Doriana (a to by bolo zlo najhoršie a asi by som plánovala úkladnú vraždu) a unikli by im všetky myšlienky
i Sueskindov Parfém... a celkovo, tá kniha nie je pre každého
pri Ecovi som miestami umierala aj ja
a Poe je úplne super, ale neviem, ako povinné čítanie sa mi nehodí. Ale minimálne by som ho zaradila do osnov, nakoľko napríklad my sme ho tam nemali. A možno dala do čítaniek aspoň Havrana.
Ja osobne som prečítal všetko čo bolo na strednej ako povinné čítanie + aj to čo sa dalo zohnať, ale najviac ma zarážali slovenské diela, neznášal som to, česť výnimkám (opisný, kritický realizmus, Botto, Hronský, Smrek...), ale väčšina bola na nič hlavne po roku 1945 a medzi dvoma svetovými vojnami .....
@bezidentity to su picoviny, mozes byt uplny dumbass a nemusis vidiet ziadne skryte vyznamy nikde uplne nic a aj tak ta to nuti rozmyslat a sustredit sa a zlepsuje ti to vyjadrovanie, gramatiku, slovnu zasobu, pamat a neviem co este aj ked si to neuvedomujes
clovek ktory za zivot precital pol knihy je dost casto jasny na prvy pohlad, ci z ustneho alebo pisomneho prejavu
@majo súhlas - povinné čítanie, hranie na nástroji či maľovanie je presne TO ISTÉ v tomto ohľade ... a preto by to povinné byť nemalo, maximálne možnosť zvoliť si,...
@etelnair ja by som nepic..ala, ja by som bola za, mna by to bavilo; ale iritoval by ma "talent" niektorych ... no to je jedno, ja chapem, co sa snazis povedat, ale k rozvinutiu slovnej zasoby a celkovo vyjadrovania netreba podla mna mat zmaknuteho hviezdoslava... a o vytvarnych dielach som to myslela trošku viac do hlbky, ako "rozoznať par obrazov" ... a hlavne to povinne citanie ako je teraz, jeho cielom bolo podla mna nieco ine, ako rozvijanie vyssie spominanych veci, inak by tam fakt boli asi ine diela... ale mne je v podstate jedno, kto to nechce citat, najde si na internete obsahy... ja som si precitala, co ma zaujalo (aj ked ma nasr... vzdy ked ucitelka vopred nadiktovala koniec, to bolo potom zazivne, fakt :/)
@etelnair to nie ale niekedy to je nevyhnutne pre spravne pochopenie, aby si z toho nakoniec nieco mal.. proste mne literatura strpcovala zivot tak isto ako by inym strpcoval zivot nejaky saxafon
@bezidentity vidis, ja by som ti zas na to picoval a na gitare by som si tam hral jak kkt a je mi jasne ze jedno aj druhe su pridrbane a ked niekto dava k citaniu ako alternativu hento je to dost cudne, to aby sa teda zaviedol aj hra na nastroji aj aktivne pisanie v nejakom vacsom rozsahu a sme v pici vsetci
tak keby slo len o slovnu zasobu tak jasne ze ti daju citat nejaku chujovinu prekladanu slovnikom cudzich slov ale hadam trosku vseobecny prehlad, kulturne dedicstvo a taketo srandy sa tam snazili zakomponovat o__O
nás k tomu nejako až tak nenútili, vždy som si ešte na začiatku roka prečítala celú čítanku a čo ma zaujalo to som si našla a prečítala, pri ostatnom som si úplne vystačila s poznaním obsahu a základných info, ktoré si doteraz pamätám, takže nemyslím že by mi to nejako chýbalo.
povinná literatúra je pre niečo povinná.. nemenila by som, neviem síce, aká je pre tento rok, ale my sme mali dobrý zoznam, z každého rožku trošku, mali by ste si aspoň polovicu diel prečítať, nielen kvôli tomu, že sa lepšie zapamätá obsah na matury, ale je to aj taký všeobecný prehľad.. idem sa kuknúť čo to tam máte že sa vám nechce čítať.
ja som bol relatívne spokojný, nebolo to super,ale väčšina diel je dobrých, i keď by som to doplnil napríklad o Frankensteina, Pána múch, Draculu, či Charmsa, či nejakého Poea.
