@6 ako keby viera v boha bola zárukou toho, že clovek zije ten "správny" a hodnotny zivot... XY veriacich su chrapač nad chrapač... to len tak na okraj... skor ma zaujima, ako si zasa prisiel na to, ze dotycny z pribehu zije bez boha, viery a lasky, ked to davas za nejaky priklad... a keby aj zil bez boha a viery - ako vies, ze aj bez viery nezije s laskou a hodnotami, ktore by mu mohol mozno nejeden veriaci zavidiet...
Boli chvile, ked som sa az bala, ako casto ale teraz mam nastastie uz obdobie, kedy velmi sporadicky, resp. skor nad smrtou v zmysle “keby zomrel ten a ten tak by to bolo strasne a dufam ze sa to nestane tak skoro”
akt smrti je strasny, bolestivy a tranzitny moment. co je po nom je uz zavisle od zivota jedinca. ja si myslim ze kazdy skutok co urobime sa nam zjavi a podla toho nas bude ci tazit alebo oslobodzovat od okov hmoty
Neprejde dňa, kedy nepremýšľam nad smrťou. Ale nie nad svojou.
V mojej práci je smrť prirodzená, ale niekedy aj žiadaná... teraz mám na oddelení chlapca, 28 ročného, ktorý sa už nikdy nepohne, je odkázaný na pomoc iných, ale v hlave to má stále v poriadku... a minule sa ma pýtal, či je na slovensku povolená eutanázia.
Chlapcovi sme vybavili psychologa, ale stále ma to núti myslieť na smrť, či by to pre niekoho napriklad nebolo lepšie. Či by to nebolo lepšie pre príbuzných.
@ladydoga tak vo filme, kde mal peniaze by žil život s Lou, chodili by na vylety, dovolenky, do divadla... kym by ho nezabil zápal pľúc, alebo niečo podobné... tu nie je žiadna šanca dostať sa mimo tie štyri steny, aj keď má rodinu, ktora za ním chodí
@erixa Aaaach... Ale keby mal nejaký špeciálny vozík alebo aj auto, že by ho niekto viezol, to by mohol ísť von, nie? Že je tam iba ten finančno-technický problém, že nie je ako
@erixa Ach no, tak to je škoda. Keby sa chalanovi spravila aspoň nejaká zbierka aby mal peniaze na niečo také čo by mu trochu zlepšilo život. Stačilo by keby mu ľudia posielali trebarz aj po 50 centov na účet
Plnohodnotnejsi život neziju, pretože sa zamerali na veci ktoré sú len docasne a človeka nevzkriesia.
Pokiaľ je človek silno veriaci tak jeho život je viac naplnený než ktoréhokoľvek neveriaceho človeka tu na Zemi. Dôvod je jednoduchý : neveriaci človek je presvedčený o tom že život po smrti neexistuje a to mu zabraňuje cítiť naplno radosť zo zivota. Ďalšia vec je tá že neveriaci sa moc zameriava na pozemské veci a preto akékoľvek zlyhanie v pozemských veciach ( partnerské vzťahy, praca, kamarati, oblubenost, atd) mu prinesú depresie.
@tomas55555 zabranuje mu to ale len z tvojho pohladu, co je ale pre neho irelevantne... navyse, ty vobec nevies, ci nejaky posmrtny zivot vobec existuje, len tomu chces verit... a XY ludi sa v zivote sklame vo vztahoch, praci, v kamaratoch atd. - ci veriaci ci neveriaci a drviva vacsina z nich ziadne depresie nedostane... btw. depresia je diagnoza a neobchadza ani veriacich...
Nejde len o môj pohlad ale o prirodzenú dedukciu priamo vyplývajúcu z toho že ked človek si je istý tým že jeho život je len dočasný a môže sa kedykolvek zo sekundy na sekundy skončiť, nemôže svoje štastie prežívať naplno.
Neviem či posmrtný život existuje, ale mám na to pádne dôvody prečo tomu verím, a myšlienka na večný život s Bohom v nebi mi robí euforie radosti.
Aj veriaci aj neveriaci sa sklamú v partnerských vzťahoch a hore uvedených veciach, lenže skutočných veriacich to netrápi, zatial čo neveriacich to doslova že zožiera. Drvivá väčšina depresie nedostane ? To dosť pochybujem kedže je všeobecne známe že depresiou si prejde každý človek, líši sa len jej častosť.
@tomas55555 prirodzená dedukcia na základe rozprávok a absolútne neoverených faktov? ako moze cloveka naplnat nieco, o com ani nevie, ci vobec existuje... no neviem, kolko veriacich, ktori sa sklamali v laske, vztahoch, praci a pod. poznas, ja ich par poznam a kazdeho to trapi bez rozdielu viery ci veriaci sa rozide s partnerom po 8 rokoch a len mavne rukou "vsak pohoda, nic sa nedeje, ja som veriaci..."? trapit sa kvoli akemukolvek neuspechu je naprosto priridzene pre kazdeho normalne citiaceho a vnimajuceho cloveka... ci je alebo nie je veriaci... a prosim ta, neplet si depresie so zlou naladou.... opakujem - depresia je zavazna diagnoza, ktorou si (nastastie) neprejde kazdy clovek... a vo vacsine pripadov je to diagnoza neliecitelna...
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
39 komentov
V mojej práci je smrť prirodzená, ale niekedy aj žiadaná... teraz mám na oddelení chlapca, 28 ročného, ktorý sa už nikdy nepohne, je odkázaný na pomoc iných, ale v hlave to má stále v poriadku... a minule sa ma pýtal, či je na slovensku povolená eutanázia.
Chlapcovi sme vybavili psychologa, ale stále ma to núti myslieť na smrť, či by to pre niekoho napriklad nebolo lepšie. Či by to nebolo lepšie pre príbuzných.
Moralna dilema
Vidim choroby a smrt Takmer denne okolo seba
@salora
Bez Boha nie je ten život plnohodnotný a nejedná sa o zmyslom života naplnený zivot.
Plnohodnotnejsi život neziju, pretože sa zamerali na veci ktoré sú len docasne a človeka nevzkriesia.
Pokiaľ je človek silno veriaci tak jeho život je viac naplnený než ktoréhokoľvek neveriaceho človeka tu na Zemi. Dôvod je jednoduchý : neveriaci človek je presvedčený o tom že život po smrti neexistuje a to mu zabraňuje cítiť naplno radosť zo zivota. Ďalšia vec je tá že neveriaci sa moc zameriava na pozemské veci a preto akékoľvek zlyhanie v pozemských veciach ( partnerské vzťahy, praca, kamarati, oblubenost, atd) mu prinesú depresie.
Nejde len o môj pohlad ale o prirodzenú dedukciu priamo vyplývajúcu z toho že ked človek si je istý tým že jeho život je len dočasný a môže sa kedykolvek zo sekundy na sekundy skončiť, nemôže svoje štastie prežívať naplno.
Neviem či posmrtný život existuje, ale mám na to pádne dôvody prečo tomu verím, a myšlienka na večný život s Bohom v nebi mi robí euforie radosti.
Aj veriaci aj neveriaci sa sklamú v partnerských vzťahoch a hore uvedených veciach, lenže skutočných veriacich to netrápi, zatial čo neveriacich to doslova že zožiera. Drvivá väčšina depresie nedostane ? To dosť pochybujem kedže je všeobecne známe že depresiou si prejde každý človek, líši sa len jej častosť.