Ak ľudia sami nezoberú knihu a neprečítajú si niečo, tak ich do toho musia nútiť. Myslím si, že to je prínos a nemusí každý milovať čítanie, ale prečítať si niečo a hneď je aj gramatika lepšia a vyjadrovanie tiež.
ja by som každému dovolila čítať z daného obdobia, čo chce. možno by som sa zbavila Anny Kareninovej, lebo to bolo pre mňa utrpenie čítať, ani prvú časť som nedočítala.. ale proti gustu... a takisto by tam mohla byť nejaká modernejšia literatúra
obmedzila by som ťažko čitateľné a zrozumiteľné slovenské veci (ktoré aj tak takmer nikto nečíta čiže je to aj tak jedno).okej, je to otázka národného povedomia a hlavné mena a diela treba poznať, ale zas nech mi nehovoria, že v našej histórii neexistuje nič iné okrem nich.
a čo sa týka svetovej literatúry, vždy som sa čudovala, že chýba Orwell. Napr. taká Zvieracia farma je ideálne povinné čítanie. krátke, zábavné, výborná myšlienka. a k tomu aj 1984.
celkovo sa u nás podľa mňa príliš pretláča všetko vážne, seriózne, tragické pred hocičím ľahkým, zábavným, optimistickým. ako keby bola hodnotná literatúra len tá 1000stranová kniha od nejakého ruského velikána, ktorá stojí na vojne, kritike spoločnosti a všetci na konci skapú. nehovorím, že to nie sú dobré knihy ale ktoré 16ročné decko pôjde dobrovoľne čítať napr. Vojnu a mier.
ale inak som bola celkom spokojná, mali sme pomerne široký výber, čiže ten, koho nejaké obdobie zaujalo poznal hlavných autorov a už si mohol podľa seba nájsť ďalšie čítanie. lebo niekto má rád Shakespeara, iný Hemingwaya, mňa zas vždy brali skôr avantgardné smery a všetko toto bolo aspoň načrtnuté v tých povinných osnovách
1. každý by na začiatku roka dostal na úlohu prečítať 5 kníh starších než 50 rokov, povedzme..(na konci roka odovzdal čitateľský ako dôkaz)
2.vybral by si jedno dielo (akokoľvek dlhé, akýkoľvek žáner, obdobie) od povedzme anglického, francúzskeho, českého, čínskeho či akého autora........proste 5 kníh od 5 národností......bez opakovania
3. za povedzme 4 roky na normálnom, resp. 8 na dlhom gympli by mal prečítaných 20, resp. 40 diel od 20/40 autorov..........
dakto by to poňal ako útok na svetových velikánov, dakto by si všimol, že Pilcherová a Lindstroemová nie sú tej istej národnosti.........ale mal by prečítané
mne tam vadí že je tam málo štýlov! a poväčšinlou nezaujímavé pre mládež... napr. expresionistický... čo som počula (nečítala jozef mak je nenávidený jak sa dá.... ja osobne z duše nenávidím Dom v stráni a ani nescem vedieť čo to je...
napr. sci-fi tam ani nie je, fantasy tiež nie (bolo by zaujímavé tam náájsť pratcheta)
a zaujímavý by tam bol aj King... skvelá psychologia postáv ...
ja čo čítam knihy, sa do povinnej literatúry musím nútiť....a čo taký čo ich nečítajú?
@lawey dom v strani ani nespominaj som to musel citat inak by som dostal pätorec ale aj tak som sa na to nakonec po nejakej 50 strane vysral a radsej som si precital 3 stranovy obsah na nete
ja osobne mám rada čítanie ale tento rok mi povinné čítanie nevyhovuje polovicu nám toho tvorí Kukučín a ten druhý.... Tajovský a tých dvoch proste nemusím..... ale ostatné mi nejak až tak neprekáža... len týchto dvoch ja proste nemôžem
Povinné čítanie by mali celkom zrušiť. Každý vie, že už skoro nikto to nečíta a obsah sa dá nájsť tromi klikmi na webe.
Je množstvo efektívnejších spôsobov, ako v tejto oblasti viac vzdelať mládež. V prvom rade by sa malo začať vyučovať prísnejšie čítanie ako také, pretože dnes dokonca aj na stredných školách má veľa žiakov problém súvislo čítať.
A k samotným dielam len toľko, že podľa mňa by sa mali preberať ako látky na hodinách a ten, kto si to prečítať chce, nech si to prečíta a kto nie, nie.
@hoperpohroma lol... a to som si ja po dvoch rokoch štúdia slovenskej literatúry na vysokej škole povedal, že máme fakt krásnu literatúru a niekoľko desiatok klenotov u nás doma
@hoperpohroma hej, lebo sa myslím nečíta od Jégého Svätopluk, ani Nevesta hôľ od Švantnera a ani Mitana, Sloboda a títo neskorší autori... ale priznám sa, neviem, čo presne sa okrem Hájnikovej ženy považuje za povinné v týchto časoch
Ja neviem či chodím na dajakú divnú základku, ale u nás nie je povinné Ale na prvom stupni sme mali čítať pár diel, pamätám si hlavne Janka a vzhľadom k mojej morbídnej povahe som spokojná Ale kamarátka musela napríklad čítať Hamleta... je to síce klasika, Shakespear bol veľký spisovateľ, ale mňa to neláka
1) Niekoľko tých starších diel, napríklad od toho Shakespeara, jednoducho starších ako... 50 rokov, diel by mohlo byť tak 1 na každý rok, dle vlastného výberu, plus jedna povinná z tejto skupiny- tzn. 5 kníh
2)X diel od rôznych zahraničných autorov, nech je každé dielo od niekoho iného, myslím že tých... 12 ľubovoľných kníh za 4-ročné štúdium zvládnu, keď sú ľubovoľné Ale tiež by som tam dala podmienku, aby tam boli napr. aspoň 2 denníkové knihy, aspoň 2 romány, aspoň 2 historické knihy a pod.
3)2 diela od slovenských autorov, skutočne už podľa vlastného výberu, keďže u nás nie je taký výber. Znovu platí pravidlo že každá kniha od iného autora.
Dokopy mi to vychádza na 19 kníh Takže ešte jednu ľubovoľnú, od hocikoho, môže byť aj pokračovanie Nech to je pekné číslo A keby som mala spočítať koľko kníh som za 4 roky na druhom stupni prečítala, mne osobne by to problém nerobilo A plus pravidlo odovzdania čitateľského denníka Tak tak, no
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
68 komentov
dpc ale hodil som toho murakamiho do googlu a nechapem celkom ci on je spisovatel alebo robi omalovanky alebo co o__O
(trpela som napr. pri Cervantesovi, Maríne a pokuse čítať Otca Goriota. A pri prvom čítaní Mladého Werthera, ale toho som si masochisticky prečítala ešte ďalšie dva razy a začal sa mi páčiť
inak neviem, čo by tam malo byť... ten, čo sme mali my, podľa mňa fajn, lebo tam bolo z každého niečo
Myslím si , že aj tie veci, čo ma práve nebavili , ma nejakým spôsobom obohatili a som rád, že som to bral zodpovedne.
Apropo.. ak si naštudujete obsah z nejakej bohom zabudnutej netovej stránky, nikto vám nedokáže, že ste to nečítali.
Tak kde je problém ?
a urcite aj wilda
poea
charmsa
suskinda
eca
atd atd-
namiesto duseka napriklad
stylom tento napisal toto a henten toto sa mozem naucit aj mozambicky zlaty fond literarny kludne aj v miestnom dialekte a stale budem rovnako tupy principialne o__O
akoze tiez by som nebol proti kedze hram na nieco ale objektivne vidim ze to je hrozny napad
Aj keď som poctivo neprečítala všetky diela, som za to, aby to ostalo a určite nech sa tam nedávajú Dánovia a Murakamiovia, povinné čítanie bolo vždy o tom, aby decká lepšie pochopili celkový obraz danej doby a nie len preto, aby sa proste NIEČO čítalo
Mne napríklad Camus pomohol pochopiť existencializmus, Orwell vtedajší strach z hrozieb socializmu, a tak ďalej. Ide o to, ako sa človek k tomu postaví a či sa rozhodne zapnúť mozog a odniesť si z toho niečo.
Prstene by si beztak pozreli len sfilmované
podobne i Wildovho Doriana (a to by bolo zlo najhoršie a asi by som plánovala úkladnú vraždu) a unikli by im všetky myšlienky
i Sueskindov Parfém... a celkovo, tá kniha nie je pre každého
pri Ecovi som miestami umierala aj ja
a Poe je úplne super, ale neviem, ako povinné čítanie sa mi nehodí. Ale minimálne by som ho zaradila do osnov, nakoľko napríklad my sme ho tam nemali. A možno dala do čítaniek aspoň Havrana.
clovek ktory za zivot precital pol knihy je dost casto jasny na prvy pohlad, ci z ustneho alebo pisomneho prejavu
rovnako ako sa nerozoberaju obrazy, nemalo by byt ani povinne citanie. bodka
a tie obrazy sa rozoberaju na estetike, tiez je par (desiatok) kuskov ktore by stredoskolsky vzdelany clovek mal poznat
ked vas bude v skole niekto nutit pisat knihu potom picujte
China Mieville - Nadrazi Perdido (a ostatne diela)
Terry Pratchet - uzasna zdmeplocha (vsetky diela)
Shakespeare (ci jak sa to pise) - Hamlet (minimalne, pripadne aj ostatne diela)
Cristopher Paolini - Eragon, Eldest, Brisingr (teraz by mala vyjst posledna cast)
STOPAROV SPRIEVODCA galaxiou, autora si nepamatam
Barbar ronan, ronanova zachrana, ronanova pomsta
Carodej zememori
Nie povinne, ale doporucene... Aj tak som ziadne dielo z povinnej literatury necital
tak keby slo len o slovnu zasobu tak jasne ze ti daju citat nejaku chujovinu prekladanu slovnikom cudzich slov ale hadam trosku vseobecny prehlad, kulturne dedicstvo a taketo srandy sa tam snazili zakomponovat o__O
@16 !
a čo sa týka svetovej literatúry, vždy som sa čudovala, že chýba Orwell. Napr. taká Zvieracia farma je ideálne povinné čítanie. krátke, zábavné, výborná myšlienka. a k tomu aj 1984.
celkovo sa u nás podľa mňa príliš pretláča všetko vážne, seriózne, tragické pred hocičím ľahkým, zábavným, optimistickým. ako keby bola hodnotná literatúra len tá 1000stranová kniha od nejakého ruského velikána, ktorá stojí na vojne, kritike spoločnosti a všetci na konci skapú. nehovorím, že to nie sú dobré knihy ale ktoré 16ročné decko pôjde dobrovoľne čítať napr. Vojnu a mier.
ale inak som bola celkom spokojná, mali sme pomerne široký výber, čiže ten, koho nejaké obdobie zaujalo poznal hlavných autorov a už si mohol podľa seba nájsť ďalšie čítanie. lebo niekto má rád Shakespeara, iný Hemingwaya, mňa zas vždy brali skôr avantgardné smery a všetko toto bolo aspoň načrtnuté v tých povinných osnovách
1. každý by na začiatku roka dostal na úlohu prečítať 5 kníh starších než 50 rokov, povedzme..(na konci roka odovzdal čitateľský ako dôkaz)
2.vybral by si jedno dielo (akokoľvek dlhé, akýkoľvek žáner, obdobie) od povedzme anglického, francúzskeho, českého, čínskeho či akého autora........proste 5 kníh od 5 národností......bez opakovania
3. za povedzme 4 roky na normálnom, resp. 8 na dlhom gympli by mal prečítaných 20, resp. 40 diel od 20/40 autorov..........
dakto by to poňal ako útok na svetových velikánov, dakto by si všimol, že Pilcherová a Lindstroemová nie sú tej istej národnosti.........ale mal by prečítané
napr. sci-fi tam ani nie je, fantasy tiež nie (bolo by zaujímavé tam náájsť pratcheta)
a zaujímavý by tam bol aj King... skvelá psychologia postáv ...
ja čo čítam knihy, sa do povinnej literatúry musím nútiť....a čo taký čo ich nečítajú?
Je množstvo efektívnejších spôsobov, ako v tejto oblasti viac vzdelať mládež. V prvom rade by sa malo začať vyučovať prísnejšie čítanie ako také, pretože dnes dokonca aj na stredných školách má veľa žiakov problém súvislo čítať.
A k samotným dielam len toľko, že podľa mňa by sa mali preberať ako látky na hodinách a ten, kto si to prečítať chce, nech si to prečíta a kto nie, nie.
a ano, tieto som necitala
1) Niekoľko tých starších diel, napríklad od toho Shakespeara, jednoducho starších ako... 50 rokov, diel by mohlo byť tak 1 na každý rok, dle vlastného výberu, plus jedna povinná z tejto skupiny- tzn. 5 kníh
2)X diel od rôznych zahraničných autorov, nech je každé dielo od niekoho iného, myslím že tých... 12 ľubovoľných kníh za 4-ročné štúdium zvládnu, keď sú ľubovoľné Ale tiež by som tam dala podmienku, aby tam boli napr. aspoň 2 denníkové knihy, aspoň 2 romány, aspoň 2 historické knihy a pod.
3)2 diela od slovenských autorov, skutočne už podľa vlastného výberu, keďže u nás nie je taký výber. Znovu platí pravidlo že každá kniha od iného autora.
Dokopy mi to vychádza na 19 kníh Takže ešte jednu ľubovoľnú, od hocikoho, môže byť aj pokračovanie Nech to je pekné číslo A keby som mala spočítať koľko kníh som za 4 roky na druhom stupni prečítala, mne osobne by to problém nerobilo A plus pravidlo odovzdania čitateľského denníka Tak tak, no